Prosím o radu, co byste dělaly na mém místě. Mám 6letou dcerku a několikrát jsem byla svědkem toho, že mojí mámě ujela ruka a prostě ji dala facku nebo ji bouchla otevrenou dlaní přímo do obličeje (i přes nos). X-krát jsem ji zadala, vysvětlovala, že pokud neposlechla, může ji dát na zadek, ale vidím, že je to stále marné. Nevim jak ji trestá v mojí nepřítomnosti. Dcerka není nijak extrémně zlobive dítě... Na jaře jí dokonce dodrapala paži takovým způsobem (měla tam hluboké rány, které se dlouho hojily), že jsme spolu dlouho nekomunikovaly a dost to pošramotilo naše vztahy. Včera to udělala opět. Dcerka mámě chtěla stáhnout brýle z obličeje a když se natahovala podruhé, máma ji prostě udeřila otevřenou dlaní přímo doprostřed obličeje. Byla jsem opravdu vytočená. Řekla
jsem ji, ze vychovavat se da i jinak nez bitim do obliceje a ze dcerce třeba za to, že neumí poslouchat, nekoupím nanuk. Máma mi řekla, že jsem ji měla ještě přidat a že uvidím, jak se ke mně dcerka bude za pár let chovat. Neumí uznat svoji chybu, neumí přiznat, že to přihnala, že se neumí ovládat.
Babičku má dcerka jenom jednu a naše rodina je velmi osekana (můj otec ani moje sestra o mou dceru nemají zajem a moje tchýně? - skoda mluvit), tak nechci mámu dcerce brat, ale pokud nerespektuje o co ji zadam a muj styl vychovy, pak fakt nevim co s tim.
Rozhodne bych s ni aspon na nejaky cas prerusila kontakt a dala ji durazne najevo z jakeho duvodu. A kazde dalsi “ujeti” bych resila stejne. Jako se zlobivym ditetem na hristi - vysvetlit a okamzite odejit 🙂
To by udělala moji dcerce jednou... a víckrát by nás tam neviděla! Tohle teda ne, to je trosku moc ne?? A když něco nedej bože omylem rozbije tak co? Tak ji zabije?? 😡
Ja nejsem vylozene odpurce telesnych trestu, ale tohle je pro me hodne pres caru. Proc bit tak velke dite, kteremu uz je mozne vsechno vysvetlit, chape dusledky, nasledky... A jeste ten zusob, kdyz to neni placnuti pres zadek, tak mi to prijde fakt krute a neprimerene. Ale i sestilete i to mi prijde zbytecne. Bych s babickou vybehla. Po prvnim excesu durazne varovala a po druhem rekla nazdar a hotovo. Uz to udelala xkrat, tak neni na co cekat. Skoda, ze zbytek rodiny nefunguje, ale neda se nic delat, u me by pres to nejel vlak.
@budilinka ahoj měla jsem to že začátku také tak , moje mama je prostě rázný člověk, ( já jako dítě jsem dostává snad za vše) starší syn 8. Jednou mu dala na Zedek v mé přítomnosti,ale za hloupost to mu bylo 5, tak sem jí řekla ,že ještě jednou to udělá a nebuho ho vídat ,já děti nemlatim , strašně se urazila a na to jo syn řekl,když mě budeš mlátit nebudu tě mít rád,,,,, trvalo ji dlouho než to skousla ,ale povedlo se ,,,,, máme také jen jednu babi , můj tatínek zemřel když jsem byla hodně malá a manželova rodina k hovnu. Lepší žádná baba než ta co mi mlátí dítě.
Já rozhodně nejsem příznivcem výchovy mluvit až do bezvědomí bez efektu, klidně plácnout přes zadeček či ruku. Ale tohle teda ani omylem. Tohle je bití, tohle je hnus. Chápu, že nechceš dceři vzít jedinou babičku, ale pokud i přes promluvy stále pokračuje v tomhle bití, tak minimálně na čas utnout styk. A doufat, že ji to dojde.
Já jsem zastánce spíše přísnější výchovy, ale fackovat tak velké dítě a ještě k tomu od babičky, to už je i na mě moc. Babičce vysvětlit a za každý takový exces přerušit kontakt, aby pochopila, ze to myslíš vážně. Tohle se nedela. Má ji dcerka rada?
Jak tohle muzes tolerovat a dovolit... Pokud je to opakovaně, tak už je chyba na tvé straně, že dovolis kontakt, jsi zodpovědná za ochranu tvé dcery.
To bych netolerovala a zkusila bych na čas úplně omezit kontakt.
