U jaké společnosti máte dětské spořící účty?

dannyblakely
22. čer 2015

U jaké společnosti máte stavebka pro děti nebo dětské spořící účty? Jste spokojené?
Rádi bychom naší malé něco takového založili a chceme dobře vybrat.

Děkuji předem za vaše zkušenosti.

lin18
22. čer 2015

@dannyblakely pozor na to, od cervence bude platit novy zakon kdy nebude mozne vybrat z uctu penize bez souhlasu ditete! My kvuli tomu ted rusili Berusku u KB.

adelka21
22. čer 2015

@dannyblakely my máme klasické stavební spoření, ale při podmínkách jaké jsou ted, už bych žádné dětské spoření nedělala. Chtěla jsem spořit, vsak zároveň mít peníze jako jistotu, kdyby něco..... Nyní peníze ze stavebka nemůžeš vybrat, musí jít rodiče před soud a hájit vybráni penez, ze je to jen a jen ve prospěch dítěte. Nyní bych už zvolila jinak, peníze bych sporila na vlastni jméno, abych mela šanci v případě krize s nimi disponovat. " Zabit" někde peníze na 18 let na jednom finančním produktu se mi zda nevýhodné.

mon_88017
22. čer 2015

@dannyblakely my jsme nakonec udělali klasickou vkladní knížku, u který může zákonný zástupce vybrat peníze kdykoliv bez nějakých průtahů. Sice je tam minimální úrok, ale za vedení účtu se neplatí nic a peníze tam dáváme nárazově, když je něco bokem 🙂

dannyblakely
autor
22. čer 2015

@mon_88017 děkuju, podle předchozích komentářů to vypadá jako nejlepší řešení. U jaké to máte společnosti?

dannyblakely
autor
22. čer 2015

@adelka21
@lin18 díky holky za příspěvky. To jsem netušila, že je to až takový problém. A to, že nemůže člověk vybrat peníze, které tam sám dává, to mi přijde na hlavu. Sice je to pro dítě, ale když by se rodina dostala do nějaké finanční krize a byl výběr peněz nutný, tak mi přijde hloupé, že na to rodič nemůže jako zákonný zástupce sáhnout..

mon_88017
22. čer 2015

@dannyblakely u Český spořitelny, my tam máme svoje účty, tak jsme i tu vkladní knížku udělali tam.

adelka21
22. čer 2015

@dannyblakely no, my zakládali a nic z toho neplatilo. Peníze se daly normálně vybrat, ted už je vše jinak, proto už bych nic ( nejen stavební spoření) nedávala na jméno dítěte. Někde nebudu chodit po soudech a hajit se, ze to myslím dobře se svým dítětem😀 . Přečti si také příběhy tech, kteří už u soudu byli, např. použití peněz na vybaveni pokojíku pro prvnacka zamítnuto, protože to není pouze jeho pokoj, ale bydlí tam i sourozenec 😝

toga25
22. čer 2015

Teda, měla jsem v plánu spořící účet, stavebko jsem zavrhla hned jak jsem věděla, že bych musela před soud (přece jen nevím, co mi z dítěte vyroste, nedejbože bude fetovat a já mu jen tak v 18ti podaruju 100000... :-/ ). Ale o spořících účtech jsem to teda nevěděla :-/ Asi pouvažuju nad tou vkladní knížkou, stejnak ty peníze jsou doma... úroky mu potom můžu dohodit ze svého stavebka 🙂

versatilka
22. čer 2015

založili jsme dětem obyčejný spořící účet na moje jméno, tak aby bylo s penězi možno manipulovat a svobodně je převádět do výhodnějších produktů, pokud se v budoucnu nějaké objeví. Jinak je to dnes děs a bída :-/

terinda
22. čer 2015

Ahoj, koukám, že Beruška od KB už taky nebude moc efektivní. Takže nejlépe zrušit do konce června? 😕
Chtěla jsem ji zařídit i pro druhé dítko a teď teda nevím 😒

