Návrat od otce...

8. kvě 2023

Ahoj holky, dcera (6) se dneska vrátila z prodlouženého víkendu od otce a téměř hned mi hlásila, že jak bude starší, bude u něj bydlet (cca 15km od nás) a sem bude jezdit jen na víkendy. Nebudu lhát, docela mě to sebralo.
Když tam je na víkend, věčně spavá u babičky, ne u něj. Když přijede, dává mi za vinu, že spolu nejsme. Že jsem se s ní odstěhovala ... Rozešly jsme se když měla rok a půl. Musí ji tam valit hrozně do hlavy.. na Velikonoce jsme měli plány, na poslední chvíli psal, jestli si ji může vzít.. psala jsem mu že jindy, že už něco máme naplánováno. Dcera přijela s tím, že babička říkala, že jsem ji tam nechtěla pustit. Často mi říká, že jí babička říká, že tam je hrozně málo, že jí tam nechci pouštět víc, že jí je smutno atd. Mě už z toho šibe. Věčně problémy s domluvou. Respektive jak není po jeho, vyhrožuje soudem, socialkou a podobně. Žijeme s mým přítelem, se kterým mám ještě dceru 2,5roku a jsem teď zase těhotná. Je to na palici.. dcera půjde do první třídy, budu asi žádat zvýšení výživného, jelikož už 5let se s tím enhybalo, poměry jsou jinde a při nástupu do první třídy na to mám asi nárok. Každopádně toto bez právníka asi nevyřeším, protože si ji AK myslím, že mě pošle do patřičných míst.
Uff.. díky za povzdech.... 😮‍💨

j.a.n.i
8. kvě 2023

No a jak často tam jezdí?

autor
8. kvě 2023

@j.a.n.i jednou za dva týdny na víkend, když jsou prázdniny nějaký menší tak dýl. Jinak pak cca 10dni v červenci a pak cca zas 10dni v srpnu.

j.a.n.i
8. kvě 2023

Takže vlastně to naprosté minimum, takže ma babicka pravdu.

gruyerre
8. kvě 2023

@j.a.n.i no tak když je u nich jednou za dva týdny na celý víkend, tak to není zrovna málo, ne? Matka snad taky chce mít dceru jednou za dva týdny na víkend. A třetina velkých prázdnin se mi taky nezdá jako málo.

autor
8. kvě 2023

@j.a.n.i prosím?? Myslím, že to je naprostej standard. Kdy by tam měla být jindy? Když má školku a bude mít školu? Každej víkend a já budu bez nebo ? 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

autor
8. kvě 2023

@j.a.n.i nehledě na to ti připadá v pořádku valit děcku klíny do hlavy a štvát ho proti své matce??? Já jsem si nikdy nedovolila říct před ní křivého slova a že bych měla co a ona bude hrát na city? Když ji vidím tak neumí odpovědět ani na pozdrav, natož aby to třeba řešila se mnou?

j.a.n.i
8. kvě 2023

@gruyerre A proč jen třetina, proč to nema byt polovina, když je tam dite spokojené. A stejně tak klidne mize nektere dny v tydnu jezdit ze skolky a skoly k otci, nwni podminkou, ze tam musi byt jen na volné dny. Ano, pokud by se tam trapila, tak je to neco jineho, ale to by asi nerikala, ze by tam chtela jit bydlet.

autor
8. kvě 2023

@j.a.n.i ano, proč ne, kdyby si o to odpoledne třeba napsal. 😏😏 Ale já mu to nabízet nebudu, proč. Ať je to jeho iniciativa. Mimochodem. V zimě si ji moc nebraval, protože nevěděl, co s ní má dělat a nudí se doma. Když ji tam měl celý jarní prázdniny, dovezl mi ji o tři dny dříve, protože dcera měla rýmu a jeho neteř, která je u babky věčně, tak aby to náhodou nevhytla, místo toho, aby tam teda nejela... A takhle můžu pokračovat dál 🙂

sinicka
8. kvě 2023

Napis mi sz 🙏🏻

kamce
9. kvě 2023

Ja bych to resila (a resila jsem) tak, ze bych rekla, ze pokud bude prichazet a tema blbyma kecma, tak to budu resit pres soud, socialku. Jen teda toto nejsou uplne zas tak hrozne reci, to je normalni, ty deti toho vyuzivaji. To pouzivaji me deti stale, ja budu bydlet u tatky, tam je to lepsi atd. bohuzel az budou ve veku, kdy se budou moct rozhodnout a otec je 'normalni', tak mame asi stejne smolil. Otec uz otcem zustane 🫡

