Velmi živá, svéhlavá, neposlušná dcera 2 r. 4 m. Máte konkrétní výchovnou radu?

svntvt
23. říj 2019

Děvčata, casto tu v diskuzich ctu o vychove,nevychove,respektu,dokonce i placani na zadek 😁 atd. Rada bych vas poprosila o nazor a konkrétni radu, ne jen otrepane obecne fraze s poucky. Mam doma opravdu velmi zivou svehlavou slecnu 2r4m, je to s ni celkove hodne tezke, vsichni mi tvrdi, ze to nemuze byt tak hrozne, dokud ji nevidi, kor kdyz ,,ma svuj den,,... Nikdo mi neporadi,nikdo si s ni moc rady nevi. My uz sme zkouseli fakt vsechno, pres vychovne preslapy ve forme placnuti na zadek, vyhrozovani, uplaceni 😂 az po domluvu, respektovani, omezeni zbytecnych zakazu atd. Je ale proste fakt strasne divoka. Ted jsem podruhe tehotna a zacala jsem to nezvladat. Nakonec jsem skoncila s hematomem v nemocnici a ted se bojim zpatky domu 😂 jo miluju ju, ale vůbec si neumim představit prisny klidovy rezim a ji doma, a i manzel z toho ma hruzu,vi, ze i kdyz bude on doma,ona me v klidu nenecha. Ted tady byli na navsteve a zas se tu hnetla po posteli a parkrat mi pomalu skocila na bricho. Vysvetluju, premlouvam, po dobrem, po zlem, nic...nulova reakce, dam na zadek a za chvilku je to to same... Neni takova porad ale teď je toho i skrz moji hospitalizavi na ni moc a ja se fakt bojim, co mam delat. Sama doma to s ni nezvladam, na prochazky ted ani nemuzu, hrat si s ni taky moc nejde, u niceho nevydrzi dyl nez 10 min...manzel doma chvilku muze byt ale pristi tyden,max ten dalsi uz do prace musi...a ja se desim toho co bude. Ona je nejhodnější venku...tam ma co delat. Ale ja nejenze nemam na to energii,ja ted kvuli hematomu ani nemuzu... Proste mam fakt strach co bude a jak tohle tehotenstvi zvladnu ...

jancabr
23. říj 2019

Vůbec netuším co poradit, mám zatím 10 měsíční dceru a je velmi hodná. Přeji pevné nervy a napadá mě jen nějaká dětská skupina či školka. Aspoň na dva tři dny v týdnu?

amazonkajanik
23. říj 2019

Ve dvou letech se říká,že je to taková první puberta. Neteř byla taky nezvladatelna. Když jsem jí hlídala a chtěla prebalit,musela jsem k druhé sestře,aby ji pridrzela. Jestli je hodná jen venku,zkusit sehnat někoho na hlídání

svntvt
autor
23. říj 2019

@jancabr jj manzel ji tam ted dal dvakrát na pul dne a chce v tom kvuli me pokračovat. Taky v tom momentalne vidime jedine reseni 🤔

verionka
23. říj 2019

Nám se osvědčila důslednost. Synek je tedy relativně hodný (podobný věk jako vaše dcerka), ale také měl období, kdy nás doma třeba kousal, stipal, bouchal,... vysvětlovali jsme, prosili, zakazovali... A nakonec také placli přes zadek. A to jediné zafungovalo a hned napoprvé, ale muselo to být opravdu plácnutí, a když brečel, tak ne, že bychom ho utěšovali nebo se omlouvali...prostě to myslet vážně a nechat dítě, ať se srovna s tím, že to, co delalo, bylo špatně. A to same pro zákazy. Když zakazeme nebo rekneme, že něco nebude, když bude zlobit, tak to prostě neni, ne, že si to pak vyrve. A myslet to vážně, dítě to vycítí. Ale na každé dítě platí něco jiného. Drzim palce 😉

