Čtenářský deník - 2. třída. Psaly si jej vaše děti?

tereza0111
7. pro 2022

Zacnu hned dotazem. Psali si Vaše děti ve druhé třídě čtenářský deník? Kolik toho normální dítě v první půlce druhé třídy přečte a napíše?
Po dceři je vyžadována jedna kniha za čtvrtletí, zápis v deníku má být +- na stránku. Já si pamatuji z druhé třídy, že jsme za celý rok svorně přelouskali Ferdu mravence. Tak bych chtěla mít srovnání, jestli jsem byla na nějaké škole kde se prostě nespěchalo a požadavky současné učitelky jsou zcela normální nebo jestli je to neobvyklé. Mě přijde, že třeba ve druhém pololetí ok, ale teď se mi to zdá ještě moc. Ale než budu oficiálně prudit, tak bych chtěla srovnání
(pohled ostatních rodičů ve třídě je obecně takový, že pomalejším žákům to nevadí, protože to doma udělají s rodiči, ti tu knihu přečtou vesměs za ně a pak si na tom dohánějí body. Já tohle strašně nechci dělat, trvám na tom, že když je to její úkol, tak tu knihu čte sama, ale je to na hraně jejích schopností. Přečte dvě stránky a je vyřízená a dál už to prostě nejde. A každý večer se k tomu nedostaneme, má i kroužky, jiné úkoly....)

pampeklec
7. pro 2022

@tereza0111 syn je teď také ve druhé třídě a naštěstí žádný čtenářský deník nemají... sice čte hodně, baví ho to, ale zatím ho nebaví číst beletrii. Myslím, že to je tím, jak je pro něj těžké se soustředit zároveň na čtení a obsah, tak už si tolik neužívá tu fantazii... navíc teda ty knížky pro "první čtení", co tak zvládne přečíst, jsou prostě moc jednoduché obsahově. Ale nad encyklopedií dokáže sedět celé odpoledne, Čtyřlístek má dočtený hned druhý den, co přijde do schránky, pořád někde čte obaly, nápisy, návody... umí si najít a přečíst na internetu, co potřebuje. Myslím, že to stačí na cvičení, časem snad dojde i ke knížkám.

konidana
7. pro 2022

@tereza0111 tak je kniha a kniha. Ferda Mravenec je celkem bichle. Já bych počítala klidně i knížky s prvním čtením, které jsou fakt kraťoučké. Náš dyslektický syn dal takové dvacetistránkové knížky (2 řádky textu na stránku) fakt 4 za rok ve 4. třídě😅 Ale on jinak vůbec nečte . V té 4. četl furt jako čerstvý druhák a byl to jeho nej výkon za školní docházku

tereza0111
autor
7. pro 2022

@pampeklec presne! Taky ma rada encyklopedie, u te je dobrovolne cele odpoledne nebo ctyrlistek nebo i povidku precte a ma radost, ze ji dokaze docist celou. Ale jak je to beletrie a je to roztazene, no, na to ctvrteleti nez to docteme tak ji to nebavi.. :(

@konidana to me vubec nenapadlo :D ja beru proste knizku jako knizku 😅 To doma vubec nemam, mozna v tom bude ta chyba 🙂

konidana
7. pro 2022

@tereza0111 knihovna to jistí🙂 a klidně ych uvedla i tu encyklopedii, a at tam napíše jeden či dva pojmy, co ji zaujaly nejvíc.

alubif
7. pro 2022

2 třída , minimálně jedna kniha měsíčně. Krátký zápis obsahu + můžou namalovat obrázek. Čte si ji sama, vybírám knížky s méně stranamitak do 100 stran a věštím písmem.

codal
7. pro 2022

Moji druháčci čtou jednu knížku měsíčně, může to být úzká knížka, pár vět na stránku, vybírají si ji sami, rodičům jsem doporučila, ať nevybírají těžké, se souvislým dlouhým textem, ale takové s obrázky, velkými písmeny a krátkými odstavci pro začínající čtenáře. Referát píšou, název, hlavní hrdiny, 3 - 5 vět o čem knížka byla a jestli se jim líbila. S tím jim často rodiče pomáhají, aby dali dohromady věty. Referát pak ostatním přečtou a čtou krátkém úryvky z knížky.

