Pes a dítě. Jak Jak jste skloubili jejich soužití?

holkaokomodra
19. črc 2022

ahoj holky, jak kloubite soužití psa a batolete? u nás to začíná být dost o ústa, včera nám po malym poprvé
vyjel a já s hroznou bolestí v srdci nevidím jiné řešení než dát psa pryč, stalo se to i přes to, že vím co psi dovedou a situacím předcházím... 🤷‍♀️☹️

jirovapa
19. črc 2022

@holkaokomodra nikdy jsem psa nenechala samotného s batoletem v jedné místnosti. Mám 3 děti a psa (bydlíme v bytě). Přes den je fena většinou na pelechu za dveřmi. Větší děti (u nás 4 a 2 roky) už ví, že nesmí sahat na psa pokud leží v pelíšku nebo leží a spí někde jinde, nesmí sahat do misek na jídlo a vodu. Zároveň jsou děti s fenkou kámoši, když jsou s pod dozorem, tak jí hladí a dávají jí pamlsky. Když jim něco spadne od stolu, tak hned zavolají na fenku jménem, aby to co spadlo snědla 😂. Zatím se mi nestalo, aby vyjela po dětech, ale i tak je hlídám a nenechám samotné s ní v jedné místnosti. Ale u našich mají staršího psa, který je nemocný a neslyší. Ten už po dětech taky vyjel, protože šli okolo něho, když spal a on se jich lekl. Od té doby musí pes ležet mimo prostor, kde se pohybují děti. (Bylo to venku na zahradě.)

martt
19. črc 2022

@holkaokomodra Píšeš hodně málo informací. Věk psa, rasu ( každá rasa má specifické rysy a pracuje se s ni trošku jinak), důvod proč po malém vyjel? Má pes svoje místo kam nemůže dítko? Obecně - vytičit hranice tak aby mel pes svoje místo kam nemůže dítě a pes bude vědět, že se před ním tam "schová", popřípadě posílat psa na místo pokaždé, když se mu něco nelíbí na chování ditka. Dítko hlídat , aby samo na psa nesahalo, nebrala žrádlo apod. Pomalu s ditkem seznamovat postupně. Pokud pes byl dříve nez dítko nejspíše žárlí. Má stejnou pozornost / režim jako dříve nebo sel na "druhou" kolej? Není potřeba nutné dávat psa pryč ale bude to dlouhá cesta jak k výchově psa a ditka aby nasli společnou cestu k soužití.

uzivatelkapetra
19. črc 2022

Nám australák taky malého moc nemusel, nikdy po něm nevyjel (ale tohle je naše starost aby k tomu nedošlo), každopádně vrčel když se na něj malý jen podíval (takovým stylem nech mě být), ale čím je malý starší, tím více ho bere. Malému budou zanedlouho 4.
Malý ví co může, pes ví co může.

holkaokomodra
autor
19. črc 2022

@jirovapa jj tak to je režim, který u nás platí taky, bohužel i tak stalo se a to v situaci, která předtím proběhla stokrát v pohodě, no můžu ti říct, že to je dilema a bolest jako bych měla zavrhnout jedno dítě ☹️ stalo se nám to na zahradě, kdy jsme psa společně cesali a když si lehnul vedle podložky, malej k nemu popolezl a pes tafnul... zjevně prostě už nechtěl žádný dotek, ktery jindy normálně snese, já byla pul metr od toho a nezabranis no 🤷‍♀️ jinak prcek ho taky krmí to doslova milujou, ale psisko ma od mala svy mouchy a traumatka, ktery ted lezou na povrch a ja se bojim co by se mohlo stat priste

