Hormonální antikoncepce. Ano či ne?

25. zář 2021

Co vás vede k tomu ji brát, nebo nebrat? Už jsem to do sebe nechtěla nikdy cpát, ale s kondomem vůbec nic necítím. U tělíska mi vadí ten pocit, že v sobě "něco" mám. Tak mě už napadá jen ta HA. Další děti už neplánujeme, ale do sterilizace taky jít nechci😐

cherie24
25. zář 2021

Zdravotní problémy, které jsem měla při braní HA a po jejím vysazení. 2x, protože jednou mi to nestačilo. Poprvé jsem dostala zánět žaludku, který přešel v chronickou formu a trápila jsem se s tím několik let, než se to zjistilo. Pak jsem tedy přešla na antikoncepční kroužek, abych nezatěžovala žaludek a po vysazení jsem rok chodila na vyvolávací injekce, protože se mi vůbec nechtěl vrátit cyklus. Naštěstí to žádné trvale následky nezanechalo a tělo se, ač teda po x letech, dalo dokupy. V pubertě jsem se aspoň nemusela bát, že si pokoním život a na plodnost to vliv nemělo. Ale už bych do toho nikdy nešla a dost i přemýšlím, jak pak řešit sex a ochranu u svých dcer ...

srnii
25. zář 2021

Na zdravce nám učitelka v gynekologii popisovala jak to funguje, jaký je to pro tělo zásah, tak jsem ji přestala brát. Od té doby jsme s manželem používali Pharmatex globule, zavedou se před stykem do pochvy. Spokojenost, užívali jsme je 6 let a pak jsem teprve plánovaně otěhotněla, takže fungovaly 😁

autor
25. zář 2021

@cherie24 Na mě to žádný vliv nemělo, aspoň jsem si nevsimla. Ten cyklus se pak taky musel srovnat.
@srnii není to zabiják romantiky? Když mám chuť, musím čekat, až budou děti spát, vadí mi, že to pak už není spontanni. A ještě k tomu globule, no nevím. Ale když jsem chodila s doktorem, taky chtěl, abych to přestala brát.

cherie24
25. zář 2021

@srnii taky jsem používala globule + partner se hlídal.
Pochybuji, že by to zvládlo zabít všechny spermie, když by se chlap nehlídal. Neužívala jsem je teda pokaždé, taky jsem si sledovala cyklus, takže jsem věděla, kdy je to bezpečné (po ovu), kdy být v pozoru a kdy se vyhnout úplně. Paradoxně to bylo bezpečnější než kondom, to mám první dceru a tam pak ani prášek po nepomohl. Takže já kondomům nevěřím a vracet se k nim už neplánuji. 😄

cherie24
25. zář 2021

Tak zabiják romantiky to není, ta globule má účinnost několik hodin a může se to zavést v rámci předehry. Kondom musí taky chlap rozbalit a nasadit, tak už to není takový rozdíl, jestli se rozbalí globulka a zavede jí třeba chlap dovnitř nebo si bude nasazovat kondom ... Jinak, co jsem se pak naběhala po doktorech kvůli tomu, tak mě fakt překvapilo, kolik doktorů se vyjádřilo k tomu, že takové svinstvo do těla nepatří. Ale třeba moje gynekoložka kouká na každého jako na blázna, když neplánuje dítě, ale antikoncepci si předepsat nenechá. Tvrdí, že je to lepší než potraty a zanedbávané děti, což je nejspíš pravda. 🙄

srnii
25. zář 2021

Zabiják romantiky to určitě není, nebo my to tak nikdy nepociťovali. Chtěla jsem to rozvést ale už to napsala přesně tak jak jsem chtěla Cherie24 😊

@cherie24 zneškodní to všechny. Jak jsem psala, užívali jsme je 6 let a pozor si nedávali a pak když jsme se rozhodli, že otěhotním tak to vyšlo hned jak jsme je přestali užívat.

