První třída. Kolik máte úkolů? Známkuje se? Zkušenosti?

neomenia
22. zář 2020

Prosím o zkušenosti jiných maminek, které mají doma prvňáčka, popřípadě učitelek z prvních tříd. Mám dceru v první třídě na celkem výběrové škole, která je mnoha rodiči preferovaná ( rozšířená výuka jazyků atd). Je to naše spádová škola, ale my jsme chtěli do sousední, "normální" školy, aby dcera neměla dril a buzeraci už v první třídě, chtěla jsem, aby měla klid. No, tam nas bohužel nevzali a tak jsme, kde jsme. A už to jede, od tohoto týdne budeme mít každý den úkol z M, psaní a čtení, k tomu 2 x týdně úkol z AJ ( i 3 cvičení). Myslím, že prvňáček ma odpoledne lítat venku a ne řešit hromadu úkolů 😡😡😡 samozřejmě chápu, že procvičení je nutné. Ale jaká je ta únosná míra v první třídě? možná je to standart a mimo jsem já a je to normální. Prosím tedy o vaše zkušenosti, klidně i ze soukromých škol, kolik máte úkolů, jestli se známkuje apod. Díky.

krtcice
22. zář 2020

Nemám prvňáka, ale třeťačku, nicméně v 1.třídě měli 1 úkol každý den, a to ještě úkol na 10 minut (5 příkladů, něco vybarvit...) a pátky úkoly neměli, aby si užili víkend. Pak od ledna 10 minut denně doma číst. I teď ve třetí to mají podobně, sem tam přibude úkol z AJ. Státní škola.

neomenia
autor
22. zář 2020

Také jsem čekala více komunikace s učitelkou, nějakou zpětnou vazbu, místo toho jen instrukce, co mají mít, co smějí a co nesmějí.... Kvůli koronaviru nesmíme ani do školy, celé to vnímám jako buzeraci na vojně. Systém mi zatím moc nevyhovuje a tak přemýšlím o nějaké soukromé škole, kde si člověk zaplatí, ale chování k rodičům a dětem by mohlo být s větším respektem. Achjo.

editah222
22. zář 2020

Mám už děti starší, ale od první třídy mají skoro každý den úkol z M + ČJ, z AJ úkoly dostávají tak 1x měsíčně, ale slovíčka a gramatiku procvičovat musíme. Úkoly jsou většinou krátké a rychlé. Čtení je každodenní úkol.

Co se týče komunikace s učitelkama tak jsem u jedné spokojená na 100%, tuhle paní učitelku bych nominovala na Zlatého Amose. U druhé je to trochu horší, ale ve svém okolí vidím tolik problémů s učitelkou, že i ona je vlastně úžasná :D

panihk
22. zář 2020

U nás mají po-čt jeden úkol, včera teda měli jeden z češtiny a jeden z matiky, tak nevím, jestli budou mít už dva, nebo to byla náhoda. Nicméně jsou to úkoly na pár minut. Přečíst řádek nebo vybarvit, dopsat.. Dýl zabere krouhání pastelek. Souhlasím, že bych je úplně nepřetěžovala, minimálně teď na začátku, vždyť jim jde hlava kolem z toho všeho, nemusej ještě trávit odpoledne nad sešitama.

jjasmina
22. zář 2020

A není to tím, že je to výběrová škola?

hojda
22. zář 2020

Nešlo by zařídit výměnu? Někdo může mít opačný problém než vy, že do té školy chtěl. U nás to tak šlo, ale musí souhlasit ředitelé obou škol. Jen jste to tedy měli řešit před začátkem školy.

neomenia
autor
22. zář 2020

@jjasmina výběrová je asi špatné slovo, špatně jsem se vyjádřila. Je to normální ZŠ, ale s rozšířenou výukou jazyků, je naše spádová, žádné přijímací zkoušky se na ni nedělají. Ale říká se o ní, že jedou na výkon. Což ale prý platí spíš o druhém stupni.

lv
22. zář 2020

Dostavaji týdenní plán, kde jsou ukoly, co se odevzdavaji kazdy patek (my je delamr v sobotu a nedeli, mimo to jen denne čte), obvykle to vyjde 1cv do čj, 1 cv mat denne.. Pul hodinky maximálně, spis 15min

lv
22. zář 2020

Jinak taky jsme škola s rozšířenou vyukou jazyků

betelgeuzz
22. zář 2020

@neomenia jestli to dobře chápu, tak zatím ani nevíš, jak ty úkoly budou vypadat. U nás taky mívali každý den úkol, ale ty úkoly byly krátké, tak na 10 minut. Ono je potřeba procvičovat, uvolňovat ruku, číst. Z toho, co píšeš, mi to nepříjde nic extra, spíš záleží, jak ty úkoly pojmou. Třeba kamarádka z druhé ZŠ měli úkoly dlouhé, že tomu museli věnovat přes hodinu.
A že nemůžete do školy mi příjde normální, u nás se nesmělo nikdy. Pokud chceme něco probrat s učitelkou tak zavoláme a domluvíme se na schůzce.

jaja01k
22. zář 2020

Máme prvňáčka. Už na třídních schůzkách v červnu nám paní učitelka říkala, ať počítáme s tím, že dává domácí úkoly každý den. Každý den syn donese dva až tři úkoly - čtení, psaní, matematika. Zatím je to vždy záležitost na max 10 minut. Angličtinu nemají. Já jsem za ty úkoly celkem ráda, aspoň vidím, co a jak se ve škole učí.

neomenia
autor
22. zář 2020

@hojda to jsem samozřejmě zkoušela, tady skupina rodicu chce sem a ostatní na tu vedlejší. Na tu vedlejší se dokonce losovalo o přijetí i tech spadovych děti, takovy byl naval😟😟 i jsem zkoušela sehnat někoho na výměnu, ale bohužel. Nevyšlo to.

tulikiss
22. zář 2020

ja mam obe deti ve "vyberove tride" ( trida od Sveta vzdelani) rozsirena vyuka anglictiny, logiky,.. Ukol byl jen kdyz neco nestihla ve skole, treba dopsat dva radky v pisance, dovybarvit obrazek. Vetsinou nebylo nic. Az ted ve treti tride maji v tydennim planu ukol z kazdeho predmetu, ale vzdy kratky co stihnem o vikendu a v tydnu maji klid.

hanka_12345
22. zář 2020

@neomenia pokud jedou na vykon a je to uz "lepsi" skola, cekala bych to...hodne ukolu,aby byly decka proste naslapnuty a chytry...takze se mi to nezda divny

antoinet
22. zář 2020

Mám prvňáčka ve vesnické malotřídce s výbornou úrovní a denně má 2-3 úkoly, na víkend nic, ale pak přibude čtení.
Někdy to zvládne za 15 minut, někdy to dělá hodinu. Nijak mě to neznepokojuje, on se procvičí, já můžu sledovat, jak mu co jde a když si úkoly udělá hned, můžeme být venku od 16 do 18 (pak už je večeře, sprcha...), určitě mu to dětství nekazí 🙂

bazildicek
22. zář 2020

Já mám už staršího syna, ale když byl prvňákem taky dostával denně úkoly z Ma a Čj, také máme rozšířenost, z Aj byl úkol většinou 1x týdně někdy 1 za 14 dní, každopádně to nebylo nic přetěžujícího, otázka 10-20 min denně, jak píšou ostatní maminky, vymaluj, podtrhni nebo na uvolnění ruky nějaké čárky, vlnky a víkend volný bez úkolů

kamino
22. zář 2020

u nás prvňák úkol každý den jeden mimo pátku, ale max na 10 minut - dvě řádky písanky, jedno cvičení v matematice.. pak ještě čtení, ale to je spíš zábava..

barulina
22. zář 2020

V 1.tride mela dcera denne ukoly a i na vikendy. Prisla domu, udelaly jsne co bylo pptreba a litala venku.

neomenia
autor
22. zář 2020

Děkuji všem za reakce, koukám, že je to různé, vypadá to, že takový průměr je ukoly každý den na cca 15-20, max 30 minut. To bych ještě dala,, ale hodina denně uz je moc.

madbetka
22. zář 2020

Prvňáčkům jsem dávala úkoly každý den kromě pátku, ale bylo to vždy jen z jednoho předmětu (na střídačku M a ČJ). Byly to úkoly na pár řádků, aby je dítě mohlo mít do maximálně 15 minut hotové. A k tomu měly děti samozřejmě každý den číst, ale nedělám si iluze, že to všechny dělaly 🙂

hanyzka11
22. zář 2020

Tak u nás úkoly každý den včetně pátku: čtení, psaní, matematika. Někdy je hotovo za 15 minut, někdy za 30. A jsem ráda, přiznám se, že jim i něco občas přidám, hlavně čtení písmen. Podle mě je to taky o tom získat návyk připravovat se do školy. Učím teda na druhém stupni, ale spousta hlavně šikovných dětí, které neměly moc úkoly, nebo se na 1. stupni nemusely na školu připravovat, se musí naučit "se učit". A dost bojují.
Nejsem zastáncem dlouhých úkolů, ale procvičení ve formě 5-10 minutového cvičení denně na hlavní předmět (M,ČJ) vidím jako správnou věc. Je jasné, že co jednomu žáčkovi trvá 5 minut, jinému může trvat třeba 20. Mám doma srovnání 🙂

jancaand
22. zář 2020

Mám doma prvňáčka a po-čt má denně 1-2 úkoly (zatím M a ČJ) - něco dokreslit, dopočítat, naučit krátkou básničku, natrhat si další písmenka. Většinou během 30 minut hotovo. Plus každý den kontrola penálu, co potřebuje ořezat a příprava učebnic na další den.

martt
22. zář 2020

Nečetla jsem komentáře. Ale syn tov první třídě měl tak, že každý den dostalo úkol z matematiky nebo zčeštiny a pak i ze čtení. Většinou nám to zabralo cca půl hodiny. Ted je ve třetí třídě. Má už i angličtinu. Úkol z angličtiny dostává na víkend ale každý den máme procvičovat slovíčka. Jinak ukoli většinou nosí každý den, ale jen z jednoho předmětu. Ve čtvrtek ukoli nenosí to mají odpolední vyučování, tak jim paní učitelka úkoly nedává.

bervidova
22. zář 2020

V pérvní třídě měl syn určitě každý den úkol z češtiny, matematiky a k tomu čtení. U nás je tedy jazyk až od třetí třídy, takže to byly pak úkoly a projekty v angličtině.

aronek
22. zář 2020

Ahoj, tak já tedy u syna kvůli úkolům měnila po první třídě školu. Po čase to nezvládal ani on ani já a to jsem na mateřské. Jeden klouček to vzdal hned začátkem října, když už regulérně dostával pětky, Naprosto běžné úkoly byly pracovní listy, kde měly na každé straně pět až šest cvičení udělat komplet, stránka z písanky, stránka čtení a sloupeček počítání, tam bylo tak 20 příkladů. jednou týdně měli naučit se básničku a tak dvakrát týdně něco nakreslit, nebo vybarvit. Vyzvedávala jsem ho kolem druhé, nasvačil se a začaly se dělat úkoly. Když to šlo, končilo se kolem šesté, když to nešlo, tak taky klidně v osm. Řekla jsem dost, když mi u toho regulérně usnul. Prostě mu uprostřed psaní spadla hlava. Přenesla jsem ho do postele a spal až do druhého dne. Pak jsem se dozvěděla, že ho zkoušeli starší spolužáci a jen říkali paní učitelce jak to uměl, že jsme domů nedostávali procvičování, ale regulérně je naučit novou látku a pod. Zato s paní učitelkou chodili na procházky, čistit studánky, zdobit hřbitov a pod.

mourovatakocka
22. zář 2020

@aronek Panebože to snad ani není možné! Řešila jsi nějak s ředitelem nebo nějakou vyšší instancí? Předpokládám, že synek byl v nové škole spokojenější 🙈 To je mazec 😣

pospis
23. zář 2020

syn v první třídě a zatím ukoly nemají. Známkuje se u nás až od druhého pololetí. První pololetí slovní hodnocení. Loni jsem taky měla prvňáčka a úkoly přijdou časem. Počítám tak zadní. Jak začnou něco kluodnéhé dělat, dostanou písanku atd.. zatím je to jen o vybarvovaní a delaní čárek v matice, procvicování ruky v prvním psaní atd.... Starší syn mel tak úkol denně plus čtění.

aronek
23. zář 2020

@mourovatakocka bohužel paní učitelka byla ředitelka školy, takže odvolání nikam. V nové škole je nadšený. Má tam plno kamarádů, spoluhráčů i protihráčů z fotbalu. Školu zvládá s přehledem a úkol za čtvrt hodiny hotový. I celý kovid jsme zvládli bez problémů, prostě super komunikace i přiměřené dávky učení. Holky už sem do školy ani zkoušet nebudu, když už vozíme kluky, tak se to nějak spojí.

mourovatakocka
23. zář 2020

@aronek Panebože, jak je něco takového vůbec možné... Hlavně že je v nové škole spokojený 🙂 To je teda zkušenost k nezaplacení...

kami1984
23. zář 2020

Syn měl týdenní plán, kdy měli vždy pon, út a čtvrtek domácí úkol. Jindy nebylo nic. Neměli teda angličtinu. teď je ve 3.třídě a mají max. 2 úkoly denně.