Prodělaná rakovina varlete a nasledné otěhotnění přirozenou cestou

ronja55
26. črc 2018

Hezký večer, manželovi pred 3 měsici našli zhoubný nador na varleti. Postižené varle mu vzali a nyní podstupuje už druhý cyklus chemoterapie. Ještě ho čeká jeden a měl by být v pořádku. Než mu rakovinu zjistili, meli jsme v planu začit se snažit o druhé dítě. Lékaři nam dali ale stopku a nesmime se 2 roky snažit o dítě přirozenou cestou. Byla to pro nas celkem rana, protože jsem chtěli mit děti blizko sebe. Je opravdu nutné dodržet tu dvouletou ochranou lhůtu? Bohužel nam lékař zdělil že je možné že bude manžel po chemo neplodný. Kfo jste si tím také prošel, šlo vám pak otěhotnět přirozenou cestou? Máme samozřejmě sperma zmražené a uložené, ale tuto variantu otěhotnění bereme jako poslední možnost, kdyby se nedařilo.

normalnimatka
26. črc 2018

a jak to doktoři zdůvodňujou, že se nesmíte snažit?

misicka1988
26. črc 2018

@ronja55 Manžel je po chemo neplodný, ani po 10 ti letech se se sperma neobnovilo. Dcerku máme z Ivf, měl také zamražené sperma. Tenkrát mu říkali, že pokud se spermie neobnoví do dvou let, tak už nejspíše bude neplodný - což je tedy jeho případ. A to byl v době léčby hodně mladý - 19 let. Držím palce ať to u Vás dopadne dobře 👍

ronja55
autor
26. črc 2018

@normalnimatka kvuli tomu že chemoterapie ničí spermie a trvá dva roky než se obnový. Je tam riziko postiženého dítěte. Je jasné že se nemůžeme snažit hned teď, to bych neriskovala. Ale treba za rok. Proto mě zajima jestli doopravky i po roce hrozí toto riziko, nebo se tim lekaři spíše krijí kdyby něco

lezdr
26. črc 2018

Je mi líto, čím procházíte. Dvouletou dobu bych brala vážně, ta chemie v těle zůstává a je velká pravděpodobnost, že by dítě bylo těžce nemocné. Lékař by Vám to měl být schopen vysvětlit. Hodně sil.

normalnimatka
26. črc 2018

@ronja55 jasně, myslela jsem si to.....
no...těžko říct. řekla bych, že na soc. sítích na tohle odpověď opravdu nenajdeš. předpokládám, že taková lhůta je daná na základě nějakejch zkušeností a výzkumů, možná s nějakou rezervou - co by kdyby. zkus se na to doktora zeptat. pokud nebude schopnej odpovědět, kontaktovat jinýho.
no a jinak, neexistuje způsob, jak zjišťovat, jaká je kvalita spermií, jestli jsou nějak "vadný", nebo jsou ok? i kdyby ten způsob byl, myslim, že by nebyli moc ochotný, ale já nevim no..bych se snažila se pídit po tom. a pak třeba po roce zkusit spermie otestovat..ale možná to je sci-fi, a je to bezpředmětnej nápad...
nakonec trochu povzbuzení...vašemu dítěti není ani rok🙂 myslim, že kdybyste museli 2 roky po léčbě čekat, nebude to žádná tragédie. chápu, že roky tečou a kdyby byl pak muž neplodnej, museli byste podstoupit ivf, nedejbože víc ivf, a je to všecko stres a běh na dlouhou trať. ale třeba taky ne.

jinak osobně si myslim, že určitě existuje xy způsobů, jak přispět tomu, aby se tělo po chemošce dalo dohromady. pokud dojde k obnovení buněk, nevim, proč by měl pak muž bejt nastálo neplodnej. ale úplně vždycky to zvrátit asi nejde, pokud je příslušný místo úplně v háji. nicméně lidský tělo je neuvěřitelně zázračný, když na to přijde a myslim, že spousta "nemožnýho" je ve skutečnosti možná. tak bych se nevzdávala a hledala způsoby.
takže držim palce.

