Tříletý kluk nemluví - ale rozumí

nonacek
2. srp 2018

Maminky prosím o radu ..zkušeností....
Mam doma koncem srpna 3 letého kluka
Který nechce mluvit jen pár základních slov,do 2 let dělal docela pokroky s tou mluvou...ale teď nato jakoby prdi
Vše rozumí .. pokyny vykoná...
Tak nechapu
Proč nechce povídat..😔😔
Děkuji za názory...

neomenia
2. srp 2018

Napada me, jak travi cas? Jestli se mu hodne venujes a ctes, povidas, zpíváš, nebo spis mu das tablet nebo mobil, at se zabavi. To dela hodně, tablety a elektronika mmluvu hooodne brzdi.

nonacek
autor
2. srp 2018

@neomenia tak obojí povídáme celkem hodně .. ale opcas i ten tablet dáme třeba hodku denně

meesha
2. srp 2018

@neomenia to neni az tak pravda, v tom zakladu vubec

@nonacek hele asi klasika: smer pediatr - ten te nasmeruje. Neposlouchat reci o tom, ze je kluk, a ti jsou pomalejsi apod...at mas jistotu, ze je vse ok 🙂 jen odbornik pozna o co jde od dysfazie po opozdeny vyvoj reci nebo “nic” 🙂
Ale pokud by tam neco bylo, tak at muzete zacit pracovat co nejdriv

Ze rozumi je super 🙂

neomenia
2. srp 2018

@nonacek tak s nim opatrne, a na trilete probrat s vasi lekarkou, kdyztak logoped.

nonacek
autor
2. srp 2018

@neomenia to mám v plánu ...
Ale uz teď zjišťují co se da,pediatr zatím zda být v pořádku

nonacek
autor
2. srp 2018

@meesha ano rozumí všemu i věcem o kterých jsem neměla zdání ze porozumi

neomenia
2. srp 2018

@meesha proc to neni pravda?

nonacek
autor
2. srp 2018

@neomenia ja osobně ctim názor všeho moc škodí. ..

soda365
2. srp 2018

mám podobný problém jako zakladatelka.. zatím čekám na tříletou prohlídku

hermelinah
2. srp 2018

Mám doma podobny případ, 3 mu byly v květnu, nemluví, ale všude se dorozumí, svými pazvuky poskládá i větu, takze Dr rikal, ze tomu zatím dáme čas 🙂

nonacek
autor
2. srp 2018

@hermelinah co bych zato dala kdyby poskládal vetu😍

nonacek
autor
2. srp 2018

@soda365 kdy budou malému 3?

hermelinah
2. srp 2018

@nonacek on ji neposklada jako slovy ale treba v aute Hej mama, pazvuk, (ukazuje na pas) brm brm bac, au au... ve srovnani s neteri ktera je stejne stara a uz loni rikala basnicky jak na bezicim pase... 🙂

nonacek
autor
2. srp 2018

@hermelinah právě to mě také mrzí, ze vrstevníci mluví.... a ten můj lenoch nic😔😔😔😔

alcar
2. srp 2018

@nonacek bude chodit do skolky? Pockala bych, jaky pokrok udela ve skolce. Treba ho to nakopne a rozmluvi se.

martinka_33
2. srp 2018

@neomenia taky si nemyslim že tablet brzdí řeč, naší divoženky se zbavujem tabletem minimálně když potřebujem uspat jejího bráchu, což je skoro každý den a mluví až moc 😀

dora13
2. srp 2018

@neomenia kdyby to bylo takhle jednoduche... Oni se takhle poplacavaji lidi, kterym deti mluvi krasne. Ja mam synka s opozdenym vyvojem reci, neni vyloucena vyvojova dysfazie. Tablet a pohadky koukal fakt malinko, vzdycky jsem s nim hodne cetli a ted opravdu dreme, s logopedem a dela pokroky, ale pomale a fakt to ma vydrene. Kdyz to srovnam s mladsim, ktery tu rec vylozene chyta ze vzduchu, tak se obcas fakt divim, jak jednoducha u zdraveho ditete ta akvizice muze byt...

