Ahojte, som sice slovenka ale nakolko nechcem ist rodit do mäsiarne tu na sk rozhodla som sa pre porod v cesku.
Citala som plno recenzii a prezrela fakt vela stranok, no ale aj tak si myslim zeby bolo najlepsie nechat sj poradit od vas.
Moje podmienky su:
- Ziadna kanyla
- ziaden nastrih hradze, holenie, klystir,
- prakticky ziadne tie rutinne zasahy (jedine v ohrozeni zdravia ok nastrih prezijem)
Hladam porodnicu kde by som si mohla sama urcit polohu v 1 aj 2 porodnej faze, mat bonding, dotepanie pupocnika, sukromie a muza cely cas pri sebe. Idealne ak by bola moznost rodit nejak v utulne vybavenej miestnosti.
Stretli ste sa aj s takou moznostou u vas? Alebo existuje nieco take?
Ahoj, já bohužel nemám osobní zkušenost, ale nejvíce je v tomto směru vychvalován Rakovník, pak snad Porodní dům Na Bulovce a nejsem si tím jistá, ale snad nějaký porodní dům měl vznikat i v Brně. Nelepší prý ale Rakovník.
No mě přijde, že většina těch věcí, co vypisuješ, by snad už měla být standard téměř všude. Nebo se pletu? Já rodila v Krči, takže velká nemocnice v Praze a kanylu jsem měla jen z důvodu podání antibiotik, jinak by mi ji necpali, žádný nástřih, holení ani klystýr mi nedělali, jiné rutinní zásahy taky ne. Dotepání pupečníku, bonding a omytí dítěte až druhý den po porodu je tam standard. V první době porodní jsem si mohla dělat, co jsem chtěla. Jediné, co nevím, je, jak by se dívali na jinou polohu v druhé době porodní, než je ten klasický polosed, mě to na tom křesle ale vyhovovalo, dali mi do ruky ovladač, ať si to křeslo nastavím, jak chci. A ta místnost tam bohužel moc útulná není, ale to mi bylo osobně jedno.
@atekram42..to sa velmi mylis ak si myslis zeby to mal byt standard vsade. Mam rodinu aj kamosky ktore tu rodili a to cisto hrozne zazitky. Vsetko bez opytania zobral noznice nastrihol..na kontrole 10-15 ludi im tam prisli na izbu..no fuj 10-15 ludi ( vacsina studentov) sa prisli naucit na prvorodickach ako robit kontrolu...co by moja psychika asi neprezila. Tak isto aj porod... proste ziadne sukromie..klystir samozrejmostou..neviem si fakt predstavit pri bolestiach..velkom bruchu..maternici co ti vsade na kazdy organ tlaci aby domna este napumpovali vodu :D proste tu mi to prijde ako na masiarni...nechcelo sa im cakat lebo prir. Porod dlhsie trva? Tak sups dame oxy..lebo za hodinku konci doktor.
@atekram42 já taky rodila v Krči, celkově jsem byla spokojená, ale konkrétně to, aby mě rutinně nenastřihli jsem si musela celkem vybojovat. Měla jsem v porodním přání, že to nechci, byla jsem domluvená s PA, že mi bude chránit hráz, ale stejně se tam na finále prihrnul doktor a chystal se, že mě střihne. Já jen volala, že tam toho doktora nechci (byl mi nepříjemnej už od vyšetření při příjmu) a PA ho naštěstí taktně ale účinně poslala pryč a vše dobrý. Ale působilo to na mě tak, že prvorodičky tam prostě automaticky nastřihavají :(
Ja rodila ted ve FN v Olomouci druhe dite a bez nastrihu, klystyru. Ostatni ano (oholeni, kanyla), ale po konzultaci a s mym souhlasem. A naopak mi "vnutili" veci, ktere jsem nepotrebovala. Horkou lahev, aromaolejicky. Co se tyce mediku, myslin, ze jsem podepisovala souhlas, ze je tam chci/nechci.
