Rodičák 2020. Poradíte, prosím?

nikolasek16
3. zář 2020

Zdravim Maminky!

prosim obracim se na Vas s dotazem a pripadnou radou co delat.
Zajimalo by me na kolik mesicu/ let si mam dat rodicak.
Maly se narodil 27.6. .. od 22.5. jsem na Materske dovolene s tim, ze jsem materskou stihla v ochranne lhute, kdy mi skoncila smlouva v zamestnani, ci-li po rodicaku se nemam kam vratit a budu hledat praci.
Chci Vas poprosit... ja se v tom totiz ztracim.. na kolik mesicu si mam dat ten Rodicak??
Ani poradne nevim dokdy presne mam materskou, kdy si zazadat na UP o rodicak...
zda bych byla doma 3 roky prikladem.. od jakeho dne dokdy bych doma tedy byla?
Ja jsem na tohle vazne uplne tupa😂😂 Nejak si to nezvladnu odvodit... nebo asi priblizne ano, ale radeji , bych kdyby nektera pomohla a trochu mi to objasnila??
Pripadne s jakou castkou bych mela pocitat??
Moc dekuji za pomoc a preji pekny vecer!

mona91
3. zář 2020

@nikolasek16 tak mateřská je 28tydnu s jedním dítětem. Takže si to dopicitej od nástupu. Maximální výše rodicaku se odvíjí od denního vyměřovacího základu, jednodušeji řečeno nesmí byt vyšší než mateřská pokud se nepletu. Záleží na tvoji situaci. Chce tp zvážit dle mého víc aspektů. Mas k dispozici jesle nebo rovnou jen klasickou školku? Mas eventuálně hlídání? Kolik potřebuješ na měsíc aby jsi pokryla základní věci ? Plánujete druhé dítě evetuenle za jak dlouho? Já osobně jsem si dala rodicak do dvou let veku dítěte, vycházelo to přes 11tis za měsíc (před navýšením na 300000) ale s tím ze jsem věděla ze nemám k dispozici jesle, mužů dat dítě nejdřív ve 3 letech do školky, ale zároveň jsem věděla ze budu mít hlídání eventuálně bychom se střídali s manželem, oba pracujeme na směny takže o dítě by bylo postaráno. Ale zároveň jsme chtěli( i museli ke zdravotnímu stavu) co nejdřív druhé, teď jsem znovu těhotná takže rodicak mám navýšeny na maximum a vyjde mi to přesně do nástupu na mateřskou (mám ale smlouvu na dobu neurčitou a praci v téhle době jistou). Každý to mám jinak, někdo si radši vybere všechno v co nejradši době, můžeš byt doma na rodicaku i bez příjmu. Někdo dá dítě do soukromé školky (u nás to je třeba 54000 za měsíc 😂🤦‍♀️)

marti89
3. zář 2020

Nenastavuješ si roky, ale rychlost čerpání určením vyplácené částky z paklu 300 tisíc, a to max. do 4 let věku dítěte. Mateřská je zhruba půl roku, tak pak záleží na tobě, jak si to nastavíš. Min. se čerpá asi 50 Kč měsíčně, max. vychází z denního vyměřovacího základu. Měnit čerpanou částku můžeš jednou za čtvrt roku.

malenka3
3. zář 2020

Tam konkrétně... Už je pozdě, tak snad jsem se neuklepla.
MD ti začala 22.5. a je 28 týdnů. Tedy končí 3.12.2020. To znamená, že bych v listopadu zašla na pracák požádat od prosince o rodičovský příspěvek.

Na kolik si to nastavíš, závisí na tom, jak dlouho chceš být doma a kolik potřebuješ peněz. Pokud nevíš, tak si to dej do 4 let věku dítěte, tedy to je maximum, do kdy můžeš rodičovský příspěvek pobírat. Od dvou let pak může dítě chodit do školky neomezeně, i když rodičák pobíráš a ve výdělku nejsi limitovaná nijak, takže klidně můžeš makat a pobírat rodičák dál.
Pokud si to tedy nastavíš až do těch 4 let, tak to je až do 27.6.2024. a to mi vychází na 43 měsíců (1 měsíc v roce 2020, 12 měsíců v letech 2021, 2022 a 2023 a 6 měsíců v roce 2024). Částku 300 tisíc vydělíš 43 a vyjde 6977 korun. Tuhle částku budeš tedy každý měsíc dostávat až do 4. narozenin. (V tom prosinci 2020 to bude asi míň, budeš tam mít souběh s tou mateřskou).
Pokud bys chtěla víc než je těch 6977, můžeš, ale max tolik, co máš v podstatě mateřskou. Reálně můžeš volit něco mezi tím. Když si zvolíš, že chceš pobírat třeba 10 tisíc měsíčně, tak je to na 30 měsíců. To je až do května 2023. Pak už bys neměla nic.
Výši rodičáku můžeš pak kdykoli měnit.

krupka3
4. zář 2020

Ja bych si to dala do 3,5 roku pro jistotu. Kdyz pak kolem 3 let sezenes praci driv, muzes to dobrat nebo navysit a ukoncit driv.

nattt
4. zář 2020

Na netu jsou kdyztak i kalkulacky na vypocet te castky vs. mesice..taky jsem to ted zkoumala jen orientacne. Pridam se s dotazem: kdyz jste normalne byly v zamestani, pak materska, pak rodicak a znovu otehotnite (aniz byste se vracely do prace), tak znovu na materskou neni narok, ze? jen znovu jit na rodicak? Diky🙂

malenka3
4. zář 2020

@nattt pokud máš stále aktivní to zaměstnání, tak ano, nárok na mateřskou je. A když stihneš nástup na MD do 4 let prvního dítěte, tak máš dokonce nárok na minimálně původní výši mateřské.

mona91
4. zář 2020

@nattt je nárok na mateřskou když ti stále běží smlouva. Teď jsem to řešila, smlouva na dobu neurčitou, v dubnu jsem se měla vracet ale v únoru mám termín na druhé, leden nástup na mateřskou a za mateřskou ti naběhne ještě i klasická řádná dovolena. To mi hlásila personalistika ze mateřská po ni mi vyplatí dovolenou a rodicak.

nattt
4. zář 2020

@malenka3
@mona91 aha tak to je dobrý! 🙂