ronja55
autor
26. črc 2018

@normalnimatka diky, určitě si zjistim vice informací. Zatim toho moc nevíme. Prý bude po ukončení lečby nějaké sezeni, kde nás se všim seznámí. Co se týče druhého dítěte, chteli jsme je mit od sebe 2 roky. Bohužel ne všichni si mohou dovolit byt na mateřské 6 let. A vracet se na rok do prace a pak jit zase na RD je blbost. Pokud by jsme dodrželi tu 2 letou lhutu, tak by děti byli od sebe nejméně necele 4 roky. To uz je pro mě strašne moc. Přemýšleli jsme že bych za rok zkusila inseminaci, ale nevim jestli se v tomto případě vubec dela... Umělé oplodněni je pro mě fakt až poslední varianta 😕

normalnimatka
26. črc 2018

@ronja55 hmmm...hele upřímně, v kontextu toho, co vás potkalo a může potkat (potenciální neplodnost a pak třeba problém s otěhotněním i vč. ivf vůbec) je nějaký řešení věkovýho odstupu dětí opravdu dost malicherný, troufám si říct. taky by se nemuselo dít nic a stejně by se vám dítě nemuselo dařit tak, jak jste si naplánovali. zkrátká člověk míní a život mění.
vracet se do práce na rok a pak jít zase na rd není až taková blbost. pokud je pro tebe tak blbá myšlenka, že bys byla na rodičáku 6 let, tak jak no a co? tak půjdeš do práce na rok. nevidim na tom nic tragickýho. momentálně je situace na trhu taková, že vás budou všude líbat i za ten rok. lidí je málo.

ronja55
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
ronja55
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
ronja55
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
ronja55
autor
26. črc 2018

A pokud by šlo o mě, tak bych byla na RD klidně 6 let. Ale bohužel vyžit z 6000 měsicně skoro neni možné. A to mame dost velkou rezervu. Mame bohuzel nakladne koníčky (chovame koně). Tak že nas měsicne stoji nemalé penize.

misicka1988
26. črc 2018

@ronja55 Inseminaci zkusit určitě můžete, ale je také potřeba vědět kolik máte zamrazeného vzorku. My měli jen množství na 4 Ivf, doktor nám tedy doporučil rovnou Ivf místo inseminace, aby se neplýtvalo vzorkem. Povedlo se nám po 2 ivf, z Ketu, celkově jsem měla 3 implantace.

ronja55
autor
26. črc 2018

@normalnimatka možná to někomu přijde malicherné, ale pro nas je to důležité. Vše jsme si naplanovali a pak prijde taková věc vše je uplně jinak. Tuhle diskuzi jsem založila pravě proto, abych načerpala informace a poznatky lidi co si tim prošli stejně jako my a treba přišli na možnost jak mít dítě dříve, již zmiňovanou inseminací.

ronja55
autor
26. črc 2018

@misicka1988 Mame 8 vzorku. Manžel mě suprový spermiogram. Tak že nam řekli že následná šance na otěhotnění jak inseminačně tak IVF je velka.

misicka1988
26. črc 2018

@ronja55 Tak to je dobré. Zašla bych tedy do nějakého centra asistenční reprodukce, a probrala bych s doktorem veškeré možnosti. Určitě Vám poradí. Pokud nechcete čekat, viděla bych to jako nejlepší volbu.

normalnimatka
26. črc 2018

@ronja55 chápu. jen prostě chci poukázat na to, že právě proto, že se vám "stalo tohle", když jste předtím plánovali - v takovejch situacích je nutný si srovnat priority a plány přehodnotit. ve hře je totiž zdravý vs. postižený dítě, a to není málo.

mimochodem, předpokládám, že manžel nebude v neschopnosti celejch 6 let, takže ten malej příjem je dočasnej.
a o úspěšnosti KET, nebo jak že se to označuje, tady určitě najdeš spoustu diskuzí. já jsem nabyla dojmu, že moc úspěšná ta metoda vlastně není. ale zase pokud jsi v pořádku plodná a manželův materiál je též ok, třeba je tam větší pravděpodobnost, že by to vyšlo🙂

ronja55
autor
27. črc 2018

@normalnimatka Ano manžel bude marodit ještě tak pul roku. Těch 6 let jsem brala že nemohu byt já na RD. Pred materskou jsem mela celkem vysoky prijem a proste je to hrozny propad a nemuzeme si dovolit abych byla 6 let doma. Počitali jsme ze 4 roky max. A ano jsme oba uplně v pořadku. Prvniho syna jsme počali na první sex 🙂. Tak že si myslim že v našem připadě by mohla byt inseminace uspěšná. Úspěšná neni většinou u párů kteří maji nějaký problem a nemohou dlouho otěhotnet...