neomenia
7. pro 2022

Neměli ve druhé třídě daný počet knih, ale bylo to dobrovolné, formou čtenářské soutěže. Skoro každý na konci dostal drobnou odměnu, ti nejaktivnější čtenáři větší. Jen ten, jdi třeba vůbec nic nepřečetl, nedostal nic. Ale povinné to nebylo.

martinka_33
7. pro 2022

Má dcera druhačka je knihomol, čte od září pátou knihu 😅 Čtenářský deník píše, ale na stránku to neni (nastestí být nemusí). Píše jednu, dvé věty.

plksv
7. pro 2022

Druhá třída jedna kniha/měsíc, teď je ve třetí třídě a mají jednu knihu za 14 dnů.

alubif
7. pro 2022

Jo a ještě je někteří referují.

jaja01k
7. pro 2022

Náš mladší je ve 2. třídě. Mají číst nahlas 10 minut denně, může to být cokoli, nic nezapisují.
Starší je ve 3. třídě. Loni ve 2. četli ve škole společně Z deníku kocoura Modroočka, letos čtou Ferdu mravence. Plus už mají čtenářský deník, mají přečíst jednu knížku měsíčně a udělat zápis cca na stránku.

martinka_33
7. pro 2022

@plksv tak to je docela mazec, to tolik cte dobrovolne nebo to mají za úkol? Já to vidim tam, že 1 kniha za pul roku dle vlastního výberu je na druháčka ideál, kdyz si představim, ze nekdo si radeji zahraje šachy než by četl, tak ať se zbytečne netrápí. A ten vlastní výber je uplne nejdulezitejší, si pamatuju jak me nutili číst Děti z Bulerbynu, četla jsem ráda, ale tahle kniha se mi nelíbila 😀

konidana
7. pro 2022

@plksv
@martinka_33 přesně, to je mazec. Já jako celkem nadšená čtenářka jsem si půjčovala a četla od 3.třídy zhruba 3 knihy měsíčně, ale dnes se toto podle mne už skoro nevidí.

hanyzka11
7. pro 2022

Tak u nás byl zaveden čtenářský deník od 2. pololetí 1.třídy - název, autor, ilustrátor 3-5 vět a obrázek. Když ještě neuměli všechna písmena vázaného písma,psali tiskacím. Ze začátku měli číst klidně na střídačku s rodiči. Teď jsou ve třetí a stále pokračují. Až donedávna mi museli číst nahlas, teď mi to někdy jen převypráví.
Mají 1 knihu měsíčně. Prudí mě to? ANO! Musím je nutit a ten zápis s nimi udělat (dohlížet,opravovat)? ANO! Ale dělám to pro děti. Vidím, že to k něčemu je. Pomalu jsou schopní vybrat to důležité a zápis už netrvá hodinu 😁.
Takže za mě 1 kniha za čtvrtletí je ok 😉. A jak už bylo zmíněno....jde o výběr knih. Hodně obrázků, méně textu. I v té 3. třídě musí být u nás kniha do 100 stran, jinak to nestihnou. V mezičase přečtou komiksy nebo co je baví, ale vždy jednu vybereme, která se pak zapíše. A to mají taky x kroužku. Nicméně čtení s porozuměním považuji za jednu z nejdůležitějších dovedností 🙂.

tereza0111
autor
7. pro 2022

Dekuji za reakce, tak je to zjevne v norme. To docela koukam, nejak ty pozadavky na deti vzrostly 🙂 Zkusim lepe prizpusobit vyber knizky

konidana
7. pro 2022

@tereza0111 nemyslím si, že požadavky vzrostly, spíš naopak. Nebo jak kde, na jaké škole, jaký učitel....

