Překotný porod. Zažil jste někdo?

kaja2016
31. kvě 2020

Mam za sebou pred par dny. Dcerka je v poradku, ja bez zraneni, jen porad v hlave divna vzpominka na zbesilou jizdu, zbesily prorod a zbesily bolesti.. porad se me to mota hlavou... Zajimalo by me, jestli se vam to taky nejak delsi dobu vracelo a jestli dalsi porod byl nejake normalni delky, ci treba jeste kratsi. Moc dekuju

emamaira
31. kvě 2020

Zažila jsem porod, kdy během pár minut na příjmu bylo rozhodnuto o akutním císaři v celkové narkóze. Takže taky celkem rychlovka😀 a ano, myslím, že mi aspoň rok trvalo to v sobě zpracovat. A i teď po dvou letech si často vzpomenu.

eva267
31. kvě 2020

My jsme málem nedojeli. Dcera se narodila s kefalhematomem a já jsem byla roztržená. Takže vzpomínka na porod nic moc. Druhý byl předčasný císařem. Takže takový klasický porod jsem vlastně nezažila a to mě štve.

sumitra
31. kvě 2020

Kamaradka dva prekotne porody, prvni do hodiny a druhy 15 minut doma ve vane. Vse ok, ani nebyla sita, a to obe deti mely 4 kila. Zadne trauma z toho nema.

zelenaesmolda
31. kvě 2020

@kaja2016 Ja jsem mela prekotny porod a teda zadne trauma z toho nemam

misicka1988
31. kvě 2020

@kaja2016 Kamarádka první porod 90 min od prvních malých příznaků, a druhý prekotný doma na WC. Byla doma 3 týdny před TP úplně sama, a myslela že se jí chce jen na WC. A z něho vyšla už s mimčen v rukách. Byl to pro ní šok, dcerka měla nějakou dobu problém s tlakem. Chvilku to trvalo, ale docela brzo se tomu nakonec i smála. Všechno dobře dopadlo.

alilali
31. kvě 2020

Já měla normální porod, 20 hodin bolesti, ale opravdu neskutečných, když jsem chodila na monitor, tak se sestřičky smály s řečmi typu "Tak to byla brutální kontrakce" , nevím co na tom bylo vtipnyho. Tlačení byla pohoda, nástřih už tolik ne, také se mi to vrací a ač jsem vždy chtěla více dětí, tak nyní nechci. Nechci prostě už rodit. Jediný co bylo nejkrásnější, když mi přiložili malého na břicho.

veruuu_kubesovic
31. kvě 2020

Než jsem se pořádně rozkoukala na porodním boxu a uvědomila si, že rodím tak už jsem měla prcka na prsou (55min od příjmu v porodnici) a žádné trauma z toho nemám, plánujeme ještě třetího prcka 😉 joo a první porod trval 2,5h 🙂

amazonkajanik
31. kvě 2020

@kaja2016 pro mě to byla celkem pohoda,horší bylo hojení. I když byl nastrih a syn byl maličký,tak jsem to měla docela těžké. Ale jinak ráda vzpomínám,jam jsem ještě mužskému říkala,ať zpomalí,že máme čas 😂
Dávali mi vybrat,jestli porodim na vyšetřovně,nebo přejdu na sál. Přešla jsem 😊 v 18:19 jsem volala mamce,že mi praskla voda a že jedeme a v 18:55 byl syn na světě 😉

fafetka
1. čer 2020

Já mám za sebou taky prekotny porod. Ale já jsem za nej šťastná. Byl to můj třetí v poradi. První trval 26hodin ukončen cs to bylo trauma. Druhy trval cely asi 8hodin z toho 3hodiny kontrakci a pak tenhle poslední 45 min i s cestou do porodnice. Ještě v době chripkove karantény takže jsem byla šťastná jak blecha ze jsem na sále strávila sama cca 10min ani ne.