Já rodila v Brně na Obilnáku, poprvé jsem kanylu měla - primárně kvůli antibiotikám, klystýr jsem chtěla, ale ptali se mě, nástřih jsem taky měla, ale opět jsem to odkývala. Pokojík celkem útulný, řítomna byla jen PA (nepočítám vizitu) a souhlasila jsem s 1 studentkou, manžel mohl být na boxu celou dobu, rodila jsem na porodní stoličce, předtím měla absolutní volnost pohybu (vyjma doby, kdy jsem byla připojená na monitoru), podruhé zcela přirozený porod, bez nástřihu, ale s natržením, přítomna opět PA a odsouhlasená studentka, tentokrát jsem zůstala na lůžku, nabralo to rychlý spád a na nějaké přesuny jsem ani nepomyslela. Bonding automaticky, po porodu teda pak dítě omyli, ale proti tomu jsem nic neměla
@amelia000 ahoj, přesně tak, jak píšeš, jsem rodila ve FN Plzen, ale není to tam takhle úplně standartni (běžně dávají kanylu a doporučují klystir), musela jsem si o to, jak to chci, říct - mela jsem porodní plán. Každopádně s tím neměli problém, vše probíhalo, jak jsem si představovala. Soukromí nevím úplně, jak si představuješ, jestli to myslíš tak, že jsi celou dobu s manželem na soukromém sále, tak to jo, ale občas tě tam přijde zkontrolovat porodní asistentka a případně doktor (když se mu chce, nebo když je zapotřebí 😀)
Jednoznačně Rakovník, můžeš se sejít s primářem a popovídat si s ním, probrat porodní přání atd.
@amelia000 Ježišmarja :D Nejdůležitější je se na ten porod nějak pozitivně připravit, ať se děje cokoliv a ne to je hrůza, to nechci, to nechci atd... a ohánět se přirozeností porodu. Ohledně studentů - při příjmu se podepisuje souhlas, jestli tam je chceš nebo nechceš. Ohledně klystýru... taky jsem jsem si říkala, že ho nikdy nechci, ale nakonec jsem nad tím tak popřemýšlela a měla ho u každého porodu. Radši si ho nechám udělat, než se při tom tlačení pos*at :D
Co popisuješ se mi splnilo v Havlíčkově brode kanylu jsem dostala až na konci neboť malý musel rychle ven tak mi oichly v kanyle oxitoxin aby se to trochu urychlilo bez nastrihu dotepani pupecniku i boding a nez jsem šla na sal tak jsem byla na porodním pokoji v soukromý s manželem jen asistentka chodila kontrolovat miminko a koupání proběhlo odpoledne a vůbec mi to nevadilo ale předem se semnou domluvili
Boha, lituju lékaře kde budeš rodit a doufej, že se během porodu nic nepokazí, zvlášť pokud by jsi hodně krvácela. Zdržovat se napichováním kanyly do vykrvene periferie...
Raději se nechám strihnout, kvůli pár stehum nez mít komplikace celý život. Ale každý svého štěstím strůjce.
@alubif Asi tak nějak :D
@amelia000 Nevztekej se. Rodíme v porodnici od toho, aby se eliminovali možné problémy spojené s porodem a průběh byl co nejhladší a pokud možno bez negativních následků.
Roď sama v lese, tam to bude nejpřirozenější :D
Co se tyce soukromi tak je super podoli...jinak za me je otazka zda to na cem trvate je nutne...moje dite se dusilo pri prijmu takze okamzite kanyla a za 2hod rez a vzhledem k horsimu apgar skore ihned po narozrni jsem stastna ze se moje dite narodilo bez nasledku a je mi uplne jedno zda mi dali kanylu apod.navic holeni a klistyr je otazka hygieny a nevim proc pro me zbytecne ohrozovat dite infekci...
Zkus se mrknout na Krnov.
@alubif hele, já jsem intezivistka.a taky jsem si kanylu jen tak preventivně píchnout nenechala. Absence rutinní kanyly mi teda nepřijde jako nesmyslný požadavek (navíc je evidence based, že kapající infuze zpomaluje porod snížením produkce oxytocinu, navíc bych, pokud bych tam přiběhla pomáhat řešit žok, moc nevěřila nějaké kdysi píchlé kanyle se špuntem)...
@alubif Laskave si precti neco o nastrihu vs prirozenemu natrzeni, a pak poustej rozumy🤬🤬
@amelia000 Vse tohle splňují Neratovice. Rodila jsem tam 2x.
Do haje zenske, vy jste mi zase hnuly zluci! Kdyz nekdo neco nechce, protoze to povazuje za zbytecne nebo poskozujici (a treba poloha v pololeze, nastrih, manipulace rodicky, nedostatek casu poskozujici jsou), ma jit automaticky rodit do lesa? Jdete s tim do haje. Klidne si nechavejte rutinne nastrihavat pipku, na porod se nepripravujte (informace nebo treba masaz hraze), verte bezmezne doktorum, ale respektujte laskave, ze nekdo vnima porod jako neco, co se nemusi pouze prezit, ale muze to byt krasny zazitek, ale je vhodne se na to trochu pripravit.
@teckadvojtecka neboj ja to pisem v absolutnom klude. Cakala som aj take hlupe komentare cize ani jej a ani tvoj ma neprekvapil. Len nechapem ze ked nemas sa ako vyjadrit k danej teme naco tu potom prispievas a zbytocne ju zahlcujes svojimj primitivnymi poznamkami?
