Dobrý den, prosím anonym kvůli zdravotnímu stavu. Velmi zle snáším , resp.nesnasim prudké změny počasí. Kdyby to byla jen unava, bolest hlavy, tak by to bylo zlatý, ale...
Začalo to už koncem března, když se prudce oteplilo. Takže cele Velikonoce doma v posteli a 40.horecky, pak se to upokojilo. Za 3 tydny zase prudké ochlazení a to jsem odstonala angínou a 3 týdny neschopenka, pečená vařená na ORL.
Teď zase, poslední srpnový týden zase menší výkyv pocasi a škrábání v krku a už tři týdny léčba s krkem. Zdálo se,vze jsem to úspěšně přechodila, i když vím, že to není správný postup, ale nějak to šlo, minulé pondělí když byl prudký výkyv, tak horečka, velká rýma a krk rudy pořád, uz beru treti antibiotikum. Nemůžu pořád být doma, musím si vydělávat a taky nechci strávit zbytek života v peřinách zase s nějakou nemoci. Navíc, když bylo teplo, manžel nic nechytl, pak zase extrémní výkyv a chytil to hned. A prý to bude pořád. Jsem odsouzena být celý život takhle nemocná? Jinak jsem alergická a astmaticka a trpěla jsem vždy na anginy. Vytrhnout mandle mi na ORL vřele nedoporučovali. Tak ještě zkouším
@neomenia jak to myslíš? Jestli zdravé? Tak nekouřím (to se mi hnusí), nepiju, hodně sportuju a každý víkend turistika v přírodě, chodím do sauny, jim převážně ovoce a zeleninu, vitamin D. Před rokem bylo nádherné září, nemocná jsem nebyla, pak byl trochu skok v říjnu, ale taky jsem to zvládla, pak ten duben ( tak angína) a teď tohle.
Jsem nakloněna třeba i alternativní medicíně, jako bylinky, aromaterapie, akupunktura, homeopatika, čínská medicína, jen když by to pomohlo. Zobat antibiotika pořád dokola, to nic neřeší a jen to ničí už i tak dost oslabenou imunitu. Zlate horka v létě. Vím, že mnoho lidí nesouhlasí, ale bylo to tak lepší.
To je všechno v pořádku, ale myslela jsem ,.jak se cítíš v životě, v práci, ve vztazích, jestli jsi spokojená, nebo tě dlouhodobě něco trápí, jestli cítíš stres, úzkosti. Emoce a naše prožívání absolutně ovlivňují celkovou nemocnost, stejnou měrou, jako zdravý/ nezdravý životní styl.
@neomenia tak práce - není to zrovna práce snů, zároveň to není nic, co by mě ničilo, jsme bych chodila s nechutí. A je tam dobrý kolektiv, nevadí ocr a neschopenky, vždy je něco za něco. I když je pravda, že je to klimatizovaný skleník. Ale já myslela, že už jsem si zvykla, před rokem nemocná minimálně, že každý se divil.
V životě a vztazích - trošku takové všelijaké, ale nic neřešitelné, takové v pohodě. Hlavně chození na ty túry, to je moje veliká vášeň, tam se vždy dobíjí energii, ale teď nemůžu. Kvůli 3 týdenní angine. A dokud bylo teplo, tak to jakž takž šlo, jakmile se ochladilo, tak přišla i horečka, celková slabost a únava, rýma, kašel, že se dnes v ordinaci zhrozil jestli nemám černý kašel
Nechat si odstranit ty mandle.Mne to pomohlo hodně.
@zmrzlinka a nehrozí riziko, že to okamžitě vletí má průdušky? Já s touhle myšlenkou už hodnekrat koketovala a maminka mi pořád předhazuje, že budu trpět na průdušky.
Nemám mandle 18 let a průdušky jsem měla od té doby 3 krát.Taky mne strašili.Ale já jsem měla angíny skoro každý měsíc a bylo to opravdu vyčerpávající.
Ja jsem se zbavila angin tim, ze jsem jednu zvládla bez atb. Měla jsem angíny opakovaně, porad atb. Nekolikrat do roka, fakt opruz. A cim dal tim delsi a casteji. Az mi jednou doktor řekl, ze mam zkusit nasazeni atb pozdrzet, dokud a pokud to pujde. Ja pres 39 horecky, bolelo to tak ze jsem asi 3 dny mela problem i s tekutinama, ale zkusila jsem je nevzit - a od ty doby svatej klid. Ale nejde to doporucit obecně. Bylo to na radu a pod dohledem lékaře, testy před , testy po, nejaky sledování ( aby to nevlezlo na srdce nebo něco) . Zkus se poradit se svym lékařem.
Já si hodně dávám pozor na krk, aby mě neofouklo. Nosím často šátek i v létě si ho beru do kina, protože tam hodně klimatizují.
Může ti to dělat i ta klimatizace, vysušuje vzduch.