jerrabina
9. kvě 2023

Hele já bych naopak to bydlení domluvila tady a teď. Však ona se brzo vrátí podle toho co píšeš 😁😁😁 A udělala bych to tak, že je to moje iniciativa protože dítě to tak chce. Tím získáš všechny trumfy a zavřeš jim pusu. (a kdyby tam naaahodou byla přecejen spokojená, tak prostě budeš mít spokojené dítě, no co).

janule0123
9. kvě 2023

Synovec zas rika ze až bude velkej odstěhuje se k babičce …. (Babička hýčká a nevychovava …. ) brala bych to jako normální přístup… proste na prázdninách je lip 😂a jezdí tam víceméně v režimu prázdnin … jen komplikace a blby pocit v rámci toho ze nejste spolu 😔🙄kamarádce se děti taky neustále stěhují k babičce, zejména po tom co je chce srovnat .. ze už to přehání s chováním …. Rozvedení nejsou….možná je zkusit ze teda otec si dceru muze přebrat dřív, ze mala chce byt víc u tatinka,.. a treba v rámci komplikaci co jim to prinese/přineslo tak přestanou valit blbiny malé do hlavy… a malou přejde stěhování, protože už to nebude tak prázdninový fungování ….

irmamala
9. kvě 2023

Jako čtyři dny v z celého měsíce mi teda přijdou dost málo. Chápu, že chceš mít taky víkendy společné, ale tak proč se nedomluvíte i na dny v týdnu? 15 km přece není žádná dálka a on si alespoň taky zažije ty všední starosti, ne jen tu srandu o víkendu.

autor
9. kvě 2023

@irmamala protože on o to nemá zájem, za celou dobu jedinkrát nenapsal proč bych měla já? Já mu ji cpat rozhodně nebudu. Přečti si, co jsem tu psala už včera večer.

autor
9. kvě 2023

Jinak vy co mi tady píšete, jak je tam málo apodobne. Kolik z vás by dobrovolně dávalo svoje dítě tam , kde ho očividně proti vám postvavaji??? Kolik z vás bylo v takové situaci a bylo to vlastně v pohodě, ať se tam odstěhuje klidně, však ať si ji bere víc. Jasně. Už vás vidím.

gruyerre
9. kvě 2023

@jerrabina takže ty bys úplně v pohodě vypakovala svoje dítě bydlet jinam? Zajímavé, ještě jsem se s takovým přístupem nesetkala.

autor
9. kvě 2023

@gruyerre no, tohle je úplně mimo 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

janule0123
9. kvě 2023

Nebyla bych v pohodě … ale mají ji tam v takovým režimu, ze je to víceméně na prázdniny, nemusí ji “vychovavat” babička určitě udělá malé co ji na očích vidí a venuje se když už tam je.. zbytek věci odlozi až tam malá nebude .. tak je logicky ze přijde s hlaskou, ze se tam přestěhuje až bude velká ..: dělají to standardně děti z nerozvedenych rodin … a matky jsou z toho spatny i tak… jinak manžel je z rozvedené rodiny, má už vlastní rodinu a pořad se řeší nějaký nepříjemnosti a je to takový na nic no… i pro me kolikrát dost blbé a nepříjemné situace …

leeela
9. kvě 2023

Chce to klid… u nás mi jezdí děti domu od tatínka s pláčem někdy i ted … a to jim je 11… rozvedení jsme 5 let. Bere si je kdy muže ( pracuje na směny - 4 dny práce - 4 dny volna, v režimu dovolených 2x2)
Ve všem mu vyjdu vstříc i když se nám to někdy ‘nehodí do krámu’… u tatínka totiž nemusí nic - nemusí po sobě uklízet, nemusí pomáhat, úkoly mi posílá přes WA ‘co s tím má k***** delat’…, k jídlu parky, spagety, čínský polívky… Věcně sedi u mobilu nebo PSka…koupil jim skejt, elektrickou kolobezku….
čekají třeba 3 hodiny než si je vyzvedne (poslední scéna: většinou si je vyzvedava kolem druhe… minule přijel v 1 a ještě jsme nebyli po obědě, tak se naštval a odjel… decka hysterie - vyzvedl kolem půl 6… tento týden v 12:45 nachystano k odjezdu - bez jedine zprávy přijel ve čtyři… na tel nereagoval ani mně ani dětem…když jsem mu pak říkala proč aspoň nenapíše, poslal mě do dupy…)
Čekám, kdy přijde ze u nej chteji taky bydlet… bránit jim nebudu, věřím, ze je vychovávam nejlip jak umím a oni to časem pochopí, co vše pro ne děláme…ale je to sakra tezky…
A u tebe ale nevidím důvod, proč by si ji nemohl brát i v týdnu? Nebo třeba jednou za těch 14 dni už třeba od čtvrtka do nedele? To, ze to nenavrhne on, neberu jako důvod… dcera s nim chce být, tak proč ne?

suzanna123
9. kvě 2023

A co si zkusit sednout a normálně promluvit s otcem? Že jestli on by chtěl být taky s malou víc, tak se můžete nějak domluvit, ale že je špatně, jí vykládat takové věci...

sylvka
9. kvě 2023

To je celkem normální . Náš tatínek to taky dřív dělal .to si piš,že se tam o tobě baví a že holce říkají,že máš novou rodinu a že u nich se bude mít líp 😄já jsem na to řešení bohužel nenašla,jen časem se to zlepší . Až teda na pubertu 😅synovi je 15 a pokaždé,když ho jen malinko výtocim ,hned se k němu chce stěhovat,nebo mu vola,aby pro něj přijel

irmamala
9. kvě 2023

Sorry, ale tvoje reakce mi přijdou dost vzteklé. Nevím, proč používáš slovo "cpát", můžeš mu to možnost nabídnout a buď ji přijme nebo ne a pak máš ty čistý štít přede všemi, že jsi byla svolná k nějaké dohodě. Ale to je o tom, jestli se chceš dohodnout, nebo bojovat. Dcera je s nimi ráda, oni o ní mají zájem, tak bych si s nimi sedla a zkusila najít nějakou variantu přijatelnou pro obě strany, za podmínky, že přestanou dceři cpát do hlavy ty svoje názory. Ale pokud ty k tomu přistupuješ stylem, proč bych ten krok měla udělat já, tak to se pak nedoberete nikam a budeš s ním takhle bojovat dalších 10 let. Někdo prostě musí být ten rozumnější, tak proč ne ty. A jak jsem psala, kdyby s ní zažíval i ty všední starosti, vypravování do školky, vyzvedávání, kroužky, úkoly, večer brzy spát, ráno brzy vstávat, že by už taky nebyl ten milionovej tatínek, u kterého nemá žádné starosti. Až přijde škola a puberta, tak už tuplem budeš ty ta zlá a u táty bude hledat podporu ve všem, co ty jí nedovolíš. Proto bych to já takhle zkusila udělat i ve vlastním zájmu. A vůbec bych se nebránila soudu, jen ať to máš daný a nemusí být žádné dohady. Jak si to vlastně otec představuje, jak on by to chtěl? Pokud chce jen víkendy, tak to mu přece žádný soud nepřiklepne, tak buď v klidu.

rencinka87
9. kvě 2023

@irmamala mas dite a jsi rozvedena? A je diteti vic nez 5 let?

irmamala
9. kvě 2023

@rencinka87 Mám dvě děti, 8 a 10 a ano, jsem rozvedená. Péči máme s otcem společnou. Je to dobrý táta, děti jsou s ním rády a i když kolikrát musím taky něco spolknout, vím, že děti potřebují oba rodiče a proto se ani jeden do žádných žabomyších válek nepouštíme.

rencinka87
9. kvě 2023

@irmamala tak to je prave ten rozdil - oba se do zabomysich valek nepoustite - rozesli jste se zjevne v dobrem nebo je tvuj ex zjevne velmi uvedomely a netizi ho typicke chlapske ego (pokud si te dobre pamatuju z jinych diskuzi, odesla jsi ty a za nekym jinym), tvuj ex zjevne dokazal pochopit, ze budete oba spolupracovat pro dobro deti.
Zakladatelky ex uz jen z tech par naznaku, co tu napsala, je macho zemekoule, dela si, co chce, nerespektuje zadnou dohodu (pro deti si prijede pozde nebo naopak brzo, vrati je o nekolik dni driv), jeho rodina je samozrejme ciste na jeho strane a dite se v tom placa. Jako mama bys urcite nechtela od svych deti slyset, ze u taty je lip a chteji byt s nim.
Takhle od stolu se to nam, kterych se to osobne netyka, dobre keca - musite se domluvit, vse pro dobro deti atd. Jenze kdyz se ta druha strana domluvit nechce, tak co mas pak delat?
A naprosto chapu zakladatelku, ze neni vyklidnena a zenova, kdyz ji doma sestilety dite rika, ze babicka rikala… A ze bude bydlet s tatou. V tu chvili je tezky zachovat chladnou hlavu a rict ji, ok holcicko, jdeme spolu sbalit kufricek. A ne jen proto, ze by ji to jako mamu silene bolelo, ale hlavne proto, ze ji dvojnasob boli, ze uz dopredu vi, jak by to dopadlo - ze by tata rekl ne. A tu malou by to znicilo.
Je strasne tezky oddelit v tom cloveku, se kterym vztah skoncil, toho, ktery ti ublizil, a toho, ktery je otcem vasich spolecnych deti, tim spis, kdyz vidis, ze to jeho chovani treba, ktery ti tolik ublizovalo ve vasem vztahu, ted treba aplikuje i ve vztahu s detmi.

e_v_k_a83
9. kvě 2023

Mě přijde, že máš důvod být vztekla, jak tam někdo psal...ano, zlobís se, protože se nechová fér.
Jediné, co můžeš zkusit si s ex sednout a domluvit se. Ještě lépe pak až se domluvíte se sejít znovu i s dcerou a říct ji to společně.
A v rámci té vaší domluvy by mělo být i to, že on ani jeho matka nebude vydírat a házet špínu.
Mě osobně by to ranilo, slyšet to co ty. Ale je pravda, že dcera to tam má jako prázdniny. Tam se neřeší všední věci a kdyby začaly, už by to tak růžové nebylo.

sinicka
9. kvě 2023

@rencinka87 amen 🙏🏻

somalicats
9. kvě 2023

@rencinka87 To je ale taky otázka, jak k tomu rozchodu a hlavně péči o dítě přistupovala zakladatelka už v té době, kdy se rozešli. Já mám dvě starší děti v takovém hybridu - střídavko-společná péče - můj ex měl taky zkraje tendence manipulovat a dělat zle, jeho matka je manipulátorka jak hrom. Ex tenkrát dokonce i vyhrožoval, že mi děti sebere, já trvala od začátku na střídavce (holkám tenkrát bylo 3 a 5 let). Už jen to, že jsem mu sebrala vítr z plachet (asi čekal, že já budu trvat na výlučné péči), ho trochu vyklidnilo. A ano, promluvila jsem si s ním mimo jiné i o tom, že jakmile zjistím, že jeho matka holky poštvává proti mně nebo se je snaží manipulovat, půjde vše klasicky přes OSPOD a soud. A byl klid a klid je dodnes, jeho matka si dává před holkama pozor na pusu (ony poví cokoli, co slyší), on o mně mluví slušně a já o něm taky, holkám jsem nikdy neřekla, že mě jejich tatínek bil a proto jsem od něj odešla. Jednou se to asi dozví, ale ne teď.

irmamala
9. kvě 2023

@rencinka87 Rozumím, já taky neříkám, že když to tak mám já, že to tak musí mít všichni. Dohoda je možná, jen když se chtějí dohodnout obě strany. Ale z reakcí autorky mi to přišel stejný šprajc - proč bych já měla něco nabízet, něco iniciovat, proč bych se já měla chtít dohodnout. Pokud tam ale je takové pozadí, o kterém píšeš a které jsem z diskuze nepostřehla, tak to je samozřejmě zase jiný příběh. Ale jak píšu už potřetí, mně prostě jen přijde nesmysl dělat seky z principu, když spolu chtějí být víc. A proto jsem se ptala, když to od ní požaduje, když to chce řešit soudně, jaké ty požadavky jsou.

autor
9. kvě 2023

@rencinka87 děkuju. Jako jediná si mě pochopila 🙏