Ahojte,
mám dotaz ohledně nároku na mateřskou. Do práce jsem nastoupila k 1.11.2021, předtím ÚP a OSVČ (neplatila jsem si nemocenské pojištění). Termín porodu mám 15.8.2022 což mi vychází opravdu velice těsně na to, abych měla odpracovaných 270 dnů potřebných k tomu, abych dostala mateřskou :( Naštěstí nějakých 20 dnů mohu pokrýt dovolenou, abych nemusela být snad až do porodu v práci, i když pokud bude vše v pořádku, tak bych do práce stejně ráda chodila co nejdýl (mám velmi pohodovou klidnou kancelářskou práci absolutně bez stresu a námahy) :D Můj dotaz ale zní: počítá se do těch 270 dnů i případná neschopenka?
Případě bylo by řešení (a lze to vůbec?) si obnovit živnost ještě k zaměstnání a platit si nemocenské pojištění? Sčítalo by se to nějak? Opravdu bych o mateřskou přišla nerada kvůli "pár dnům".. samozřejmě v mezích a určitě ne na úkor mimča. Díky za rady 🙂
@nikkigingerbread na mateřskou musíš nastoupit nejpozději 6 týdnu před porodem. To je u tebe 4.7. Takže ti to nevyjde . ..
@marcicek84 nemusi nastoupit ale prijde o tevh 6 zaplavenych tydnu. Ten kdo nema narok na md, tak preci taky neodchazi 6 tydnu predem aby byl doma zadarmo
Z toho co jsem se dočetla všude možně jsem pochopila, že pozdějším nástupem na MD by se mi MD jen zkrátila z 28 týdnů na 22 nebo tak něco..
+ mám teda ještě 13 dnů kdy jsem byla zaměstnaná v červnu 2021, což se taky počítá snad :D takže už mi tam chybí jen nějakých 11 dnů? Pardon, jen se prostě snažím nahnat každý den a nějak to vymyslet no.
@hezz17 viz co pise drep,proste se muze stavet na hlavu ale nevyjde ji to,jedine,ze by ji doktor posunul TP,ale o 11 dni jento uz dost,nereknu den dva,nekdy je vice TP kdyz se jde na screening ale
vetsinou v rozmezi jednoho tydne
@nikkigingerbread proste zaver je takovy,ze ti to proste o 11 dni nevyjde ani kdyby ses na hlavu stavela,takze jedine ode dne porodu zadat rovnou o RP.A myslim,ze doktora,ktery by posunul TP o 11 dni opravdu nenajdes.Takze bohuzel tim,ze sis tu nemocenskou neplatila,tak jsi o tu materskou de facto prisla,mozna jsi s tim otehotnenim mohla o mesic pockat,ale ted uz to je jedno.Takze muzes sice delat skoro az do porodu,ale pak jit jedine na rodicak,abys nebyla uplne bez prijmu.
Bohuzel na MD nedosahnete , zadne klicky v tomto pripade udelat nelze , po porodu ditete si zazadejte ihned o RP.
Dobrý den, tak se přidám se svým dotazem. Z důvodu těhotenství jsem musela nastoupit na rizikové těhu tudíš jsem na neschopence. Z práce mi ale poslali k 20.1.2022 výpověď. Pracovala jsem tam od 22.11.2021. Předtím jsem ještě pracovala 11.10.2021 do 31.10.2021 a pak 19.10.2020-30.9.2021. Můj dotaz zní mám narok na mateřskou?
Na neschopence jsem nadále.
Moc děkuji za odpověď.
Termín porodu mám 24.7.22 :/
Aha a z čeho se to počítá resp kde jste vzala těch 90 dnů? Takže nastoupím pak rovnou na rodičovský příspěvek?
Moc děkuji
Aha bohužel ze zdravotních problému nemůžu nastoupit do jiné práce :(
Ale děkuji aspoň vím na čem jsem
@nikkigingerbread a pocitas s tim,ze na MD musis nastoupit nejpozdeji 6 tydnu pred TP?