pampeliska1313
25. zář 2021

Nebrala bych už. Když jsem brala hormonálku, nešlo zjistit bez ultrazvuku(kterej mi nikdo neudělal), že mám problém… přišlo to až několik let po vysazení. Za mě už ne.

cherie24
25. zář 2021

@srnii tyjo tak to mě docela překvapilo. Nečekala bych, že to opravdu zvládne plný zásah. 😄 Ale tak já jsem v tomhle celkově hodně nedůvěřivá. Potom, co mám malou přes kondom i prášek po, jsem zaujala postoj, že 100% ochrana je jen nemít sex. 😀 Nebo ty trvalé zásahy ať u ženské nebo chlapa, ale do toho by se mi taky vůbec nechtělo. Připadá mi to takové nepřirozené. 🙂

malinkaelinka
26. zář 2021

Já jsem pro sebe zvolila odebrání vejcovodu, provedeno v rámci druhého CS. HA jakoze prášky jsem nemela nikdy, roky jsem měla Mirenu. Byla jsem mladá, neinformovana, bylo to pohodlné, 11 let jsem díky tomu nemenstruovala. Nemyslím si, že to bylo dobře. A co se týče HA, jakykoliv zásah do hormonalniho systému vyvolá reakce celého těla... s tím, co už dneska vím, bych HA rozhodně nechtěla a pro své dcery budu společně s nimi hledat jiné řešení. Koukni třeba na antropolozku Katerinu Baniariovou ( na insta Bagniari), najdeš spoustu informací na téma cyklu a antikoncepce.

srnii
26. zář 2021

@cherie24 tak to se nedivím, že jsi nedůvěřivá 😁 po tomto bych asi taky byla 😁

barulina
26. zář 2021

Ja užívala antikoncepci od 16 let. Vysadila vzdy v době ldyz jswm chtela dite.. Myslela jsem si že teď po 2 porodu už nebudu, ale měla jsem tak rozhozeny cyklus jak nikdy(vzdy jsem mela vse ok s anti i bez) nevím co se stalo, tak jsem si skočila pro a hned uplne vse ok zase. Vse ma. Svá pro a proti. Snižuje riziko rakoviny vaječníků, zvyšuje rakovinu prsu. Ja jsem s antiko spokojena

tasimia
26. zář 2021

Já jsem třeba za antikoncepci ráda. Mam nizkohormonalni a hlavně mám pravidelně MS. Což mi globulky aj.nezaruci. Takze méně zánětu a konečně se mi nevrací endometróza a i cysty se zlepsily.

marcicek84
26. zář 2021

Na co antinu? Tolik problemu co jsem mela,bolest hlavy,hemoroidy,vykyvy nalad,nechut k sexu,po vysazeni bylo do 3 mesicu po problemech, ale taky prvnich 5 let problemy nebyly,pak to zacalo,po dodelani skoly jsem to prestala brat a prisla uleva.Antinu pochopim u pubertaku,kdy se fakt otehotneni nehodi,ale v trvalem partnerskem vztahu se to da resit jinymi metodami...s vekem sance na otehotneni stejne klesa...

leniczka23
26. zář 2021

Mam poruchu štítné žlázy, to je první důvod další důvod je, že bych ráda taky měla chuť na sex, což s antikoncepci jde jen horko těžko, chci svoje tělo neovlivněné.
Používáme pharmatex, v plodné dny pro jistotu muž ejakuluje mimo mě. Tuto metodu používáme už víc jak 5 let, ale chystám se časem na podvázání vaječníků.
Pharmatex je myslím dobrý konpromis.

klokanka31
26. zář 2021

Nelíbí se mi do sebe cpát hormony, ale další děti opravdu nechci, kondomům nevěřím a ani si to s ním člověk neužije, tělísko nechci protože to je něco cizího v těle.

madbetka
26. zář 2021

Nikdy jsem ji nebrala a nikdy s tím neplánuji začít. Uměle úplně vyřadí z provozu fungování mého těla a na to se mám moc ráda 🙂
Jedeme STM, kombinujeme s kondomy (v plodném období).

