Dospělé Elišky, Štěpánky, Anežky. Jak se vám žije s těmito jmény?

kozaci
10. srp 2022

...a podobné jména ze základu zdobené. Jak se vám žije s těmito jmény? Líbí se vám?

elesse
10. srp 2022

Uplne v pohode, nikdy jsem s tim problem nemela

felixfelicis
10. srp 2022

Nejsem ani jedno, ale nevím, od čeho by měla být jména zdrobnělá. Štěpán - Štěpánka, je to jen přechýlené. Elišek je plno už dospělých, než přišly do módy Anežky, tak mi to jméno asociovalo sv. Anežku (to samé Eliška české královny), takže prostě normální jméno pro dospělou ženu. Jen tu Štěpánku mám z dětství spojenou se Štěpánkou Haničincovou a Kouzelnou školkou🙂, ale to je čistě můj osobní problém.

elissa48
10. srp 2022

Když jsem byla v pubertě, tak se mi moje jméno Eliška hrozně příčilo. Když jsem se měla představit, styděla jsem se. Připadalo mi, jako kdybych říkala svoje jméno zdrobělinou (Terezka, Kačenka) ale čím jsem byla starší tak se mi začalo líbit. Teď v dospělosti už to vůbec neřeším, klidně bych tak pojmenovala dceru 😊

pratensis
10. srp 2022

Já svoje jméno vůbec nevnímám jako zdrobnělé, nikdy mě to nenapadlo. Mně se žije dobře, mám to jméno vyloženě ráda. Když jsem byla malá a mladá, byla jsem jediná široko daleko. To až pak se zvedla vlna Elišek, která vlastně pořád trvá... A ani na ostatních dvou jmenovaných nic zdrobnělého ani jinak problematického neshledávám. Obě se mi líbí.

mollyweasley
10. srp 2022

Myslím, že jsou v dospělosti víc v pohodě, než třeba Natálie nebo Anna.

jako_mala_holka
10. srp 2022

Nevnímám je jako zdrobnělé a upřímně ani nechápu, proč na tenhle názor furt narážím, jsou to normální jména... Jinak názor na jména jako taková, Eliška je strašně častá, že už se mi dávno nelíbí, Štěpánka nic moc a Anežka se mi líbí

victress
10. srp 2022

s Eliškou nemám problém, ale se Štěpánkou ano, na malé holčičce je to miloučké, ale představte si potom šedesátnici, jak jí říkáte Štěpánko podobně jako Aničko Soničko Leničko...????

amazonkajanik
10. srp 2022

@kozaci mám neteř a švagrovou Elišky a jsou to Eli. Terezie je další a je to prostě Terka,jako kdysi spolužačka. Anežka je Anna, Štěpánka Štěpa. Mě zase vadí, když osoba,kterou znám krátce mi říká Péťo, je to jak na kluka. Na učňáku mi říkali Peťka jako holce x ročníků dříve. To šlo. Ale toho Péťu nějak nemusím, při tom původ tohoto jména je z ženského rodu

elesse
10. srp 2022

Je pravda, ze me vlastne nikdy ani nenapadlo, ze Eliska muze nekdo vnimat jako zdrobnele. Nakonec treba Anna je mnohem horsi, protoze si pak cely zivot Anicka nebo Anca…

veruuu_kubesovic
10. srp 2022

nějak nechápu, co je na těchto jménech divného? zdrobnělé mi teda nepříjdou ani trochu...

rebe
10. srp 2022

@felixfelicis Myslím, že to vychází z toho, že většina jmen má neutrální i zrobnělou podobu: Zuzana – Zuzanka, Martina – Martinka, Hana – Hanka. Kdežto jména s -k- v základním tvaru mají ten tvar jen jeden, a to zrovna ten, který zní podobně jako ta jména zdrobnělá. Já osobně prostě vnímám základní tvar jako neutrální a ten zdrobnělý jako citově zabarvený, takové rozlišení u těchto jmen nejde. Pozitivní asi je, že je to zrovna ten tvar, který se používá v pozitivnějších souvislostech. Ale já mám ráda, že od lidí, s nimiž mám blízký vztah, ale nikoli osobně pozitivní, mohu vyžadovat tu neutrální variantu. Zdrobnělý tvar mi od nich připadá nemístně familiární. K čemuž asi směřoval dotaz tazatelky.

elesse
10. srp 2022

To jo, ale u nas doma byla vzdycky zdrobnelina Elinka, Eliska se pouzivala jen ve skole atd. Oslovujeme Eli, Elco

alubif
10. srp 2022

Já budu asi jediná, komu přijdou na dospělých ženských děsný. Protože jsou primárně prostě zdrobnělé. V pohodě mi přijdou na malých holčičkach a babičkách. Protoze vždycky babičky jsou babička Maruška, Alenka... Ale říct ve třiceti ,,ahoj, já jsem Eliška... " , To je jak kdyby se představil chlap ,,ahoj, já jsem Jiřík..." Nebo ženská ,,ahoj, já jsem Lenička" . Zní to prostě nedospěle, pro mě dokonce směšně (pozor pro chytlavé děvčata tady, neznamená to, pro mě , že to pro nějak snižuje osobnost, která ho nosí).

nelinecka1
10. srp 2022

Mě bude za chvíli 40 a stejně mi spousta lidí říká Terezko😂, už od gymplu, i když jsem byla celkem rebel a vůbec se neučila, tak mi stejně učitelé říkali Terezko. V minulé i téhle práci to samé. Já sama bych byla radši, kdyby mi tak neříkali, ale prostě je to se mnou nějak spojené. Na druhou stranu, švagrová je Eva, a když o ní někdo mluví, tak jako o Evě. Kamarádce zase všichni říkají Evko. Tak si vyber😂.

zmrzlinka
10. srp 2022

@kozaci máme v práci 63- letou koleginy říkáme ji Maruško,tak nějaké Eliška nebo Štěpánka to taky zvládne 😉

takyjedna
10. srp 2022

@victress Nase babička se jmenuje Štěpánka a vubec nic zdrobneleho na tom nevidim 🤷

takyjedna
10. srp 2022

Mame v rodině dospělou Elišku a Štěpánku a doted me nenapadlo, ze to zni nějak zdrobněle

prejeta_zaba
10. srp 2022

Tak ono je to prechyzlene, ne zdrobnělé. Ale v praxi, přesně jak píše @mollyweasley. Stejně ten základní tvar skoro nikdo nepoužívá a ženské se běžně oslovují zdrobněle "Maruško, Aničko, Naty"...i ve 40. Protože je prostě divné říkat třeba kolegyni "Natálie, jdeš na kafe?" 🤷‍♀️A tím, že jsou to staletí používaná jména, se nad tím nikdo nepozastaví.

felixfelicis
10. srp 2022

@rebe jj, ja rozumim, odkud se to bere, ale je to blbost proste.
Cestina je jazyk zdrobnelin, co tu obcas vidam za prezdivky pro deti, tahle jmena pujdou zdrobnit taky.
Vzdycky si u techhle debat pomyslim, jak asi svoje jmeno vnima Ivanka Trump (i kdyz vzhledem k aj jako rodnemu jazyku asi nijak🙂). Ale resit Elisku...