svntvt
autor
23. říj 2019

@verionka jako nechci o sobe tvrdit, ze jsem důslednost sama 😂 ale na tohle si dávám fakt bacha, pac ji znam, ze toho pak hned zneuzije. Pokazde se ta duslednost nepodari na 100%, ale myslim, ze ve vetsine pripadu to dodrzujeme docela hezky a ona se i potom min vzteka, pac vi, ze ji to stejne k nicemu neni (pri vzteku nepovolim zpetne nikdy, to vim, ze bych si na sebe upletla bic). Akorat, co teda konkretne delat v tom pripade skakani a opírání se o moje břicho kdyz lezim? Kdyz to udela, tak zvysit hlas? Nebo fakt hned placnout? Nebo jak ta konkrétni reakce ma vypadat? Placnout a treba aby ji manzel odnesl z postele? Nevim no.. ona na sebe tim i přitahuje pozornost a bojím se aby toto prave nezpůsobilo presny opak, ze se bude citit ode me odstrcena. Jenze ja ji to nemuzu dovolit, ten hematom je nebezpečný.

neomenia
23. říj 2019

Ahoj, vubec ti to nezávidím. Ja mam rozdil 5 let a pohoda, tenkrát ve čtyřech letech dcera zcela jasně pochopila, že je mi blbě, hrala si sama, byla hodná. S dvouletou to pzjde hůř... Snažím se vcítit do vaší situace. Pokud nemate babičky na hlídání a dcera je takto nezvladatelna, volila bych detskou skupinku alespoň 3x týdně, a doma jinak pohadky na PC. Pisu to, i když nejsem zastance toho, davat tak male deti do skolky a nechat je trávit cas u PC. Ale když jde o zdraví vas a miminka, je to jina situace. Mnoho štěstí!

irena1111
23. říj 2019

@svntvt Jak to popisuješ, tak je tvoje dcerka asi trochu živější. Možná chtělo s tím druhým miminkem počkat, ael když už se stalo a máš ještě navíc zdravotní problémy tak by bylo určitě fajn zkusit sehnat někoho kdo by ti mohl s malou pomáhat (příbuzenstvo, kamarádky) a když už je s tebou doma tak jí co nejvíc zaměstnávat. Nevím, jak přísný klidový režim musíš dodržovat, ale malá potřebuje pozornost takže je potřeba jí pořád něco vymýšlet a když u ničeho dlouho nevydrží tak to prostě střídat. A pokud jde o to skákání nebo lezení na břicho, tak určitě jasně a zřetelně říct, že to nesmí a pokud to nepomůže jen zvýšeným hlasem, tak rázně chytit za ruku a sundat a hned vymyslet nějakou zábavu aby se nepokoušela to dělat znovu.

verionka
23. říj 2019

Pokud je tatínek ještě tento týden doma, asi bych to zkusila řešit tak, že pokud ti začne skákat po břiše, tak tatínek zakročí a prostě ji odvede z pokoje, kde ležíš, pryč a nepůjde za tebou, dokud to nepřestane dělat. Když přijde a udělá znovu, tak zase odvést pryč...

verionka
23. říj 2019

A vyvazovat ji to společnými činnostmi klidně v posteli (knížky a tak), když bude hodná a nebude skákat.

miguelita88
23. říj 2019

Když si vzpomenu na své dětství, jediné co u mě pomáhalo, byla proste a jednoduše varecha😊 Když nebyla po ruce, použila máma proste ruku. A ze to s ni umela😂 Zabouchla mě v pokoji a nazdar. A rvát jsem směla jenom potichu😂 Dodnes na to se smíchem vzpomínáme , ještě si děláme srandu, ze mě rezala málo. Nějaké vysvětlování nebo přemlouvání neexistovalo. Takže asi tak😂