bunicka
Autor odpověď smazal
Zobraz
bunicka
7. pro 2022

U nás byl čtenářský deník až od 3. třídy, ale my byli 1. a 2. třídu na online výuce. Měli mít 3 knihy za pololetí a jen 5-6 vět + obrázek. Syn nerad čte, takže trochu boj ho nutit číst a následně jsem mu s ČD musela i pomoct složit věty. Teď ve 4. třídě čte sám (nutit stále musím) a příběh mi povykládá a sám sepíše, poté spolu uprvíme.

anima65
7. pro 2022

taky nejsem z čtenářského deníku nadšená, dcera ho zvládá už sama, ale syn hyperhyper aktivní- 13 let - vyhledá zkrácenou verzi knihy na netu a tím to končí, no aspoň ,že to umí vyhledat a zkopírovat, ale pohovoru na rodičáku se asi zase nevyhnu

bervidka
7. pro 2022

1 kniha měsíčně a k tomu jsme denně vyplňovali ještě i čtvrté třídě čtenářský list, kde byly denně zapsané stránky, kolik jich syn přečetl.

andelka
7. pro 2022

Doporučuji První nebo Druhé čtení. Je to většími písmeny, hodně obrázků..Jinak u nás se mohlo číst cokoli. I jen jedna pohádka z pohádkové knížky, i komiks. Na jeden list vypsali info o knížce a asi 4-5 vět o obsahu, někdy hlavní postavy, a obrázek. Od 4 třídy měli jednu knihu za měsíc.

tereza0111
autor
7. pro 2022

Ty jo, ale stejne me to prekvapuje. Sama jsem od mala docela nadsena ctenarka (vcetne povinne literatury na gymplu, nikdy jsem nechapala co se na tom komu nelibi a mela jsem prectene skoro vsechno), ale v te druhe tride mi prijdou jeste strasne na zacatku a mam strach, ze ji to odradi :( Asi mi prijde, ze mam doma preci jeste sotva odrostle miminko.... Ale tak asi se pochlapime.. Dneska jsme zasli do knihovny pro Kvala a Zblunka a docela jede 🙂

alpakovo
7. pro 2022

@tereza0111 syn letos třetí třída,ale ta samá paní učitelka co vloni . Místo čtenářského deníku zavedla čtecí karty, kdo přečetl knížku,vypsal, a odevzdal . Za školní rok byly tuším 3 knihy A na každý měsíc čtecí list, kdy rodič zapsal a podepsal 10 minut čtení, takže nebyl problém tenčí knížku zvládnout. Plus teda mají společné čtení ve třídě, všichni stejnou knihu a z té žáky dělají ty čtecí karty, ale vždy po kapitole. Prý je to i trénink na slohové práce

hanyzka11
7. pro 2022

@tereza0111 Kvak a Žbluňk je super volba. Syn na tom taky začínal 👍.

pampeklec
7. pro 2022

@tereza0111 mám to úplně stejně... já jsem s nadšením četla úplně všechno, včetně povinné literatury a sbírky básní, co měla maminka půl knihovny, ale psaní čtenářského deníku jsem vždycky nesnášela. Čtení s porozuměním se dá trénovat i jinak (třeba si o tom přečteném popovídáme, nebo čte právě tu encyklopedii/atlas/návod, protože chce něco konkrétního zjistit). To "první čtení" je dobré, aby teda splnil nějakou tu knížku do školy, ale jinak je to pro něj nebetyčná otrava a bojím se, aby ho to neodradilo. Já jsem takhle nesnášela takové ty zjednodušené cizojazyčné knížky - vůbec žádné potěšení ze čtení, protože tomu chybí zajímavost na všech úrovních (jazyková, stylistická, obsahová...). Mám ale v plánu zkusit vytáhnout zase na vrch knihovny nějakou vhodnou poezii, to by mohlo projít (je to krátké a musí se nad tím přemýšlet 🙂 ).

muhehehe
7. pro 2022

Taky mám holku ve druhé třídě, taky mají mít ve čtenářském deníku jednu knihu za čtvrtletí. Mě to teda vůbec nepřipadá nějak zatěžující, prakticky to neregistruju. A číst jednu knihu tři měsíce? To snad ani nejde, vždyť si nebude pamatovat, co bylo na začátku.. takže nějak ten časový úsek pro přečtení knihy natahovat, to mi nedává smysl už vůbec. Pokud bych cítila, že má dítě problém, tak bych upravila spíš výběr knihy (kratší, větší písmena, celkově jednodušší na čtení i chápání textu), než se trápit jednou knihou rok.

