Obilniny jsou obvykle jednoleté rostliny pěstované pro svá škrobnatá semena (zrna, obilky), tato suchá zrna lze skladovat poměrně dlouho. Počátky pěstování původních odrůd pšenice (jednozrnky a dvouzrnky) a ječmene byly potvrzeny již v období neolitu před 12 tisíci lety v oblasti Úrodného půlměsíce (údolí Nilu, východní část Středomoří, údolí řek Eufrat a Tigris).
V kuchyni je možné používat celá zrna nebo z nich vyrobené kroupy, lámanku, vločky, krupici nebo mouku. Z lepkových i bezlepkových druhů obilnin se připravují různé chleby, placky, housky, buchty a jiné sladké i slané pečivo, kaše22, těstoviny, extrudáty (např. popcorn, burizony, pufované chlebíčky, snídaňové cereálie, instantní kaše), müesli, sladidla7 (slady a sirupy) nebo také nápoje, kvašená nebo rostlinná "mléka"1, z některých druhů se lisují i rostlinné oleje1 (např. olej z rýžových otrub, pšeničných nebo kukuřičných klíčků).
Zrna jsou používána nejen jako součást lidské stravy, ale i jako krmivo pro zvířata. Celé zelené časti rostlin slouží také jako krmivo (píce, siláž), vymlácená sláma pak jako krmivo a podestýlka. V průmyslu se obilniny používají k výrobě paliv.
Nadbytek jednoduchých sacharidů i polysacharidů ve stravě zvyšuje riziko vzniku zubního kazu3, nadváhy, kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky a také ohrožuje zdravou střevní mikroflóru6, protože podporuje růst nežádoucích mikroorganismů, hlavně kvasinek. Přitom zdravá a správně mikrobiologicky osídlená střeva jsou základním kamenem dobře fungujícího imunitního systému. Za vyvážený, zdravý příjem potravin bohatých na polysacharidy, tedy brambor a celozrnných obilnin, je považováno množství odpovidající přibližně 1/4 objemu potravy. Konzumace celozrnných obilnin v přiměřeném množství pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru a cholesterolu v krvi a zdravé prostředí ve střevech. Je prevencí zácpy3, diabetu 2. typu, kardiovaskulárních chorob, rakoviny a zánětlivých onemocnění. Volbu druhů obilnin je třeba přizpůsobit i zdravotnímu stavu člověka. Druhy obsahující lepek nejsou vhodné při celiakii1, jiné bílkoviny obilnin mohou způsobovat alergické reakce6. V Evropě je u kojenců a malých dětí poměrně častá alergie na pšenici, velmi málo častá je naopak alergie na rýži1.
V tradičních kulturách (u přírodních národů) a ještě v relativně nedávné evropské historii, do konce 19. století, byly obilniny konzumovány celozrnné a především namočené a dlouho vařené na kaši22, jako kváskové pečivo nebo kvašené nápoje. Takto upravené obilniny jsou nejvýživnější, kvasné procesy totiž rozkládají fytáty a jiné antinutriční látky (látky bránící vstřebávání živin). Nejméně vhodná je bílá mouka a extrudované výrobky (při vystavení velmi vysokým teplotám se mění bílkoviny a dochází ke ztrátám některých aminokyselin).
Obilka se skládá z vnější vrstvy otrub, které obsahují převážně rozpustnou a nerozpustnou vlákninu a vyšší množství minerálních látek. Uvnitř se nalézá endosperm, který je složen především ze sacharidů a slouží jako zdroj energie při klíčení, a klíček bohatý na vitamíny, minerály (hlavně hořčík, selen, měď a mangan), fytoestrogeny, antioxidanty a nenasycené tuky2 (hlavně omega-6 mastné kyseliny. V prodeji jsou celozrnné obilniny či výrobky z nich a ty kromě endospermu obsahují právě i otruby a klíček. Dále lze koupit zrna polobroušená a nebo zrna zbavená otrub a klíčku, tzv. bílá, a výrobky z nich (např. bílá rýže1, bíla pšeničná mouka). Celozrnné výrobky se můžou o něco hůře kousat a trávit a snáze žluknou (z důvodu obsahu nenasycených mastných kyselin z klíčku). Bílá mouka je proti celozrnné mouce podle stupně vymletí zbavena v podstatě veškeré vlákniny a značné části minerálů a vitamínů, např. i více než poloviny vitamínů skupiny B, více než 90% vitamínu E, 50% vápníku, téměř 90% železa, 75% draslíku a více než 50% hořčíku.
Nadbytek vlákniny může způsobovat průjem1, nadýmaní nebo zácpu3, obzvlášť při nedostatečném příjmu tekutin7. Může vést také k nedostatečné výživnosti stravy (vláknina neobsahuje vitamíny, minerály, bílkoviny, tuky, využitelné sacharidy) a k horšímu vstřebávání minerálních látek, nicméně celozrnné obilniny jich obsahují více než bílá mouka či rýže, platí tedy ono okřídlené - přiměřeně.