astyna
27. črc 2018

Náš známý prodělal rakovinu varlete s následným odejmutím a nyní má ročního syna. Lhůtu dodrželi, těhotenství se dočkali skoro hned 🙂 Já bych brala radu doktora vážně.

astyna
27. črc 2018

@ronja55

nj, to jsou ty plány. Já si vzpomínám, jak jsem jela z důležitého jednání s investorem a zákazníkem a když jsem dojela na firmu, tak tam byli policajti, že měl partner autonehodu a nežije. Během chvilky bylo po všem a já ještě jako spolumajitelka musela řešit vyrovnání, sotva uschlo parte. Od té doby si nic na pevno neplánuju.

Podle mě manželovi víc prospěje, když ho nebudeš zatěžovat nějakým věkovým rozestupem dětí. Bůh ví, jak by to bylo, kdyby neměl rakovinu. Myšlenka obrať jinam. Toto nyní nevyřešíš a není to na pořadu dne...Hodně štěstí a sil.

ronja55
autor
27. črc 2018

@astyna Manžel ale děti takto chce. On to řeší ještě vice než já. Tak že já ho s tím nijak nezatěžuji. Jen spolu diskutujeme jaké jsou jiné možnosti, když nemůžeme mít dítě přirozenou cestou.

b91
27. črc 2018

@ronja55 Zdravím, manželovi známí si prošli naprosto stejným problémem, jako vy... a dnes mají 2 zdravé krásné chlapečky. Jsou taky ze zmražených nanuků 😬, ale to je přeci úplně jedno. Hlavně, že jsou všichni šťastní a zdraví 🌷💋. Nesmutněte! 🍀

normalnimatka
27. črc 2018

@ronja55 samozřejmě, chápu, ale ty jsi žena, tak se očekává, že se budeš starat o malý děti a muž bude chodit do práce a většina společnosti s tím tak nějak počítá, že to tak prostě je a je tam výpadek těch peněz. tys mi psala o vyžití z 6000 - ano, to opravdu není sranda. ale to byl případ, že by tvůj muž nepracoval. (a předpokládám, že má aspoň něco málo z neschopenky a taky rodičák nemáš 6000, pokud ho máš na dva roky..ale co už)
a co když nebudeš moct dát druhý dítě do školky ve 2? jako já furt nevim, co všichni tak řešej, že je strašnej rozdíl v kontextu celýho života nepracovat kvůli dětem 6 let, ale radši jen 4, s tím, že inseminace stejně nemusí dopadnout a nemusí to vyjít na naplánovanej měsíc přesně. a třeba by si manžel vymohl větší plat taky. prostě já nevim, no...ještě bych pochopila, kdybyste na děti spěchali kvůli věku. ale jen kvůli tomu, abys mohla jít do práce dřív, v kontextu celý situace a toho, že ti vlastně úplně nevoní jít na inseminaci a radši bys to zcela přirozeně, tak mi to přijde prostě.....krapet zvláštní přístup...:D no ale co už. dělejte, jak myslíte. já bych si hlavně vážila zdravý dětí a manžela, který doufejme dopadne dobře.

ronja55
autor
27. črc 2018

@normalnimatka Mam jen 6000 Kč, neměla jsem mateřskou protože jsem dlouho studovala a pracovala jsem ba Hlavní pomer jen chvili. V dnešní době neni problem dat ditě do soukromé školky, tam vam ho vemou klidně ve dvou letech 🙂. Já bych kvuli dětem byla doma klidně 10 let kdyby to šlo. Ale platime hypoteku, mame 8 koní, 3 psy a dalsí zvířata a ty taky musi jist. Bohuzel nam teď marodění manželela spolklo pulku uspor a než se vrati do prace, tak budeme bez rezervy. A samozřejme je pro nas zdraví na prvnim mistě. Měli jsme velké štěstí že se na to přislo hodně včas a tim padem to manžel nema nikde rozlezle a chemo je jen prevence. I kdyby jsme nemohli mit uz dalsi dite, tak se svet nezbori. Jen jsem chtela znat nazory a zkušenosti lidi, kteří si tim také prošli. Nikde jsem neřekla že mi inseminace nevoní. V našem připadě to bude asi jediná možnost. Do uměleho oplodnění teď určitě nepujdeme. Nejdřiv by jsme se urcite snažili po tech 2 letech přirozeně...

hancazivocich
27. črc 2018

Ta dvouletá ,,lhůta" tam je i kvůli tomu, že se prostě ,,může cokoliv stát" - cokoliv.....A pokud chceš zůstat sama - buď těhotná a s malým, nebo se dvěma malými dětmi, tak prosím...Každá onkolog. léčba je náročná...Jak pro pac., tak pro rodinu..Další a další cykly, zvracení, únava, infekce....nálady, omezení....Opravdu je tak těžké vyčkat??? Dělám na urologii, navíc kamarád tu varlete měl, má teď krásného syna - několik let po, z umělého... Klasika už nešla..Nádor varlete má většinou velmi dobrou prognozu....ale....myslím, že pokoušet se o dítě během léčby a bezprostředně po...je ...nerozum...a nefér - vůči tobě, muži, dítěti, ale i event. těhotenství.....

astyna
27. črc 2018

Ještě se hodně rozmysli, jestli v této situace chceš nutně dítě. Bude to ještě náročné, ikdyž to podle mě celé banalizuješ.

ronja55
autor
27. črc 2018

@hancazivocich Manžel ma cykly jen tri a uz má 2 za sebou. Zvláda to uplně v pohodě. Špatně mu vubec neni a mezi jednotlivými cykly funfuje prakticky normalně... A co se týče snažení. Nejsme blázni. Nikdo by nás nenapadlo se snažit teď nebo za par měsiců. Ptala jsem se na to jestli se musí dodržet přesně 2 roky. Jestli by byl např problem oťehotnět rok a pul po ukončení léčby...

ronja55
autor
27. črc 2018

@astyna Nevim co jako myslíš že banalizuji. Manžel má lěčbu skoro za sebou. Vše snáší uplně v pohodě. Chemo mu dávaji jen kvuli prevenci. Zádny nador uz nema. Za mesic bude uz zdravý a za 2 až 3 mesice se muze vratit do práce. Proč by jsme treba za rok nemohli zkusit inseminaci?

normalnimatka
27. črc 2018

jinak vim, že tady už dávám nevyžádaný soudy, ale vlastně mi to přijde i krapet nezodpovědný... nechci malovat čerta na zeď, ale prostě stát se může cokoliv. a když třeba manžel nebude moct pracovat (ta lepší varianta), tak jako odložíš obě děti do jeslí a pudeš do práce, abyste mohli dát najíst koním? a koneckonců všem?

soukromá školka není problém - ale dost velký finance navíc, který bys dávat nemusela, kdybys byla doma a třeba pracovala z domu, že. ale může se stát něco jinýho, dítě prostě může bejt takový, že ho prostě nebudeš moct odložit do školky.

a že doktoři neviděj, že by to měl rozlezlý někde jinde, bohužel neznamená, že to tak opravdu je. fakt ti nechci kazit náladu a přeju vám všema dvaceti, aby se uzdravil co nejdřív, ale tak trochu vidim reálnějc, jak to s "léčbou" a diagnózou rakoviny tady je. doktoři prostě často věděj hovno, narovinu.

aha, pokud vám vadí jen IVF a inseminace je pro tebe ok, tak proč ne.

hancazivocich
27. črc 2018

@ronja55 - v nemoci i ve zdraví...A proč myslíš, že teď má třeba časté kontroly, vyšetření? Pořád spadá do nebezpečného období - z hlediska možnosti recidivy...I toto se ti ostatní holky tady snaží ,,taktně sdělit"...I proto je dvouleté období - ač by lékaři nejradši dali 5 let...Chápeš? Co když se to objeví znovu, nebo na druhém? Právě proto je toto období důležité....z hlediska léčby, ale i prevence!