78marcela
22. čer 2015

Tak to je mazec. Myslela jsem, ze v kazdem pripade je rodic zakonnym zastupcem ditete a ze nemuze vybrat v pripade nouze penize, ktere mu tam sam nasporil, to je teda dilo. Tak obycejny sporici ucet na moje jmeno to jisti.

cepanka
22. čer 2015

Pri vypovedi ze stavebka je soud z toho duvodu, ze penize sou oficielne ditete...statni podpora se cerpa na dite, tudiz jsou proste jeho...pokud je budete chtit vybirat, da se to uplne lehce....uz od zacatku tohoto zakona je nekolik obklik..nehlede na to, ze se tento zakon drive ci pozdeji bude rusit... 😉

lendulka212
22. čer 2015

Ahoj holky, také Vám řeknu jednu perličku. Spořila jsem synovi s Beruškou u Kb, účet jsem založila já. po rozvodu jsem se dozvěděla, že kdyby se otec dítěte prokázal, že je otec, tak může částku vybrat. - jako jeho zákonný zástupce.

cepanka
22. čer 2015

@lendulka212 nemuze, k vypovedi nezletilce se doklada rodny list, aby bylo videt, ze ma dite dva zakonne zastupce...tudiz oba musi figurovat ve vypovedi....takto je to odjakziva osetrene, aby se toto dit nemohlo...

lendulka212
22. čer 2015

@cepanka nejde o výpověď smlouvy. Ale, že by peníze mohl vybrat. To mi potvrdili na dvou pobočkách. U jiných bank, je to tak, že s dětským účtem může manipulovat ten, kdo ho založil

78marcela
22. čer 2015

@mon_88017 a u tu vkladni knizku mate na sebe nebo na Zelenou? Ted tu lustruju internet, zas takovej prehled nemam, ale z toho, co ctu, mi vyplyva, ze rodice proste nemuzou na zadnej sporici ucet vedenej na dite. A vkladni knizka je prece taky forma sporiciho uctu, ne? Viz zde http://m.mesec.cz/clanky/pozor-na-sporeni-pro-d...

mon_88017
22. čer 2015

@78marcela je to psaný na Zelenou a jako zákonný zástupce je tam uveden otec Zelené. No a dalo by se to tak brát, jako forma spořicího účtu, prostě je šikovný, že se tam nemusí posílat nějak pravidelně, takže tam třeba ukládáme, co dostane od babiček k narozeninám a tak 🙂

78marcela
22. čer 2015

@mon_88017 no, v tom odkazu, co jsem ti poslala, je primo uvedena detska vkladni knizka u Ceske sporitelny. Ze proste na to zakonny zastupnce nemuze, pouze po vyjadreni opatrovnickeho soudu.

mon_88017
22. čer 2015

@78marcela nám právě baba ve Spořce řikala, že u jediný vkladní knížky to jde bez nějakých průtahů, ale my to zakládali loni v březnu a ty pravidla se k tomu měnily někdy v květnu nebo v červnu, takže pámbů ví. Ale tvrdila nám, že u vkladní knížky by se nemělo měnit nic, tak já sem z toho každopádně jelen, páč až budu chcet vybrat na ty internátní jesle ve Švýcarech a ono to nepude, tak se nakakám 😅

zuzichichi
22. čer 2015

Zrovna teď řeším nějakou formu pidi spoření pro nezletilého synovce.
Stavební spoření - finance jen pro dítě a nikdo neví, jak to bude za pár s účelovostí.. Je to přeci jen STAVEBNÍ spoření, stát se může rozhodnout, že na jiný účel nepůjde vybrat. Mně jde spíš o finance na studia....
Vkladní knížka - na nezletilce, min. úrok
Spořící účet - lze pouze na osobu starší 18-ti let
Termínovaný vklad - lze pouze na osobu starší 18-ti let
Protože mi jde o to, aby někde ležely jednoráově vložené peníze min. do 18-ti let věku, volím termínovaný vklad na vkladatele a konkrétně u Evropsko ruské banky. Mám dobré zkušenosti, pojištěno ze zákona, bez poplatků, online a nejvyšší úrok.
Pozor na kampeličky, sice jsou také pojištěny ze zákona a s vyšším úrokem, ale od 1.7. budou nové nevýhodné podmínky.

78marcela
22. čer 2015

@mon_88017 no právě..my to tady resime u nasich,maji jeste jednu vnucku, ktere spori na jeji jmeno, tak vcil vymyslime co s tim. A fakt idealne zatim vypada sporici ucet na jmeno rodicu nebo v tomto pripade prarodicu.
Mama si stejska jakej to bordel, a zavidi tem, co nic nemaji a nemusijou sporit.
Nasi chcou sporit aji Palence, tak to hned od zacatku chcu nejak podchytit, aby na ty svycarsky jesle bylo, nez ji sezenu ňakyho sponzora (PS: kdy ze ma priletet ten strejda Horacio z Miami?)

78marcela
22. čer 2015

@zuzichichi sporici ucty pro deti taky existuji, nemusi se od 18 let.

mon_88017
22. čer 2015

@78marcela teď si pečlivě pročítám ten tvůj odkaz a tam se jedná o případ, kdy se ti rodiče rozvádějí, takže je možný, že spořka/soud si to chtěj jenom vohlídat, aby náhodou jeden z těch rodičů nezdrh s penězma někam do kšá.
Každopádně, až spořitelní babu potkám na pívu (ona je tady od nás), tak se jí přeptám, teda pokád na to nezapomenu 😉

zuzichichi
22. čer 2015

@78marcela prosím o konkrétní případy. Já zjišťovala přímo v bankách. děkuji

ilonne
22. čer 2015

Já to se spořícími účty vzdala. Dcera má stavebko kompletně zaplacené už od narození a tudíž blokovaná slušná finanční částka ☹ . Peníze jsou samozřejmě primárně určeny dceři, ale brali jsme to tak, že v případě nouze, prostě někde máme peníze. Navíc mi přijdedost sprosté, že když jsme stavebko zakládalá, bylo to za jiných podmínek a stejně se bez soudu nikam nedostaneme. Chystám se dětem zalořit běžné účty a dávat jim peníze tam, ty mohu vybrat kdykoliv. Sice žádný úrok, ale peníze k dispozici budou.

78marcela
22. čer 2015

@mon_88017 cti peclive:Jak to ale může dopadnout, nám napsal čtenář: Založili jsme nezletilému synovi vkladní knížku na jméno. Společně s prarodiči jsme našetřili částku, kterou jsme chtěli u České spořitelny vybrat. Peníze nám odmítli vydat s tím, že se na ně vztahuje ochrana a musíme mít vyjádření opatrovnického soudu (nejsme v rozvodovém řízení).

hojda
22. čer 2015

@lin18 Je to tak, že když tam máme už naspořené peníze, že se k nim nedostatneme? Myslím Berušku.

dannyblakely
autor
22. čer 2015

já teď zkoumala Eru a mají tam k vkladní knížce následující:

Dětskou vkladní knížku může zákonný zástupce před 18. rokem věku dítěte zrušit a vybrat celý vklad nebo jeho část
Předčasným výběrem a zrušením Dětské vkladní knížky však majitel ztrácí nárok na vyplacení celé nebo části prémie a banka si z vybrané částky účtuje náhradu podle platného sazebníku

Tak si to zkusíme tam..

mon_88017
22. čer 2015

@78marcela jo tak nejsou, já negramot už vážně neumim číst.
Nicméně větu "Rodiče (zákonní zástupci) dítěte mohou disponovat s prostředky na dětské vkladní knížce. Při výběru finančních prostředků nad určitou částku však požadujeme rozhodnutí opatrovnického soudu" chápu tak, že bude-li mít dítě naspoříno dejme tomu 100 000 a já budu chtít vzít 15 000 na co já vim, třeba na nábytek do pokoje, tak by mi to měli dát bez keců. A teda když budu chtít nějakejch 90 000 na půlrok střední školy kdesi v tramtárii, tak se to halt potáhne po soudech 😒