Dobrý den,prosím o radu,pokud někdo víte..před časem jsem zde řešila umrti manžela. Nás dům byl napsaný na něj,nabyl ho ještě před manželstvím. To už jsme sice byli spolu,ale ještě ne manželé. Dřeli jsme se na něm 20 let. Nyní mě čeká dědické řízení. Měli jsme spolu 3 děti,ty jsou nezletilé. Měl 2 dcery,dospělé z 1.manželství..Nebyly tam moc dobré vztahy..můj dotaz je,jak bude rozdělen podíl na domě? Bude mít každý 1/6? Děkuji za odpovědi
Děti jsou nepominutelnými dědici, tj. dědí vždy, pokud se dědictví nezřeknou či nebyly vyděděny (vydědění mohou napadnout u soudu) či nezemřely dříve než rodič (pak dědí jejich děti).
Pokud není žádná závěť, dědíte rovným dílem všichni. Pokud by existovala závěť, která by upravovala, že dědit máš jen ty a vaše společné děti, pak by dospělé dcery z pozice nepominutelných dědiců měly nárok minimálně na 1/4 jejich zákonného podílu.
Rozumím,toho jsem se bála.. starší děti na tátu kaslali celý život,bohužel jsme nestačili ošetřit majetkové poměry,odešel rychle..
Dědictví půjde na šest podílů. Takové věci je holt potřeba řešit za života, jako to udělal můj táta, kdy děti z prvního manželství vydědil jelikož se desítky let nevideli a nebyl kontakt.
Proč jsem si myslela, že půlku dědí manželka a druhá půlka se dělí mezi děti rovným dílem? Nebylo to tak dřív?
@irmamala a nepleteš si to s případem, kdy mají majetek v SJM? Kdyby dům koupili v manželství, tak půlka patří ženě a druhá půlka se pak dělí rovným dílem mezi všechny dědice, tzn. manželku a děti.
@gruyerre na základě čeho si to myslíš? zkus si najít něco o dědění, všude se píše, že manželka a děti rovným dílem.
@betelgeuzz na základě toho, jak bylo vypořádáno dědictví u nás v rodině.
@gruyerre a u vás v rodině nebyl majetek v SJM?
@gruyerre u vás v rodině byl patrně všechen majetek součástí SJM. Tam zcela logicky jde do dědictví pouze polovina majetku a z té poloviny pak přeživší manžel dědí spolu s dětmi rovným dílem. V případě tazatelky však byla nemovitost pouze jejího manžela, takže se bude podíl na nemovitosti dělit rovným dílem mezi ní a všechny manželovy děti.
Dobře holky, nejspíš jsem se spletla, fakt jsem si myslela, že je to tak, jak jsem psala. Dík za vysvětlení.
No a když člověk nabyde dům před manželství a během trvání manželství manželku zapíše jako spoluvlastníka, tak to se řeší jak?
Holky nejsou zle,když na to přišlo chovali se slušně,stykali se s ním,ale hlavně když něco potřebovali...závěť není. Jen mě mrzí,ze jsme se nadřeli a teď budu sypat peníze do domu kde mi bude patřit jedna sestina. Dum v rekonstrukci,na krku 3 nezletilé děti,žít budu že sociálních dávek,budu splácet půjčku,kterou jsem měla napsanou na sebe a ony se budou veselé dívat jak jim zhodnocuji majetek..
@luccy29 a co dum prodat, vyplatit starsi deti a umorit pujcku?
@somalicats No a myslíš, ze ji z 1/6 umoří?
@luccy29 je to těžká situace. Zkusila bych řešit s právníkem. Při rozvodu se dá operovat, že jsi do cizího domu investovala svoje prostředky a pak máš nárok na nějaké vyplacení. Třeba by to šikovný právník dokázal prokázat, abys měla větší nárok z dědictví.
@j.a.n.i jeste tam jsou podily jejich nezletilych deti. Takze to jsou celkem 4/6. Ano, musel by rozhodnout soud, a hodne by zalezelo na konkretni situaci. Z moji vlastni zkusenosti vim, ze soudy primarne hledi na nezadluzenost deti a pokud by tady hrozilo, ze rodina spadne do dluhu, tak je velka sance, ze to povoli. Holt je to blba situace, osobne bych do takoveho vyporadani dedictvi bez pravnika nesla.
Pokud to muž neošetřil v závěti, tak ano, každý 1/6.