Omlouvám se za anonym, ale nechci, aby mě tu někdo vysledoval. Mám problém s EX. Za každou cenu chce nechat dceru očkovat proti klistove encefalitide. Už několikrát jsem mu rekla, ze nesouhlasím. Ja sama mám po očkováni autoimunitni problémy a proste nechci očkovat všechno.
Dnes přišla dcera s tím, ze ve čtvrtek se půjde očkovat, ze mi to nemá rikat. Má byt prave u otce.
Jsem nastvana a upřímně nevím, co mám dělat.
@rosalindamelinda dekuji za názor. Ja jsem z toho dnes už fakt rozhozena. Dnes má ex přivézt věci pro dceru, tak si s nim zkusím znovu promluvit, ale on nikdy neposlouchal moje názory 🙈 proste pocity jak na houpačce. Na jednu stranu si říkám, ze to možná moc řeším. Ale na druhou stranu proste cítím, ze to takhle nechci
doktorka nemá povinnost zjišťovat, jestli s očkováním náhodou druhý rodič nesouhlasí. Takže pokud přijde jeden zákonný zástupce a s očkováním poskytne souhlas, tak dítě naočkuje. Nicméně samozřejmě pokud by na mě naběhla matka, že očkování v žádným případě ne, tak bych neočkovala a buď se rodiče dohodnou nebo ať si to vyřeší u soudu.
Já bych zavolala Dr, ať ji neockuje, ze s tím nesouhlasíš. To ti nevyhovi?
@krisstina93 Ja vlastně vůbec nevím, jestli jdou k naši doktorce. Zítra ji zavolám. Dekuji 🙂
Já tedy vždy, když řeším očkování, tak dostanu předem papír, kde se podepisují oba zák. zástupci, že s tím souhlasí a pod. máme dost zodpovědnou lékařku... podle zákona pokud jeden z rodičů nesouhlasí, tak lékař očkovat nemůže a rozhoduje soud 🙂...ale zas jak bylo již napsáno lékař není povinen to aktivně zjištovat..je to takové dle mého právní diletanství....a pokud víš, že je dcera objednaná na čtvrtek, tak prostě bych dítě nepředala, dokud se to nevyřeší u soudu, klidně i předběžkem. Klidně bych zavolala na OSPOD a požádala o součinnost.
Pokud jeden s nepovinným nesouhlasí, tak bohužel. Nahlas to lékařce. Jsem pediatr a v těchto případech vždy vyžaduji shodu obou rodičů.
A kam by měli na očkování chodit?
@krisstina93 Existují očkovací centra...
@korin ale tam musíš mít doporučení od dětského ne? Já nechávala ockovat dětem akorat tbc mimo dětskou, ale dětská mi dávala zadanku.
@krisstina93 Myslím, že to není třeba, aspoň na webu místního centra jsem to nepostřehla.
@krisstina93 nemusíš mít žádné doporučení, tam jsou do očkování celí zběsilí, šla jsem tam já na klíšťovku a hned mi chtěli oočkovat i dvouletý dítě
@gruyerre prave. V těch očkovacích centrech nikdo nic neřeší. Ja se nehádám o povinna očkováni, ale tohle proste nevím. Kdybych sama neměla problémy, asi by mi to tak nevadilo. Ale takhle proste zvažuji benefity vs rizika. A pro mne klistovka je zrovna v kategorii ne úplně nutných očkováni. Stejně se člověk po příchodu z lesa musí prohlédnout kvůli borelioze. Ex je proste linej a mysli, ze očkováni mu ušetří práci 🤷🏻♀️
Rozumím tvoji frustraci. U nás byl problém shodnout se i na tom, k jakému pediatrovi budou děti chodit, po stěhování. Je to nepříjemné, ale chci té povzbudit ať to nevzdas,oba máte práva a povinnosti. Držím palce!
