Ahoj všem, po pár letech se vracím na Konika a hned mám dotaz. Máme doma v prosinci 5ti letou princeznu a čím dál častěji se nás mluví o druhém dítěti. Na jednu stranu bych strašně ráda, na druhou stranu z toho mám strach. Covid, válka, jsem z toho hodně úzkostna, aktualne i na noční medikaci na uklidnění. A taky mi hodne vrtá hlavou, co naše prvorozena - nechtela bych ji o nic připravit, ochudit o to, že nás má na 100% a jsme tu pro ni. Verim, ze by rada pomahala, zapojovala se do pece o miminko, je strasne moc hidna, snaziva, mazliva. Ale i presto.. jak jste na tom vy, co máte děti od sebe 5-6let? Jaké to bylo ze začátku? Jak se s tím poprali ti starší sourozenci? Dekuju za reakce 🌸
@lupinek88 Já mám děti od sebe skoro 5 let bez jednoho měsíce. Syn měl v lednu 5 let a v prosinci 2021 se mi narodila dcera která má teď 6 měsíců.
@eressiel1020 a jaký mezi sebou mají vztah? Jaké byly začátky?
@vikca214 ja mam o 7,5 let mladsiho bratra, za mesic mu bude 18 a teda musim rict, ze do nejakych jeho 13 let to s nama/mezi nama bylo peklo na zemi a cira nenavist :D fakt az poslednich par let se to uklidnilo a vychazime spolu ted suprove.
Slecna uz urcite chodi do skolky a za chvili do skoly, ne? Tzn. nepotrebuje 100% peci maminky jako dvouletak. A ty bys byla na materske, az bude v prvni tride, to vidim jako velkou vyhodu, nemuset byt v druzine do vecera a pak teprve honit ukoly...
@felixfelicis to je dobrý postřeh, děkuju 🙂
@lupinek88 My máme mezi holkama 7 let a zatím super. Starší má malou jako panenku, pořád si s ní hraje (teď je jim teda už 8 a 1 rok), jasné, že občas nemá velká náladu a chce mít svůj klid, ale je ráda, že někoho má a není jedináček. Sourozence moc chtěla...
Jinak k problémům s válkou a vším co se teď děje, je to sice strašné, ale nikdy nevíte v čem budou děti vyrůstat. I kdyby byl teď zrovna "klid" tak nikdo neví co bude za měsíc, za rok, za dva. Nám se teď stalo, že jsem otěhotněla přes tělísko a s manželem jsme ani na vteřinu neuvažovali, že bych šla na potrat, i když je nám jasné, že to nebude sranda....
@nikkigingerbread možná je to i o povaze děti, nebo nevím, ale my na to že sme opravdu rozdílní tak naprosto perfektně vycházíme. Nikdy žádný velký problém sme neměli, naopak při sobě vždy stojíme a stali sme a říkám, když jde o mé dcery, tak je úplně úžasný strýc.
@lupinek88 Mají spolu hezký vztah. Mazlí se sní, dává jí pusinky a hladí ji. Začátek byl celkem dobrej jen se naučit věnovat se oboum jak to jen jde, když malá spala tak jsem se věnovala synovi.
@lupinek88 mi teda máme tři děti a věkové když se narodil nejmladší 2015 tak staršímu syn měl 8 let a dcera 5 let a že začátku to bylo v pohodě teď co už jsou větší tak je to znát ten rozdíl jeden bude mít 15 let holka 11 let a kluk 7 let a nějak se bavíme o miminku jinak nikdo nestrádal lásko ,péči atd všechni děti mají stejné a každé dítě je jiné mi ještě teda měli nezvaného hosta do života dceři 9/2017 zjistili cukrovku 1 stupně tak že tam ta péče malinko větší byla ale ne až tak za mě bych do toho šla není na co čekat válka ,atd to tu bude pořád a když ne tohle tak zas něco jiného se najde
Mam o pet let mladsi sestru, mama tvrdi, ze jsem zarlila, ale to si nepamatuju - pro me byla jako panenka, byla jsem stastna, kdyz jsem mohla pomahat o ni pecovat, krmit, prebalovat, kdyz pak povyrostla, nutila jsem ji, aby si se mnou hrala na skolu a ja byla ucitelka a tak 😁 Takze z pohledu starsi bych byla v klidu, u nas byla spis chudak ta mladsi 😂
Ale zase me umela paradne vytocit a byla odjakziva silnejsi a nevahala se do me pustit pestickama, takze se to zase vyrovnalo 😉
Kazdopadne jsem se pak o ni hodne starala, kdyz tata odesel a mama musela do prace “odnevidim do nevidim” - delala jsem segre defacto mamu - do skoly, ze skoly, udelat ukoly. V tomhle je ten vetsi vekovy rozdil fajn - prvorozena muze opravdu uz pomoct, kdyz je treba. Uz je ten vztah asi jiny, spis takovy rodic-dite nez kdyz maji deti rozdil mensi, ale podle me je to fajn 🙂 A taky asi zalezi i na pohlavi, kdyby druhy byl kluk, bude ten vztah zase trochu jiny 🙂
@lupinek88
Rozhodnuti je na vas,ne na diteti.To bude za chvili ve skole a nebude potrebovat maminku 24/7 za zadkem.
Asi nejsem dokonala matka ale nehodlam svuj zivot na 100% podridit diteti,jeho narozenim muj zivot nekonci.A vubec bych neresila,ze tu nebudu uz jenom pro to prvni kdybych chtela dalsi dite.
