Pěkný den, pokud jsou zde rodiče takových dětí, zajímá mne, co vás vedlo k úplnému neočkování nebo redukované vakcinaci.
Proč jste se takto rozhodli, jaká omezení to přineslo, jak na takový požadavek reagoval praktický lékař dítěte…
Vy, kteří jste se rozhodli očkovat jen proti některým nemocem, jaká byla vaše cesta za vybranými vakcínami?
Uvítala bych poklidnou debatu, děkuji.
@klokanka31 ano, to je klasická vakcinace, neměla jsem na mysli dobrovolná očkování. 🙂
@tahejhula Podle mě by se povinná očkování dávat měla. Přece jen pak ty nemoci nejsou žádná sranda.
@klokanka31 proto je diskuse určena rodičům, kteří z jakéhokoli důvodu buď nedali vše povinné nebo neočkovali vůbec. Tak jak je dotaz. 🙂
Já teda mám syna naočkovaného Hexou, Bexserem a Prevenarem, takže nevím, ale jen k dotazu co praktický lékař, když jsme šli poprvé k dětské, tak nám řekla, že doufá, že nejsme odpůrci očkování alespoň toho povinného. Tak tolik jen k tomu co si o tom někteří lékaři myslí.
@tahejhula můžu se zeptat, co je redukovaná vakcína?
@terezanovotna30 tak přímo redukovaná vakcína je třeba Adacel, Boostrix, zkrátka vakcíny, kde je například méně jednotek anatoxinů oproti standardním vakcínám pro nejmenší děti. Obvykle se používají k přeočkování, u dětí nad šest let i k primovakcinaci.
Pak jsou tu méněvalentní vakcíny - z hlavy tak Infanrix, že zahraničí se dá individuálně dovézt Pentavac nebo třeba Tetraxim.
A monovakcíny proti tetanu, hepatitis B, poliomyelitis, apod.
@tahejhula jinak teda nemám asi úplně odpověď, jakou by jsi potřebovala, ale máme 6,5 měsíční miminko a zatím neočkované. Na to povinné se časem chystáme, jen nevím kdy. Naše Dr. prvně vyvalila oči, když jsem ve dvou měsících řekla, že očkovat zatím nebudeme, ale hned mi diplomaticky vysvětlila, že je to samozřejmě naše věc a je to na naši zodpovědnost. A dala podepsat papír, že očkování odmítám. Vzala to kupodivu dobře, vím jak moc očkování žere a že se neštítí píchnout vakcínu i nachlazenému dítěti. A vedly nás k tomu zkušenosti s prvním dítětem - jeho reakce po očkování.
@terezanovotna30 ano, myslím že i odklad očkování sem trochu patří. Zajímají mě ty reakce lékařů, když chce rodič něco jinak. 🙂
Mám naočkované obě děti jen povinným očkováním . Známá nechala očkovat MMR a má syna postiženého (má potvzení že to bylo z očkování) takže úplně moc nevěřím že má smysl očkovat např. na černý kašel který se zde již nevyskytuje.... možná by bylo vhodné očkovací látky trochu pozměnit a přenést je do 21.století....,
každopádně ať si každá maminka očkuje co uzná za vhodné.
Švagrová například cpe do malý úplně každý očkování co jen jde a přitom její malá byla skoro vždy po očkování v nemocnici s horečkama přes 40 a velkýma otokama.... ale hrozně věří doktorce a ta jim jen vždy řekne že můžou naočkovat to a tamto a oni do toho hned jdou 🤷♀️ Je o 2,5měsíce mladší než syn(skoro 3) a vůbec nemluví ale přitom vím že se jí věnují daleko víc než třeba já svým dětem.
@tahejhula aha, děkuju za odpověď, zkusím si o tom něco prohledat, to je zajímavý.
Jo naše Dr kupodivu docela dobrý. Vždycky, když jdeme na prohlídku tak se jen ptá: "Pořád odkládáme?" Tak vždy odpovídám, že ano. Je na ní vidět, jak by mi to ráda osolila, ale drží se 😁. Akorát když nás objednávala na osmiměsíční prohlídku, tak prohodila, že to už je na první dávku dlouho. Já jsem to nekomentovala a ve vší slušnosti opustila ordinaci.
@terezanovotna30 tak v osmi měsících pochopitelně není pozdě. 🙂 Dle vyhlášky už to nebude, ale očkovat lze.
@renesme77 tak zrovna ten černý kašel zrovna občas řádí a je pravda, že to mi Dr vypálila jako první, že je to naše rozhodnutí, ale že ten černý kašel má pro novorozence fatální následky. Na to jsem skoro zapomněla, že tohle tam padlo 🙂
@tahejhula ano, já to samozřejmě vím, jsem na ní připravená, kdyby náhodou 😃
@terezanovotna30 tohle mi přijde právě trochu problematické, aby se rodič na něco chystal, protože se v podstatě cítí v ohrožení, ta atmosféra je pak od počátku ne úplně poklidná.
V ordinaci, kde pracuji, vysvětlíme, proč je vakcinace důležitá, a ookud nechtějí ani po pul roce věku, dáme podepsat negativní revers a tím na sebe rodiče berou plnou zodpovědnost za případné onemocnění dítěte. A už to neřešíme. To samé u očkování MMR, vyckame. Tak do 18 měsíců, pak vysvětlíme naše stanovisko, když pořád nechtějí, tak revers. Žádné drama s tím. Co taky můžeme dělat, že.
Starší děti dostaly místo Hexy Pediacel, který jsme tehdy dopláceli. Ale schéma očkování a složení vakcíny, se mi tehdy líbilo víc, než u Hexy.
U nejmladšího syna už Pediacel nebyl dostupný, takže má Hexu, ale s par měsíčním odkladem, než je bezne. To samé MMR.
Naše paní doktorka je v tomto rozumná a pokud řeknu, že chci odložit, nevidí problém. Na druhou stranu do těch 3 let, už to povinne očkování všichni měli, takže těžko říct, jak by to bylo v případě dlouhodobějšího odkladu.
@michaela_2 díky za odpověď. 🙂
Já jsem odkládala očkování u obou dětí. U prvního intuitivně, pak jsem si toho dost načetla. U nás má doktorka pochopení, spíš sestřička dělala trochu tlaky - třeba jak chcete, ale je možný, že vás to pojišťovna nechá zaplatit... A podobně. Co mě ale vytočilo nejvíc bylo, když mi tvrdila, že nežádoucí účinek po MMR není zvracení. Syn mi problil komplet celou noc a v letáku je, že se to stát může (ani to není tak vzácný).
@tahejhula Moje dcera je očkovaná (a bude očkovaná) pouze na to, co je povinné.