holkaokomodra
autor
19. črc 2022

@martt jj to vse je mi znamo a probiha tak, no vice o dane situaci jsem se rozepsala v odpovedi kolegyni 😊 jinak nafan je ctyrlety krizenec, nalezenej jako stene, hodne podvyzivene stene, vypiplanej a cvicenej od mala, je to na svy sramy docela borec, se psy nema problem s lidmi taky ne, venku poslechne na slovo, jedina jeho velka nerest je jidlo (proc je jasny) obcas vezme kramle, protože vi, ze v sousedstvi dostane neco k dobru, takze neexistuje zustat sam na zahrade... ma sve misto v mistnosti kde zatapime, je to takovy jeho pokojik, kde ji, spi a odpočívá a neni nikym rusen. Na prcka zarli to jo, prece jen obsadil jeho misto, ale o tom vim, chvalim oba stejne, ne li psa vic 🤣🤦‍♀️ se psy vyrustam od mala takže myslim, ze do nich jakz takz vidim, ale jak rikam ted opravdu nedam ruku do ohne za to, ze to jde uhlidat 😲🤦‍♀️ uplne me to drti

holkaokomodra
autor
19. črc 2022

@uzivatelkapetra kdy cca zacal malej chápat jak to je?

neomenia
19. črc 2022

Koukám na tvůj profil, že tam máš fotky nějakého velkého psa typu vlčák. Tak tam bych byla sakra opatrná, až takovému psovi dojde s dítětem trpělivost, dopadne to jinak, než kdyby útočil yorkshir. Věřím, že psy znáš a snažíš se oba mít pod dohledem, ale bohužel ty útoky na děti jsou teď nejak moc časté a jestli po něm vyjel...tak mám strach, aby nebyla jen otazka času, kdy vyciha správný moment k další akci.

eviicka
19. črc 2022

Mám hodnou ale starou fenku, není žárlivá, ale batolata ji vždy znervozňovala. Když byli synové v kritickém věku, měla také vyhrazený pelech za dveřmi + zahrada (většinou se separace ale nedoporučuje, v našem případě bylo i na psu znát, že mu to vyhovuje). Nenechala bych je bez dozoru ani minutu, to znamená ani třeba během vaření. Jak děti povyrostly, už jsou normálně pohromadě, samozřejmě ale pořád pod dohledem.

eviicka
19. črc 2022

@holkaokomodra jinak třeba pro mě česání je pro psa tak choulostivá situace, že jsem to před malými dětmi, nikdy nedělala. Vždycky až když spaly nebo byl třeba s nimi manžel na procházce.

uzivatelkapetra
19. črc 2022

@holkaokomodra ty jo tak to bych lhala. Moc si nepamatuju, prostě jsme pěstovali návyky od začátku. Určitě jsme netrestali psa, když ho malý vyloženě štenkroval. I malý byl okřiknut ať toho nechá a že se to nedělá.
Tak jak děcku vysvetluješ od mala že to pálí, na to se nesahá, tak navíc pejska se nezlobí.

mourovatakocka
19. črc 2022

@holkaokomodra Měla jsem v bytě retrívřici a batole a bez nejmenšího problému. Kočky dceru asi třikrát dráply, ale pak si to nějak vyřešily. Rozhodně ale veškerá havěť měla svoje zákoutí, kam si vlezly bez dítěte. Takže pak jsem měla celkem tři chlupaté chůvy bez problémů. Nicméně já jsem trochu extrémní matka, jinak by dítě samozřejmě nemělo být se psem bez dohledu. Pokud je možnost je oddělovat, aby měl pes místo, kam si může zalézt a být nerušen, zkuste to ještě doma takhle.

holkaokomodra
autor
19. črc 2022

@neomenia tak, toho se bojim taky no, nejde nad tim mavnout jen tak rukou a i sebelepsi chovatel, nezvladne ohlidat vse, zkusenosti mam no, jak se psy, tak i v kombinaci s prtetem, u prvniho syna jsem mela to stesti, ze cuba podobneho tipu byla proste zlaticko a kdyz nahodou malej narusil jeji hranice byla v klidu, coz samozrejme neznamena, ze jsme jej od mala neucili i tak jeji hranice repsektovat, Max neboli soucasnej pes si holt hranice vytycuje sam a ma je o mnoho jinde nez bych cekala a to je pruser, protoze kde hranice predevcirem nebyla, vcera uz jo ☹️

klokanka31
19. črc 2022

@holkaokomodra Naše fenka labradorka s naší dvouletou dcerou jsou kamarádky, malá může dělat cokoliv, a fenku to nerozhodí. Stalo se jen asi dvakrát že toho měla už dost, tak zabručela, já oběma vynadala a byl klid.

jirovapa
19. črc 2022

@holkaokomodra a nebylo to třeba taky tím, že si vás ten pes chce chvíli užít sám pro sebe? Jako že by jste ho česala, on byl spokojený a nechtěl, aby ten malý prcek na něho sahal a ,,sebral mu paničku”? Protože naše fena se sama od sebe jde k nám pomazlit a občas jí bereme samostatně ven apod., aby se necítila odstrčená a vždy kouká hrozbě šťastně. Máme fenku z útulku a taky má nějaká traumata (nedokáže být sama po tmě, bojí se chlapů v montérkách nebo klobouku, bojí se velkých černých pytlů apod.) a měli jsme jí dřív cca o 3 roky než první dítě, takže byla zvyklá na úplnou pozornost. Chápu, taky si nedokážu představit fungovat bez ní, i když by to bylo jednodušší. 🙂

ferda90
19. črc 2022

@holkaokomodra ahoj, my máme dva pejsky, čivavy. Jednoho mám od narození a druhého jsem dostala od přítele, byl zachráněn z množiny, je víc agresivní, ale na jednu stranu se nedivím s tím co si prožil. Ten co ho máme od mala je docela pohodář, takže na syna (17 měsíců) většinou vrčí když s emu něco nelíbí, ten druhý ho už párkrát cvaknul. Pokaždé když se to stane, tak pes dostane a říkáme mu, že nesmí. Jenže to je těžko, syn je chce tahat a mazlit, ale oni nechtějí, většinou si jich fakt nevšímá a kluci (hafani) si jedou svůj pohodový styl buď v pelechu nebo na posteli, takže takových situaci moc není,ale když něco, tak Filipka hlídám aby kluky netahal nebo aby oni po něm náhodou nevystartovali. Samozřejmě to chce víc hlídat, ale nedala bych je pryč. Myslím si, že čím bude Filípek větší, tak to bude lepší a lepší.

andulka007
19. črc 2022

Ahoj , mám 2 v podstatě velké psy ( Landseera a Hovawarta ) od narození malé jsem se je snažila dávat dohromady aby si na ni zvykali. Představa zavřeného psa mě trápí beru je jako členy rodiny .... dávala jsem ji často na zem .. ze začátku jak se malá moc nehýbala tak byl klid .. pak přišlo období že před ní psy utíkali protože kopala nozkama a rukama tak se lekali a utíkali .. a teď jsou vedle ní v pohodě , jen vždy když k ní jdou tak čekám a opakuju že hodnej pejsek .. ale kolikrát jsou sami v místnosti já jsem vedle v kuchyni a klid .. moc si ji nevšímají 😁nic zatím neudělali .. a i malé se snažíme vysvětlovat že pejsek je kamarád a musí být hodná ..( aby netahala za chlupy a nesahala do očí atd sice to zatím nechápe ale snažíme se ..) ale jak říkala známa cvičitelka že musí mít pes místo kam dítě nemůže .. a naopak .. aby se mohl jeden od druhého schovat . Fotka pro pobavení ( foceno v dubnu před procházkou ) .

irmamala
19. črc 2022

Hele narovinu, po všech případech, které jsem slyšela, nebo četla, bych nečekala, až se stane něco dalšího a pro psa našla jiný domov. Je to krutý, ale pokud malého zraní, budeš si to vyčítat celý život.

neomenia
19. črc 2022

@irmamala myslíš, že bývá pravidlem, že to prvním zavrčením/ ohnáním nekončí a často nasleduje opravdu útok? Přemýšlím o tom - je hodně zprav v médiích o napadnutí dítěte psem a ja si vždy říkám, zda ten pes už dříve daval něco najevo nebo ne....

irmamala
19. črc 2022

@neomenia To určitě netvrdím, že se to stane. Ale jak píšu, já bych to riziko nechtěla nést. Pokud je chudák pes labilní, je to podle mě jak časovaná bomba. U dospělého bych to neřešila, ale u takhle malého dítěte stačí jedno kousnutí na blbé místo a může mít následky celý život.

martt
19. črc 2022

@holkaokomodra Jestli dobře chápu máš ještě jedno starsi dítko? Pokud ano jak vychází s nim? Tady bude problém v tom , že byl týraný a psi si sebou nesou celý život určitá traumata. A k dětem to je vždy odvaha si vzít takového psa. Naši mají fenku , která byla také týraná. Když si ji přivedli synovi bylo dva roky. U rodičů jsme každý den , takže jsme je seznamovali postupně pak se narodil mladší syn a s ním jsou nerozluční parťáci . Ale na ni je vidět, že až takové trauma si z toho nese. Akorat ma posunutý práh bolesti a když na ní zvedneš hlas mysli si , že si chceš hrát, že je to normální.

holkaokomodra
autor
19. črc 2022

@jirovapa vidíš, to by mohlo být jadro pudla, díky

holkaokomodra
autor
19. črc 2022

@irmamala právě 🤔

holkaokomodra
autor
19. črc 2022

@neomenia viď, těžko říct no, každopádně zkoušet to na vlastní rodině se mi to úplně nechce no

holkaokomodra
autor
19. črc 2022

@holkaokomodra moc děkuju všem za názory a reakce, mě je toho našeho vola tak líto, dnes jsem s ním seděla a vysvětlovala mu, že takhle posrat si to umí jen on 🤦‍♀️ je to prostě člen rodiny no i když od mala potížista, je to takovej starší zarlivej brácha, kterej má bohužel zuby... a i když malej je veden k tomu psa nerušit, nechat mu jeho mista a klid, netahat a nechat ho proste být, stejně se k sobě obcas dostanou, no a abych tomu, dokud kluk nedostane rozum, zamezila úplně byl by ten chlupatej dacan zavrenej u sebe furt... přičemž nas by slyšel vedle a tiše by stradal plan pomsty za toto odstrceni... 🤔🤦‍♀️ venku sam byt nemuze zdrhl by... takze patova situace... uplne... rozum mi rika jinde by mu bylo lip, nez furt zavrenej, srdce se ozyva at to nevzdavam, ze je to sice blboun, ale furt náš no... a tak co ted no ☹️

holkaokomodra
autor
19. črc 2022

@martt se starsim v pohodě, ten tu byl driv nez on, a hlavne uz je o hlavu vyssi nez my, takze zadny hyerarchicky boj 😊

tinaprofi
19. črc 2022

Prej pes si vytycuje hranice sam... Holka, snad vas jednou nesezere vsechny s timhle pristupem. To nepochopis...

holkaokomodra
autor
19. črc 2022

@tinaprofi hmm tak tos pochopila trochu jinak nez bylo mysleno 🤦‍♀️

zelenaesmolda
19. črc 2022

@holkaokomodra
to je prece jedno jestli tam byl driv nebo pozdeji,deti jsou vzdycky v hierarchii vys nez pes.A ten to musi chapat.

holkaokomodra
autor
19. črc 2022

@zelenaesmolda to je samozrejmost, ale nevytrhla si to trochu z kontextu?

martt
20. črc 2022

@holkaokomodra Tady by nemuselo jít ani o hierarchický boj . Pokud vas bere , jako smečku může brát i malého jako člena smečky, akorát v psi smečce jsou vždy dospělí psy a podnimi jsou mláďata. Starší psi pak mladé usměrňuji zavrčenim,vyjetím lehkým kousnutím(samozřejmě k dětem by si to dovolit nemel), ale právě je důležitá řeč těla u psa. Jestli vyjel za účelem zlým zranit/zabít nebo prave tím výchovným. Ale samozřejmě oboje je špatně. Ale opravdu máš ted dvě možnosti bud psa dat pryč( může ho to zlomit ještě vice) nebo to s nim zkusit a třeba i v okolí vyhledat pomoc , která se zabývá chováním psa a třeba by vám i poradily jak s nim více pracovat. Každopádně ta druha varianta bude běh na dlouhou trať a bude stát hodně sil a možná i nervů.