Ahoj, obracím se na Vás, na ty, kdo někdy měl problémy u miminka s ekzémem, čím jste mazaly apod…
Malému je přes půl roku, ale už cca 2 měsíce to začalo nevinně malýma flíčkama suchýma, červenýma.. hodně na tváři.. pak jsem si všimla “suchých” míst na nohou, loktech, apod… Ale vždy, když je nějak oslaben je stav nejhorší.. tedy při růstu zoubků, když byl nachlazený, atak..
Tvářičku má hrozně červenou, suchou na dotek a má takovou “krůstu”. Doktor nám na to napsal mast.
Že to může přerůst v atopický ekzém.
Ale pak v lékarně po výrobě té masti jsem se dozvěděla, že má mast nějaké stopové množství kortikoidů…
Popravdě s tím nemám zkušenosti, jen vím, že se říká.. kortikoidy nikdy, že je to strašný, atd…
Ale mám prý mazat jen slabou vrstvu a nejlépe večer aby si to nesetřel.
Máte zkušenosti s mastičkama na ekzém přímo? Nebo pomohlo něco přírodního?
Popravdě se vždy snažím nejdrív vše řešit přirodně, hlavně je to malé mimco ještě.
Diky předem
Pokus máte UM, je potřeba aby měl UM s naštěpenou bílkovinou. Na to se poraď s doktorem, měl by ti napsat předpis a je to levnější
@junomcgaff nekojím. Malý dostává UM a nebyl problém nikdy po něm. Příkrmy jsme zaváděli postupně od jednodruhových.. a po těch problémy neměl. Mléko dostává už jen ráno a 2x večer
Tak je třeba vysledovat po čem to má, ale nejčastěji je to po tom co jsem psala.
Ahoj ségra řešila u malé podobný problém,ale místo kortikoidove masti jsem ji dala šetrnou mastičku a měla po problémech.Používá ji tedy na všechno jako například opruzeniny, různé bebíčka nebo spáleniny.Kortikoidová letěla do koše 😁
@vejuu98 a jakou mastičku máš na mysli? Ještě máme Lennienskou..
Jinak jsem koukala na fotky.. a dle všeho má tyto problémy až po zavedení příkrmů. Do té doby byl jen na UM a měl krásně čistou pleť. Jednodruhová zelenina mu ale nevadila. Je možné, že to dělá např. Kuřecí maso v příkrmech? Či nějaké ovoce? Broskve, meruňky, jablko? Jablko baští často.. ve velkým.
To co popisuješ by sedělo i na lupénku ta se může projevovat stejně, jako atopický ekzém . Zkus suchá místa promazavat obyčejným nesoleným sádlem. Ja jsem do sádla nakladala i měsíček lékařský s tim můžes mazat i atopicky ekzem nebo jen sucha místa. Co se týká těch kortikoidů. Tak záleží jako hodně to je rozjetý. Jako první pomoc jsou kortikoidy dobrý , aby se to nerozjelo po celém těle. Ja je u syna používám jen krátkodobě třeba jen 2-3 dny než se mu to stáhne do menších ložisk a pak už jedu zase jen přírodně. Ale syn má od mala lupénku.
No spíš to bude ten ekzém. Doktor říká, že je to seboroický ekzém a může přerůst v atopický. Na obličeji to má chudinka hodně. Zarudlý velký flek suchý a místy má u žluté zduření. Na druhé tváři má “jen” červený flíček malý. Když jsem jeden týden vynechala úplně příkrmy tak se to moc nezlepšilo… ale teď jak mu rostou zuby tak je to šílené
tohle je velká věda. dcera taky měla nejdřív malý flíček na tváři. na to nám zabral eucerin atopi control. pak po covidu se jí to rozjelo. nohy, ruce...boj skoro rok. kožní jen dala kortikoidy. měla sem je jako poslední možnost. snažila sem se vypozorovat, co jí vadí, ale není to vůbec snadné. asi rajčata a asi víc jahod. ale na ruce jí určitě vadí zima, taky písek...no není to snadné vypozorovat. snažila sem se si o tom dost přečíst, přešla na nontoxic, každopádně...základ je vždy červené vysušit. zinkovkou. nám vyhovuje purity vision, někomu medarek...každému něco jiného. maže se to často. hodně často. pak to začne světla, tak dávám třeba i na střídačku se zinkovkou. a to taky každému sedne něco jiného nám ten eucerin, la roche lipicar a
aderma exomega. a až to je jen hrubé a suché a mastným krémem promazavat. dcera třeba nesnese olej, ani sádlo. takže máme kojenecké máslo saloos a balzam eucerin. ale každému bude vyhovovat něco jiného. je to hrozná alchymie a přijít na to co vadí i čím to zlepšit. hlavně když už to bylo skoro dobré, rozskrabala to a začaly sme znovu 🙈 pevné nervy
Já jsem dceru mazala mastma, chtěla jsem se vyhnout kortikoidům, zkusila jsem i ty produkty medarek a kde co se radilo, až jsem nakonec šla k dr a nechala jsem si napsat žádanku na kožní. Ta dr hned věděla, co je to za vyrážku, napsala mast s minimem kortikoidů a hned za 3 dny byla vyrážka pryč a už se nikdy neobjevila. Takže kdybych to věděla, tak jdu na kožní už dávno.
Dcera měla vyrážku v oblasti krku, žádné ztenčení kůže nikde nemá.
Mastička se jmenuje Olivera,ale v obchodě ji nekoupíš.Je ale fantastická
@vejuu98 a doktor dokáže napsat ? Nebo jak ji sehnat?
ještě bych ti autorko chtěla poradit, abys dala pozor na všechny zázraky, které ti tu kdo bude chtít prodat. je to samozřejmě na tobě, ale dej prosím pozor na složení. když sem to tu řešila já, taky mi přišli do zprávy nabídky na úžasné mastičky (plné sodium laureth sulfatu a parfemu), které jinde neseženu a zázračná probiotika, která vyčistí celé tělo apod....
