Těhotenství a delta varianta covidu. Jaký průběh mají neočkované těhotné?

mon1806
3. srp 2021

Ahojte susedia vidím ze u vás kovid delta je už v plnom prúde prosím vás ako tu na tom tehotné neockovane? Aký majú priebeh??? Ďakujem

knuffel
3. srp 2021

No, sama jsem zvědavá, zda někdo z těch sedmi případů na 100.000 obyvatel napíše, protože "v plném proudu" si já představuju úplně jinak 🙂.

themuffin
3. srp 2021

@knuffel přesně 😂😂😂😂😂

levandule_k
3. srp 2021

Tady máš oficiální statistky u nás. https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19?ut... Nemyslím, že je to tak tragické.

jana_zofie
3. srp 2021

CR bude mit nizky statisticky vzorek. Ta delta tu jeste neni tak dlouho. Navic i kdyby ministerstvo nakrasne zverejnilo cisla u tehotnych, nema absolutne predstavu kolik a jake procento tehotnych v populaci je naockovano. Tahle data nesbira. Spatne by se to tedy interpretovalo. Doporucuju spis najit si nejake statistiky a shrnuti ze zahranici.

mon1806
autor
3. srp 2021

Práve preto píšem lebo spanielsko ma už za posledný mesiac 5 úmrtí tehotných žien, veľa predčasných pôrodov mŕtve Plody v matka h a podobne, kolegyňa je v Afganistane a detto aj keď Afganistan je sám o sebe celé zle ale preto sa pýtam

merope
3. srp 2021

@mon1806 Totéž UK, USA.

veruuu_kubesovic
3. srp 2021

@mon1806 v plném proudu? Ale kde že...🤦‍♀️

michaelarousova
3. srp 2021

@mon1806 siroko daleko neni u nas zasny nakazeny, takze to neporadim, alw Tyo k cemu je dobry sledovat statistiky umrti tejotnych po celem svete?

priefi
3. srp 2021

@mon1806 záměr se na vitamin D, ale pozor, ne abys ho brala hodně. Spíš si nech vzít krev, jak na tom s vitamínem D jsi a ať Ti lékař doporučí dávkování. Pokud bude v rámci normy, ber těhotenské vitamíny s vitamínem D, pokud budeš mít podhodnotu, poraď se s lékařem. Pokud by se stalo, že bys to chytla, záměr se na Antihistaminika, které lze v těhotenství, údajně pomáhají zamezit horšímu průběhu (už se dělají i studie, viz na mém profilu článek). A zkus na to nemyslet a doufej, že budeš mít štěstí a tu nemoc v těhu vůbec nepoznáš. Držím pěsti 🍀

jana_zofie
3. srp 2021

S vit D souhlasim, ale to neni samospasne. Pridej k tomu omega 3 mastne kyseliny. Ale spis bych doporucila nechat se naockovat.

knuffel
3. srp 2021

@jana_zofie V těhotenství naočkovat? Blázníš?
Kde krucinál ty lidi berou tu jistotu, že když jim to řekne doktor, je to tedy cajk? Těhotná nesmí pomalu ani kapky do nosu, ale vakcínu schválenou ve zrychleném nouzovém režimu v pohodě. Já se picnu!

priefi
3. srp 2021

@knuffel asi tak nějak. Třeba vakcína tetanu, o které jsem psala, se teoreticky v těhu může, ale prakticky skoro žádný doktor nechce tetan těhotné dát, pokud to není vysloveně nutné (třeba kvůli úrazu). Ale rychlokvašku klidně těhotné naočkují... To, že nad vakcínou pracovali už od roku 2005 nebo 6, to mě osobně třeba neuklidnilo, protože když začal Covid, četla jsem si různé zdroje a dívala se na vakcinaci sars a ta vakcína nebyla moc úspěšná, byly tam nějaké problémy... Najednou, jako mávnutím kouzelného proutku je vše ok a hotovo.

knuffel
3. srp 2021

@priefi Já se asi brzo zařadím mezi ty podlidi, co začnou odmítat vakcínu z principu. Ty problémy byly i u horečky dengue, u vakcíny na chřipku... A taky jsem teď aktuálně našla, že ti očkovaní jsou úplně stejní přenašeči, navíc ten dr. Malone, co se podílel na vývoji té mRNA vakcíny, varuje před očkováním, protože ten vir kvůli tomu zmutuje a začne kosit ty očkované víc. Je na to termín, ten název jsem zapomněla, každopádně ten, kdo se jakkoliv vyjádří proti očkování, je okamžitě označen za dezinformátora a tak podobně.
Mně na tom celém divadle chybí hlavně ten dlouhodobý výzkum. Účinnost proti mutacím samozřejmě klesá, viz Izrael, ale tady se dokolečka lejou do hlavy kecy o bezinfekčnosti očkovaných.
Jsou v tom tak těžký prachy... Se musím smát, když si přečtu, že Fajzr zdražuje, páč moje vysvětlení je jasné, musí toho urvat co nejvíc a co nejrychleji, dokud se neprovalí, že to slavné očkování je vlastně k prdu, což ale ještě chvíli potrvá.
Ale odbočila jsem už moc.

priefi
3. srp 2021

@knuffel chápu, vidím to stejně a asi jsem četla i to, o čem píšeš. Jen by mě zajímalo, když bude mutovat, aby kosil i očkované, co udělá ta mutace s neočkovaným. Taky jsem četla článek, který poukazoval na to, že to očkování je dvousečné, že na jedno se očkuješ a dostane Tě něco jiného, protože je snížena imunita. Takže ve výsledku sice možná bude tělo umět bojovat z Covidem, ale když potká chřipku A, tak bude tělo oslabeno a důsledky můžou být fatální. S těmi penězi to taky vidím podobně. Ale z druhé strany doufám, že to očkování k něčemu aspoň bude, ale osobně se očkovat nechci. Navíc pevně doufám, že se potvrdí historie i tentokrát, a to tak, že Covid bude dělat problémy 2 roky a pak se uklidní a vše bude jako dřív. Mory a jiné hnusné smrtelné nemoci chodily vždy co nějakou pravidelnou dobu a pak 2 roky řádily a šmitec. Doufám, že i tentokrát to tak bude... A už pomalu, ale jistě finisujeme druhý rok

knuffel
3. srp 2021

@priefi Já jsem na začátku byla i celkem nakloněná, ale postupem času je to tak, že čekám, co ještě nového vymyslí, to nucení je tak strašně odpudivé... Navíc si tak různě o tom čtu, takže teď ani za zlatý prase.
A každý, kdo si dovolí nesouhlasit, je onálepkovaný jako dezinformátor. Zprávy v TV nesleduju, telku nemáme, čtu různé věci po netu, ale na seznamu a idnesu je tak brutální výplach, že se to nedá.
A líbí se mi myšlenka, že stát se má o svoje občany hlavně starat, ne se chovat jako vtíravý podomní obchodník, což se děje právě teď.
Jo, ten dr. Malone byl smáznutý z linkedinu, asi ho tam zase vrátili, ale není to sakra cenzura jako prase?
Když to shrnu, jsou to hlavně dvě věci, co mi vadí: chybějící dlouhodobý výzkum vakcíny a naprostá nevyváženost a masírka medií.

jana_zofie
4. srp 2021

Tetanovka se naopak doporucuje ve verzi spojene vakciny proti cernemu kasli. Nevim, kde zijete, damy, ale nevim o gynekologovi v okoli, co by ji nedoporucil. Stejne tak ockovani proti chripce. To jsem mela pri prvnim tehotenstvi. Ted jsem tehotna podruhe. Naockovana proti Covidu jsem (1. davka 4 tt - tam bylo jeste brzo na test, 2. davka odlozena do 12 tydne, teda podle MS to mel byt 13. Schvalne jsem to pocitala, ale UZ ten den rano rekl, ze jeste ne...) Citim se skvele, dekuji pekne, ale delejte jak myslite. Ja jen, jestli jste nekdy mely byt blbou chripku nebo videly nejakou tehotnou s chripkou. To tomu diteti musi fakt prospet. Nehlede na to, co do lidi cpou za leky, kdyz uz jim je opravdu blbe. Ty zrovna fakt pro tehotne a vhodne nejsou. Horecky ale taky ne. Dlouhodoby vyzkum mRNA vakcin probiha uz cca 10 let, leta uz se s nima pocita jako s novou, vhodnejsi platformou. Kdyby nebyla vhodna, nikdo do ni nebude vrazet deset let prachy, tolik penez fakt bigpharma nema. Covidove vakciny prosly vsemu 3 fazemi klinickych testu. Nevim, jestli uz je venku nejaka ucelena studie tykajici se deti narozenych ockovanym matkam, ale pripadu uz je vcelku dost, kdyby se po tom rodily "divne" deti, uz to vite. To by si novinari smlsli, nebojte. Neverte tomu, ze by se to tutlalo, na skandalu jedne farmaceuticke firmy se uzivi a vydela 5 jinych. Netusim, o jakych dlouhodobych vyzkumech je tu rec, ale jestli mate pocit, ze nektera z jinych, konkretne zamerenych vakcin mela treba 10 let sledovani naockovanych nez byla uvedena do prodeje, tak nemela. V tom covidovka tolik vyjimecna neni. Ale ja vas nenutim, opravdu delejte jak myslite. Vase vec. Jen jsem vypsala, cim jsem si to zduvodnila ja. At tu jsou obe strany.