@odula já to právě ted zkoušela, přičemž 2,5 týdne se to dalo snést, ale pak horečky, rýma jako trám, únava a slabost, motaky, že doktorka řekla, že jinak než antibiotika asi ne. Ale je to škoda, protože do mě v dětství prali velké množství penicilinu, ten mi dávno nezabírá vůbec, dokonce ani Klacid, protože jsem ho měla opakovaně při nekončících anginach, teď mám Dalacin, další dryák. A přidal se dusivý kašel. Chytla jsem taky angínu v lázních a prý to léčí bez antibiotik. Tak byl klid na lůžku, proti teplotě Paralen, každé dvě hodiny kloktání slané vody (vůbec žádný efekt), pak dva parafínové zábaly na krk, většinou se dává jen jeden, já hned dva a stejně byl krk po 10 dnech červený jako rajče, takže antibiotika.
Ještě to můžeš zkusit v začátku zaléčit nějakou bylinkovou tinkturou, která je dobrá na angínu.
A dávat vysoké dávky céčka v lipozomální bázi.
Ty jo, to je mazec. Tak preju at to nejak rozseknes, to musí byt fakt hrozny. At je brzy lip!!!
@levandule_k já si zvykla dávat lichořeřišnici, ale ta umí pomoct, když v krku rádi streptokok, tak to asi nemám. Ten se mi vyhýbá, jednou dostal manžel covid, pár dnů na to streptokoka a já nic. A to jsem byla s ním v karanténě.
@odula děkuji moc, budu to muset nějak konec rozseknout, už mě ty anginy nebaví.
@levandule_k to právě taky, já jsem i v těch horkách nosila šátek, že každý se koukal, v práci ho mám taky, na hlavě čelenku, vypadá to komicky, ale tam to nemá komu vadit, já se anginy bála v létě, protože přechody z rozpáleného venku do klimatizované místnosti nic moc, ale naštěstí bez újmy, preventivně jsem používala Streptokill. A to jsem byla v létě na Šumavě, v Tatrách, u moře, že si posílím imunitu, a stejně.
ono je to ted hrozne tezky, vsichni si zvykame na novejsi podminky pocasi a bude to trvat dlouho. ja jsem taky zejmena pri prechodech pocasi na tom bidne, ale musim rict - horsi to je, kdyz mate dite ve skolce, to chytate vsechno a furt :D na mandle uz je pozde, hodne dela divy zmena stravy, JIDLO a redukce stresu. berte nejake prirodni vitaminy, lichoresnice je taky dobra. Ja az po case zjistila, ze brat ty chemicke leky preventivne mi jsou vic na skodu, a ze to tu nemoc spis privola nez odzene. More a horsky vzduch ma efekt jen pokud tam budete dlouho pobyvat, takze kdo jezdi kazdy vikend do hor, tak tam efekt je. More na 2 tydny je nic, ani pro lidi s ekzemem, to chce fakt ty 3-4 mesice intenzivne. Bohuzel zijeme tam kde zijeme :D
Angíny jsou většinou virové , a na ty atb nezabiraji. Ale mas pravdu , já jsem tento rok taky pořad na hromadě . A angíny trpím taky - ale mám i intolerance na mléko , a jakmile si dam jogurt , mám druhy den anginu . Lichorerisnice je fajn , zkus ještě Bactoral . Jinak vytrhnuté mandle , no nevím nevím … je to rizikové a to hodně , a navíc ti nemusí byt lépe . Co jsem tenkrát zjistovala , polovině lidi operace pomůže , ale polovině ne , a vše je pak horší - jak říká tvoje maminka . A ani lékaři sami nejsou jednotní , každý ti poví něco jiného . Držím palce .
@dyechampion jednou jsem byla u moře vkuse 3 měsíce, hodně mi to zlepšilo astma, ale do necelého měsíce po návratu hnisavá angína. To byly tak 2, maximálně 3 anginy do roka. Průběh lehký.
@sahrazad1 ten Bactoral mám taky, po vyléčení hned nasadím, plus lichořeřišnici, o když ona zničí streptokoka, ale budu bojovat. Děkuji. Nechci to řešit zas tak radikálně, ať to není z bláta do louže.
A nemáš náhodou , jako já , potravinové intolerance ? Při takovém výskytu angin se doporučuje na čas zkusit vysadit vejce a mléko ….
@sahrazad1 něco na tom být může, imunita je z víc jak 50 % spojená se střevy. Pročistit střeva, pozjišťovat alergie. Ono se to dost často kříží-ekzemy-astma-alergie na pyly-alergie/intolerance na některé potraviny. Máma byla roky věčně přes zimu nachcípaná, od podzimu do jara to prochrchlala, furt nějaká bronchitida atd. Na "starý kolena", když to řešila i ségra u sebe, se zjistilo, že má intoleranci laktózy, ségra úplnou (homozygot), máma poloviční, já též poloviční (heterozygot), když se tomu přizpůsobí strava, hned polovina problémů vymizí.
@sahrazad1 mléko a vejce mi práve moc nechutná, mléko nepiju vůbec a vejce? Velmi málo. Sporadicky. Byla jsem i na ORL, doktorka se tam dívala do krku (to mě bolelo jen pátý den) a řekla, že nic zneklidňujícího tam nevidí, ptám se, jestli jsou tam viry nebo bakterie a prý neví, možno jo. Ale DOMNIVA se, že je to reflux, myslí si. Dala mi léky, po nich se stav zhoršil, tak jsem vysadila. Takže ne. 2,5 týdne jsem s tím normálně fungovala, jednou bolelo mín, někdy víc a po tom hnusném ochlazení, kterého se někdo nemohl dočkat, tam horečka, rýma jako trám, únava svalů a kloubů, vyloženě nemocnost, jen lehnout do postele. A žluté čepy pořád v krku. Takže už za sebou druhá antibiotika..
Jak se @neomenia ptala na to jak žiješ, na vztahy, jak se cítíš. Jeden člen rodiny měl loni dvakrát angínu krátce po sobě, takže dvoje atb v rozmezí asi čtvrt roku. Bylo to jak z učebnice psychosomatiky, vyhrotily se nějaké emoce, ten člověk se hodně potlačuje, je nespokojený, ale odmítá to řešit, respektive to řeší velmi povrchně, aby se neřeklo. Holt tělo mu dává zpětnou vazbu. Pokud to máš od dětství, že jsi brala vysoké dávky penicilinu. Tak začni zkoumat, kde se nemůžeš vyjádřit, před kým nemůžeš říkat svoje názory, kde se potlačuješ, co neříkáš, aby se náhodou někdo neurazil atp. Ideálně za pomocí terapeuta, psychologa.
Souhlasím i s @ninive211, že strava dělá hodně. Nemusí to být nějaká drastická změna. Manžel přechodil rýmu, dostal zánět dutin, od té doby se točil pořád od podzimu do jara v rýmách. Vyzkoušeli jsme kde co. Pak mi známá říká, zkus tradiční čínskou medicínu, prohřívací potraviny. Manžel si někde našel, že rýma je dle TČM oslabená slezina, tak si koupil nějakou bylinkovou směs na slezinu (české bylinky). Přes zimu dělám více teplou zeleninu, dvakrát týdně má teplou snídani, ovesnou kaši, vajíčka, párek (párek sice není nejzdravější, ale má to rád a je na to zvyklý to mít k snídani jednou týdně) a přes zimu nejí jogurty, protože jogurty ochlazují, respektive má je jen výjimečně, když je velká chuť.
jo ten reflux je strasne zakernej, protoze muze byt "tichy", jaky lek vam na to zkousela? na reflux se berou leky dlouho, treba 3 mesice nez to telo bude umet samo a je k tomu prisna dieta. Myslim, ze by vam mel obvodni lekar udelat komplexni vysetreni, ani vysetreni gastro neni na skodu. Ale jak jsem rikala, zmena jidla a redukce stresu a cviceni delaji divy.
Každý zdravotní problém souvisí s psychickým stavem👌
Nejen mléko - mléčné výrobky . Jogurty , sýry , Smetany …
Autoimunitní vakcínu jsi nezkoušela? Zajdi na imunologii, tam ti poradí. Mi to při angínách pomohlo. Vytrhnout mandle mi taky nedoporučili. Je to risk.
@petaov děkuji za tip. Preobjednam se na imunologii dřív, než na jar a zkusím se přeptat i na tu vakcínu. Zase mě krk začíná trápit, a to jedu už druhý antibiotika. Tak už nevím, placam se v tom solidně měsíc.
Cpát do sebe antibiotika jak na běžícím pásu není řešení. Jak vidíš, už jsi vůči nim imunní, je dost možné, že ani nejsou třeba potřeba (dělá ti dr. vždycky CRPM A odběry z krve? Zjišťuje, jaká konkrétní atb na daný zánět nasadit nebo pořád dokola nasazuje to samé, protože "oblast krku, tak nasadíme lék A, jako vždycky? Co na tom, že nezabírá"?
@ninive211 CRP, výtěr z krku pouze na streptokoka a antigen dělá vždy. Tak covid bych mít neměla, streptokoka taky ne, CRP hodnota pod 5, ale to je prý jen orientačně. Už tam měla pacose s hodnotou 10 a krk plný hnisavých cepu. Problém je v tom, že hodně antibiotik mi nezabere, resp.nesnesu. Penicilin mi kvůli vysokým dávkám v dětství už vůbec nezabere, Klacid zda se už taky, Sumamed - tam krvácím, Zinnat z něj nemůžu ani vstát z postele, moc možností nemám, ale je pravda, že nezkoumali, na jaky typ zánetu nasadit. Prostě zkusíme tohle a ono se uvidí. A krk bolí porad. Hromada antibiotik v těle, imunita v háji, únava taky a krk červený pořád. Pamatuj, že před x lety jsem se plavala se zápalem plic a asi 5 antibiotik se zkoušelo, az našli ty pravé?
A jinak jak žiješ?