A pardon, startuju jak cert z krabicky. Mam termin za 5 tydnu a na porod se uz podruhe poctive pripravuji s vlastni PA. Nejsem typ cloveka, ktery si lehne a "delejte si se mnou, co chcete". Nehodlam prenechat zodpovednost za sve telo a za sve dite nekomu, koho uvidim poprve v zivote. Jsem vdecna za dostupnost lekarske pece, pokud je to potreba, ale v drtive vetsine pripadu zadne zasahy potrebne nejsou, pokud se da porodu prirozeny respektujici prubeh a nezacne se do nej rypat.
Rodila jsem ve Šternberku a byla jsem moc spokojená, moc pěkný porodní pokoj, manžel celý porod se mnou, hrozně příjemná porodní asistentka a i když byl porod dlouhý tak téměř bez zásahu. Druhé budu rodit určitě také tam 🙂
Ahoj, všechno toto jsem zažila 2x v Brně - porodnice u Milosrdných bratří. Doporučuji doprovod duly či soukromé PA, ale i poučený manžel by to myslím zvládl. Porodní box je pěkný, vybavený i vanou, ale obývák to není - možnost jít tam na prohlídku 🙂 Volba polohy byla možná, měla jsem oba porody bez zásahu či medikace, kromě 1x prasknutí vody, se kterým jsem souhlasila (a značně to pomohlo). Obecně vyžadují ležet u monitoru, ale jde se domluvit, já např. seděla na míči, protože ležet bylo nejhorší. Bonding pokaždé 2-3 hod v klidu. Obecně je lepší být trochu připravená, ale např. nástřih, klystýr a holení už neprovádí rutinně vůbec (nejen v případě nesouhlasu). Já jsem měla porodní plán a nemocniční PA pokaždé řekla, že tam není nic, co by nebylo jejich standartem. Ale chovali se ke mně myslím jinak v tom lepším smyslu. 🙂
@lolam10 pozri sa ak sa vyzaduje nejaky zakrok na zachranu zivota mna alebo dietata..necham sa aj rozrezat..ale pokial to potrebne nieje tak naco? Ved aj bude treba nieco uplne urychlene pichnut tak to pichnu ci ma clovek alebo nema zavedenu kanylu. A premna je toto velmi rusivy element v akomkolvek pripade.
@martiniquest vies niekomu je jedno asi co s nim robia a ako moze skoncit..
@martiniquest ja s tebou uplne suhlasim.. ja som napr dieta ani nechcela..ked som pocula ako sa k zenam chovaju v nemocnici aspon tu na sk. Trvalo asi 10 rokov kym som suhlasila ze dieta bude ale porod chcem prirodzeny.
@amelia000 Verim. Ja byla uplne vydesena, kdyz mi kamaradka, co rodila 8 mesicu prede mnou vykladala o vsech rutinnich praktikach. Diky ni jsem si sehnala PA uz k prvnimu porodu. A i kdyz byl nakonec vyvolavany (cehoz dodnes trochu lituju, protoze k tomu nebyl duvod, ale ja na to kyvla, uz jsem byla prilis netrpeliva), tak byl prozity v intimite s PA a manzelem, svobodne jsem se pohybovala, dala si vanu a sprchu, kdy jsem chtela, rodila jsem na porodni stolicce, ze nechci nastrih, jsem durazne rekla nekolikrat, ale nikdo mi ho ani necpal...proste probehlo to vicemene hezky. Tentokrat to snad bude jeste lepsi, ale pokud ne, tak to nevadi. Vsechhno ma svuj duvod. Vidis, ale mam pro tebe jeden, podle me dulezity, tip - prijmi predem vsechny moznosti. Predstav si krasny porod, predstav si sekci, vyvolani, komplikace. Vsechno si to predem v hlave pripust. Pak to bude krasne. Ja udelala zakladni chybu - predem jsem strasne odmitala indukci, bylo to pro me tabu - a verim, ze proto jsem si ji pritahla. Kamaradka pocitala predem naprosto se vsim. Zazila krasny, rychly, nekomplikovany domaci porod.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Idealne by sis mela k porodu najit soukromou porodni asistentku, ktera ti toto muze do jiste miry zarucit. Ja zazila podobny porod, bohuzel naruseny vyvolanim, ale dal uz probihal v souladu s mym pranim, v Krnove. Nyni budu rodit znova. Opet s vlastni porodni asistentkou, tentokrat ve Sternberku, pokud nenastanou nenadale komplikace.