@rencinka87 no naše madam je pečovatelka, když jsme někde, kde je mladší dítě, má tendence se starat,mazlit, pečovat. Už mi výpravi, jak by mi pomahala a co by miminko naucila. Je Sladká. Já se jí pořád snažím vysvětlovat, že kdyby jsme miminko měli, bylo by to už napořád, že nejde vrátit 😅 že už by s námi nikdy nebyla sama. Odpovídá, že nechce být sama.dnes ráno mě ve školce přemlouvala, ať se dneska s tatínkem zase máme hodně rádi, abyste měli to miminko (před pár dny se ptala, jak jsme si poridli ji, tak jsem řekla, že jsme se měli moc rádi a pak jsem ji měla v bříšku🙂 )
Mám od sebe 5 let, plánovaně. Děsila mě představa dvou dětí po sobě.... viděla jsem v okolí ty strhané matky...ani náhodou! Na dceru jsem měla 5 let čas jen pro ni, hodně jsem se jí věnovala. Starší dcerka byla ve školce, když se syn narodil. Obrovskou výhodou bylo, že jsem byla doma, tudíž nikdy nemusela trávit dlouhé odpoledne ve školce/ školní družině. Byla hodně se mnou . Když byl syn miminko, ona už byla samostatná. Teď jsou Synovi 3 a dcerce 8 let. Mají se rádi velmi navzájem. Pravda je, že ona preferuje hraní s vrstevníky, rozdíl věku už je trochu znát. Ale vůbec nelituju, že jsme to udelali takhle.
@lupinek88 mám kluky 6 let od sebe a začátky byli krásný a úžasný. Teď je strasimu skoro 9 a mladšímu 3 a je to peklo, mám pocit že mě z nich rupne hlava. Starší provokuje, neustále dohady, řev. Už se fakt těším do práce.
Za mě ne, jedno stačí 🤣
Mezi druhým a třetím mám skoro 7 let rozdíl. Je to jiné než menší rozdíl. Všechno má pozitiva i negativa. Pro děti i pro rodiče. Bylo bezva,že když kluci šli do 1 a 2 třídy,byla jsem už doma na nemocenské a potom na mateřské. Teď půjde prcek do školky a oni do 5 a 6 třídy. Už jsou samostatní. Ale náročné bylo třeba to,že když ještě byli menší a malý byl miminko,tak třeba odvádět do školy, vyzvedávat, řešit kroužky bylo s mimcem,které se kojila a spalo mimo režim, složité. Pomáhala mi naštěstí babička a někdy vyzvedával manžel. Nevím co bych třeba s ním dělala 2h během kroužku. V zimě třeba. To u starších nebyl problém. Měli stejný režim, zájmy, několik let jsme nikam nutně nemuseli na čas, kroužky měli až od školy.
@leniczka23 u nás též. Jak přijde prostřední ze školy,tak je hned řev, protože hned ho rozdivoči, lítají, blbnou, pak chce starší klid a malý za ním leze..Na prázdniny se vyloženě " těším". Ideální,když jsou ve škole a já v práci. 😁
@andelka já doufám, že to je blbé období, protože někdy fakt nemůžu. A přesně, na.prazdniny se též moc těším 🤣🤣
@leniczka23 pochybuju. Když neřadí ti dva,tak se skorpi nejstarší s prostředním. Když byli malí ( rozdíl 22 měsíců) tak mi to přišlo lepší. Resp. každé období, každý věk má něco,co je na budku. Máme dohromady čtyři děcka, ve věku od 3,5 do 17 let. Dobře už asi bylo ( za bezdětna) 😁
@lupinek88 já mám zkušenost jako o sedm let starší sestra. Bylo to klasicky nahoru a dolů jako všichni sourozenci ale máma vždycky mluvila kladně. Že sem pomáhala, spoustu věcí v sedmi letech jsem chápala a že to bylo prima. Se ségrou máme super vztah a to už jsme obě dospělé kozy .
Momentálně čekám druhé dítě, a mám pětiletého syna...uvědomuji si spoustu výhod většího věkového rozestupu. Já bych dobrovolně děti po roce za sebou neměla ;)
Já bych si to spočítala skrz finanční hledisko. Nárůst cen, nárůst energii, výpadek příjmu.
Budu v cervenci rodit druhou dceru, prvni bude za tydenn pet, takze jsem taky zvedava. Ale hrozne se tesi a ja jsem rada, ze jsem se ji mohla věnovat a nejsem ta zpruzela mamina, co se tesi do prace. Dala jsem si po prvnim rodicaku dva roky v práci, abych nabrala silu nato byt doma 😂😂😂. Ale mi nename ani zadny, ani obcasny hlidani. Deti jsem nechtela brzy po sobe. Tak snad to bude dobry ☺️😂
@lupinek88
Mám 2 děti s věkovým rozdílem necelé 4roky a rozhodně se jim nehodlám od rána do večera věnovat, ano jsem milující máma, ale děti by si měli dokázat i sami hrát, ne že jim budu neustále prdelkovat v zádech a ještě nehodlám být matka s.r.o. ale mám i své potřeby a zájmy ne jen děti...
@leniczka23 8let a 4roky není den, aby tu starší mirumilovnou ten mladší satánek neprovokoval, nebil, neskubal, netahal 🤦♀️ někdy se měním doma na T- rexe a rvu jak nevím co...
@veruuu_kubesovic děkuji za přiznání, je fajn vědět, že v tom nejsem sama 😁😁
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
@lupinek88 já mám teda spíš zkušenosti ze strany toho staršího sourozence, bratr je o 7 let teda mladší, ale byla jsem z něj nadšená a dodnes máme perfektní vztah, už bude mít letos 19 let a vztah mezi námi je naprosto perfektní. Jasné že sme se někdy handrkovali, hlavně když došlo na to že sem je měla hlídat a měli sme pouklizet například 🙈 ale jinak paráda, brácha zbožňuje i moje dcery, udělal by pro ně nemožné a strašně je rozmazluje a užívá si to že je strejda 😁