Ahoj všem,podaří se vám z výplat dát něco bokem?Já nejsem rozhazovačná,kupujeme většinou ve slevě a vaříme si doma.Ale na stranu nedáme už nic...
Chtěli bychom si založit spořící účet,ale stejně se nám nedaří ušetřit a už nás to fakt neba...
Co vy?
Jo, nemame s tim problem, ale manzel pracuje, ja podnikam, mame dum, na ktery nemame hypotéku.
Na sporici ucty moc nejsem, proste to chce hned z vyplat odebrat adekvatni sumu a delat, ze neexistuje. Pro nekoho to muze byr 500Kc, pro jineho 50000Kc
JJ, dari se odkladat bokem.
Taky hodně záleží, jestli už máte nějakou rezervu od dřív a jakou. A jestli třeba to zdražení všeho způsobilo, že vycházíte tak nějak cca na nulu. Nám se dařilo odkládat, i když jsem byla na md a na rd s dětmi. Ale na jedné straně jsme šetřili a na druhé jsme ubirali z rezervy. Takže vlastně taky téměř nic. Teď, co jsem se vrátila do práce, je to výrazně lepší. Platy nemáme úplně vysoké, ale slusne. Dost dáme za dojíždění, plus máme hypo, ale ne úplně obří. Za mě je potřeba na šetření koukat z dlouhodobého hlediska. I malá částka krát 12 měsíců, krat třeba 10 let už něco je.
Musis odkladat i male částky, mrkni na rady u Marcelky78, má to pěkně napsané, taky začínala s málem👍
Já hned po výplatě odložím na spořicí účet do obálek. Mám obálky - rezerva, děti, dovolená, auto... Na účtu mi pak zbyde jen to, co můžu utratit. Na spořák nesahám. Když mám větší výdaj např. za děti, sáhnu do obálky a nezatíží mi to měsíční rozpočet. Rezervu mám hlavně z vratky daně a pod.
@misulka84 kouknu,děkuji
Ja si odkládám na sporak přes polovinu platu každý měsíc,ale samozřejmě záleží na částce platu. Nepises info o platu,v jake jste situaci,co děláte,kolik máte děti a tak. Tvoje otazka pak nemá moc smysl, protože když někdo bere 100tis. a nerozhazuje,tak samozřejmě může ušetřit hrozně moc..
mám různé účty a s výplatou mi okamžitě odchází různé částky bokem, abych s nimi vůbec nepočítala do běžných výdajů.. takhle spořím na dovču, dětem každému na účet, na rovnátka bokem apod. docela to funguje
Když jsme oba chodili do práce tak ano, dařilo se nám ušetřit. Teď ne. Máme dvě děti, jedno dvouleté a druhé v první třídě. Můj příjem je rodičák 7 500kc, manžel má příjem cca 35 000kč. Nemáme hypotéku, ale větší dům. Poplatky za bydlení platíme 14 000kc, ostatní výdaje jako je telefon, internet, úrazové pojištění, penzijní připojištění (To jsme snizili) doprava do práce, obědy ve škole jsou měsíčně 9 000kc. Mladsi syn ma potravinové alergie. Když vše platíme zbývá nám částka na jídlo, drogerii, ošaceni a náhle výdaje.
Každého většího nečekaného výdaje se děsím. Ráda bych zase nějakou rezervu, ale s tímto rozpočtem se mi to nedaří.
Podaří, 10% celkového příjmu asi.