jane46
10. srp 2022

Me kdyz nekdo rekne "Jano", tak hned nasponuju coze jsem to provedla...
Boze at mi az do hrobu vsichni rikaji Jani ci nejblizsi Janicko. Vsechna tri jmena jsou krasna i pro dospelou zenu, amen 😎

rebe
10. srp 2022

@prejeta_zaba Právě že já se jmenuju Zuzana, představuju se jako Zuzana a jen přátelé mi říkají zdrobnělými tvary. Kolegové a obchodní parteři i náhodní známí mi říkají Zuzano a já jsem za to ráda, tvary Zuzko i Zuzanko si nechám líbit jen od lidí, k nimž mám osobní vazbu. Proto ten dotaz chápu.
@felixfelicis Ano, fakticky je to blbost, ale to, jak to lidé vnímají, se na faktech nezakládá. Na pocity má každý právo, fakta nefakta. (Já třeba mám problém jméno Alice nevnímat jako nadávku, i když vím, že je to blbost, ale bráchové mi vždycky říkali Zuzanice palice, uškrtila zajíce, takže koncovka -ice pro mě značí nadávku). Vyrostla jsem na dětských pohádkách od Štěpánky a vždycky jsem to vnímala jako zdrobnělinu (mimochodem, existuje i jméno Štěpána, pro které je Štěpánka zdrobnělinou).
Když jsem byla podruhé těhotná a řešili jsme jméno a neměli jsme jednoznačného favorita, přišla dcerka s Natálií a také jsem se ptala ve svém okolí, jak se lidem s tím jménem žije, jestli ho mají rádi a podobně. Mám ve svém okolí například opravdu hodně Klár, které své jméno nesnáší, tak jsem své dceři nechtěla dát jméno, o kterém vím něco takového. Takže ten dotaz chápu.

martiniquest
10. srp 2022

@alubif Mam 63letou tchyni predstavujic se jakzto Anicka. Takze tak 😄

ellyem
10. srp 2022

Jsem Eliška a úplně v klidu 🙂. V pubertě se mi jméno nelíbilo, ale teď bych neměnila.

alubif
11. srp 2022

@martiniquest no to už je pak problém trošku jinde😅.

felixfelicis
11. srp 2022

@rebe Takove veci asi neresim...Cely zivot hlaskuju jak rodne, tak vyvdane prijmeni a nechtela bych byt kvuli tomu Novakova. Obe jsou pekna, je problem ostatnich, ze je neumi napsat🙃 Mam narozeniny i svatek okolo Vanoc a nepoznamenalo me to, tak jsem to same udelala i detem. Taky zakladni tvar jmena nechapu jako nadavku. Natalii mam sestrenku a nikdy jsem nad tim nepremyslela. To je tak hrozne individualni (viz to ze nekdo nema rad osloveni Peto, coz bude asi nejcastejsi zdrobnelina Petry, ktera napadne vetsinu lidi), ze az do takove miry nejsem za zivot deti zodpovedna.

ilonne
11. srp 2022

Mám v práci kolegyní Štěpánku a vůbec mi to nepřijde divné. Naopak hezké. Prateta byla Anežka a dcera je také Anežka.

cikitkapb
11. srp 2022

Elišku mám nejku, a je proste Elí, Anežka je neteř, tý je 10, a je to moc pěkné jméno. Říkáme jí všichni Anež, a to mi i pro dospělou přijde v pohodě, no a Štěpánku mám tetu, a tam už je horší. Babička o ní mluví jako o Štěpáně, což je pro mě moc tvrdý.

takyjedna
11. srp 2022

@jane46 Haha přesně 👍 Jmenuju se Pavla a když na me někdo zavolá Pavlo! Tak se oklepu... To je jak ve škole, Pavlo, k tabuli 🙄

gracinka7
11. srp 2022

@kozaci mě se líbí
Muž má tetu Anežku a ta si říká Áša. Což je teprve zvěrstvo 🙈

izz76
11. srp 2022

@kozaci Nejmenuju se tak,ale tyto jména mám v okolí a připadá mi to úplně normální. Jména Štěpánka mě osobně se nelíbí,ale Eliška,Anežka úplně v pohodě v jakkoli věku. Tak jako tak si od určitého věku říkáme zdrobnělé,po 40,už jsme zase všechny Olinky,Marušky,Ivanky,Janičky atd. Mě se líbí jména která se zbytečně nezkomolí a netvoří se z nich varianta končící na ča,jako třeba Verča,Helča,Alča,Danča atd.