Já koukala, že se dá objednat normálně na netu. Složení masti ale ve mě neevokuje, že by měla být tak zázračná. Asi budu nadále mazat Lenianskou a na noc dám tu s těmi kortikoidy a uvidíme.
pokud to je atopický ekzém a má to čerstvé červené, tak bych se té leniens teď vyhnula. čerstvé je potřeba vysušit tou zinkovkou. leniens bych kdyztak dala až v té úplně poslední fázi na udržování. až už je to jen suché.
@gbp má to červené, ale dost suché a stroupky. I doktor říkal hodně mastit.
Jen s rozdílem,že cena je vyšší(já nabízím za cenu pro registrované, protože chci pomoci a ne si něco na to nahrabat apod.).Jinak složení se zdá být obyčejné,ale výsledek za to stojí, jelikož pomohl i jedné mamince i se seboreou u její malé holčičky.Samozřejmě nenutím.Je to jen nabídka, kdy každý může urychlit hojení,ulevit dítěti a ušetřit peníze 🙂.
ono to suché vypadá, jsou v tom i stroupky. a ano, doktoři říkají hodně mastit... no radu jsem dala, jak jsem nejlíp uměla. 🤷♀️
@gbp uvidíme ráno, jinak mu to namažu zinkovkou aby se to stáhlo 🙂) tak děkuji.
Pokud to má hodně suché,tak zinkovou, která vysušuje určitě nedávat.To už radši měsíčkovou mast
tady na koniku je i skupina k atopickemu ekzému. moc to tam nezije, ale je to výborná ukázka toho, jak atopický ekzém vypadá a co ostatni maminky resily a v úvodu je výborně popsaná jeho léčba bez kortikoidu. včetně popisu co je to kvasinka a jak souvisí s atopakem.
Naše zkušenost? Syn, idkyž jsme zaváděli, nebyl problém. Najednou po 1-2měsících začal mít problémy. Trvalo mi měsíc, než jsem zjistila, že mu začala až po takové době dělat problém brambora. Opravdu až po 1-2 měsících teprve 🙈 Cp jsme ju vyřadili, byl bez problémů - taky červené tvářičky. V roce teprve mohl mít brambory. Ale batáta mu nevadila, takže místo klasické, dostával ty.
@martulka88 to je dost možné, protože většina příkrmů má v sobě brambory .. a tím že dávám různé příkrmy už tak je opravdu loterie, zjistit, co to dělá
Dloubo jsme s tím bojovali a byla jsem zarputile proti kortikoidum. Jela jsem homeopatika a diety a konopny masti a já nevím co. Syn to měl hlavně na nohach a horsi po jahodach, rajcatech.
Pak téměř ve 4letech mi primarka detskeho kozniho řekla, že jsem kráva a on kvuli mne trpi. Dala nám Linolu na koupani a nejakou delanou mast a kortikoidy. Šla jsem odtamtud s brekem a citila se porazena. Ale t, kortikoidy jsme mazali max 14dni a vše pryč. Je to 5mesicu a ani jeden flek. Koupeme dal v Linole, promastujeme kůži, ji vsechno a fleky pryč. Upřímně si vyčítam, že jsem to neudelala dávno a nechala ho prodrbat se x nocema a odpirala mu jidlo, co má rád.
@barmil ty jo.. to je šílený.. děkuji za radu. To samé říkala lékarnice, že se toho nemám moc bát, mazat na noc a až to zmizí tak promašťovat kuži.. ale jak rikas, taky furt jedu nejakou prirodu a pak stejne skoncime u leku, apod..
My měli napsanoi taky kortikoidovou mastičku. Nechtěli jsme ju mazat, ale občas jsem ju použila. Ale jak jsem psala, přišla jsem na tu bramboru. Co jsem mu ji vysadila (měl ještě ABKM), tak byl zcela v pořádku. Já tedy malému vařila a když sklenka, tak jsem koukala na složení.
Ano po něčem to určitě má. Má na něco alergii. Podle fotek má někdy úplně krásnou kůži a někde už je vidět jak to pomalu červená… musím si začít psát každý den co mu dávám 😀🙈
Synovi se začal objevovat ekzém po druhé hexe, naštěstí jen pár flíčků a do dvou měsíců jsme se ho zbavili navždy . Prostřední dcerka je větší oříšek, při stresu se jí vrací dodnes, ale oběma pomohlo červená místa mazat zinkovkou od Weledy (dá se udělat i domácí nebo koupit od jiné značky), při svědění trochu promastit (kokosák, bambucké, oliváč, co komu sedí), dát obklad z řepíku či jablečného octa, ale dokud je to červené, tak hlavně vysušovat, až to vybledne, tak vynechat zinkovku a jen promašťovat. Kortikoidy bych použila jako poslední záchranu, jen kdyby to měla krvavé a nespala kvůli tomu, což naštěstí u nás nikdy nebylo. No a pátrání po spouštěči se rozumí samo sebou. Ať jste brzy úspěšní 🍀
Za prvé pokud kojíš tak si nasaď přísnou bezmléčnou dietu, malému taky pokud už jí, do 2 týdnů cca by to mělo pomoct. Pokud ne tak dál vyřazuj vejce, hovězí maso, soju..
Atopický ekzém je způsoben alergií. Nejčastěji na výše zmíněné.
Krém bych klidně taky používala, ale hlavně ta dieta by měla pomoct a pak už krému nebude třeba