Mladý ječmen je vysoce výživná usušená šťáva vylisovaná z jen několik dnů starých zelených listů ječmene.
Postup výroby mladého ječmene - video (JAP):
Složení mladého ječmene
V suché podobě obsahuje 28% bílkovin, 50% sacharidů (včetně vlákniny) a vysoké množství chlorofylu (zelené rostlinné barvivo). V mladém ječmeni se vyskytuje až 3000 enzymů, mezi nimi např. superoxid dismutáza se silnými antioxidačními účinky. Přítomné flavonoidy jsou rovněž silnými antioxidanty a mají i další pozitivní zdravotní účinky.
Mladý ječmen vyniká i obsahem vitamínů, hlavně betakarotenu, vitamínů B1, B2, B6, B12, kyseliny pantothenové, kyseliny listové37, vitamínů C a K1). Vyznamná je i koncetrace minerálů, především draslíku, vápníku, železa a hořčíku.
Možné účinky zeleného ječmene
zdroj energie
působení proti překyselení organismu
podpora krvetvorby, pomoc při anémii (chudokrevnosti)
likvidace volných radikálů, silné antioxidační vlastnosti
Užívání mladého ječmene se z důvodu obsahu vitamínu K nedoporučuje při užívání léků2 na ředění krve (např. Warfarinu). Nesmí se užívat při radioterapii (ozařování). Neobsahuje lepek, je proto vhodný i pro celiaky1.
Mladý ječmen se užívá ve formě nápoje, prášek se rozpustí ve vodě a vypije.