A dcera o očkování stoji? Nevadí ti spis, ze si to ex rohodl bez tebe? Je otec stejne jako ty matka. To, ze ty mas problemy neznamena, ze je bude mit dcera taky. Upromne receno, ja nejsem uplne ockovaci typ, moje deti maji zatim jen povinne, ale klistovku jim chci dat taky, mame v rodine 2 lidi co si encefalitidou prosli a nebylo to nic hezkeho. Ale to je samozřejmě nazor od nazoru.. Rozumím ti, sama bojuji s ex, ale asi bych v prvni rade resila, co si o tom mysli dcera.
Ach jo. V rodině mám případ klíšťové encefalitidy a ten člověk to málem nepřežil. Já sama mám problém po kovid očku, takže ano, někdy se něco posere. Ale ta pravděpodobnost je tak malá, kor u odzkoušených vakcín, že je daleko větším rizikem neočkovat. Tvé dítko s největší pravděpodobností nebude mít reakci vůbec žádnou, ale na klíšťovou encefalitidu může umřít. Být tebou, byla bych vděčná, že má otec víc rozumu než ty a nechá dítě očkovat. Nakažených klíšťat je po republice strašně moc.
Přestaň trucovat, že je ex ex a začni se chovat jako dospělá. Nech dítko očkovat. Nebuď blbá.
Kdyz se neshodnete, rozhodne to za vas soud. Parada, uplne cizi clovek s ruznym nazorem… promysli to
@lichozroutsudy takhle nějak se se mnou bavila tchyně (maminka exmanžela) když se řešilo očkování na covid a můžu ti říct, že mě to pěkně štvalo.
Myslím že v tomto případě se vůbec nejedná o to, že jí vadí, že je ex ex....
@lichozroutsudy tohle jsou zase soudy kvůli jednomu rádoby případu.... Ono by bylo dobré si zjistit, u koho je encefalitida problém a pak vynášet tyto soudy. A jak píšeš, nebuď blbá..... .-)
No a ty za žádnou cenu nechceš... V cem ty posloucháš jeho nazory?
Problem je, ze ty chces, aby on poslouchal tvuj nazor, ale ty neposlouchas ten jeho. 🤷♀️ Delat toco u doktorky je podle me uplne zbytecne, muzou jit i jinam.
Ja bych zvazila kolik casu dcera stravi v prirode a jestli bydlite (nebo se pohybujete) v oblasti, kde je nakaza klistat vysoka.
Ockovani proti encefalitide neni nijak problemove a byva uplne bez reakci (narozdil od te encefalitidy.. 🤷♀️)
@kadla88 dceri je to jedno a hlavne se taky boji cokoli rict. Ja jsem planovala ockovat meningokoka letos. I jsem to s ex probirala. Jenze pro nej je klistovka holt nejdulezitejsi, protoze to vymyslel on
@lichozroutsudy myslis, ze se chovam nedospele proto, ze premyslim i o rizicich?
@jancazao presne, je uplne fuk, ze je ex ex 🙂 on se tak choval, i kdyz jsme byli spolu... Ja se s nim snazim vychazet v pohode
@j.a.n.i ale ja chci proste diskuzi a ne ze me postavi pred hotovou vec. A jeste mi lze a chce to udelat za mymi zady, protoze jsem rekla, ze s tim nesouhlasim
Rozumim. Mne by predevsim vadilo, ze ex ponouka tvou dceru, aby ti o tom nerikala. Zatahuje ji do techle hnusnych her. To bych mu tedy durazne vysvetlila a citlive i dcerce. Tyhle komplo akorat detem zadelavaji na problemy v budoucnu vic nez ockovani. Tvuj ex je blbec, promin. Radu bohuzel nemám, snad jen dat ten negativni souhlas u dr. Drz se
@lichozroutsudy taky mi to nepřijde jako vzpoura proti ex. Chápu autorky obavy. Já sama při každém očkování trnu hrůzou, protože třeba my máme kolem sebe hned 3 děti, které mají po očkování doživotní následky a z očkovacího centra se k tomu vyjádřili jako nešťastná shoda okolností. Jednalo se teda o ta povinná, ne nepovinná. Pořád je to byznys a jde tam v první řadě o prachy a dobré jméno, takže většina nepříjemností je smetena pod koberec. Dokonce jeden známý, který roky pracoval v očkovacím vývoji nám sám řekl, že jim nejde o zdravé lidi, z čeho by pak vydělávali že jo. 🙂 Proto odešel, neměl na to žaludek. Vždycky je potřeba si zvážit, jak riziková jsem skupina. Pokud chodím pravidelně do lesa a courám se po procházkách po loukách, jezdím na chatu, kde se to klíšťaty hemží nebo bydlím někde, kde se mi běžně vyskytují klíšťata i na zahradě, tak je samozřejmě menší riziko očkování a bez přemýšlení jdu. Ale pokud je pro mě příroda pomalu sprosté slovo, tak nepoběžím na každé očkování, protože mi to v televizní reklamě doporučili. 🤦🏼♀️
@kadla88 on blbec je, proto uz spolu taky nejsme. A presne jsi to vystihla. Ja mam asi nejvetsi problem kvuli tomu lhani, zatahovani dcery do problemu a vubec ten cirkus okolo. Ale mozna jsem uz vazne zaujata proti jeho osobe nekdy. Je fajn si tu precist vsechny nazory. Nemam problem priznat, ze jsem mozna taky trochu blazniva hysterka, ale po tech letech s nim na to mam narok 🙂
No jo, ale zase kvuli tomu, ze se zaseknes kvuli lhani dcera prisla o ocko 🤷🏾♂️ …. Zrovna ta encefalitida je vetsi riziko (vetsi sance ze ji dcera ted kdyz se otepli potka) nez meningitida a pokud jinak ockujes, tak pokud se neco ma stat, tak se to stane. (I kdyz na 99% nestane). Ja bych mu asi dala vedet, ze jsem s tim srozumnena, ockovani “povolila”, ale asi bych mu dala hooodne najevo, ze takhle komunikovat ne e, ze to neni fer. (Anebo je to naopak, on vi, ze jsi hysterka a chovas se jako maly harant a proto to s tebou vubec nehodlal resit, tim spis ze mu jde o zdravi dcery, do toho my nevidime 🤣)
Jedna věc je, že se nedokážete dohodnout a že s tebou věci nekonzultuje - to asi není překvapení, když spolu nežijete. Nejaký důvod rozchod měl, že. Ale neměla by ses točit na nějakých principech. Soustřeď se na obsah a ne formu. Jinak se zacyklíš a ve finále to nikomu (možná kromě tvého ega) neprospěje. Tím obsahem je samotné očkování. Tvůj jediný protiargument je, že ty máš autoimunitní problémy. OK. Ale očkujeme tvoji dceru. Jak snášela předchozí povinná očkování? Pohybuje se často v přírodě? Tohle jsou za mě jediné dvě věci, které vzít v potaz a podle toho se rozhodntout. Nova bene, pokud nejsi proti očkování jako takovému. Pokud dcera očkování snášela dobře, nemá žádné kontraindikace, není to palácová květinka, která trávu vidí maximálně na obrázku a ty nejsi antivax, tak očkování nebraň. Dej jasně najevo, že se způsobem komunikace nesouhlasíš a jak by sis to představovala do budoucna, ale nešprajcuj se. To by byla jen tvoje ego akce a o dceru by pak už vůbec nešlo...což asi nechceš, že?
Tyjo, tak když ti to dcera řekla, tak můžeš za 1) bývalému zavolat a vyříkat si to s ním, pokud nesouhlasíš. Nebo za 2) zajít k obvodnímu dětskému lékaři své dcery a zeptat se ho, jak se řeší tento problém - pokud 1 z rodičů nesouhlasí s očkováním dítěte. Můžeš mu říct, že nesouhlasíš a zeptat se ho, jestli může naočkovat dítě bez tvého souhlasu. Ale pokud ti řekne, že na očkování stačí souhlas jen 1 zák.zástupce, tak máš smůlu ☹ Jinak extrémní řešení je dát to k soudu, když se rodiče na něčem neshodnou, tak může rozhodnout soud 😕