codal
1. čer 2020

Kolegyně rodila překotně třikrát, prý je to celkem rarita. Vždycky rodila teda v nemocnici, ale ani jednou nestihla dojet na sál. Jedno miminko porodila na pokoji druhé na zachode a třetí na chodbě, všechny 4kg, jedno 58cm, druhé 56cm a třetí 54cm, byla poranena, ale říkala, že to nebylo nijak zlé . Hlavně to na to na záchodě vzpomíná, protože na to byla opravdu sama, myslela si, že jde na velkou a ze záchoda už šla s miminkem v náručí. Prý ji to přišlo hrozně přirozený si ho sama chytit do ruky, jen to prostředí nebylo teda moc ideální. Druhá kamarádka takhle porodila v koupelně a prý to byl teda hrozný strach, aby to bylo všechno v pořádku. Miminko chytal manžel. Ty kontrakce prý šílený, mnohem silnější než u prvního porodu. Celý se to odehrálo během ani ne půl hodiny, sanita dojela těsně po tom, co malá vykoukla na svět. Ale teď už se tomu směje.

agneska7
1. čer 2020

Taky jsem rodila překotně doma celé to trvalo cca 30 min . Tak jako přehrávala jsem si to v hlavě nějakou dobu jak se to vlastně stalo ale jsem za to ráda 😁

marla86
1. čer 2020

@kaja2016 taky jsem zazila prekotny, navic predcasne, takze jsem se s tim psychicky nejakou dobu srovnavala, pak uz z toho byla spis vtipna historka. Ted mam dva mesice do druheho porodu a uz me to zacina trochu zase strasit.

krupka3
1. čer 2020

Nezazila jsem to, ale zatim je to velmi cerstve a velmi normalni. Pokud bys se zpracovanim porodu chtela pomoci, najdi si poporodni dulu a popovidej si s ni o tom. Kazdemu trva, nez si vlastni porod v hlave trosku zpracuje, casto jsou to minimalne mesice, nez k tomu dojde. A navic, kdyz je to takhle intenzivni.

darkwitch
1. čer 2020

Já jsem byla v porodnici, měla jsem ten den kontrolu a od rána pocit ze to je ten den. Od rána jsem měla slabé kontrakce, ale spíš poslickove. V porodnici si mě nechali, ze třeba ještě ten den porodim. V pet mi dělali monitor a měla jsem první opravdovou kontrakci,v pul šesté když ho sli kontrolovat druhou a sestra se ptala jestli nechci vyšetřit kdyz uz prodychavam, tak jsem pdmitla, že je to teprv druhá kontrakce a šla do sprchy, ze sprchy na vyšetření a na sal do půl hodiny byla malá na světě. Byla jsem te doktorce opravdu vděčná ze mě neposlala domů, protože to bych rodila pred brankou...

sudylichozrout
1. čer 2020

@kaja2016 Ano, zazila. Vraci, ale ja na to vzpominam rada, byla to vylozene kuriozni situace 🙂 Rodila jsem v aute. Z nuly na sto za 20 minut.

terla
1. čer 2020

Měla jsem oba porody rychlé. U prvního mi říkali,, že je překotný, ale v papírech jsem nic napsaného neměla. Sama si říkám, že to jsou porody fakt třeba do 30min. U prvního jsem ráno špinila ale jinak se nic nedělo. Večer mi praskla voda a jeli jsme. Byla jsem v 36 tt. Jen tak tak jsme dojeli a začalo se mi chtít tlačit a málá tedy byla od prasknutní vody za 1,5hodiny venku. Nic se nestihlo, ani manžel převlíct na box. Ale vzpomínám na to moc ráda. Žila jsem z toho snad celý rok. Ještě jak to bylo v 36tt tak jsem se vzpamatovávala asi tři dny, že mám dítě. Zpraví se to, až popovídáš s rodiči či kamarádkou,tak se ty pocity trochu obrousí. Druhý porod byl 2,5 hodiny, takže taky skvělý. Ale myslím že je to daný i geneticky, takhle rychlý porody.