xcassiopea
23. říj 2019

Ahoj, s tím skákáním na břicho jsem to měla podobně, dceru tedy mladší, ale taky slušně živou. Řekla jsem jí, že to dělat nesmí, že by mohla mamince a miminku ublížit a proč. Ukázala jsem jí jak mi má bříško pohladit a pofoukat a už to nedělat protože to maminku bolí. Pokud nezabere, říct to rázněji a odvézt pozornost. Když ani to nezabere, zvýšit hlas a pokud nezareaguje ani na tohle, už bych jí v tom prostě zabránila i za cenu plácnutí přes ruku nebo přes zadek a dolů. Pokud si nevezme ponaučení, už nic nevysvětlovat rovnou rázně nesmíš tohle dělat, to maminku bolí a pak prostě nepouštět do postele nebo kde Ti skáče na břicho. Pak říct ne nesmíš, skákala jsi mi na bříško a maminku to bolelo, prostě ne. Pokud je rozjívená, rovnou jí říct ať jde dál aby mamince neublížila. Držím palce, ale tohle musíš zvládnout, třeba jí i nějak zaměstnat když už to neděláš, ať Ti pomáhá například podávat prádlo při věšení, uklízet hračky, míchat si hrnec s vařečkou prostě najít něco abys jí za to mohla pochválit jak je šikovná krom běžného malování, my počítali jak dlouho vydrží na jedné noze, házely balónkem o zeď, skákací gumovej kůň, cvičili jsme prostě co mě napadlo aby se vyřádila. Pak se Ti to bude moc hodit až bude miminko na světě a té pozornosti ať se budeš snažit sebevíc bude mít o malinko méně. Držím palce. Já teda plácnutí neuznávám a využila jsem jen opravdu v extrému, ještě teda nemám vyhráno ale víc jsem začala i mazlit, teda ne když dělala neplechu, ale jindy. Ale jak už tady zaznělo, na každé dítě platí něco jiného, uvidíš co zabírá. Drž se

zelenaesmolda
23. říj 2019

@svntvt
nemuze si manzel vzit paragraf a by s ni doma?

malytlustyhroch
23. říj 2019

Syn je trochu starsi a povahou dost klidny a stejne za 9 mesicu nepochopil na 100% ze mi nemuze lezt na bricho nebo se o nej opirat. Kdyz hrozi, ze by me mohl do bricha kopnout, treba kdyz lezi vedle me v posteli naucila jsem se pro jistotu mit kolem bricha velky polstar naplneny polystyrenem. Nic to nemeni na tom, ze se po me skakat nesmi, ale ja jsem trochu klidnejsi.

prejeta_zaba
23. říj 2019

A co je na tom za výchovnou radu? Prostě nemáš dcerku "kam postavíš, tam najdeš" ale živé akční dítě. Podle mě je nemožné s ní být sama a ležet. Možná s chřipkou, ale ne, když nesmíš vstávat kvůli břichu. Leda zamklá v jiné místnosti. 😄 To budete muset nějak udělat - asi širší příbuzenstvo střídat s manželem, školka... 🤷 Někdo ti tu radí důslednost, to samozřejmě, ale to je běh na dlouhou trať. Takové dítě se potřebuje především vybít. Asi těžko ji udržíš 8 hodin v klidu číst. 🤨

zlatoja
23. říj 2019

Ahoj. Ja mam deti s rozdilem necelych 2 let a starsi dcera je taky hodne ziva. Nam pomahalo od zacatku mluvit o miminku v brise a ze musi byt na to brisko opatrna. Chodila s nama na vsechny utz a to mimi tam videla. Kdyz se rozdovadela a hrozil nejaky naraz, tak jsem teda asi automaticky zvysovala hlas. A posledni mesic pred porodem, kdyz byli venku nejvetsi vedra, tak jsem holt povolila televizi a koukali jsme spolu na pohadky. Neni to idealni, ale pomahalo to. A jsem opravdu rada, ze malemu uz jsou 3 mesice a zacina byt pevnejsi, protoze toho by taky nekdy samou laskou rozmackla. Hodne stesti.

merope
23. říj 2019

Podle popisu malá potřebuje opravdu vybít energii - takže klidně dětská skupina 5 dní v týdnu (pokud je ta možnost a peníze).

