Dcera jde do 2. třídy, stěhujeme se z USA. Má někdo takovou zkušenost?

navratnik83
27. kvě 2021

Ahoj. Stěhujeme se s rodinou zpět do ČR. Já jsem z Prahy, manželka američanka. (Moc se omlouvám jestli sem smí jenom maminky a ne tatínkové.) Děti se nám narodily v Americe, a dcera tady teď dokončuje 1. třídu. Chtěli bychom jí dat normálně do české školy, do 2. třídy, a proto bych se rád zeptal jestli by někdo neměl nějakou radu, co bysme mohli nebo měli předem udělat. Dcera sice plynule česky rozumí, ale odpovídá spíš anglicky. Ale myslím si, že až tam budeme a bude kolem dětí tak se rychle rozpovídá. Když byla o trochu mladší tak i mluvila, takže někde to tam má. 😉 Mysleli jsme najít přes léto soukromého učitele, aby ji pomohl něco z toho 1. ročníku dohnat. Hlavně asi půjde o čtení a psaní. (Krásně čte, ale anglicky.) Má někdo s něčím takovým zkušenost? Moc děkujeme. 🙂

krisvm
Autor odpověď smazal
Zobraz
merope
27. kvě 2021

Ahoj, zápisy do ZŠ už byly, takže určitě co nejdříve kontaktovat spádovou ZŠ (podle místa trvalého bydliště). Nemáte už nějakou ZŠ, kam se dcera zapisovala vloni? Dříve to bylo ale povinné, teď už ne, takže takovou ZŠ mít nemusí.

Co vidím v okolí - nedávala bych do 2. třídy, ale klidně do první případně pokud to je finančně únosné, tak bych zkusila nějakou soukromou menší školu (jestli se podaří ještě někde najít místo). Pokud nastoupí znovu do 1. třídy, tak bude moci dohánět češtinu a učit se u toho číst. Ale mám v okolí zkušenost návrat o rok dříve, nástup do 1. třídy, teď je ve druhé, čte nejhůř ze třídy, ona ta čeština není snadná a číst v neznámém jazyce je komplikované. Nehledě na to, že když nastoupí do 2. třídy, jde už do zaběhaného kolektivu, v první se to tvoří a ono nejde jen o češtinu / angličtinu, ale i o zcela jinou mentalitu dítěte.

Alternativou by bylo dát ji do nějaké školy, kde je výuka aspoň částečně v angličtině (ale tam bývá problém se dostat) nebo se smířit s tím, že dcera bude "angličanka / američanka" a rovnou dávat do školy pro cizince, v Praze takové jsou.

Jinak na anglicky mluvící děti je zaměřená mimo jiné ZŠ Klánovice, ale teď se tam mění ředitel (šel někam na "vyšší pozici"), tak nevím, zda už je doladěno, jak to bude vše běhat dál.

konidana
27. kvě 2021

myslim ze je dobry napad ji dat znovu od prvni jak pise @merope To zvladne uplne v pohodě. Do te druhe by musela dost dohanet to cteni... ale s tou prazdninovou vyukou to je take dobry napad. Kolik dcerce je let? Mozna bych přihlédla i k tomu, zda ji dat od 1.nebo rovnou do druhe.

barmil
27. kvě 2021

@navratnik83 zazadejte o asistentku. Děti, které nemají jako rodný jazyk češtinu, maji při nástupu do školy tady nárok na asistentku, která jim pomuze s jazykem a vůbec začleněním. U dcery ve 4.tride takhle přišla holcicka z Ukrajiny, a během roku se krásně naučila. Asistentka jí i pomáhala s ostatními předměty, aby rozumela zadání atd, mela speciální výukový plán a byla i jinak hodnocena.

zelenaesmolda
27. kvě 2021

@navratnik83
Ja bych ji dala do prvni tridy.Muj znamy se taky jako dite stehoval do ciziny,neumel rec.Preradili ho do nizsiho rocniku nez by mel vekove byt protoze bez znalosti jazyka to nezvladl.

