Těhotná s partnerem, stále vdaná. Jaký bude postup?

16. kvě 2024

Dobrý den, jsme s manželem rozejiti, ale nejsme rozvedení, nějak nebyl důvod to řešit, na všem jsme se domluvili i bez soudu, tak proč....
No, a teď jsem těhotná s přítelem.
Jak to bude s dítětem - s příjmenim, s otcem v rodem listě? Resp co mám teď, prosím udělat?
Děkuji 🙏❤️

moudivlacek
16. kvě 2024

pokud se do narozeni ditete nestihnete rozvest a znovu vdat, tak bude mit prijmeni po manzelovi, musite pak podat zadost na soud, nedavno tu byla totozna diskuze, treba najdete dalsi tipy i tam (samotny rozvod uz nestaci, je tam ochranna lhuta)

autor
16. kvě 2024

@moudivlacek uf.... No rozvést a vdát se asi nestihnu ... Vyloženě soud, jo? Teda...
Děkuju, pohledam diskuzi....

lenickakl
16. kvě 2024

V rodnem listu bude manzel.

konidana
16. kvě 2024

@moudivlacek tak prijmeni po manzelovi mit nemusi (pokud ma zena furt svoje nebo dve) , ale v rodnem listu bude jako otec manzel, to jo.

mollyweasley
16. kvě 2024

Ve chvíli, kdy by se ti při nebo po porodu něco stalo, nebude mít otec dítěte k vlastnímu dítěti absolutně žádná práva, ty bude mít manžel.

autor
16. kvě 2024

@konidana to je pravda, příjemní je to nejmenší, může mít po mě, že...

autor
16. kvě 2024

@mollyweasley ty blaho....

merope
16. kvě 2024

@mollyweasley Ale mohl by se jich domoci soudně - určitě je fajn udělat nějaké právní kroky před tím, minimálně aspoň iniciovat rozvod, nejlépe se domluvit s manželem, aby to prošlo na první stání. I když teda ta svatba, aspoň formální "na úřadě" (a pak třeba nějakou větší poté) by byla ideální.

lencaa11
16. kvě 2024

Pokud nebudete rozvedené a zároveň vdaná za přítele je tam nějaká lhůta bude mimnko mít v rodném listě vašeho manžela a příjmení které máte teď když jste vdaná pak se to řeší přes soud popření otcovství

j.a.n.i
16. kvě 2024

@lencaa11 souhlas, jen mám pocit, že už prošla novelizace a pošuk všichni 3 souhlasí a je po rozvodu, tak stačí to popření na matrice. Jen tedy nevím, zda se ten rozvod nemusí stihnout před porodem, to si musí zakladatelka dohledat.

autor
16. kvě 2024

Děkuju moc...

moudivlacek
16. kvě 2024

@konidana jasny, ale jde o to, ze bude uveden v RL, to je asi to, o co autorce slo, ale neni to zas nic, co by se nevyresilo

elesse
16. kvě 2024

Klid, mrkni a podej zadost o rozvod🙂 https://portal.gov.cz/informace/urceni-otce-dit...

autor
16. kvě 2024

Děkuju holky, tak asi to teda není tragédie a konec světa... Akorát jsem nepochopila, jestli k tomu soudu o určení otcovství - jestli musím být prostě rozvedená... Asi jo že?

moudivlacek
16. kvě 2024

ano, pokud budes vdana, otec je manzel

merope
Autor odpověď smazal
Zobraz
martinka_33
16. kvě 2024

Nejlepsi je rozvest se a znovu vdát, jinak fakt bude otcem formálne manzel. Mam to za sebou, vdavala jsem se mesic po rozvodu, ani rozvedenou obcanku mi nestihli udelat 😁

gruyerre
16. kvě 2024

Příjmení bude mít takové, jaké máte uvedeno v oddacím listu. Je tam kolonka, jak se budou jmenovat děti narozené v tomto manželství.

elesse
16. kvě 2024

Tak si ten odkaz precti, musi byt podany navrh na rozvod

j.a.n.i
17. kvě 2024

@merope Nojo, ale je potřeba číst aktuální znění, což tvůj odkaz není... To je tady, paragraf stále 777 https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89#cast2

merope
17. kvě 2024

@j.a.n.i Máš pravdu, ten špatný odkaz jsem smazala - a to jsem si byla jistá, že mám aktuální znění. Tak to je super, že už to opravili - takže tazatelce stačí jen podat žádost o rozvod (a skočit s oběma, klidně zvlášť, na matriku).

j.a.n.i
17. kvě 2024

@merope Jojo, ono to bylo ve schvalování děsně dlouho, mám pocit, že víc jak 2 roky.

autor
17. kvě 2024

@merope ahaaa? Tak to je luxus! Dekuju

merope
18. kvě 2024

Přečti si paragraf 777 toho odkazovaného zákona 🙂. Ne že jenom napíšu, že to je nějak a nic dál.

rosalindamelinda
18. kvě 2024

Jááááj, holka... Pokud je žena vdaná, tak je do rodného listu zapsán vždycky manžel. Může být otcem kdo chce, může být 10-20 kandidátů na otce, to je úplně jedno, vždycky tam bude zapsán manžel. Pokud je biologickým otcem dítěte tvůj současný přítel, nebude mít z právního hlediska k dítěti žádná rodičovská práva, protože nebude zapsán jako otec.