jana_zofie
4. srp 2021

Jeste k te snizene imunite, to uz je opravdu blbost. Tam, jestli dodate relevantni zdroj, budu velmi vdecna. I selskym rozumem. Pokud ziskam imunitu proti jedne nemoci (ockovanim ci omemocnenim, ty protilatky vznikaj stejne), nejsem preci nachylnejsi k necemu jinemu vic. Nebo snad mate pocit, ze kdyz mate imunitu na nestovice, tak casteji dostanete, ja nevim, spalnicky? Jak by to asi tak na biologicke urovni fungovalo? (Jo, a vyzkumy smerem ockovani covid -> prubeh chripky jeste samozrejme nejsou, ale z lonska jsou opacny smer: ockovani chripka -> prubeh covid. Ockovani meli prubeh statisticky lehci, tolik k oslabeni imunity vakcinami.) Ale dejte sem tu vasi studii ukazujici opak, ja umim menit nazor. Jen jsem chtela videt data o tomto uz od dvou lidi, co mi to tvrdili (nebyli z oboru, jen tak na okraj) a nenasel ani jeden. Mame to tvrdila drbna z pod lesa a kde to vzala kamoska uz ani ona nevi. Nekdo ji to mozna rikal. A ja bych si to opravdu rada posoudila. Neironicky. Dik.

mishulka26
4. srp 2021

@jana_zofie můžu se zeptat byla si na screeningu a bylo všechno v pořádku? Já jsem totiž byla na 2. dávce očkování a 3 dny na to zjistila, že jsem těhotná. Tak teď mám strach, aby bylo všechno v pohodě

kocvarovas
4. srp 2021

@knuffel vždyť už to vlastně provalené je, ale oni si pořád melou tu svou.. Jsou v tom prachy, jak říkáš, jinak to zdravý rozum nemůže pobrat..

jana_zofie
4. srp 2021

@mishulka26 ja byla na screeningu rano pred. Dalsi kontrolu mam az za dva tydny. Ale vse podle me ok. Bylo mi dobre a zadne problemy nemam. Obcas se mi v brise "neco pretoci" :D

knuffel
4. srp 2021

@jana_zofie Jo, beru to, vakcína je schválená, byť v nouzovém režimu a velice zrychleně.
Ale přijdou mi podivné další věci, firma BioNtech byla v naprostých troskách ještě v roce 2019, ve ztrátě jako prase, těm se opravdu pandemie hodila.
Dr. Malone, který se dlouhodobě zabýval výzkumem mRNA vakcín, byl vymazán z wikipedie, zrušili mu účet na linkedinu. Upozorňoval a stále upozorňuje na možná rizika, nehodí se ho poslouchat. Ta dlouhodobost u téhle vakcíny prostě na lidech vyzkoumaná není, povíme si za dva roky. Vy všichni se nadšeně účastníte toho dlouhodobého výzkumu, nebo Ty jsi nepodepisovala papír, že rizika bereš na sebe? To, že je Ti teď fajn, neznamená, že to bude fajn ještě za dva roky, ta účinnost klesá, budou to do vás prát pod tlakem dál, bude potřeba další dávka. A dál? Tohle vyzkoumané prostě není. Tohle se ukazuje až teď za pochodu. Tady je prostě hon na neočkované, takže čím víc budou tlačit, tím víc jsem na pozoru. Nejde o něčí zdraví, ale o peníze na prvním místě.
Mimochodem bezinfekčnost očkovaných je nesmysl, přenášejí to úplně stejně, takže už mi nikdo nevymluví, že to je jen hon na čarodějnice a sprostá šikana. No a na začátku to bylo nadšení, pojďte se všichni opíchat, zachráníme tím babičku... Houby s octem, podívejte se, kde je Izrael, tam už přišli na to, že očkování nerovná se bezinfekčnost, takže testy a karanténa po příletu pro všechny. A taky tam budou do lidí prát třetí dávku, účinnost na tu deltu je velmi malá.
A narvat něco takového do dětí je megaúlet, děti to prostě neohrožuje, takže ty zdravotní důvody tam většinově nejsou. Pro mě je důležité si zvážit míru rizika nemoc vs. očkování, rozhodně ne to, jestli budu moct cestovat, ale to jsem v naprosté menšině, mladí se tam hrnou, protože chtějí mít ty výhody, ne že by se cítili ohrožení. To je podle mě špatně.

mishulka26
4. srp 2021

@jana_zofie děkuji 😉 uklidnila si mě 😊

jana_zofie
4. srp 2021

@knuffel nepodepisovala. Podepisovala jsem papir, ze souhlasim s aplikaci vakciny. Je to standardni informovany souhlas. Specialne kvuli vam jsem ho vytahla a znovu precetla. Jsou tam informace o ockovani, očkovací latce, prubehu ockovani, mozne nezadouci ucinky, pokyny pri nezadoucich reakcich, rizikove skupiny, skupiny, ktere maji konzultovat svuj zdravotni stav a podpis, ze jsem nezamlcela zadne informace o mem zdravotnim stavu a nemam onemocneni srazlivosti krve. Zadna odpovednost na me.

levandule_k
4. srp 2021

Tady je článek z idnesu, https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/podane-ruce-... Z 620 seniorů má po půl roce výrazně nižší protilátky nebo žádné až 60%.

@jana_zofie Neznáme vedlejší účinky na organismus v dlouhodobém horizontu. Když se mrkneš na sukl na nahlášené vedlejší účinky, které jsou zatím pouhými podezřeními, protože na to studie není, tak mi nikdo spolehlivě nepotvrdí a ani nevyvrátí, že to nemůže mít vliv na plod. Jsou případy, kdy se u lidí objevila po očkování úzkost neklid, úzkost, nespavost, podrážděnost, apatie, zmatenost, dezorientace, halucinace, deprese, zpomalené myšlení, nervozita, blouznění, depresivní nálada, panická ataka, dále příznaky svědčící pro ovlivnění metabolismu např. zvýšená či snížená hladina cukru v krvi, snížení chuti k jídlu, a já si prostě neumím představit ten výzkum u novorozence a těchto vedlejších příznaků. Tohle není chybějící noha, která jde dobře vidět.

Pak je otázka, jak poctivě jsou případy hlášeny a jestli někoho napadne dávat do souvislosti některé příznaky s očkováním.

Také mě zaráží s jakou lehkostí je těhotným očkování doporučováno, když u většiny léků je psáno, není vhodné pro těhotné, nebo jen výjimečných případech po poradě s lékařem.

K tomu déčku, teď ti ho tělo může vyrobit relativně snadno samo, pokud třeba budeš pracovat na zahrádce za slunečného dne bez opalováku. V takový den, bych D nebrala. Déčko je podle mě důležité na podzim a v zimě. Já k tomu déčku brala zinek, protože je důležitý pro imunitu také.

knuffel
4. srp 2021

@jana_zofie Jo, souhlas, to mám na mysli. U ostatních vakcín nic takového ale nepodepisuju.
Na plod to může, ale také nemusí mít vliv. Až se za x let zjistí, že je skupina dětí, které mají ADHD, poruchy učení nebo něco podobného, nikoho beztak nenapadne ta možná souvislost s tím očkováním v těhotenství. Pokud ta těhotná nemá žádné rizikové faktory, očkování prostě nepochopím.

hojda
4. srp 2021

@mon1806 Data k průběhu u těhotných v UK.
Přibývá těhotných s vážným průběhem. Porovnání dat ukazuje, že s nástupem nové mutace stoupá v případě těhotných počet infikovaných s těžším průběhem. Během první vlny, kdy se šířil původní kmen koronaviru, mělo středně těžký nebo vážný průběh covidu 24 procent gravidních.
V případě vlny způsobené britskou mutací alfa to už bylo 36 procent, přičemž bylo pravděpodobnější, že tyto ženy budou potřebovat dýchací podporu, dostanou zápal plic nebo skončí na jednotce intenzivní péče.
U indické mutace už mělo středně těžký nebo vážný průběh covidu 45 procent těhotných a stoupl také podíl těch, které dostaly pneumonii.
V posledních třech měsících potřebovala každá třetí těhotná s covidem podporu dýchání, u 37 procent se objevil zápal plic a každá sedmá skončila na JIP.
Vysvětlení se snažila nalézt profesorka Knightová. „Mohlo by to prostě být tak, že dostaly větší virovou nálož, ale také tím, že se varianta chová odlišně. Také by to mohlo odrážet klinický přístup k těhotným, které se dostávají na JIP dříve než předtím, což je dobrá věc,“ uvedla.
List The Guardian však v této souvislosti poznamenává, že varianta delta je spojována s vážnějšími příznaky a větším rizikem hospitalizace.

knuffel
4. srp 2021

@hojda Napadá mě, kolik z těch těhotných bylo očkovaných?

hojda
4. srp 2021

@knuffel V nemocnici neskončila žádná, která měla ukončené očkování, a skončily tam jen tři, které dostaly první dávku vakcíny. Rizikovým faktorem je právě to těhotenství.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek...

https://www.ox.ac.uk/news/2021-07-30-new-data-s...

knuffel
4. srp 2021

@hojda Díky 👍

fatal_error
5. srp 2021

@mon1806 my mame v rodine potrat dvojcat po covidu, myslim kratce po prodelani, bylo to ve 4. mesici, ale nemusi to byt covidem, to je jasne. ona ta holka je dost hubena, tak treba jen jeji telo na dvojcata proste nemelo silu, precijen vicecetne tehotenstvi je rizikovejsi tak jako tak. a nebyla to primo delta, bylo to uz na jare.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru