Nástup do práce po RD. Jak z toho vyjít co nejlíp?

7. říj 2024

Ahoj, do práce jsem nastoupila 1.11.2021, smlouva na dobu neurčitou. V půlce prosince 2021 jsem zjistila, že jsem těhotná, v práci jsem to řekla až po zkušebce, takže jsem dál normálně chodila až do července 2022 a pak odešla na MD a RD, která mi tedy končí 2.8.2025 (dcera narozena 1.8. 2022). Samozřejmě si za mě našli zástup a já počítám s tím, že jakmile se ‘vrátím’ do práce tak dostanu výpověď pro nadbytečnost, protože paní co je tam místo mě je na to místo úplně ideální a jsou s ní spokojení, je starší, děti odrostlé a ještě jim tam dělá za míň peněz než já. To mi nevadí, já zpátky nechci. Ale zajímá mě, jak z toho prostě vyjít co nejlíp 🤷🏼‍♀️ Dostanu tedy výpověď a pravděpodobně odstupné, protože nevím, co bych tam ve výpovědní lhůtě dělala, práce tam pro dvě osoby není. Za kolik měsíců dostanu odstupné? Za dva měsíce klasické výpovědní doby nebo se tam počítá i MD a RD a tím pádem vzniká nárok na další +3 měsíce odstupného?

gbp
7. říj 2024

a víš jistě, že paní nemá smlouvu na dobu určitou po dobu tvojí rodičovské dovolené?

autor
7. říj 2024

Jistá si nejsem, ale i kdyby měla, tak vím, že mě zpátky nechcou a poletím hned jak to půjde :D Nemám problém si tam klasickou výpovědní lhůtu odchodit, ale zkrátka si myslím, že je to velmi nepravděpodobné.

miryp
7. říj 2024

Pokud se dcera narodila 1. 8., pak ti RD končí 1. 8., nikoliv 2. 8. (to už jdeš do práce, pokud ti připadne na tento den směna). Výpověď pro nadbytečnost ti určitě nemohou dát z důvodu, že na tvé místo přijali někoho, kdo jim více vyhovuje. Museli by provést ve firmě organizační změny v podobě změny organizační struktury, popř. snižovat stavy zaměstnanců pro zvýšení efektivnosti práce, apod., přičemž by to muselo mít s tvou pozicí přímou spojitost, aby ti tu výpověď mohli dát. Pokud by ty organizační změny udělali a tu výpověď ti dali, tak budeš buď docházet 2 měsíce do práce, nebo tě vyzvou, abys zůstala doma, protože pro tebe nemají práci. Za tyto dva měsíce ti bude náležet normálně mzda. Plus bys k tomu měla po skončení PP nárok na odstupné za to, že tě z organizačních důvodů vyhodili, a to ve výši trojnásobku průměrného výdělku.
Ty organizační změny využívají spíše velké firmy, u malých podnikatelů si to moc představit neumím. Tam se setkávám spíše s ukončením pracovního poměru dohodou, nebo s vymýšlením takových podmínek, že ten zaměstnanec odejde sám...

autor
8. říj 2024

Moc ti dekuji za info🙂 a vedela bys prosim jeste, jak je to s dovolenou? Docetla jsem se, ze behem MD (28 tydnu) a RD (max 20 tydnu) se dovolena normalne nacita.. v me praci mame 5 tydnu dovolene/rok, vychazi to tedy tak, ze za tech 48 tydnu se nacte asi 23 dnu dovolene.. takze ja s nastupem do prace mam narok na 23 dnu dovolene? chapu to spravne nebo jsem mimon?

miryp
Autor odpověď smazal
Zobraz
miryp
8. říj 2024

Pozdě mi došlo, že se měnily podmínky pro čerpání řádné dovolené, tak ještě jednou dle platné právní úpravy:

do doby, která zakládá nárok na řádnou dovolenou se počítá z hlediska narození dítěte vždy doba, po kterou je žena na MD, otcovská dovolená, popř. rodičovská dovolená zaměstnance v rozsahu, v jakém je žena jinak oprávněna čerpat MD (typicky když na rodičovskou nastoupí otec místo matky, nebo někdo, komu je dítě svěřeno do péče).

S ohledem na ustanovení § 216 odst. 2 zákoníku práce pak může zakládat nárok na řádnou dovolenou také čerpání rodičovské dovolené, a to až do výše dvacetinásobku týdenní / kratší týdenní pracovní doby, pokud v souladu s ustanovením § 216 odst. 3 zákoníku práce v daném kalendářním roce zaměstnanec vedle rodičovské dovolené odpracoval alespoň dvanáctinásobek týdenní / kratší týdenní pracovní doby. Tzn., že rodičovská dovolená se v tom kterém kalendářním roce posuzuje jako odpracovaná doba zakládající nárok na řádnou dovolenou pouze tehdy, pokud v daném roce odpracuješ alespoň dvanáctinásobek týdenní / kratší týdenní pracovní doby.

miryp
8. říj 2024

Jsem dnes marná, mám vygumovaný mozek virózou. V tom druhém odstavci mi vypadlo část textu - s tou rodičovskou to bylo myšleno tak, že by se otec o to miminko staral od narození a nastoupil by na tu rodičovskou místo matky, která by jinak nastupovala na MD či RD, podle toho, na co by měla nárok.