suromana
23. říj 2019

Mám podobně živou neteř, čekám teď taky druhé dítě a představa, že bych ji měla mít doma, je hororová 🙂 Mám naštěstí už téměř čtyřletého syna, který je hodný a dává na bříško velký pozor. Asi bych taky doporučila dát do školky, dětské skupiny, stejně ji to brzo čeká a není nic horšího, než dat dítě do školky ve chvíli, kdy se mu narodí sourozenec. Přeji, ať to dobře dopadne.

drahmi
23. říj 2019

Nepopisujete naši dceru? Stejně stará a dost podobně divoká... K tomu už máme doma 7mi měsíční mimino. Od září chodí na dopoledne do školky a je šťastná jak blecha a já mám čas i na malou. Teď momentálně mám taky nějakou výchovnou krizi a ona totální období vzdoru. Tak tisíckrát denně řekne "nechci"... Od ranního oblékání po večerní čištění zubů 🤦 Těhotenství bylo peklo, s mimcem je to o dost lepší! Nejšťastnější je v kolektivu a venku. To je fakt milionová. Pevné nervy a hodně sil přeju! 🌻

leymea
23. říj 2019

Tak nejak neporadim, protoze ani nevim jak. Mam taky dvouletyho syna a jsem v sedmem mesici. U nas by bylo taky nemozne abych mela klidovy rezim a jen lezela (myslim, ze u takhle malych deti to proste nejde). Jen chci rict, ze syn mi taky nekdy skoci na bricho, da mi loket atd. Jenze to jsou proste chvile, ze si to neuvedomi. Ja jsem furt ve strehu a brisko si chranim kdyz vim, ze muzu neco ocekavat. Jinak mu vysvetluju, ze na brisko nesmi, on vi, ze tam je mimi, hladi, pusinkuje, ale nekdy proste zapomene.

jojs
23. říj 2019

@svntvt
Ahoj, zkus ji dat hodne lasky. Mam dceru, ted 2 a 4 mesice a syna 2 mesice.
Pro dceru to bylo hodne tezke, prestala jsem ji nosit, byla jsem hodne unavena a tak jsem ji musela i odstavit od mlika. Nesla to tezce, zacinala byt divocejsi a divicejsi, s tatou byt nechtela. Jak rikas venku to bylo lepsi. Kdyz sem se ji zacla vic venovat, a poradne a casto se s ni muchlila, rikala jak ji mam prada, zaclo to byt lepsi a po case, uz i hladila brisko a zacla se tesiit na mimi.

svntvt
autor
24. říj 2019

@zelenaesmolda paragraf ma od pondeli (od soboty su v nemocnici), takze ho muze mit max do pristiho ctvrtka...mohl by si dat treba jeste dovolenou, ale bohuzel toho ma ted v praci moc a potreboval by po tom paragrafu zacit pracovat... Ale myslim, ze i kdyz me propusti treba dnes, ze by ten paragraf mohl mit i kdyz budu doma, to bych chtela, je to ale max.9 dnů...

svntvt
autor
24. říj 2019

Diky holky. Ona jakoze vi, ze je tam schovane mimi, chodi, hladí ho, poslucha (dycky vymysli co tam v brichu pry říká 😁), na utz s nama taky byla (ale to obrecela,asi se bala a to mimi na obrazovce nepochopila 😂)... Ja si prave myslim ze potrebuje vic pozornosti a zabavení, ale tyjo nevim jak to dam, co 10 min.vymyslet novou aktivitu. Kdyz sem ještě fungovala, tak to bylo tak, ze kdyz videla že neco delam (vařím uklízím apod), tak mi bud pomahala, nebo se hrala se psem, nebo se i zabavila sama (s hrackama se moc nehraje,spis dycky vymysli nejakou blbost a u toho chvilku vydrzi), jenze ted poslední dobou jak jsem fakt uz nemohla,zabirala jedine televize. S tezkym srdcem jsem ji jo pouštěla hodně casto. Ted uz ji to baví vždy jen chvilku a proste chce neco delat a hracky a doma ji to nebavi 🤔 manzel ji dal ted 3x na dopoledne do skolky aby si zvykla, at ji tam muzem kdyztak dat az budu doma... Prvni den jen trochu pobrekavala, druhy to pry mela tezsi... No ale mám z toho strach ze se to tim umocni pac se bude citit odlozena/odstrcena, ackoliv vim, ze je ji tam z hlediska aktivity milionkrat lip nez doma... Kdyz se ji ptam zda se ji tam libilo, zda je ucitelka hodna a zda pujde zitra zase, vzdycky nsdsene odpovida ano. Nechtela jsem ji tam dacat driv jak po Vánocích, ale situace si to zada 🤔 dekuju vsem za rady prip. uklidneni, nekdy mi prijde, ze tak divoke dite mam fakt jen ja 😂 (ma to pry po me, mamka to zna, tchyne nestiha, jeji kluci byli takovi, ze jim dala hračku a vydrzely u toho dvě hodiny....)... Je to mazec no....

svntvt
autor
24. říj 2019

@jojs musim to zkusit aspon v ramci moznosti,ma to ted kvuli me tezke no...🙄

svntvt
autor
24. říj 2019

@drahmi ja prave asi mam i problém s tím ze jsem v hlave mela tu hranici 2,5 roku do školky a tim, ze jsme ji tam museli dat driv (ackoliv ne o moc 😂) mam trochu výčitky, zda na to je připravena, zda nejsu krkavci matka atd 😂 tak ráda slysim ze i takto male deti si mohou skolku uzivat...ja taky věřím ze krom toho počátečního styskani si to tam uziva (ucitelka rikala ze parkrat si pobrecela, ale ze je to takovy standard, ze oproti jinym detem rozhodne nijak vic nehysterci a ze je sikovna, divila se jak se hezky umí sama najest a ze se zatim ani jednou nepocurala a spolupracuje, tak to jsem rada...)

svntvt
autor
24. říj 2019

@prejeta_zaba no to je mi jasne ze i klidnejsi dite by melo problem takto vydrzet s matkou lezakem 😂 ja sem spis i chtela vedet jak resit nejak konstruktivně napr.tu situaci se skakanim na bricho a divocenim kolem me. Protože jsou situace kdy muze clovek vysvetlovat do nekonecna a pak jednou to dítěti cvakne a uz to neudela. Ja ale chtela radu jak to řešit nejak solidne když potřebuju aby to hned nedělala vubec 😂😂 unreal no... Je to hrozne takto rict, ale nekdy si preju aby byla v tomto jina,min divoka a zavidim vsem okolo, jake deti maji a citim se nepochopena a v jejich ocich spatna... Plus ted to tehotenstvi a ja su proste psychicky na odpis...

svntvt
autor
24. říj 2019

@xcassiopea diky moc, ja myslim, ze to co popisujes tak nejak delam, akorát to pak konci šíleným hysterakem a jeste vic nezvladatelnym deckem 🙄 asi to chce cas...s tím pomahanim vzdy pomahala, jenze posledni dobou jsem fakt nefungovala kvuli nevolnostem, nedostatku energie a ted jeste to krvaceni... Takze nejake stani u plotny veseni pradla a uklizeni hracek by ted sl o fakt jen v omezené míře. Ten balonek atd. je dobry napad 😂 zkusim uvidím...

hanka_333
24. říj 2019

@svntvt A hlidat nikdo z rodiny nemuze? U skolky bohuzel zas asi hrozi, ze bude nosit domu nemoce.

svntvt
autor
24. říj 2019

@hanka_333 ne-e...leda by si brali postupne dovolene 🤔 no uvidime, kdyby byla fakt nejak nemocna nebo tak, proste je asi budu muset donutit to poresit i dovolenyma 😧

hanka_333
24. říj 2019

@svntvt Jinak nevim, zda treba manzel muze jit do prace brzo rano, prijit rozumne a pak dceru alespon odpoledne vzit poradne vylitat.

svntvt
autor
24. říj 2019

@hanka_333 jj to asi pujde nejak, ikdyz rikal že zrovna ted pred Vanoci se toho tam na neho sype hodne...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru