Ahoj, dcerku přeřadili od září do nové třídy v její MŠ. Bude tam i jedna učitelka, kterou měli celé loňské první pololetí. Bohužel jsem s ní měla takovou zkušenost, že každý den, když jsem dceru vyzvedávala, měla jsem už křeče v břiše, na co si zase bude stěžovat. Že neposlechne hned, že cáká vodu z umyvadla... Apod. Já vím, že moje dcera není andílek, ale není stroj a občas zlobí, ale spíš je taková hloubavá, než neposlucha. A chápu, že v tolika dětech učitelka nemá čas jen pro ni. Ale potřebuju si tu učitelku prostě získat na svoji stranu. Je před důchodem... Loni na Vánoce jsem jí dala hrneček a myslím, že to dost pomohlo, ale pak ji přeřadili a teď bude dcera zase u ní... Je to blbý, ale prostě ji chci ukázat, že jsme pohodové holky, já i dcera, i za cenu lezení do zadku. Jiné východisko nevidím... Nechci být defenzivní, potřebuju zahrát na nějakou dobrou strunu. Co říkáte na nějaký osobní obrázek od dcery v první den školky?
@barulina Nevím, jestli máte zkušenosti s pedagogikou, ale prostě si dceru zaškatulkovala jako problémovou a tak k ní přistupuje pořád. Musím jí dostat díky té půlroční pauze do kolonky aspoň neutrální. Pamatuju si od sebe ze skolky, jak dcery matek, které mazaly med učitelkám kolem pusy, pořád měly přednost a měly všechno. Holt stará škola. S učitelkou nic nenadělám, chci pracovat s rozdanými kartami.
@pap8 no nemám zkušenost s pedagogickou, ale mam hrdost. A vím, že po kud vnímám. Chybu u druhé strany a snažím se na to dívat objektivně, neb i ja a me deti dělají chyby, ale pokud jsem. Přesvědčena, že druhá strana se plete, nedělala bych že svého dítěte podbizeciho. Chudáka který se potřebuje líbit. Ne nepotřebuje. Jak. Rikam. Pokud je ucitelka profesionál tak to zvládnete pokud ne zvazila bych řešení situace s nadřízenou. Tohle podbizeni z vaší dcery udělá někoho kdo se bude neustále stavět do role toho ze seusi zavděčit. Tamto to vnímám ja a určitě bych to pro své dítě nechtela. A například, ja si absolutne nerozumím s tridni učitelkou me dcery. Ovsem ona se zachovala jako profesionála a ma dcera ničím netrpí. A že tam proběhly vymeny
Hlavní problém je podle mě v tom, že ty se cítíš blbě, že někdo kritizuje chování tvé dcery. Ona tě informuje o průběhu dne, ty to tak prostě vem (pokud opravdu nedělá dcera něco strašného) a normálně asertivně to vezmi na vědomí, s dcerkou si o tom prostě promluv - že se to a to nedělá (když tě u toho učitelka uvidí, taky to nebude na škodu) a prostě to přejdi. Jistě nebudeš jediná matka, jejíž dítě zlobí ve školce.
Vždyť ono to jde úplně nenásilně. "Jé, paní učitelko Maruško, tak nás máte zpátky! Tady jsem si dovolila bonbonky, jsou s alkoholem, začátky nového roku bývají těžké."
Anebo."Dobrý den, paní učitelko, Terezka na vás vzpomínala! Co prázdniny, odpočinula jste si aspoň trochu?"
Obyčejný zájem o člověka, pochvala, ocenění, je k získání na svou stranu nejlepší. Ne každý to ale umí, jak rodič, tak učitel. Přitom pochválit někomu halenku nic nestojí, ale i taková blbost může pomoct.
Díky moc za rady!🙂 Já vím, že to zní blbě, že chci lézt do zadku, ale právě někdo úplně intuitivně chválí halenku apod a já se to musím naučit (měly jste vidět, jak se třeba v porodnici absolutně otočil přístup, když manžel donesl kafe a chlebíčky🙈).
Jinak razim teorii, že když já mám s něčím problém, dcera o tom neví. Viz třeba jídlo. Vůbec neví, že nejím rajčata. Naopak ji motivuju i v tom, že tam bude mít učitelku, kterou zná. A teď teda přemýšlím, jak se chovat, aby si učitelka neřekla, ať si ta slepice kdáká, stejně to jejímu harantovi nepomůže. (Takhle se totiž chová i ředitelka MŠ - ve stylu říkejte mi, co chcete, já si to udělám po svém. Žádný prostor pro diskuzi. Ale já MŠ měnit nechci/teď nemůžu)
Ne nepodbízet. A už vůbec ne si učitelku kupovat, ta jiná nebude. Pokud máš blbý pocit z chování tvendcery a cítíš se provinile, promluv si s učitelkou, pokud máš pocit ze naopak učitelka může být tendenční, promluv si s ní. Ale rozhodně ne podbízet. Buďto je to profesionál a dělá svoji práci jak má, nebo není. Já po určitých zkušenostech by mě ani nehlo se nekomu podbízet, jen to udělá pak větší neplechu.
@pap8 tohle je prostě život. Nikdy Te nebudou mít rádi všichni a i dcera si na to musí zvyknout. Až se s ní někdo nebude chtit kamarádit, budes mu kupovat hračky? Spíš bych se zamyslela nad tím, co Ti o dceři říká a zkusila s tím pracovat. Lepší trošku promluvit s dcerou, ať neblbne, než si kupovat učitelku. To pak polezes za vsema učitelema na základce a na kroužcích? Musí se naučit vycházet se všema, i s těma, co ji nemusí. Přeci nebude podlejzat a vlezdoprdelkovat celý život. Všichni na to neslyší a většinou to toho člověka vyřadí z kolektivu, protože praskace a mamanky kolem sebe nikdo nechce.
@barmil no hele, člověče u nás mají rádi spíše ty vlezdoprdelky. Jenže je to něco co odporuje mému charakteru a moji nature, takže já mám dost nepřátel, protože si zakládám na upřímnosti a férovosti a z toho ale casto houby kape. Zatím se teda setkávám bohužel s opačným extrémem no... Jakože kdo nepiska podle not, tak je outsider.
@orisek56 u nás teda ne. Maminky, co lezly furt do kabinetu, paní učitelka rychle vykázala, že co se děje ve škole, si vyřeší sama. A já sama razim heslo, že nekandiduji na miss sympatie, ale chci být prostě sama sebou a je mi jedno, co si o tom myslí ostatní. Ale takový přístup chce koule a nehroutit se z toho, že ne každý se s Tebou chce kamarádit.
Tohle, že je maminka špatná, že si paní učitelka stěžuje na dceru, mi spíš přijde problém sebevědomí maminky, než že by jí fakt šlo o dceru.
@pap8 Tak to trénujte už teď. Já jsem takhle opravdu pochválila halenku sousedce, kterou jsem viděla po půl roce a znaly se akorát od vidění. A dopadlo to tak, že nám celé léto dávala přebytky že zahrady.
Moje mladší dcera tohle třeba umí úplně přirozeně, byla se mnou na poště a než jsme odešly, řekla paní u přepážky, že je moc krásná. Paní byla obyčejná, nenamalovaná, ale tak moc se rozzářila!
Jasně, dospělý člověk nebude zastavovat cizí lidi a chválit je, ale maličkosti udělají hodně. Někomu poděkovat za jeho práci, pochválit, že ji dělá dobře, ocenit. Zeptat se, jak se má, co plánuje na víkend. Zkuste si to, je to super. Dejte si motivaci třeba přes víkend pochválit tři lidi. Pěkně konkrétně, žádné "Maruško, ty jsi úplně skvělá!".
Je to příjemné pro obě strany, snažím se praktikovat v práci dostatečně často 😊
Moc děkuji za konstruktivní diskuzi. Já to chápu, že je to kontroverzní téma, vaše výtky beru. I ty urážlivé. Prostě učitelka hraje podle starých pravidel a já nechci, aby se dcera bála chodit do školky. Stačil dvouměsíční lockdown a už zase byly ráno slzičky a opatrné řešení odloučení.
Nejde mi o to, že nemůžu překousnout, že učitelka není moje kamarádka. Takovou byste asi taky nechtěly... Nevím. A nemusím být se všemi za každou cenu kamarádka. Věřte mi, že nejlepší kamarádka mi vrazila kudlu do zad, protože jsem si dovolila mít svatbu dřív než ona, ačkoliv je starší. Prostě takoví lidé mezi námi jsou a já si ji nechci zbytečně poštvat, když je denně s mojí dcerou🙂 sama mám traumat ze školek dost😂
Ještě poznámka. Jsem ve vedoucí pozici a vím, že kdyz chci z člověka něco dostat, musím prostě hrát divadlo. Doporučuji knihu Nikdy nedělej kompromis.
@barmil no to máš pravdu. Na to si musí dojít zakladatelka sama. Já defakto byla to stejne. Pořád jsem se snažila zalíbit někomu a když to nešlo, cítila jsem se dost blbě a provinile. Jednoho dne jsem dozrála a zjistila že je to kravina a hle, dýchá se mi lépe, protože pak zjistíš, že to málokdo ocenil a spíše to bral vycurane jako vyhodicku a tohle já bytostně nenávidím.
Tak ono nemusíš hrát divadlo, stačí ucitelce pochválit, že se dítko ve školce něco naučilo. Ocenění její práce většinou pomůže překonat komunikační šumy.
@pap8 jsem taky ve vedoucí pozici a proto vím, že to musí být tough love. Nemuzu být kamarád s 650 podrizenymi. Protože bych se zbláznila a jim do mého soukromí nic není. Takže slušny přístup v rámci profesionálního vztahu a to samé s lékaři, kantory atd. Chce to jen znát své sociální role a necpat se tam, kde jsou kompetence jiného, viz snažit se vychovávat zkušenou učitelku, aby mě měla ráda.
@pap8 Přikláním se k tomu, co zaznělo, chválit nějaké drobnosti, optat se, jaké byly prázdniny, jak si odpočinula. Cestou nějakých dárků nevím, já dávala při přeřazení do jiné skupinky jako poděkování za fajn start do školky a pak na konci, na začátek bych nedávala. Drobné pochvaly a ocenění někdy fakt dělají divy, třeba i poznámky pronesené jakože k dceři.
Jinak pokud má s dcerou problém jen jedna bába před důchodem, tak snad jsou tam i jiné učitelky, aby dcera případně nebyla zpruzelá. Všechno je bohužel o lidech a děti nemůžou chápat, proč někomu nejsou sympatické 😔
Nas Vasik je taky sidlo, jede na 120% (neni to zlobic, spis komediant a z "porad venku" se najednou ocitl ve skolce, kde byl program a netocilo se vse kolem nej) a prvni mesice jsem na reditelce videla, ze ji "neni vhod" Ale ani me nenapadlo to nejak Vasikovi "ulehcovat" Vetsinu si asi vyresili spolu, jen obcas se na me obratila s nejakym problemem. Ale pomalu protacela panenky, kdyz jsem ho privedla 😆
Ale opravdu nejvic pomohlo, kdyz zacal Vasik dodrzovat skolkova pravidla a zvykl si co a jak. Ted je to jeji Venousek a hraji spolu stolni hry, kdyz pro nej prijdu.
Ja bych tomu dala cas...
Hele všichni mají rádi darecky a něco navíc, všichni doktoři, úředníci, učitelky. Tak to proste je. Paní ucitelce dáváme občas něco pro radost, bonbosku, kytičku. Vzala bych ji něco hezkého, něco hezkého prohodila a usmívala se a bude to fajn ❤️✌️
Urcite je problem pani ucitelka? Jsi si tim jista? Proc potrebujes neco ukazovat - dokaz to🙂. Priznavam, ze tohle je mi cizi a divadelko neumim hrat a nehraji. Jen muj nazor. Prici se mi chovani ostatnich vuci me - a mam to v praci na taliri, bohuzel.
@pap8 a ja ti rozumim. myslim, ze v tom ostatni mozna hledaji nejaky tvuj problem, ze se chces zalibit, ze ucis dceru neco, co neni uplne fajn, vysvetluji ti, ze te nemusi mit radi vsichni a ze nemas hrat divadelko a lezt nekomu do zadku. mozna si to jen spatne napsala. nebo to citim jinak. ja sem dost uprimny clovek, do huby si nevidim, reknu co si myslim, lezeni do zadku nemusim ALE! zivot me naucil, ze s nekterymi lidmi je lepsi proste vychazet, nic s nimi neudelas a je zbytecne si zbytecne zneprijemnovat zivot. takze darecky jsou pro me treba taky prilis podbizive, ale mila konverzace a pochvala to je treba neco cim ja osobne svoji komfortni zonu uz prekracuju, ale vim, ze obcas je to potreba. kazdy ma tu hranici nekde jinde a ja bych uz i toto nazvala "lezenim do zadku" ale obcas to udelat musim. u podrizenych, u studentu...proste to prece i vy co jste ve vedoucich pozicich musite vedert, ze ty podrizene je potreba motivovat a pochvalit. priklanim se k tomu milemu rozhovoru: to jsme radi, ze tu nekoho zname, jak jste si o prazdninach odpocala...jasne, je mi to treba uplne u zadku, ale ty lidi to proste potesi. a pro me uz to je divadlo, protoze me to fakt nezajima, jenze vuci druhym je potreba "hrat tu roli" spravne a vyvazene a kdybys se chovala jen tak, jak to bude vyhovovat me, daleko bych s tim nedosla 🤷🏼♀️ a takova stara zapskla u utelka, co si na nekoho zasedne dovede zivot zneprijemnit, co si budem povidat...drzim palce 🙂
@pap8 Ja ti taky rozumim. Dcerka nastupuje do skolky teprve ted, ale stejne se uz hrozim, jak zapadne a co bude u nekoho problem. A to si myslim, ze je hrozne mila a hodna. Jenze ma sve chvilky, kdy mam pocit, ze se ji neco skripne v mozku a muze to predvadet zrovna ucitelce, ktera na to nebude zvedava a da mi to sezrat. A ja jsem v tomhle jak slon v porcelanu. Misto toho, abych ji prodelala ritni aplinismus, tak se zabejcim a mozna ji drze odfrknu. No a vim, ze tim nic nevylepsim a dcerka tam bude pak chudak. Takze se predem hazim do modu "Diplomatky s gracii" a chystam se predem trochu pochlebovat, ackoli moc nevim, jak na to😁 Ale darecky teda asi ne, maximalne treba cokoladu? Proste vim, ze to nemyslis tak, ze zmenis svou podstatu. Jen chces ze sebe trochu ubrat, aby to tvoje dite melo jednodussi.
Nečetla jsem celou diskuzi ale jako učitelka bych řekla že nějaké podlejzání a vnucování opravdu nemá cenu. Mě osobně by to asi spíš urazilo než potěšilo. Spíš se s paní učitelkou poraďte co s malou dělat jinak, jak dceři pomoci aby nebyl důvod vám každý den oznamovat co bylo špatně. Jí určitě také nedělá radost vám toto každý den říkat, ale říct to musí, nebo je to alespoň lepší, než mlčet, dělat že je vše v pořádku a pak by jste mohla třeba v šatně zaslechnout jak ostatní děti o vaší dceři něco vykládají rodičům.
@rubesovak urcite jsem pro, ze by to tak melo byt! jenze ty jsi evidentne normalni a profesionalni 👍 pak jsou taky ucitelky (nerikam, ze to nutne musi byt pripad teto) od kterych muzes dostat odpoved typu: to uz si s ni vyreste vy, vy ste rodic... 🙄 jen chci naznacit, ze ne vzdy to s kazdym jde tim spravnym a profesionalnim postupem 🤷🏼♀️ prece nebudeme popirat existenci zapsklych neprofesionalnich vyhorelych ucitelek, ktere si rady zasedavaji a nasledne na nekom smlsnou 😄
Ja presne takove pocity zazivam v praci se sefem, a moc dobre vim, ze na nej plati jen lezeni do zadku, zalovani a donaseni, a mozna lezeni i do postele. Ale ja jsem rekla, ze tohle nikdy, za svymi vykony v praci si stojim i bez lezeni do zadku, a musim holt prezit jakej on je, klidne se s nim dorafam. Ale podbizet se v zadnym pripade, a ucim tohle i maleho. A jako podbizet se ve skolce, to by mi prislo uplne pod moji uroven.
@gbp mně teda přijde přehnané se hned po prázdninách ptát učitelky, jak mám se svým dítětem pracovat, co mám dělat jinak, atp. To je nějaká fáze řešení, později, zakladatelka se ptá, jak mile začít.
"Svou" učitelku už trochu zná, kdyby byla u. takový profík, jak se tu od každé očekává, neptala by se.
Jo, myslím, že obrázek od dcery a nějaká ultramila fráze jsou na místě, popř skromná kytka, nebo se můžeš nabídnout, kdyby potřebovala u. do třídy něco pořídit, zařídíš. (Mě takhle rodiče potěšili opatřením zrcadla, hodin nebo třeba poličky)
@pap8 ne. Takhle se někomu podbizet a cpát. Spíš bych zapremyslela proč to tak máš v sobě ty. Ona je ucitelka a pokud je profesionál dcera tím netrpí. Nebudou kamaradky, ale taky se ji zo nijak nedotkne.