Mám nárok na mateřskou?

nikkigingerbread
14. únor 2022

Ahojte,

mám dotaz ohledně nároku na mateřskou. Do práce jsem nastoupila k 1.11.2021, předtím ÚP a OSVČ (neplatila jsem si nemocenské pojištění). Termín porodu mám 15.8.2022 což mi vychází opravdu velice těsně na to, abych měla odpracovaných 270 dnů potřebných k tomu, abych dostala mateřskou :( Naštěstí nějakých 20 dnů mohu pokrýt dovolenou, abych nemusela být snad až do porodu v práci, i když pokud bude vše v pořádku, tak bych do práce stejně ráda chodila co nejdýl (mám velmi pohodovou klidnou kancelářskou práci absolutně bez stresu a námahy) :D Můj dotaz ale zní: počítá se do těch 270 dnů i případná neschopenka?
Případě bylo by řešení (a lze to vůbec?) si obnovit živnost ještě k zaměstnání a platit si nemocenské pojištění? Sčítalo by se to nějak? Opravdu bych o mateřskou přišla nerada kvůli "pár dnům".. samozřejmě v mezích a určitě ne na úkor mimča. Díky za rady 🙂

marcicek84
14. únor 2022

@nikkigingerbread a pocitas s tim,ze na MD musis nastoupit nejpozdeji 6 tydnu pred TP?

ileni
14. únor 2022

@nikkigingerbread na mateřskou musíš nastoupit nejpozději 6 týdnu před porodem. To je u tebe 4.7. Takže ti to nevyjde . ..

hezz17
14. únor 2022

@marcicek84 nemusi nastoupit ale prijde o tevh 6 zaplavenych tydnu. Ten kdo nema narok na md, tak preci taky neodchazi 6 tydnu predem aby byl doma zadarmo

nikkigingerbread
autor
14. únor 2022

Z toho co jsem se dočetla všude možně jsem pochopila, že pozdějším nástupem na MD by se mi MD jen zkrátila z 28 týdnů na 22 nebo tak něco..

nikkigingerbread
autor
14. únor 2022

+ mám teda ještě 13 dnů kdy jsem byla zaměstnaná v červnu 2021, což se taky počítá snad :D takže už mi tam chybí jen nějakých 11 dnů? Pardon, jen se prostě snažím nahnat každý den a nějak to vymyslet no.

drep
14. únor 2022

@hezz17 to ne, ale pro to posouzení vzniku nároku na PPM je to nejzažší datum, do kdy musí splnit ty podmínky, pozdějším nástupem se ta lhůta neprodlužuje, prostě to musí být splněno nejpozději do 6 týdnů před datem plánovaného porodu.

marcicek84
14. únor 2022

@hezz17 viz co pise drep,proste se muze stavet na hlavu ale nevyjde ji to,jedine,ze by ji doktor posunul TP,ale o 11 dni jento uz dost,nereknu den dva,nekdy je vice TP kdyz se jde na screening ale
vetsinou v rozmezi jednoho tydne

hezz17
14. únor 2022

@drep aha, ok, tak to jsem nevedela, ze je to fakt deadline. Js ymslela ten termin porodu. Diky za osvetu

marcicek84
14. únor 2022

@nikkigingerbread proste zaver je takovy,ze ti to proste o 11 dni nevyjde ani kdyby ses na hlavu stavela,takze jedine ode dne porodu zadat rovnou o RP.A myslim,ze doktora,ktery by posunul TP o 11 dni opravdu nenajdes.Takze bohuzel tim,ze sis tu nemocenskou neplatila,tak jsi o tu materskou de facto prisla,mozna jsi s tim otehotnenim mohla o mesic pockat,ale ted uz to je jedno.Takze muzes sice delat skoro az do porodu,ale pak jit jedine na rodicak,abys nebyla uplne bez prijmu.

terezsk
15. únor 2022

Bohuzel na MD nedosahnete , zadne klicky v tomto pripade udelat nelze , po porodu ditete si zazadejte ihned o RP.

nikool95
22. únor 2022

Dobrý den, tak se přidám se svým dotazem. Z důvodu těhotenství jsem musela nastoupit na rizikové těhu tudíš jsem na neschopence. Z práce mi ale poslali k 20.1.2022 výpověď. Pracovala jsem tam od 22.11.2021. Předtím jsem ještě pracovala 11.10.2021 do 31.10.2021 a pak 19.10.2020-30.9.2021. Můj dotaz zní mám narok na mateřskou?
Na neschopence jsem nadále.
Moc děkuji za odpověď.

hezz17
22. únor 2022

@nikool95 pokud je TP behem 90dni od vypovedi, tak ano.

nikool95
22. únor 2022

Termín porodu mám 24.7.22 :/

hezz17
22. únor 2022

@nikool95 v tom pripade narok nemas.

nikool95
22. únor 2022

Aha a z čeho se to počítá resp kde jste vzala těch 90 dnů? Takže nastoupím pak rovnou na rodičovský příspěvek?
Moc děkuji

hezz17
22. únor 2022

@nikool95 je to tzv. Ochranna lhuta ktera je tak dlouha jako posledni zamestnani (respektive zamestnani, ve kterem jsi otehotnela). U tebe 3mesice-90 dni.
Bud nastoupit do jine prace, pokud by se ukoncila pn. Nebo az rodicak.

nikool95
22. únor 2022

Aha bohužel ze zdravotních problému nemůžu nastoupit do jiné práce :(
Ale děkuji aspoň vím na čem jsem