Jinak k zakladatelce, rozvoj reci uzce souvisi s jemnou psychomotorikou, takze se zkuste zamerit i na tohle — kreslit, navlekat, tridit, stavebnice.

urtica
2. srp 2018

Ve třech letech už bych to řešila s dr. - myslím, že nemusí vůbec o nic jít, spousta dětí se rozmluví až později, ale docházeli jsme na neuro a vím, že absence řeči ve třech letech už se sleduje a vyšetření je vhodné. Pokud by problém byl, pak čím dříve to začnete řešit, tím lépe.

monyliny
2. srp 2018

Jak já rozumím té obavě,kdy a jestli vůbec začne...Můj syn je povahou silně introvertní a stydlivý. Ve 3 letech sem tam řekl nějaké slovíčko. Rozmluvil se před čtvrtým rokem.

neomenia
2. srp 2018

Nechci vsechno svádět na tablety, ale je o tom dost clanku na toto tema. Jen jsem chtela rict, ze to muze ( a nemusí ) byt treba pricina. Moje dcera mluvi od batolete krasne, hry na tabletu nema, ale kouka na pohadky, tak max.hodku denne.

nonacek
autor
2. srp 2018

@monyliny a mohu se zeptat jestli vás pediatr posílal k logopedovi.......
Nebo začal prostě sam

aaa
2. srp 2018

@nonacek Ahoj, mam syna s vyvojovou dysfazii. Resit jsem to zacala sama po tretich narozeninach, pediatricka mela pristup "vsak on se rozmluvi". Nerozmluvil, zacali jsme chodit na logo, do SPC pro vady reci, pozdeji i k psycholozce. Po roce v klasicke skolce se nam podarilo dostat syna do logo skolky. Po prvnim roce tam obrovsky pokrok, ale stale je s reci pozadu. To co ostatnim detem naskakuje prirozene my mame vydrene a radujeme se s kazdeho pokroku. Za mne necekat a zacit resit, cim driv, tim vetsi sance na napravu. Vsude jsou silene objednaci lhuty, nekde treba i rok.

rouzis
2. srp 2018

Můj syn to měl stejné, do tří let skoro nemluvil. ve třech letech nástup do školky, pokrok nic moc. Od 3,5 let soukromá paní logopedka a pokrok každým sezením. V 5ti letech jsme ukončili logopedii, mluví krásně a zřetelně mluvit. Lépe než jeho vrstevníci. Vysvětlila mi, že tím jak jsme mu všemu rozuměla, neměl motivaci se učit hovořit. Přeji hodně štěstí a pevné nervy.

prcekverunka
2. srp 2018

@nonacek Hodně bych mu četla, povídala si s ním, nedávat tablet, telefon apod...A půjde to 🙂 Moje nejstarší měla spíš naopak ty začátky horší, prostě se naučila mama, tata a dál nic. Až po třetím roce najednou začala ve větách jako kulomet. Prostřední dcerka bude mít v říjnu 3 a pusu nezavře od roku a půl. Každé dítě je jiné. Snažila bych se stimulovat k mluvě, ale nehrotila bych to. Jak je na tom s komunikací s vrstevníky?

nonacek
autor
2. srp 2018

Malej se skoro všechno naučil na poslední chvíli ..proste ze dne na den.. a takhle to měl i s dudlikem furt dudal....a jednoho dne ho prostě začal odmítat
Je trochu víc tvrdohlav .. a rozmazleny (dítě po 11letech vymodleny)tak si říkám že možná i za mluva přijde ze dne na den (kežby)

eithelwing
2. srp 2018

Synovec byl podobný, nechtěl opustit dudlík, ve třech letech nijak zvlášť nemluvil, ale chápavý byl velmi. Teď je mu pět a pusu nezavře. Já vím, že se to říká hodně, ale u něj to tak fakt je. :D
Určitě bych pro klid zvážila kontrolu u pediatra a zkusila dítě motivovat hrou. Ve svém okolí vidím, že kluci se většinou do mluvení neženou a proč taky - všichni jim rozumí, oni rozumí, takže to není třeba. :D
Hlavně nepřenášet nervozitu na dítě, i když to se lehko řekne.

Držím palce, ať je vše v pořádku. 🙂

nonacek
autor
2. srp 2018

@prcekverunka dobre vetsinou se k nim pripoji napodobuje..ale bohuzel ne mluvou

nonacek
autor
2. srp 2018

@eithelwing moc děkuji 😚

prcekverunka
2. srp 2018

@nonacek Určitě bych se ho snažila brát co nejvíce do kolektivu..

ladyhacek
2. srp 2018

Kolektiv je určitě základ, ale když syn ve 2,5 letech nastoupil do školky moc nemluvil (říct si uměl o vše - ale po svém nebo ukázal) všichni říkali/čeklali, že ho školka rozmluví. Začal mluvit asi ve 3r a1m - to začal říkat více slov a pomalu opakovat - teď v září mu bude 3,5let a opravdu se už rozmlouvá hezky.
Všemu rozuměl, a teď ty slova z něj prostě padají - jako by je znal .... co neví to zopakuje.
Já celou dobu říkala, že až bude chtít začne 🙂 > neměl do teď potřebu a teď zjistil, že mluvení je fajn 🙂

https://kouzelnavychova.cz/jeste-nemluvi-aneb-j...

takže ono to příjde