Jak se vám žije v severních Čechách?

20. lis 2023

Omlouvam se za anonymni diskusi, mam zde rodinu a stehovani, ktere zvazujeme, si chceme zatim nechat pro sebe.
Chteli bychom se prestehovat z mesta, po zvazeni eventualit nam jako nejlepsi lokace vychazi sever/severovychod Cech. Vubec ale nevim, kam konkretne.

Nase prani:
- vesnice blizko mesta, malomesto
- vyborne spojeni do Prahy, idealne vlakem
- vyborne skoly zakladni i stredni, klidne i soukrome
- prevaha liberalni volicske zakladny nad blokem Babis, SPD apod.
- hodne mladych rodin s detmi v okoli
- krasna priroda v okoli

Mozna to misto neexistuje, ale pokud ano, rada bych tam zila. Nemusi se nam splnit vsechno, ale jak se rika, "Prani otcem stehovani.". Znate takove misto? A mohla bych ho videt?

sigyn
20. lis 2023

To je poprvé, co čtu, že si někdo vybírá místo podle voličů...ehm. Výborné spojení do Prahy vlakem? Tak to ledatak Ústí/Děčín. Zbytek by tak nějak splňovalo Liberecko/Turnovsko. Trutnovsko už je celkem dost zapadlé.

autor
20. lis 2023

@sigyn No ja jsem dost spolecensky clovek, rada bych zila v komunite, ktera je mi nazorove blizka a myslim, ze ve vsi, kde 60% lidi voli SPD, ji bohuzel nenajdu. Podle me je to pomerne dulezity ukazatel, i kdyz neni vserikajici. Ale chapu, ze spouste lidi je to uplne jedno.
A to spojeni do Prahy je ze spousty mist, divala jsem se i na Nymbursko, Kokorinsko, kolem Hradce, ta vlakova sit kolem Prahy je prece docela husta.

chybadel
20. lis 2023

Liberec 👍😊 ani ne velké ani ne malé je to tu supr, popřípadě nějaká vesnička okolo

autor
20. lis 2023

@chybadel Diky!

sigyn
20. lis 2023

Zkuste mrknou třeba na Vesnice roku, kde jsou žebříčky obcí pro daný region. Projeďte si okolí a dejte si pozor, aby se nejednalo o čtvrt, kde žijí vy-víte-kdo. Případně aby to nebylo město, co je každých pár let pod vodou. To jsou asi takové nejhorší nástrahy Severu. Pak už je to jen o prioritách, práci a nabídce nemovitostí.

felis
20. lis 2023

Ahoj, pocházím ze Severu Čech.. dobrá dostupnost do Prahy je z Liberecka, konkrétně Českolipsko. Pocházím přímo z Doks od Máchova jezera. Jsou tam dvě školky, velká škola, ale super-škola, čistý vzduch, mladé rodiny, město opravdu žije. Teď tam už zas jsou i nemovitosti na prodej 😉 🙂 Studovala jsem v Liberci a tam je to taky fajn: je to sice město, ale rychlochůzí ho přejdeš pěšky za 20 minut 😂 a pak Jablonec nad Nisou je fajn. V obou zmíněných městech najdeš vyžití, dobré školky i školy. Všechna zmíněná města obklupuje příroda, kultura a prostě mi přijde, že mi lidi ze Severu jsme takoví odolnější 😀😀😀

felis
20. lis 2023

@sigyn jj, s tou Vesnicí roku je to dobrý nápad...

autor
20. lis 2023

@sigyn Ani privrzenci vy-vite-koho! :D :D Vesnice roku me nenapadla, to je super!
@felis To zni bajecne!

martinka_33
20. lis 2023

Kdybych si vybírala tak urcite Turnov a okolí, krásné místo v Českém Ráji.
@chybadel liberečáky nemam ráda, pokrytečtí a falešní jsou, vsechno jakoby naoko, hlavne at dovre vypadám 🙄 Aspoň za xx let života v liberci pokud jsem si našla přátele, pocházeli odjinud a v Liberci byli nedlouho náplava. Ale pravda, Babišovců a Okamurovců je na Liberecku méně než ne Ústecku. Tam je super spojení vlakem do Prahy, levné bydlení, lidi upřímní, na nic si nehrajou, ale je tam hodne Babišovců a SPĎáků.

azanka
20. lis 2023

Chrudim? Do Prahy z Pardubic co by kamenem dohodil, Krkonoše po dálnici taky, hezké městečko s bohatým kulturním životem a i školy jsou (z doslechu) dobré 🙂. Je to teda spíš východ.

neomenia
20. lis 2023

Jablonec, Liberec a jejich okolí, malá Skála top👍👍👍

autor
20. lis 2023

Mne to nejde jako anonymu lajkovat, ale vsem diky za tipy!!

chybadel
20. lis 2023

@martinka_33 určitě se takový lidé najdou všude 😊 je to kus od kusu neházela bych vše do jednoho pytle 😊

ondul
20. lis 2023

Jé já asi žiju v jinym Liberci než martinka_33. Bydlim to odmala a mám se tu fajn, na škole jsem čtyři roky byla v Brně a tři v Praze a nešla bych jinam. Lesy a hory hned za humny a dostupné MHD, za mě skvělé. V krajských volbách dlouhodově vyhrávají místní Starostové, Babiš tu moc nefrčí, kultura se docela zvedla za poslední tři čtyři roky, spoustu míst, kam s dětmi - nedávno otevřeli nový mateřský kllub přímo v centru města, mimo ty co fungovaly už déle. Jsou tu různé Tasmanie, herničky, IQ parkry atp. Se školami neporadím, to zatím nevím.

martinka_33
20. lis 2023

@chybadel to ne, jen ta koncentrace je taková vyšší 😀 Takové to naoko přátelství, slušnost a za zády pomlouvání mi nejak nesedí.

drep
20. lis 2023

@martinka_33 když to fakt záleží. Já jsem ústečák tělem i duší a neznám osobně jediného voliče babiše nebo okamury.

89peta
21. lis 2023

Já se přestěhovala ze severu Moravy na sever Čech,k Lovosicim.Asi by to tu splňovalo všechno co píšete,až na ty voliče,to nemám přehled😁

ninive211
21. lis 2023

@drep Ono to bude i společenskou vrstvou, bublinu, ve které se pohybuje, prostě sociálně ekonomickou situací lidí v okolí. Kdo je právník a pohybuje se mezi právníky, obchodník,, podnikateli, má obvykle jiné politické smýšlení než dělník pohybující se opět spíš "mezi svými". Jinak Ústecko je opravdu dost "Babišovo"

ninive211
21. lis 2023

Já teda jsem z JM a na severu jsem byla jen na dovolené. Turnov, Jicin-pěkná města. Jablonecko -Tanvald, Smrzovka apod-tam by mě nedostali ani kdyby mi platili, prislo mi to tam zničené, neudržované a hodně "černé". Vůbec se mi tu nelíbilo. V Liberci jsem byla jen v zoo a na hl náměstí😀

brunetka11
21. lis 2023

@89peta Hodně radnic už má na svém webu odkaz na stránky s výsledky posledních voleb, dá se to jednoduše zjistit ,-)
Mne takto kdysi nemile překvapily výsledky voleb v naší ulici. Tipovala jsem, že tu žije většina pravičáků a pak to byla slušná morální profackovaná.

ninive211
21. lis 2023

Anonym-ad politické smýšlení-ono je to také i o tom, že pokud se stěhuješ z města-zde asi z Prahy, že- tak vždycky se budeš stěhovat z více pravicového do více levicové prostředí. Nejvíc liberàlně-pravicová jsou velká města, snad s výjimkou Ostravy,Ústí. Dále také tak nějak "platí", že čím víc na okraji a dal od Prahy/Brna, tím opět víc populistické smýšlení a tíhnutí třeba k ANO či SPD. Rozhodovat se podle posledních výsledků voleb je nesmysl, politické vědomí a preference se vyvíjí v čase. Spíš složení obyvvatel-zda jde spíše o starousedlíky a většina obyvatel je 60+anebo je hodně mladých rodin, zda jde o průmyslovou oblast s velkým dělnickým podílem (asi nebude moc dělníků se stredopravym myslenim) anebo spíš služby/obchody/kanceláře

martinka_33
21. lis 2023

@drep i podle volebních výsledků byl Liberec vzdycky doprava a Ústí doleva 😀 I když znám nejvíc babiškovců z práce a to napříč nádražími nehledě na lokalitu 😀

rosie18
23. lis 2023

Bydlela jsem v Praze nekolik let a ted bydlim v Usti nad Labem a jsem maximalne spokojena. Do Prahy vlakem uplne v pohode, autem jeste lip. Jsou tu moc hezke lokality jako treba Severni Terasa, Všebořice... Je jich tu vic, ale v tehle jsem bydlela, tak vim. Co se tyce volicske skupiny, tak to nevim, vybirat bydleni podle tohot mi prijde trochu povrchni, muze ten clovek byt volic nekoho jineho, presto si muzeme rozumet. Naopak muze byt clovek, ktery voli stejne a muze to byt pitomec, se kterym si nebudu rozumet.

drep
23. lis 2023

@martinka_33 jasný, ale v mojí bublině fakt nikdo populisti nevolil, já vlastně voliče babiše a okamury znám hlavně z vyprávění🤣 já třeba na ústí nedám dopustit a teď, když nám jde klinika trochu do háje a já začínám přemýšlet, jestli bych mohla někam odejít, ale zatím jsem nevymyslela jiné ani rámcově akceptovatelné město (teda já jo: ostravu, ale tam by nechtěl být pohřbený)

martinka_33
23. lis 2023

@drep šťastná to žena 😀 Já je znám osobne a o politice se v práci pokud možno nebavim, ty jejich arfumenty totiž nedávám 😅 Vždycky me mile prekvapi kdyz potkam nekoho normalniho s nejakym přijatelnym politickym názorem 😀 a nejde o to, ze s temi lidmi nesouhlasim, ale o to čím oni svou volbu argumentují.

verungn
1. led 2024

Ahoj 🙂 Moc ráda jsem narazila na tuto diskuzi. Jsem z Českolipska, v Liberci jsem studovala střední školu, život mě ale zavál do Prahy, kde žiju už 16 let. Mám dvě děti a s přítelem teď zvažujeme, zda zůstat tu u Prahy a vzít hypo nebo si raději za třetinu ceny koupit byt raději v mém rodném městě na severu a začít sice od nuly, ale bez dluhu. Na severu jsem každý měsíc za rodinou a nebo na výletech furt. Jsem zhejčkaná Prahou ve smyslu, že cokoliv chci, tak mám hned..ať už noční nákup, lékárna, nebo pro mě větší možnosti zábavy, rozmanitost, mnoho aktivit a kroužků, kurzů..různé školy, jsme tu inkognito.. Ale možnosti vlastního bydlení tragédie 🙄 vše jde nahoru. Takže chci tento rok rozlousknout, kde vlastně bude náš domov. Ráda bych zpátky na sever, i když z toho mám strach.

Plusy: příroda - pro nás důležitá
ceny nemovitostí
možnost práce např.v Německu
blízkost mé rodiny
menší město-vše je více kontaktní

Mínusy: začít od znova (práce atd)
lidi jsou zvědaví a na malém městě ví každý všechno mi přijde😃
práce/platy

Jinak @ninive211 to napsala přesně. Pozoruji a vnímám to úplně stejně za tu dobu. Jinak se mi moc líbí Doksy, Ceskolipsko, Nový Bor …. To mi dává takový největší smysl zatím 🙂 Zvaž také, zda tam budeš mít už nějaké vazby…přátele atd 🍀

teate
2. led 2024

Litoměřice. 🙂 Historické královské město se spoustou prima lokálních podníků. Máš na výběr i dům i panelák. 🥰 Miluju … 👏