lachtanice86
26. zář 2021

Brala jsem ji 8let v kuse. Žádné změny nebyly. Nepribrala jsem, nemela problémy s libidem ani psychikou. Po vysazení, jsem byla 3cyklus plánovaně těhotná. Bylo super neřešit kdy prijde ms. Ted mam čerstvě druhé dítě a ha už mam doma, jen čekám na prvni den ms. Mam ji nizkohormonalni a neberu ji primárně kvůli ochraně před těhotenstvím, ale jako lék na nemoc, na kterou žádná léčba neexistuje, pouze se hormony potlačuje, pokud bych je nebrala nejdéle do roka by me čekala další zenska operace. Za dobu nebrání ha jsem byla na 4 laparkach, kvůli té nemoci. Tedy ne děkuji a vitej ha.

autor
26. zář 2021

Měřit bazální teplotu jsem zkoušela chvíli, ale abych si byla stoprocentně jista, tak tam těch zbývajících dní moc není. A taky hýbe s teplotou, když vztanu jindy než obvykle kvůli dětem. Mám trvalý vztah ale další děti už opravdu ne. S kondomem mi to nevyhovuje právě, necítím přes to žádné vzrušení. Se nedivím že je chlapi nechtějí
😀 Zajímavé kolik vás doporučuje ten Pharmatex. Nad tím popřemýšlím.

lachtanice86
26. zář 2021

@tasimia přesně z toho důvodu ji teď, po dětech, začnu znovu brát. Endo, cysty, bolesti a operace jsou horší než ha

autor
26. zář 2021

Obě děti se povedly hned a v rodině máme i děti po čtyřicítce. Žádná nehoda se prostě nesmí stát.

drep
26. zář 2021

Beru a dál brát budu, nekouřím, nejsem tlustá, riziko trombembolie jsem vyhodnotila jako zanedbatelné, nežádoucí následky HA na sobě nepozorujuju. Kondomy jsou mi nepříjemné, tělísko se moc nehodí z menstruační houbě, bazální teplota je u mě neaplikovatelná, o ejakulaci mimo mě nestojím.

autor
26. zář 2021

@drep Díky. A je rozdíl v tom jakou nebo je to jedno? Je potřeba něco doktorce sdělit nebo se nechat na něco vyšetřit, než bych to začala brát? Je jich tolik druhů a moje gyndarka se mě nikdy nezeptala na nic a jen tak prostě něco napsala (ale brala jsem ji asi 10 let a problémy mi to nedelalo). To je divné, když to tolika ženským nesedí. Díky za radu.

drep
26. zář 2021

Já jsem za sebe zvolila co nejjednodušší cestu aplikace (náplasti), protože s mým rozlítaným životem nejsem moc schopná pravidelného užívání tablet. Nejsem gynekolog, nevím, jestli mají doporučené postupy, zda něco vyšetřovat, kdybych byla obézní a/nebo kuřačka, nechala bych si vyšetřit trombofilní mutace jako samoplátce.

17mia17
26. zář 2021

Ja som brala asi tri roky HA a musím povedať, že aj normálne som dosť precitlivelá, ale pri tej hormonálnej antine mi vyložene bolo často doplaču bez zjavného dôvodu a mala som skoro až také depresie. Rozpisovať by to bolo nadlho. No až po vysadení mi došlo že to bolo z antiny. Začala som mať lepšiu náladu a proste bol to veľký rozdiel. Z priateľom sa snažíme o miminko potom by sme chceli ešte jedno a potom by som asi šla do telieska. Ale to ešte uvidíme. Antinu ani kondóm už nechcem. Skôr sa potom poradím z gynekológom čo mi doporučí, ak by sme neskôr chceli tretie dieťa aj, aby to potom šlo. Mimochodom tá HA mi aj rozhodila na pol roka cyklus po vysadení.