mollyweasley
27. kvě 2021

Napsat do spádové školy, aby s ní od září počítali a se školou a jejich speciální pedagožkou se přímo domluvit na poslání do pedagogicko psychologické poradny (PPP). Jde zažádat o pedagogickou intervenci z důvodu odlišného mateřského jazyka, kdy bude přímo ve škole někdo dítě doučovat češtinu. Na asistentku to asi nebude, pokud dítě rozumí, tak moc ochotní nejsou.

rnika
27. kvě 2021

Já jen mohu předat zkušenost mého manžela ( už je to ale 30 let zpět, kdy nastupoval tady v Čechách, když se přistěhovali... ale šel tedy raději od první třidy ( skoro v 8), ale to mají děti s odkladem vlastně také. Vybavuje si, že první měsíce nerozuměl... ale paní na něj občas mluvila v mateřštině a za chvíli to prý přišlo úplně samo. Určitě jak píší výše ... co nejdříve kontaktovat spádovou školu a řešit to s nimi.

merope
27. kvě 2021

@barmil Nevíš, zda to jde i později? Mě napadlo, že by to šlo jak zmiňuji u té holčičky, co je ve druhé třídě a nejhorší ve čtení ze třídy. V ČR je už druhý rok, ale třetí třída je dle všeho docela těžká a pořád dává např. sem-tam špatné koncovky, kupu složitějších slov nezná. Distanční výuka tomu pochopitelně moc nepomohla.

konidana
27. kvě 2021

@merope podle mne na nějakém specielním plánu by se mělo dát domluvit i bez asistentky. Nějakou podporu čtení, hodinu češtiny týdně navíc. To má i syn a pár dalších dětí s dys. Ale bude to chtít vyjádření z PPP

hojda
27. kvě 2021

Měli jsme v třídě žáka, který byl půl roku v Americe a půl roku v ČR. Do klasické školy chodil 2 roky, pak ho rodiče přesunuli do anglicko-české školy. Zkusila bych najít rodiče, kteří to už u dětí řešili. Oni vám nejlépe poradí, co a jak. https://www.sunnycanadian.cz/cs/zs/

kamino
27. kvě 2021

Pokud jdete zpět do Prahy tak nebude problém, je i hodně škol zaměřených na dvojjazyčnou výuku, zmiňovaná Sunny škola je super, kamarádka v ní má dvojčata, je tam hodně dětí cizinců - nebo mám zkušenosti se školou Cesta k úspěchu na Břevnově, také není špatná, mají skvělý přístup k dětem a anglicky tam hovoří všichni učitelé.

navratnik83
autor
27. kvě 2021

Strašně moc všem děkujeme. Asi opravdu bude nejlepší, dát dceru do 1. třídy. V červnu jí bude 7 let, takže i věkově to jde. Na spadovou ZŠ jsme volali před zápisem, a tam nám řekli že mají plno, a že tak je to všude, tak jen nevíme kam jí dáme. Jezdit s ní každé ráno přes půl Prahy není zrovna ideální. 😖 Stává se někdy že se místo najde třeba přes léto? Jinak, ještě jednou všem moc díky. 🙂

kamino
27. kvě 2021

@navratnik83 stát se to může, hodně rodičů hlásí děti do několika škol najednou, chce to vykomunikovat přímo se školami.

korin
27. kvě 2021

A není to tak, že na spádovou školu ji vzít musí? Nebo že je spádová škola povinna sehnat místo jinde, pokud mají opravdu plno?

mollyweasley
28. kvě 2021

@korin Žádná škola není nafukovací a je jedno, jestli je spádová nebo ne. Tyhle informace má ale hned po zápisech zřizovatel, takže by měli poradit, kde je místo.

ada22
28. kvě 2021

Zkusila bych kontaktovat znovu spádové školu a školy v okolí. Často se jedno dítě hlásí na více škol. V které lokalitě budete bydlet? Třeba u nás na kraji Prahy budou dvě třídy po 21 dětech. Jinak s jejím věkem první třída naprosto v pohodě. Ve třídách jsou nyní často i asistenti pedagoga, kteří pomáhají i ostatním dětem. U dcery je takhle holčička z Ukrajiny.

mollyweasley
28. kvě 2021

Rady ohledně znovuopakování první třídy jsou fajn, ale tohle není na rozhodnutí rodiče. Škola není holubník, že jo, a všechny tyhle "anomálie" se musí řešit právě přes PPP. A vzhledem k objednacím dobám by chtělo opravdu jednat - takže najít školu, kam oujde, domluvit přes školu dotazník do ppp, případně se sejít se speciálním pedagogem, který má tohle na starosti. Jenom takhle bez ničeho totiž dítě do první třídy věkově nespadá, nemá oficiálně odklad.

konidana
28. kvě 2021

@mollyweasley no, ale ke školní docházce v čechách asi dosud nikdy zapsáno nebylo, když od narození žili v USA. Ale fakt nevím jak se toto řeší...

korin
28. kvě 2021

@mollyweasley Vycházím z toho, že je u nás povinná školní docházka. Takže rodiči musí být umožněno dítě někam napsat. Tak jako je povinný rok školní docházky pro předškoláky v mš. Tak na koho se obrátit? Na magistrát? Někde asi musí mít přehled o tom, jaké jsou kapacity a do jaké míry jsou naplněny. Ještě před několika lety to tak fungovalo, že spádová škola pomáhala umístit "své" dítě.

korin
28. kvě 2021

@mollyweasley Aha, zřizovatel. Takže obec či kraj.

dard
28. kvě 2021

@navratnik83 Zdravím, já bych kontaktovala zřizovatele či rovnou obvolala školy v okolí kvůli místu (teď už by měli vědět). Toto byste asi neměli odkládat, ať ji pak nemusíte vozit přes půlku města. Pak bych se s danou školou domluvila napřímo, jak řešit vaše obavy ze čtení a psaní (poradí, zda si myslí, že dát do první třídy je rozumné a jak to případně zařídit - PPP atd.).
Nicméně pokud je dcerka šikovná a máte s ní čas trénovat (případně využít soukromého učitele, prarodičů), mohla by zvládnout se přeorientovat na čtení a psaní česky. Ve druhé třídě se ještě nepočítá s tím, že by děti četly plynule a rozumná učitelka pochopí, že dcerka potřebuje trochu času. Pokud rozumí česky, neměla by mít problém s ostatními předměty. Se synem letos chodil do druhé třídy klučina žijící v cizině (rodiče Češi, on chodil se učil anglicky), protože se kvůli Covidu nemohli vrátit domů. Ze začátku mu to prý nešlo, ale vcelku rychle se do toho dostal.
Určitě by ale bylo dobré domluvit se přímo s danou školou, jak se k tomu staví oni. Pokud se vracíte do Prahy, tak spousta pražských škol s tím má zkušenosti.

navratnik83
autor
28. kvě 2021

Děkujeme všem! Můžu se zeptat, co znamená ten zřizovatel, kam přesně bysme se měli obrátit? (Fakt se v tom nevyznáme...) My budeme na Praze 6.

dard
28. kvě 2021

@navratnik83 Městský úřad Prahy 6. Určitě budou mít na stránkách nějaký kontakt na obor školství.

navratnik83
autor
28. kvě 2021

@dard Super, díky! 🙂

kamino
28. kvě 2021
mollyweasley
29. kvě 2021

@konidana Jasně, ale do první třídy budou prostě od 1. září 2021 patřit děti, které mají 6 roků mezi 1.9.2014 - 31.8.2015. Pokud se dítě nevleze, musí k tomu mít papír, proč se nevlezlo - buď tedy papír o odkladu nebo papír o předčasném nástupu do ZŠ.
Stejně tak třeba školka nemůže přijmout do posledního předškolního roku dítě, které už spadá do školy jenom proto, že si rodič přeje, aby si dítě ještě hrálo. Musí k tomu mít papír. Proto navrhuji kontaktovat toho speciálního pedagoga, ten právě ve škole má na starost různé poradny a tady s těmito situacemi umí poradit.

lennus
29. kvě 2021

@navratnik83 Budete žít v Praze? Na podzim se sem přestěhovali naši dobří kamarádi z USA, ona Češka, on Američan, mají tři kluky, ale od mala česky díky mamince umí, ale třeba by dali nějaké užitečné rady. Na FB je nějaká skupina Expati.