jannym
1. čer 2020

Druhy porod byl prekotny - kontrakce nepravidelne - behem hodiny jsem si odbyla vsechny faze, od prasknuti plodove vody do doby nez jsem drzela syna v naruci bylo presne 5 minut (rodil manzel a operatorka zachranky davala instrukce), ikdyz si to opravdu nechci uz nikdy zopakovat, mela jsem z toho mnohem lepsi pocit nez z prvniho porodu v nemocnici ten me strasil jeste rok po te, zdecimovana jsem byla strasne, dva dny na jip atd., prvni byl normalni porod ktery koncil komplikacemi, druhy byl vyvolan komplikacemi a skoncil jako normalni pohodovy porod - na placente byly nekolikanasobne infarkty - pry telo spustila zachranou operaci, ted je to pro vas cerstve a je normalni ze si to prehravate a mate obavy z budoucnosti

kaja2016
autor
1. čer 2020

Diky za reakce. Tak ja z toho tez nemam trauma, ale oproti prvnimu porodu to proste bylo vsechno velmi uspechany. K prubehu prvniho porodu ( ktery trval 12 hodin) jsem nemela vubec potrebu vracet. Tak me zajimalo, jak to maji ostatni a najde se tu nekdo, kdo me prvni/ druhy prekotny a dalsi normalni?

zuzita15
1. čer 2020

@kaja2016 taky mam za sebou prekotny porod, dcerka se narodila lehce predcasne, od prasknuti plodovky byla ani ne za pul hodky venku, bez nastrihu, bez velkeho poraneni. Jedine trauma z toho mam na dalsi porod, jsem nervozni, jestli stihnu dojet do porodnice nebo se o to nemam ani snazit... u prvniho jsem lezela na rizikovym a sal byl naproti. Jinak na samotny porod vzpominam s humorem, myslela jsem, ze se doktorky nedockam a tlacila jsem si malou zpatky, dula prijela za 17min od meho telefonatu, ze jedu na sal, a samozrejme to nestihla 😂😂

marti89
1. čer 2020

Zažila jsem rychlý porod, ale nevim, zda ho můžu označit jako překotný. Praskla mi voda ve 34. týdnu, dojeli jsme do nemocnice a bylo rozhodnuto, že mi dají něco na zastavení a týden budou ještě udržovat. Po 12 hodinách byl malý venku i přes ty léky, porodu nic nenasvědčovalo, chodili mi kontrolovat, měla jsem jednu slabou kontrakci (to jsem nevěděla, že už je to ono, přičítala jsem to únavě a jak jsem se převracela v posteli), po 20 minutách jsem dostala pořádnou kontrakci, která mi už nutila tlačit. Zazvonila jsem si a hned se šlo tlačit, porod byl rychlý. Po něm jsem se z toho nemohla hned vzpamatovat, nestihla jsem se srovnat ani s tím, že mi praskla ta voda a budou mi udržovat, přišlo mi to vše moc rychlý.. Teď čekám druhé mimčo a na genetice mi říkal doktor, že je velká pravděpodobnost, že ten konec bude opět dřív a rychle, zvlášť když se dosavadní průběh téměř shoduje. Tak uvidíme..

eviicka
1. čer 2020

@kaja2016 moje mamka porodila jako prvorodička sestru do hodiny od prasknutí vody (před prasknutím vody se nic nedělo, normálně byla noc a spala), nevím jestli to byl překotný porod, ale fofr to prý byl. Se mnou si prý potom pobyla na sále pěkně půl dne.

zuzita15
2. čer 2020

@marti89 muzu se zeptat, z ceho na genetice tak usuzuji? Mas nejake vrozene predispozice? Mne rekl muj gynekolog, ze o druhem porodu nelze v podstate nic rict a ze je deloha s kazdym dalsim tehu odolnejsi, tak veri, ze se vic priblizim k terminu porodu (prvni jsem rodila 34+0) a porod nemusi byt prekotny. Na genetice nerikali vubec nic krom toho, ze je vse v poradku (tim mysleli vsechny syndromy).

marti89
2. čer 2020

@zuzita15 Vycházeli z toho, že dosavadní průběh je totožný s prvním těhotenstvím a že mám naopak mnohem dráždivější dělohu, břicho mi tvrdne víc i přes magnezium a dítě se tlačí dolů na čípek. Ten jsem měla u prvního zkrácený, za 3 týdny budu v týdnu jako s malým, kdy mi to zjistili - tak uvidím, co řeknou teď, mám si ten konec víc hlídat a kdyžtak si říct o častější kontroly. Stát se může ledacos, osobně ale jsem se raději smířila a připravila na 35. týden, že bude zlom a co bude, až to přijde, rozhodne osud. Jaký byl tvůj důvod předčasného porodu? Mně se před ním min. 14 dní nezvětšovalo břicho, ale dítě uvnitř ano a jak mu ubylo místo, protrhl mi divočák jeden vak, když jsem vystoupila z auta. Tenhle je ještě živější..

jarmarca
Autor odpověď smazal
Zobraz
zuzita15
2. čer 2020

@marti89 aha. No mne to nikdo nerekl. 33+5 mi odesla hlenova zatka s krvi a mela jsem zkraceny cipek, ale to rikali v porodnici, ze se stava a ze to nutne nemusi nic znamenat, ze klidne muzu donosit na termin. Taky jsem mela trochu nadlimit plodove vody, ktera mohla tlacit na cipek, ale moje mama mela nadlimit v obou tehu a brachu rodila na termin a me 14dni prenasela. Nevsimla jsem si, ze by mi bricho nerostlo, ani ze by mi tvrdlo 🤨 Vlastne mi bylo hrozne dobre 😁 a hlidaji te v porodnici nebo na gynde?

bombat
2. čer 2020

Přesně vím o čem píšeš, takový divný pocit, že to bylo PŘÍLIŠ rychlé, zůstává to jakoby nezpracované, člověk je trošku v šoku či co. Je to už sedmnáct let, tak už to tak živě nepopíšu, ale pamatuji se, že jsem si sama říkala: "A co bys vlastně chtěla? Měla jsi to rychlé, bezproblémové..." ale stejně jako by tomu něco chybělo... Nejdřív jsem měla úplný nadbytek energie bezprostředně po porodu (a s tím související řekněme "fyzický neklid" - vyrazila bych klidně na túru) a pak takový divný pocit (to už jako bylo všechno? to už to mám za sebou? co se stalo? to je skutečně moje dítě?). Myslím, že je to fyziologicky dané: Všechno je v těle nastavené na ten standardně dlouhý průběh, ale proběhne to nakonec v nestandardně krátkém čase.

Byl to můj druhý porod, trval méně než hodinu od chvíle, kdy jsem poznala, že rodím, že to nejsou jen poslíčci. Nebýt v tu chvíli jen pět minut od porodnice, asi bych ani nechtěla jet, jak se to najednou rychle rozbíhalo, nemohla jsem vydržet v autě.
Také jsem se jako Ty bála, že budu mít překotné i další porody, i proto jsem pak rodila doma, nechtěla jsem rodit v autě nebo se tam minimálně svíjet při převozu v pokročilých bolestech. Z pěti porodů takový ale byl jen ten jeden. Myslím si, že to bylo i tím, že mi bylo dvacet a rodila jsem jen rok po prvním porodu. (A také jsem měla předtím docela dost "poslíčky".) První porod byl co do délky víceméně normální a další tři také. Všechny byly asi spíš kratší než delší, ale pořád v normě. Myslím, že můžeš další dítě klidně rodit normálně dlouho, zvlášť jestli byl Tvůj první porod více méně normální.

marti89
2. čer 2020

@jarmarca Důvod mi nikdo neřekl, k tomu jsme dospěli při rozhovoru na genetice, že jak jsem si stoupla, tak se změnil tlak dolů a malý při kopnutí protrhl vak, pak už se rozjede porod většinou automaticky. Že mi nerostlo břicho, jsem viděla sama a malý byl od začátku větší a zkrácený čípek jsem měla od půlky šestého měsíce, kdyby mi to neřekla na gyndě, nevěděla bych o tom, cítila jsem se konečně dobře (předcházely tomu 4,5 měsíce silných blicích stavů).. Hlídají mi na gyndě s tím, že když se mi něco nebude zdát, mám prostě vyrazit do nemocnice na prohlídku, aby se to podchytilo dřív - dokud nezačne odtékat voda, dá se to zastavit mnohem snadněji a pozdržet, potom už mají omezené možnosti.. Navíc jsem teď ty blicí stavy měla mnohem horší, už mi chtěli hnát do nemocnice víckrát, moje tělo prostě reaguje na těhotenství ne moc dobře a jak sama říkám, já si to to užiju až po porodu 🙂

kaja2016
autor
2. čer 2020

@bombat Diky za zkusenost. Neco takoveho jsem asi potrebovala "slyset". Je to vystizne, jak to popisujes - neco jakoby tomu chybelo a to uz jsem dite opravdu porodila? U me to mohlo byt i Hamiltonem delanym na 2cm otevrenk ve 40+3. Bohuzel zavirali porodnici za dva dny a ja se baa, ze bych rodila jinde, tak jsem do toho sla. Ale mozna, ze to tim nebylo a jsem opravdu rada, ze jsem pri tom vsem nemusela jeste obtelefonovavat jine porodnice, kde by me vzali. Nehlede na to, ze se to cele odehralo v celorepublikovem vypadku signalu vodafone - mobilni operator mamky ( ktera mela hlidat starsi dite) i manzela. A presne tez se bojim dalsiho porodu - uz ted jsme to sotva stihli. Jeli jsme puvodne na prochazku a az u auta me doslo, ze rodim, pulku porodu jsem stravila v aute a zrejme jsem ty kontralce i zastavovala, abychom stihly predat starsi dceru a dojet do porodnice, protoze jsem dorazila prakticky se stejnym nalezem jako to rano na kontrole - otevrena na 2cm. Tam jsem se teprve uvolnila na prijmu a behem dalsich asi 6ti kontrakci se dostala na 10 cm ( behen nichz se me snazili natocit monitor, vysetrit, odvezt na sal, prubezne me odchazela voda), sotva jsem vylezla na luzko, tak jsem porodila. Jakoby to bylo tak naplanovane, ci co.... Kazdopadne diky za zpravu, nejak me to uklidnilo.-)

bombat
2. čer 2020

@kaja2016 To jsem ráda, že Ti to psychicky pomohlo. Mě prostě to, co jsi psala, znělo tak povědomě...!
Já o tom sem tam uvažuju už těch sedmnáct let: Že to je divné, že bych bývala měla být ráda, že to šlo rychle a místo toho to bylo takové rozpačité a lehce nespokojené... Byla jsem na tom po porodu sice fyzicky velmi dobře ale nějak jsem se necítila úplně tak, jak bych bývala měla. No, však asi víš. Psyché je mocná čarodějka...
Když si vzpomeneš, napiš, jak to dopadlo. Máš to za pár, nebo ne? Držím palce.

joripage
2. čer 2020

V 38 týdnu mi praskla voda v 22 hodin, nic nic a v 23 hodin už jsem řvala na celou ulici s tlakem na konečník a myslela, že se té sanitky nedočkám... Daleko jsme nedojeli, porodila jsem v lednu, ve studené sanitce a do porodnice už jeli s prisatym synkem na prsu 😁 jako byl to adrenalin, ale nejlepší porod, co jsem si mohla přát, porodila jsem si sama, bez zbytečného zasahování a oba v pořádku 😍 jako musím říct, že jsem se k tomu v hlavě pořád musela vracet a přehrávat si to, zkrátka to bylo rychlé a člověk to ani moc nestíhal, tak si to prožíval zpětně 🙂 trauma z toho nemám❤️

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru