Výše výživného, rozvod dohodou

natous84
4. bře 2017

Budeme se rozvadet, snad se rozumně dohodneme. Řeším výši výživného na 2letou dceru. Zajímá mě,jak je to třeba v případě, že budu na OČR, tudíž budu mit mensi prijem, to je můj problem,ze? Takze s tim predem pocitat do vyzivneho? ikdyz vetsi věci budem pořizovat na půl. Taky chce videt dceru co nejcasteji, treba 2-3x tydne, i přes noc, pak sudé vikendy. Co jsem našla, tak výživné na dítě do 5let je 9-14%, zajímá mě, zda se snizuje vyzivne,kdyz se o ni bude starat "tak" často? Diky vsem. Chci se dohodnout,ale netušim, kolik chtít peněz :(

kuse
4. bře 2017

Určitě s OČR předem počítat do výživného. Sice ji bude mít často, na druhou stranu ty nemáš příjem, nebo ano? A na pořizování větších věci napůl bych se vykaslala, budete se akorát dohadovat.

j.a.n.i
4. bře 2017

@natous84 Tak pokud se bude jednat o střídavou péči se skoro vyrovnaným podílem péče, tak to vliv na výši výživného pravděpodobně mít bude.

andelka
4. bře 2017

S tim souhlasím. Většinou je to příliš idealistická představa a nakonec nefunguje. Obvykle čím méně důvodů k debatám o financích tím lépe. Já tomu taky věřila a už vidím že i když jsme se na něčem dohodli,tak realita je jiná a dostat z ex ty peníze navíc je problém. Jediná jistota jsou alimenty.
Můj ex má děti každý druhý víkend plus v jednom týdnu na jednu noc a v druhém na dvě. Alimenty v podstatě podle kalkulačky.

andelka
4. bře 2017

@j.a.n.i Záleží i na příjmech obou a na tom kdo reálně bude co platit,jak se budou angažovat v případě nemoci apod. Podobný poměr péče je jedna věc,ale kdo platí školku, oblečení,boty, léky,sportovni vybavení, výdaje navíc , je věc druhá.

j.a.n.i
4. bře 2017

@andelka To je, nicméně v případě střídavé péče se při určení alimentů nemusí počítat s tím, že toto všechno platí matka.

andelka
4. bře 2017

@j.a.n.i to nemusí,ale reálně to tak většinou bývá.
My máme společnou péči,ale alimenty mám poměrně tabulkové ( trochu nižší,řešilo se to před 3 lety,ale poněkud se od té doby zvýšil podíl péče ex,takže to nechávám tak). Kdybych je neměla tak to skončí stejně tak že já platím skoro všechno a ex nic.

natous84
autor
4. bře 2017

Ta společná péče vypadá v reálu jak @andelka ? Pises,ze ex ma deti kazdy druhy vikend a den v tydnu. Jinak já ted začala chodit do prace,takze prijem mam. Takže mam chtit zrovna co nejvíc :D a veci,školkovné v soukr.školce, atd platit sama,jo? Střídavou péči nechci,dívala jsem se na výhradní peci matky s rozsirenou navstevnosti otce nebo jak se to jmenuje..

andelka
4. bře 2017

@natous84 v reálu vypadá tak že je všechno na vás,jak se dohodnete. Jen alimenty jsem chtěla,protože znám ex a jeho hospodaření. Já taky pracuju,příjem mám mnohem nižší než ex, zajišťuju většinu návštěv lékařů,logopedky apod. Hlídání v nemoci taky já,tedy většinou hlídá moje mamka. Ale prostě řeším to já.
Ex chtěl původně střídavou péči,ale byla jsem na RD a tak jsem stejně pečovala já a nevěděli jsme tehdy jakou formu střídání zvolit pro tak malé děti,takže jsme nakonec šli do společné péče,což znamená že je máme v péči oba stejně,máme stejná práva i povinnosti,stejný status,nikdo není rodič " druhé kategorie".
V podstatě výhradní péče s rozšířeným stykem je podobná,ale ne tak rovnocenná. Otec má stále právo styku,ne povinnost. Určitým způsobem je matka ten hlavní rodič,otec má nižší postavení. A to by třeba můj ex nepřežil,ten moji výhradní péči odmítal.
U nás třeba ex platí alimenty a školku,na tom jsme se dohodli a to funguje. Cokoliv navíc je problém.

barlin
21. bře 2017

Dobrý den. Bohužel toto také řeším. Nejsem rozvedená, ale jsme od sebe. Střídavou péči nechci. Děti chodí do 1. a 2. třídy. Ráda bych, aby meli jeden domov, ze kterého budou chodit do školy. Nemám problém ať je otec vidá klidné každý den. Pracuju na směny, takže s nima bývá i pres noc a to u nás. Zatím to tak funguje. Ale peníze mi zatím davá každý měsíc jinak. Kolik bych si vůbec měla ríct? Říká, že když bude potřeba něco jako př boty tak se podílet bude, ale zatím jsem si toho moc nevšimla. Podle nějaký kalkulačky se moc ridit nechce, že prý za ně přeci taky utrati penize když je má a že je to jen kdybych je měla ve výhradní péči já. Ale když je má, tak je s nima u svých rodiců a nebo u nás doma, když jsem v práci. Když přijdu večer z práce, tak on odchází. Tohle hlídání je dočasný, než budou kluci trochu vetší. Do budoucna tu tak často nebude, to by asi nebylo dobrý. Ale ráda bych, aby kvuli dětem sem mohl za nimi chodit. Ale doufat v to, že až si někoho najdu, tak bude respektovat nejaké soukromí atd. je asi dost naivní co?