Nicméně si neodpustím, 6leté děcko chce stáhnout dospělému člověku brýle??? To dělají snad maximálně mimina a batolata, ne??
Bohužel i můj děda razí tento "styl výchovy" - je horší jak malé dítě. Tolikrát jsem mu řekla, ať malému nesahá na hlavu, že to nemá rád - kdykoliv může, tak to udělá a posmívá se mu u toho, malej pak začne brečet, udělá mu to obvykle opakovaně, dokud není dítě nepříčetný. Nebo když jsem malýho učila venku čůrat, tak od začátku se mi počůral asi 4x, co byl bez plenky, a zrovna u prvního byl, začal se mu posmívat, že je počůránek a nikdo se s nim ve školce nebude bavit. Samozřejmě to malýho mrzelo, plakal a dědu posílal pryč, ono ho to mrzelo i bez těch blbých keců a chtěl převlíknout. Včera prcek nechtěně vylil z misky polívku (jedli s neteří dole u babi, ta byla v práci) a já zrovna byla na záchodě. Dal mu facku a měl kecy, že druhý nedostane. Co asi tak může dítě udělat jinýho, než začít hystericky brečet, když mu někdo ublíží bezdůvodně a ještě mu nechce dát jíst. Podotýkám, že malej chce převlíknout sám od sebe, když se jakkoliv nechtěně umaže a nesnáší špinavé ručičky, takže dobrovolně by na sebe polívku nikdy nevylil. A potom sousedce vykládá, jak mam nezvladatelný a nevychovaný dítě. Ano, on reaguje negativně (křičí, ať jde pryč, uklízí si hračky a říká mu, ať drží hubu - to odposlouchal, když se okřikoval pes, že celý den fňuká a štěká - a používá to teď právě na dědu, když má na něj blbý kecy), když děda přijde k nám do patra, ale jen na něj, protože si za to může svým nevhodným chováním sám, takže dítě rozhodně trestat nebudu. Se všema ostatníma vychází krásně, dokonce i s mým tátou, který mi ho občas dozoruje ve městě, než si vyřídim kontrolu na gyndě, a to mne ani ségru jako malý nehlídal, prcek poslechne na slovo. A co už jsem si vyslechla kravin, jak mi bude v dospělosti mlátit, že ho nezvládam, že bude parchant, že ho rozmazluju..
@katkapavlik ty jo a je možný , že bych se v tvé situaci neudržela a vrazila máme taky lepáka, aby věděla jaký to je.
@katkapavlik to nemyslíš vážně, ze ne... tím bys ji chtěla ukázat, jak se to děla? Nefackovat učit fackou? Chování hodné dospělého člověka toto ale není, to snad chapes. Ještě před tou dcerou? Ideální vzor 🙈 a ideální vidět mámu s babičkou se fackovat...
@pabka právě že ji dcerka ráda má. Ale moje máma to s dětmi moc neumí. Je taková upjatá, občas si pohraje nebo zablbne s malou, ale není tam taková ta lehkost bytí a užívání si těch okamžiků s vnučkou... Máma ji třeba delší dobu nevidí a ve dveřích má záchvat div neroní slzy a za hodinu je schopna na ni celkem neadekvátně křičet. ☹
@katkapavlik hele, vis jak to se mnou v tu chvíli cloumalo? Já jsem ji normálně zatnula nehty do chodidla, ktera mela vedle me. Bylo to na verejnosti na koupalisti...
@pabka ty jo vůbec nevím co bych dělala, naštěstí jsem to až tak vážně nezažila, možná jsem to tet přehnala ale určiti bych si nenechala líbit.
@budilinka tomu věřím, máš můj obdiv jak to zvládáš
Vážně chcete dávat dcerku někomu, kdo neudrží ruku a nervy na uzdě? Pro mě by to bylo jasné, dcerku bych jí nedala ani náhodou, jako bych ji nenechala u tchyně ani na hodinu
Jsem zastánce toho, že když dítě zlobí nebo udělá nějakou fakt blbost, tak přes zadek ok, i když u tak velkyho dítěte už si myslím, ze to nemá vychovnej efekt.. Podle maminky je její reakce adekvátní situaci? A můžu se zeptat, takhle vychovávala i Tebe nebo je to nějaký její 'vrtoch'? Zkusila bych rozumně bez emocí s mámou promluvit, a omezit na čas kontakt. Bála bych se, že kdyby dcera ji provedla fakt nějakou pitomost (horší momentální nápad než ji sundat brýle), že by to blbě dopadlo.. Chápu, že by to bylo těžký, když jinou babičku dceru nemá, ale tohle.. tohle se prostě nedělá.. :(
@katkapavlik muj pohar trpelivosti tim vcerejskem uz fakt pretekl. A to si myslím, že vydržím hodně. Ale takhle hnusně mlátit moje dítě nebude. Vůbec nechápu, že je schopna tohle udělat vlastní vnucce.
@beruna84 máma argumentovala tim, že to, ze malou uhodila, byla zkratkovita reakce... a v další větě mi řekne, že měla dostat ještě víc, že budu koukat co mi vyvede až bude starší.... wtf??? Mne obcas nejaka facka v detstvi prilitla a otec mě jednou zmlátil gumovou hadicí, protože jsem uklizela polosuche nádobí a sestra mě naprasila. Ve 21 letech jsem dostala vycházky do 23 hod. ... já jsem vůbec měla dost přísnou výchovu. Myslím, že je už delší dobu nespokojena se svým životem a možná to pramení taky z toho. A jinak - s mámou se bez emocí mluvit nedá - tedy ona to nedokáže. Začne vždy skákat jak čert z krabičky.
@budilinka no to je nepochopitelné. Jiná babi vnoučata rozmazluje .... A tebe jako malou trestala ???
@katkapavlik tak ona dokonce od narození a v batolecim věku dcerky suplovala jejího otce... takže k ní má velmi blízký vztah. Mně sem tam lupla, a občas i do obličeje. Prostě to tak má. Ona mi v životě hodně pomohla, ale taky dokáže být manipulativni a zlá. Snažila se téměř vždy zničit moje partnerske vztahy. Je to komplikovaná osobnost.
@budilinka jako chápu, že může bejt frustrovaná, nespokojená, když se k tomu sejde horká hlava.. ale i tak, jestli jedná takhle zkratkovite.. Co udělá příště? Aby se ona nedivila, az k ní vnoučata nebudou chtít, budou se bát.. Autoritu si možná u vnučky sjedná, ale za cenu strachu z despotickyho jednání. Pak nebude hlídat dítě, ale robota, co se bojí pohnout, aby to náhodou 'babičku' nerozhnevalo. Máš můj obdiv za to, že sis tuhle výchovu nepřinesla do svy rodiny..
@budilinka Tohle bych absolutně netolerovala. Jsem zastáncem důsledné výchovy, a ano, i s plácancem na zadek, když dítko udělá opravdu něco špatného, ale nikdy facky do obličeje a nikdy od prarodičů či kohokoliv jiného. Takže na tvrdo stanovit pravidla, která když máma poruší, bude následovat trest - omezení kontaktu. Když trestá ona, trestej také. A vysvětli jí to tak.
@sudylichozrout vidim to úplně stejně. Taky jsem zastáncem důsledné výchovy, s některými moderní přístupy výchovy opravdu nesouhlasím, nechci, aby ze syna vyrostl rozmazlený fracek. Syn taky dostane občas přes zadek, ale přesně, do obličeje nikdy a nikdy o nikoho jiného než ode mě nebo manžela. Tohle bych teda netolerovala, důrazně bych upozornila, že ještě jednou a končím kontakt.
@budilinka Toto není babička.
Já mám taky problém s ovládáním, ale toto... Absolutně neexistuje hlídání bez tebe. Nejlépe ani s tebou. Nestojí to za to. Šrám na těle se zahojí, na duši ne. A to jsem celkem zastánce klasičtější výchovy.
Tak takové ženské bych řekla, že moje dítě vídat nebude...co to je tohle??😳😳
Srovnat dítě si má rodič a ne, že ho bude triskat babička
Tohle bych netolerovala. Vyloženě bít dítě a navíc do obličeje. Ani náhodou. S mámou přeruš na čas kontakt, odůvodni to právě tímhle. Buď jí to dojde nebo ne. Představ si, že by dcera fakt něco vyvedla, vždyť jí může regulérně ublížit.
Babičku má sice jednu, ale co si dcera bude pamatovat?... Že jí babička mlatila. Tohle není v pořádku ani omylem. Nechápu, jak tohle můžete dovolit.
Tak jednou by na moje dítě někdo vztáhl ruku a okamžitě bych utla kontakt 🤷♀️ kdyby malá provedla něco horšího, třeba nechtěně něco rozbila, tak jí tvoje máma ztříská do modra nebo co? Babička nebabička, nemá ti co zasahovat do výchovy a už vůbec ne bít vnučku.. jestli na ní nemá nervy bude se to jen stupňovat 🤷♀️