petrasipkova1
26. zář 2021

HA jsem brala jako studentka, kdy by bylo miminko problém a byla to hruza, úplně mi to tělo ochromilo, libido 0, teď mezi dětmi a po dětech úplně super, sleduji ovulaci, vnímám svoje tělo jak přesně funguje, cyklus pravidelny. Ještě par let by nebyl žádný závazný problém přijmout další děťátko do rodiny v případě nehody, i když se snažíme aby nebyla 🙈potom jsme s manželem mluvili o vasektomii. Tak uvidime co nám život přinese.

cherie24
26. zář 2021

Kdybych neměla problémy, tak jí nejspíš beru. 🙄 Za prvé bych neoběhala tolik doktorů, takže bych neslyšela tolik názoru proti a za druhé je to opravdu pohodlné. Člověk si může plánovat cykly, nemusí nic řešit. Jde to kdykoli, kdekoli. Chuť na sex jsem měla pořád, jako bonus jsem měla krásnou pleť. Samé výhody. Pak jsem si řekla, že bych chtěla dát tělu pauzu, když partnera nemám a dělo se něco hrozného. Akné i na zádech, kvůli stavu pleti jsem přemýšlela, že se snad dám na muslimskou víru a začnu chodit v burce a každé 3 měsíce vyvolávací injekce, strach z neplodnosti, cysty na vaječnících. Tohle všechno jsme měla i před anti, ta to zakryla a pak jen umocnila po vysazení. Na jednu stranu jsem ale vděčná, že jsem mohla dostudovat bez obav a nemusím teď řešit, že bych třeba v pubertě otěhotněla, protože to by bylo něco hrozného. Za to s kým jsem tenkrát byla se vyloženě stydím. Ale teď už umím se svým tělem trošku pracovat, dítě už teď není konec světa a raději zvolím šetrnější způsob ochrany. 🙂

alishka111
26. zář 2021

Já jsem HA brala skoro celý dospělý život, žádné negativní účinky jsem nepozorovala, jen otěhotnět mi vždycky trvalo asi rok. Teď ale, ke 40citce už se mi nechce, přeci jen nějaká rizika to mít může, tak manžel podstoupil vasekzomii a je ti paráda. Žádný starosti, sto pro účinnost, zakrok trval par minut a manžel nepoznal jedinou změnu. To jen k úvaze 🙂

budouci_maminka
26. zář 2021

Antikoncepci nepovazuji za nic zdravého co bych do těla měla dlouhá léta zavádět..každopádně OFT: někde jsem četla že hormonální antikoncepce ovlivňuje výběr partnera. Že si prostě trochu pozměni vuni a receptory a ty si pak pod tím vlivem vybiras jiné kandidaty než by sis vybrala bez antikoncepce. Psali tam že i to může být důsledek vysoké rozvodovosti v obdobi při těhotenství a po porodu nebot najednou partneři zjistí že si "nevoni" a nabaluji se na to další problémy. Jak moc je to pravda netuším ale zaujalo mě to jako myslenka

andelka
26. zář 2021

Brala jsem ji dvakrát několik let, negativní zkušenosti nemám. Po posledním porodu jsem zkoušela HA pro kojící,ale to se nedalo. Takže kombinuje měření bt a kondom. Tělísko nechci ze stejného důvodu. Ale než brát HA dalších xlet,tak spíš plánuju sterilizaci až dokojim. Na vasektomii manžel nechce,i když jsme se o tom důkladně bavili. Bude mi 39 příští rok, těhotná jsem vždy na první šup,i z přerušky,a další dítě už fakt nechci. Ale brát HA třeba dalších 10-13 let než bude přechod,se mi nechce no. A kondom taky není zrovna můj oblíbenec. Krému, pesaru,moc nevěřím. A víc možností není.

andelka
26. zář 2021

U Pharmatexu mi vadila manipulace, příliš mokro,a musí se dávat pozor čím se před a po myjes. Takže u nás po pár pokusech nee.