Nedostatek vlákniny ale mívá podobné projevy jako její nadbytek. U kojenců pro zajištění dostatku vlákniny obvykle postačuje konzumace zeleniny a případně ovoce. Pokud dítě dostává obilniny, měly by převažovat bezlepkové druhy a ne plně celozrnné pečivo. U batolat se za přiměřený příjem vlákniny považuje množství v gramech za den, které se vypočte jako věk dítěte v letech plus 5.
Většina obilnin obsahuje hodně esenciální aminokyseliny methioninu a málo esenciální mastné kyseliny lysinu. Tyto aminokyseliny si lidské tělo neumí vyrobit a je proto nutné je dodávat ze stravy. Na rozdíl od obilnin se ale v luštěninách3 nalézá hodně lysinu a málo methionu, konzumace obilnin a luštěnin dohromady proto zajišťuje příjem všech esenciálních aminokyselin (tzv. kompletní bílkoviny).
Tato kombinace potravin je obvyklá ve vegetariánské kuchyni a také v tradičních kuchyních (lze se až podivovat intuitivní moudrosti předků) - jedná se např. o indický dál (luštěninový pokrm) s rýží1 nebo pšeničnými plackami, mexické fazole s kukuřičnými tortillami, středovýchodní cizrnový hummus či falafel s pšeničným pita chlebem, asijské tofu (sójový "sýr") s rýží, dokonce sem spadá i moderní toastový chléb s burákovým "máslem". Není ale nutné luštěniny a obilniny konzumovat ve stejném jídle, jde o jejich poměrné zastoupení ve stravě. Samozřejmě je možné obilniny kombinovat nejen s luštěninami, ale i s jinými zdroji bílkovin - masem, rybami, ořechy4, semínky či vejci.
Nové studie doporučují, kvůli snížení rizika vzniku celiakie1 a cukrovky 1.typu, zařazovat lepek již v začátcích zavádění dětských příkrmů10 ve velmi malém množství od ukončeného 4. do 7. měsíce. Pravidlo plně kojit5 nejlépe do půl roku stále platí. Lepek se má, například ve formě na kaši22 rozvařených vloček z lepkové obilniny, zavést v symbolickém množství (jedna lžička až lžíce 2-3x týdně) v době, kdy je ještě dítě co nejvíce kojeno70 (kvůli ochrannému vlivu mateřského mléka7). Plné dávky lepku je vhodné dávat nejdříve po 8. měsíci.
Je třeba si uvědomovat, že děti do jednoho roku potřebují ke zdravému fyzickému i mentálnímu vývoji především bílkoviny (kojené70 děti mateřské mléko7 nebo nekojené děti umělé mléko49, vejce1, maso, ryby, luštěniny3, ořechy4, semínka3) a tuky2 (mateřské mléko nebo UM, žloutek, maso, ryby, avokádo, rostlinné oleje1, ořechy, semínka, sádlo a máslo). Kaše nebo příloha dodá především sacharidy na úkor zdravější, výživnější stravy (mateřského nebo umělého mléka, zeleninového příkrmu). Podávání obilnin ve větším množství může vést k nedostatku bílkovin, tuků, vitamínů skupiny B, zinku a železa ve stravě miminka.
Na trávení složitých sacharidů (obilnin) nejsou děti příliš dobře enzymaticky vybaveny až do dvou let věku (projevuje se např. jako bolesti břicha, kolika25, zácpa3, průjem1, časté noční buzení nebo naopak nepřirozeně dlouhý spánek6 v kuse), takže ani kaše by neměly být podávány ve větším množství v začátcích přikrmování. Obilniny je v některých zdrojích doporučeno zavádět až jako jeden z posledních příkrmů, po 8. měsíci dítěte, kdy lze zkusit dávat malé množství kaše22 třeba ke snídani nebo jako přílohu k zeleninovému či maso-zeleninovému příkrmu. Jiné zdroje ale doporučují kaši již od 4. ukončeného měsíce (obvykle rýžovou1) a to na noc, aby miminko spalo déle v kuse. Na nácvik kousání je dítěti možné podávat extrudované křupky.
Více informací naleznete v článcích Zavádění dětských příkrmů10 a Kaše22.
Jedná se o rostliny z čeledi lipnicovité (trávy). Podle způsobi fixace oxidu uhličitého při fotosyntéze se dělí na C3 a C4 rostliny.
Jejich obilky mají podélnou rýhu, stéblo je duté, ale jeho kolínka jsou vyplněna dření. Nejplodnější jsou dolní kvítky klásku. Při klíčení raší více zárodečných kořínků. Rostliny potřebují dostatek vláhy, na teplo nejsou tak náročné.
Jejich obilky jsou bez rýhy, stéblo mají celé vyplněné dření. Nejvíc plodné jsou v klásku horní kvítky. Rostliny jsou náročnější na teplo než vodu.
Patří do jiných čeledí než lipnicovitých, jejich zrna ale mají podobné složení a využití.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu