Spořící účet. Poradíte, prosím?

16. lis 2023

Ahoj všem,
chtěla bych se prosím zeptat,uvažuji o spořícím účtu,nevíte kolik je úrok půlroční nebo roční a z jaké částky?Děkuji

marimanta
16. lis 2023

Jakože ti tu máme vypsat všecky možnosti...? Stačí pohledat na googlu a můžeš počítat všecky varianty.
https://www.mesec.cz/kalkulacky/kolik-vam-vynes...

exbordelar
16. lis 2023

Ono zalezi, jake castky chces na ten sporak ukladat. Pokud mas statisice, asi je vhodne si o nich neco pozjistovat, ale pokud jsi bezny smrtelnik, ktery je schopen odkladat jen po tisicovkach, je to prakticky jedno. A taky je otazka, zda mas ambice ty penize zhodnocovat, nebo je potrebujes ukryt spise sama pred sebou, abys na ne nesahala. Ci zda je chces mit jako pohotovostni rezervu kdykoliv k dispozici.
Doporucuji si odkladat na bezny sporici ucet u sve banky na tu pohotovostni rezervu a zaroven na ucet, kde nebudes nit okamzity pristup.
Super jsou terminovane vklady. Zde odkladas sve volne finance, ktere aktualne nepotrebujes a zde se ti zhodnocuji. Vetsinou jsou teda od castky treba od 5000 Kc, ale kazda banka tu castku ma jinak. Ty penize si muzes odlozit treba na mesic, na pul roku nebo na nekolik let. Kdyby byl urok napr. 5% p.a., znamenalo by to, ze za rok ti pri ulozeni z teto castky vyplati 250 Kc minus 37,50 Kc (15% dan). Deleno dvanacti: Mesicne to vychazi na nejakych 17 Kc. Cim vetsi vklad mas, tim samozrejme vyssi zisk. Je to vsak omezeno do urcite vyse - tusim 200 000 Kc, pak jsou ty uroky vyrazne nizsi. Ale takove penize uz se ukladaji jinam, ale to bohuzel nemam zkusenost 😂

autor
16. lis 2023

@exbordelar právě bych chtěla na spořící účet,který bych si založila k běžnýmu účtu.Částku právě ještě nevím,tak jestli se to vyplatí,aspoň malinko🤷🏻‍♀️😊

exbordelar
16. lis 2023

Jasne ze se to vyplati! Co mas za banku?

exbordelar
16. lis 2023

Na beznem uctu se ti ty penize nezhodnocuji vubec, na obycejnem sporaku mas kolem 4% p.a. Coz neni zanedbatelna castka, kdyz tam pak mas nasporeno vic.

berenika39
16. lis 2023

KB má teď novou nabídku - když si založíš BŮ účet u nich, máš na spořáku 6%. https://www.kb.cz/cs/obcane/sporeni/sporici-ucet
Vím, že KB není úplně oblíbená, ale mám u nich úplně všechno (společné peníze, moje peníze, tři firmy..) už od roku 1992, takže s klidem doporučuji🙂)))

berenika39
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
16. lis 2023
autor
16. lis 2023

@berenika39 ano děkuju

blondynka400
16. lis 2023

Zkus Max Banku, je to v současnosti nejvýhodnější spořící účet. Určitě se to vyplatí: Částku si můžeš vypočítat sama, záleží na výši, kterou tam budeš mít. Peníze se připisují každý měsíc, mínus daň.

levandule_k
17. lis 2023

Tak jestli nevíš, jestli se spořící účet vyplatí nebo ne, začni pracovat na zvýšení své finanční gramotnosti.

Banka uvádí do kdy platí úroková sazba na spořícím účtu. Takže můžeš dneska začít třeba s 5,5%, ale v březnu už budeš mít jen 5%.

Kdybys měla 100 000 a úrok by byl 5% po celý rok, s tím, že ti budou úroky připisovat měsíčně, tak první měsíc získáš úrok asi 417 Kč, který se zdaní 15%. Takže za těch svých 100 000 vyděláš za 1 měsíc 354 Kč.

Většinou se používá složené úročení, další měsíc se bude zhodnocovat částka 100 354 Kč. Výpočet je orientační.

Tady si můžeš vypočítat zhodnocení částky na spořícím účtu, ale nepočítá to s daní. https://www.penize.cz/kalkulacky/slozene-urocen...