Dobrý den, jsme s manželem rozejiti, ale nejsme rozvedení, nějak nebyl důvod to řešit, na všem jsme se domluvili i bez soudu, tak proč....
No, a teď jsem těhotná s přítelem.
Jak to bude s dítětem - s příjmenim, s otcem v rodem listě? Resp co mám teď, prosím udělat?
Děkuji 🙏❤️
@moudivlacek uf.... No rozvést a vdát se asi nestihnu ... Vyloženě soud, jo? Teda...
Děkuju, pohledam diskuzi....
V rodnem listu bude manzel.
@moudivlacek tak prijmeni po manzelovi mit nemusi (pokud ma zena furt svoje nebo dve) , ale v rodnem listu bude jako otec manzel, to jo.
Ve chvíli, kdy by se ti při nebo po porodu něco stalo, nebude mít otec dítěte k vlastnímu dítěti absolutně žádná práva, ty bude mít manžel.
@konidana to je pravda, příjemní je to nejmenší, může mít po mě, že...
@mollyweasley ty blaho....
@mollyweasley Ale mohl by se jich domoci soudně - určitě je fajn udělat nějaké právní kroky před tím, minimálně aspoň iniciovat rozvod, nejlépe se domluvit s manželem, aby to prošlo na první stání. I když teda ta svatba, aspoň formální "na úřadě" (a pak třeba nějakou větší poté) by byla ideální.
Pokud nebudete rozvedené a zároveň vdaná za přítele je tam nějaká lhůta bude mimnko mít v rodném listě vašeho manžela a příjmení které máte teď když jste vdaná pak se to řeší přes soud popření otcovství
Děkuju moc...
@konidana jasny, ale jde o to, ze bude uveden v RL, to je asi to, o co autorce slo, ale neni to zas nic, co by se nevyresilo
Klid, mrkni a podej zadost o rozvod🙂 https://portal.gov.cz/informace/urceni-otce-dit...
Děkuju holky, tak asi to teda není tragédie a konec světa... Akorát jsem nepochopila, jestli k tomu soudu o určení otcovství - jestli musím být prostě rozvedená... Asi jo že?
ano, pokud budes vdana, otec je manzel
Nejlepsi je rozvest se a znovu vdát, jinak fakt bude otcem formálne manzel. Mam to za sebou, vdavala jsem se mesic po rozvodu, ani rozvedenou obcanku mi nestihli udelat 😁
Příjmení bude mít takové, jaké máte uvedeno v oddacím listu. Je tam kolonka, jak se budou jmenovat děti narozené v tomto manželství.
Tak si ten odkaz precti, musi byt podany navrh na rozvod
@merope Nojo, ale je potřeba číst aktuální znění, což tvůj odkaz není... To je tady, paragraf stále 777 https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89#cast2
@merope ahaaa? Tak to je luxus! Dekuju
Přečti si paragraf 777 toho odkazovaného zákona 🙂. Ne že jenom napíšu, že to je nějak a nic dál.
Jááááj, holka... Pokud je žena vdaná, tak je do rodného listu zapsán vždycky manžel. Může být otcem kdo chce, může být 10-20 kandidátů na otce, to je úplně jedno, vždycky tam bude zapsán manžel. Pokud je biologickým otcem dítěte tvůj současný přítel, nebude mít z právního hlediska k dítěti žádná rodičovská práva, protože nebude zapsán jako otec.
pokud se do narozeni ditete nestihnete rozvest a znovu vdat, tak bude mit prijmeni po manzelovi, musite pak podat zadost na soud, nedavno tu byla totozna diskuze, treba najdete dalsi tipy i tam (samotny rozvod uz nestaci, je tam ochranna lhuta)