Maminky prosím o radu ..zkušeností....
Mam doma koncem srpna 3 letého kluka
Který nechce mluvit jen pár základních slov,do 2 let dělal docela pokroky s tou mluvou...ale teď nato jakoby prdi
Vše rozumí .. pokyny vykoná...
Tak nechapu
Proč nechce povídat..😔😔
Děkuji za názory...
@neomenia to neni az tak pravda, v tom zakladu vubec
@nonacek hele asi klasika: smer pediatr - ten te nasmeruje. Neposlouchat reci o tom, ze je kluk, a ti jsou pomalejsi apod...at mas jistotu, ze je vse ok 🙂 jen odbornik pozna o co jde od dysfazie po opozdeny vyvoj reci nebo “nic” 🙂
Ale pokud by tam neco bylo, tak at muzete zacit pracovat co nejdriv
Ze rozumi je super 🙂
mám podobný problém jako zakladatelka.. zatím čekám na tříletou prohlídku
Mám doma podobny případ, 3 mu byly v květnu, nemluví, ale všude se dorozumí, svými pazvuky poskládá i větu, takze Dr rikal, ze tomu zatím dáme čas 🙂
@hermelinah co bych zato dala kdyby poskládal vetu😍
@nonacek on ji neposklada jako slovy ale treba v aute Hej mama, pazvuk, (ukazuje na pas) brm brm bac, au au... ve srovnani s neteri ktera je stejne stara a uz loni rikala basnicky jak na bezicim pase... 🙂
@hermelinah právě to mě také mrzí, ze vrstevníci mluví.... a ten můj lenoch nic😔😔😔😔
@neomenia taky si nemyslim že tablet brzdí řeč, naší divoženky se zbavujem tabletem minimálně když potřebujem uspat jejího bráchu, což je skoro každý den a mluví až moc 😀
@neomenia kdyby to bylo takhle jednoduche... Oni se takhle poplacavaji lidi, kterym deti mluvi krasne. Ja mam synka s opozdenym vyvojem reci, neni vyloucena vyvojova dysfazie. Tablet a pohadky koukal fakt malinko, vzdycky jsem s nim hodne cetli a ted opravdu dreme, s logopedem a dela pokroky, ale pomale a fakt to ma vydrene. Kdyz to srovnam s mladsim, ktery tu rec vylozene chyta ze vzduchu, tak se obcas fakt divim, jak jednoducha u zdraveho ditete ta akvizice muze byt...
Jinak k zakladatelce, rozvoj reci uzce souvisi s jemnou psychomotorikou, takze se zkuste zamerit i na tohle — kreslit, navlekat, tridit, stavebnice.
Ve třech letech už bych to řešila s dr. - myslím, že nemusí vůbec o nic jít, spousta dětí se rozmluví až později, ale docházeli jsme na neuro a vím, že absence řeči ve třech letech už se sleduje a vyšetření je vhodné. Pokud by problém byl, pak čím dříve to začnete řešit, tím lépe.
Jak já rozumím té obavě,kdy a jestli vůbec začne...Můj syn je povahou silně introvertní a stydlivý. Ve 3 letech sem tam řekl nějaké slovíčko. Rozmluvil se před čtvrtým rokem.
Nechci vsechno svádět na tablety, ale je o tom dost clanku na toto tema. Jen jsem chtela rict, ze to muze ( a nemusí ) byt treba pricina. Moje dcera mluvi od batolete krasne, hry na tabletu nema, ale kouka na pohadky, tak max.hodku denne.
@nonacek Ahoj, mam syna s vyvojovou dysfazii. Resit jsem to zacala sama po tretich narozeninach, pediatricka mela pristup "vsak on se rozmluvi". Nerozmluvil, zacali jsme chodit na logo, do SPC pro vady reci, pozdeji i k psycholozce. Po roce v klasicke skolce se nam podarilo dostat syna do logo skolky. Po prvnim roce tam obrovsky pokrok, ale stale je s reci pozadu. To co ostatnim detem naskakuje prirozene my mame vydrene a radujeme se s kazdeho pokroku. Za mne necekat a zacit resit, cim driv, tim vetsi sance na napravu. Vsude jsou silene objednaci lhuty, nekde treba i rok.
Můj syn to měl stejné, do tří let skoro nemluvil. ve třech letech nástup do školky, pokrok nic moc. Od 3,5 let soukromá paní logopedka a pokrok každým sezením. V 5ti letech jsme ukončili logopedii, mluví krásně a zřetelně mluvit. Lépe než jeho vrstevníci. Vysvětlila mi, že tím jak jsme mu všemu rozuměla, neměl motivaci se učit hovořit. Přeji hodně štěstí a pevné nervy.
@nonacek Hodně bych mu četla, povídala si s ním, nedávat tablet, telefon apod...A půjde to 🙂 Moje nejstarší měla spíš naopak ty začátky horší, prostě se naučila mama, tata a dál nic. Až po třetím roce najednou začala ve větách jako kulomet. Prostřední dcerka bude mít v říjnu 3 a pusu nezavře od roku a půl. Každé dítě je jiné. Snažila bych se stimulovat k mluvě, ale nehrotila bych to. Jak je na tom s komunikací s vrstevníky?
Malej se skoro všechno naučil na poslední chvíli ..proste ze dne na den.. a takhle to měl i s dudlikem furt dudal....a jednoho dne ho prostě začal odmítat
Je trochu víc tvrdohlav .. a rozmazleny (dítě po 11letech vymodleny)tak si říkám že možná i za mluva přijde ze dne na den (kežby)
Synovec byl podobný, nechtěl opustit dudlík, ve třech letech nijak zvlášť nemluvil, ale chápavý byl velmi. Teď je mu pět a pusu nezavře. Já vím, že se to říká hodně, ale u něj to tak fakt je. :D
Určitě bych pro klid zvážila kontrolu u pediatra a zkusila dítě motivovat hrou. Ve svém okolí vidím, že kluci se většinou do mluvení neženou a proč taky - všichni jim rozumí, oni rozumí, takže to není třeba. :D
Hlavně nepřenášet nervozitu na dítě, i když to se lehko řekne.
Držím palce, ať je vše v pořádku. 🙂
@prcekverunka dobre vetsinou se k nim pripoji napodobuje..ale bohuzel ne mluvou
@eithelwing moc děkuji 😚
@nonacek Určitě bych se ho snažila brát co nejvíce do kolektivu..
Kolektiv je určitě základ, ale když syn ve 2,5 letech nastoupil do školky moc nemluvil (říct si uměl o vše - ale po svém nebo ukázal) všichni říkali/čeklali, že ho školka rozmluví. Začal mluvit asi ve 3r a1m - to začal říkat více slov a pomalu opakovat - teď v září mu bude 3,5let a opravdu se už rozmlouvá hezky.
Všemu rozuměl, a teď ty slova z něj prostě padají - jako by je znal .... co neví to zopakuje.
Já celou dobu říkala, že až bude chtít začne 🙂 > neměl do teď potřebu a teď zjistil, že mluvení je fajn 🙂
https://kouzelnavychova.cz/jeste-nemluvi-aneb-j...
takže ono to příjde
Napada me, jak travi cas? Jestli se mu hodne venujes a ctes, povidas, zpíváš, nebo spis mu das tablet nebo mobil, at se zabavi. To dela hodně, tablety a elektronika mmluvu hooodne brzdi.