Ahojky, tohle jsem našla na netu. Pro zaměstnankyně, kterým skončil pracovní poměr v době těhotenství (nezáleží na tom, zda byl na dobu určitou, neurčitou nebo skončil ve zkušební době), platí šestiměsíční ochranná lhůta - mají nárok na nemocenské i PPM
Já jsem otěhotněla a nastoupila na rizikové těhu ke konci dubna a pracovní poměr jsem měla na dobu určitou tedy do září a ten mně byl ukončen, takže k mateřské dovolené bych měla dostávat ještě nějaký peníze navíc? Nebo jak to vůbec je? Vůbec se v tom už nevyznám ☹
Ochranná lhůta je 6 měsícu od skončení prac. poměru, do těch 6 měsícu musíš nastoupit na mateřskou. Přesně je to 180 dní. takže když jsi skončila k 31.9.2011 tak aby ti byl povinnen zaměstnavatel zaplatit mateřskou, musíš na ní nastoupit do 180 dnů od 31/9/2011. 🙂
Tech 180 dni to neni vzdycky- pokud byl prac.pomer kratsi, je pak i tahle ochranna lhuta kratsi (stejny pocet dni co trval PP). Ale kazdopadne narok na materskou mas, uz bys na ni byt mela,ne? Nejsou to penize navic k MD, prave ze diky tomu mas narok na tu materskou, takze od dubna jsi na neschopence a pak 6-8 tydnu pred TP nastupujes na materskou (PPM), papir ti da tvuj gynekolog a posila se na mzdovku zamestnavateli, ktery to pak preda na socku. Materska je 70% vymer.zakladu, takze vychazi lepe nez nemocenska..
@pajatehule: pracuji jako mzdová účetní již 6 let a obě děvčata dreana i berinka1 mají pravdu. Ta ochranná lhůta je k tomu, aby jsi nepřišla o nárok na mateřskou která začíná 6-8 týden před datem porodu a trvá 28 týdnů. 😉
Ahoj holky, koukam ze tato konverzace je stara, ale treba si to prectete a poradite mi 😊 Byla nych moc rada, uz jsem z toho jelen 😜 Takže: 31.3.2016 jsem ukončila pracovní poměr ( před tím mám odpracováno 270 dnů ) teď jsem přes duben na úřadu práce a od 1.5.2016 nastupuji do nové práce. Jenomže mezitím jsem zjistila že jsem těhule 💜 .. Když nastoupím do nové práce a zaměstnavali např po měsíci oznámím že jsem těhotná.. a on mě třeba vyhodí, což ve zkušebce může, budu mít nárok na podporu? Nejsem si jistá jestli pro mě bude platit ochraná lhůta 180 dní a nebo se počítá jen ta z nového zaměstnání (stejně dlouhá jako trval PP) Moc vám děkuju za rady 😊
Dobrý den.Jsem tu nova.Vsechny zdravim😀Já to mam jeste vice zamotane.Poradite prosim😃 😘Podepsala jsem pod nátlakem dohodu o ukonceni v praci.A hned po ukončení dohodou se zaregistrovala na UP,protože jsem odjížděla na dovolenou a chtěla jsem ,aby mi podpora došla včas.Po dovolené jsem si udělala test a zjistila že jsem těhotná.(vůbec mě to nenapadlo,,klasika,,)Ted jdu na gynekologii,abych zjistila v kterém týdnů jsem.Doufam,že se vejdu do té ochranné lhůty.,ale počítám,že ano.Zajimalo by mě jak moc přesně je schopna doktorka určit v kterém jsem tydnu.A potom jakým způsobem postupovat abych dostala peníze z práce.Jakym se vyplácí neschopenka (pokud půjdu na rizikovou)pokud na ni půjdu,když už v práci nepracuji.😘
@markulinkarohata No, nepíšeš to nejpodstatnější a to k jakému datu si skončila v práci.
Dobry den,
chtela jsem se zeptat ohledne ochr.lhuty. nyni jsem v ni a vychazi mi to o 2 dny (k dobru). Ale pri posledni navsteve lekare jsem byla upozornena, ze nejspis mi bude posunut termin o tyden (takze jiz by mi to nevyslo o 5 dni). Co s tim? Mam nechat nahlaseny puvodni termin? Nebo da se zazadat o md driv?
Dekuji
@markulinkarohata záleží ke kterému datu si dostala výpověď,
http://finance.idnes.cz/hodit-se-marod-az-po-uk...
(je to už starší článke, ale snad stále platný)
Nemoc po registraci na úřadu práce
Varianta 4: Člověk se ihned po ukončení pracovního poměru zaregistruje na úřadu práce. Pobírá podporu v nezaměstnanosti. Po několika dnech onemocní.
V případě, že člověk onemocní ještě v ochranné lhůtě, má nárok na nemocenskou. Po dobu pobírání nemocenské se přeruší poskytování podpory v nezaměstnanosti. V jejím čerpání může nezaměstnaný pokračovat ihned poté, co mu přestane být vyplácena nemocenská.
Pokud však člověk onemocní po ochranné lhůtě, bude zajištěn jen podporou v nezaměstnanosti i po dobu pracovní neschopnosti, přičemž neschopenka mu slouží jako omluvenka před úřadem práce. Po dobu nemoci nemusí člověk chodit na úřad práce a aktivně hledat zaměstnání.
Vzhledem k tomu, že se nezaměstnaný řádně zaregistroval do evidence uchazečů o zaměstnání, nebude mít problémy se zdravotním pojištěním – hradit ho za něj bude stát.
Zdroj: http://finance.idnes.cz/hodit-se-marod-az-po-uk...
Dobrý den, prosím o radu. Dcera končí v práci 31.7 od 19.7 šla na mateřskou. Bude jí zaměstnanec platit PPM nebo musí po 31.7 na pracovní uřad se zaregistrovat a bude dostávat jen PPM od sociálky. Vůbec tomu nerozumím, Děkuji za info.
Aha tak děkuji . 🙂
@j.a.n.i k 8.7 jsme podepsali ukončení dohodou.
@markulinkarohata Pak není co řešit, na nemocenskou nemáš nárok, maximálně ti papír od doktora bude k tomu, abys nemusela chodit na pravidelné schůzky na UP.
Ahoj holky, jak je to s tou ochrannou lhůtou, když jsem zaměstnaná necelý měsíc a zjistila jsem že jsem těhu. Můžou mě vyhodit? A kdy je nejlepší to říct, až po zkušebce? Předem díky 😉
@wendelina9 No vůbec nic neříkej, modli se, ať je Ti dobře, k doktorovi se snaž chodit mimo pracovní dobu, a nahlas to až po zkušebce, nebo klidně ještě déle, jak to na Tobě začne být vidět. Zbytečně by ses nechala vyhodit, to bys na tom byla škodná jen Ty a to je zbytečné.... Nahlásit dřív to musíš jedině v případě, že bys práci jako těhotná nemohla dělat (tahání těžkých věcí, práce s chemikáliemi)....
Těžké věci bohužel tahám a mám strach, aby bylo vše v pořádku. Navíc jsem zaměstnaná po dobu nemoci kolegyně, prý to ale bude na dlouho, jen aby mi pak neřekli nashledanou.
Ahoj, mám takový problém. V červnu jsem podala výpověď a nyní mi běží výpovědní lhůta do konce srpna. Na začátku srpna jsem zjistila že jsem tehotna. Výpověď stáhnout nelze. Zjišťovala jsem si že mám 2 možnosti, bud se zaregistrovat na UP a najít si brigadu. Nebo jít na neschopenku ale bojim se ze budu mit minimální příjem. .dělam v gastronomii a byl mi přiznávany menší plat než byl doopravdy. Co mám ted dělat? Setkala jste se s tim nektera?
Dobry den chtela bych se zeptat jsem tehotna a 5.9 ted mi konci zkusebni doba a planuji to oznamit v praci ale nevim jestli existuje neco jako ochranna lhuta aby me treba den po zkusebni dobe nemohli uz vyhodit. Dekuji 🙂
@jarkakos ochrana lhůta je 7 dni pokud te vyhodí.,proste jakkoli se ukonci prac.pomer.Pokud možno pak běž za doktorkou a běž hned na neschopenku.
Zdravím,
mám dotaz ohledně mateřské, pokud budete někdo vědět, budu Vám moc vděčná 🙂
Jsem studentka VŠ, minulý rok v květnu jsem úspěšně zakončila bakalářské studium a teď pokračuji na magisterském. Čekáme miminko, termín porodu je začátkem června.
Vím, že pokud bych se nechala zaměstnat a potom v ochranné lhůtě nastoupila na mateřskou, měla bych nárok na příspěvky v mateřství vzhledem k započítané době studia a ochranná lhůta by pak byla stejně dlouhá jako doba zaměstnání.
Zajímalo by mě, jestli je nějak dána minimální délka takového pracovního úvazku - třeba týden, nebo měsíc?
Nikde jsem tuto informaci nenašla.
Děkuji předem moc za odpověď 🙂
Ochranná lhůta je 3 měsíce. Já to prošvihla o 12 dní....Takže jsem o mateřskou přišla, měla jsem až rodičovskou a povinně 4 letou.