Naše holka čte co zrovna číst chce, něco pak z toho napíšeme do čtenářského deníku, u nás teda žádná křeč. Ale nejsou to děti z Bullerbynu ani jiné takové extra bichle. Třeba Markétka a Bojar (možná jsi taky četla jako dítě 🙂 , příběhy o zvířátkách od Holly Webb , nějaká Disneyovka jako byly za nás apod.

princeznazmesta
14. únor 2023

Syn, čte krásně plynule od 3 let (neni preklep), nikdo ho neucil cist. Ted je ve 3. trídě. Miluje knihy, cte porad, ale neni to typ, co ho najdete zahrabaneho v knihach. Naopak, radeji by lital venku a je dost aktivni, az hyperaktivni. Ale cte rychle a s porozumenim. Denně průměrné precte 100 stran. Zapisuju si to. Normální detska beletrie huste tistena. Ctenarsky denik nenavidi, nedivim se mu. Vyjadrovat se umi perfektne. Psat taky. Deník nepíše. Teď ho mam na pul roku v IV a chteji denik u prezkouseni. 3 knihy aspon. Takze jsem ho dnes donutila udelat zapisy z poslednich tri knizek (jednu docetl vcera, jednu za dnesek) a konec. On umi i hezky strukturovat text, ma na to talent. Ctenarsky denik v jeho pripade je nastroj jak znechutit cetbu. My ho psali az na druhem stupni. A taky jsme opisovali primo z knizek strucny obsah. Nikoho to nebavilo.

marimanta
14. únor 2023

Neměli deník, ale něco podobného, dcera četla hodně, uz si nepamatuju, ale za čtvrtletí možná tři čtyři možná i víc..., a naše paní učitelka počítala za přečtenou i tu, kterou děti četly s rodičem na střídačku. Aby motivovala všechny děti.

princeznazmesta
14. únor 2023

Jeste jak se ptáš, jestli tolik deti ctou. Ja si myslim, ze ne. Kdyz jsem videla online vyuku, to sotva prelouskaly slovo a porad, i v te druhe tride vsechna decka mela špatně nauceny raz, ze to delala na jednotlivych slabikach. Meli s tim vsichni potize. Prý je to nezvykle sikovna trida. Rikala ucitelka. Tak nevim. Měli velké potize cist plynule, byla to drina. A nijak zvlast lip nectou ani ted. Pochybuju, ze by jednak cetli v takove mire a jednak tolik. Nevěřím. Ale z distancni vyuky si pamatuju, ze kdyz byl ukol z vytvarky, tak to polovina rodicu delala za deti. Čtenářský deník je taky takovy typ ukolu.

tereza0111
autor
14. únor 2023

@princeznazmesta Diky 🙂 Kdyz jsem zadavala dotaz, tak jsme s tim opravdu celkem bojovali, protoze ji se nechtelo a hlavne na to nejak nebyl cas, me se nechtelo ji nutit a hlavne - mela jsem asi fakt blby vyber knizek, vzala jsem moc tezke pro ni. Zasli jsme do skolni knihovny, s knihovnici to vybrali a dneská si klidne cte sama od sebe, tak jsem rada. Co zustava bojem je ten denik. Ji se taaak nechce to psat. A ja to taky nenavidela :// Ted nam tady lezi hromadka knizek, ktere ma uz krasne prectene, "jen" je zapsat...
Taky strasne zalezi na ucitelce v prvni tride. Dcera mela extremne hodnou (kdyz tu nekdy ctu, ze v prvni tride deti dostavaji 3, vubec si to neumim predstavit :-O), ale ... - moc je toho nenaucila, takze objektivne byla (spis cela trida byli vlastne) trochu pozadu
Ale ty mas teda syna krasne sikovneho, od 3 let cist je dobry! 🙂 Ja jsem stastna jak blecha, ze ji to cteni zacalo bavit 🙂