Těhotenská rukrovka. Kde je tedy chyba?

rezena12
2. čer 2023

Krásný den holky, zjistili mi dvakrát na lačno 5.2 cukrovku.. takže žádný nápoj nic..
od středy mám glukometr a dietu merim se. Není to žádná drasticka dieta ale posílám tady moje hodnoty. Řekli mi ze zacatku měřit i před jídlem i po jídle..
tak vám to tu nafotim.
Jde mi o to ze teď dvakrát za sebou mi vyjelo před jídlem 3.9 co jsem četla to už je skoro hypoglikemie.. co to je? Ráno jsem měla na lačno 4.6 dala jsem si rohlík bílý se sunkou vím ze bílé pečivo nemůžu, ale zkusila jsem a po něm hodnota 6.8.. což je v pohodě ale kde teda je chyba? Mate to taky nějaká takhle? Nebo měla?

rezena12
autor
2. čer 2023
pampeliska1313
2. čer 2023

Mne třeba tehdy říkali ze pecivo - chléb Šumava. Ze prochází hromadě ženských a já teda byla jedna z nich.)

rezena12
autor
2. čer 2023

@pampeliska1313 mě spis jde o to proč mám tak nízkou hodnotu 3.9.. našla jsem ze u teh.cukrovky je to jinak.. mužů třeba grilovanou zeleninu a maso z grilu?

pampeliska1313
2. čer 2023

@rezena12 za sebe si myslím ze jo, ale hodně asi záleží i s čím a tak. Pokud si nejste jistá s jidlem, tak mi pomohl strašně moc profil na instagramu mama_s_cukrovkou - šlo fakt o jednoduchý jídla z par surovin a všechno mi procházelo ve “větším” množství. Po chvíli vychytate i tohle, budete vědět čeho si můžete dat víc nebo naopak. Osobně mi prislo, ze největší problém nebyly potraviny ale prave množství. Třeba by Vám neprošel jeden cely rohlik ale půlka jo a pak zvážit jestli se z toho najite nebo si dáte spis něco co Vam projde z pečiva (třeba ta Šumava) - samozřejmě do toho nezahrnuju koláčky a další blbustky. Dostala jste třeba takovou tu tabulku hodnot zeleniny/ovoce/pečiva a tak?

cilkat
2. čer 2023

Ahoj.
Ono lačnou ovlivňuje kde-co. Třeba nevyspání. Já třeba docela dlouho uvažovala o tom, jestli jsme neměla blbý hodnoty lačný prostě proto, že jsme byla na test nucena vstát v šest ráno, že... Každopádně ta dieta je spíš prostě "zdravý způsob stravování", což fakt neuškodí. HOdnoty máš (zatím) krásný a je prostě dobrý to hlídat, no. Ono s eto může ještě zhoršovat.
CO se rohlíku týče: joje diabetoložka třeba říkala, že "jeden klasický bílý rohlík řádně obložený" může být docela v pohodě a většině lidí prochází (ale teda ze tvého výsledku bacha na něj - mohl projít teď, za tři týdny už nemusí - ta cukrovka s eobvykle zhoršuje). Že je to často naopak lepší, než heldat tmavší alternativy, který jsou pak dobarvený karamelem a průšvih je na světě.
3,9 je úplně zdravá hodnota. To není žádná hypoglikemie. Ta je až kolem trojky přesně a k tomu je vlastěn hodně daleko (když si uvědomíš, že nad pět už je to špatně).
Při těhotenské cukrovce bez inzulinu by pravá hypoglikemie hrozit neměla. Takže bych sledovala, jestli se ti nemotá hlava - pokud by byl problém s tím, je ten cukr nízko a chce to jíst častěji. Ale do kolapsovejch záchvatů tě to vlastěn nemá jak dostat.
MAso z grilu můžes určitě (často je i doporučované), pokud není v medové marinádě.
Doporučuju stránku: https://www.tehotenskacukrovka.cz/ případně pokud jsi na FB, tak skupinu: těhotenská cukrovka - rady, recepty a inspirace (sice mi holky přijdou občas trochu extremistky, ale zase mají už dost zkušeností s chybama, no.)

pampeliska1313
2. čer 2023

Teď mě napadá, ze třeba mne rohlik nevadil, ale strašně mi neprochazely rajčata a ze zeleniny jsem točila nejvíc okurky, který mají strašně nízkou hodnotu a když rajcata ta fakt malinko. U Vás třeba rohlik nesedne, ale za to rajcata budou v poho. První dny je to naprd, pak lepší.)

rezena12
autor
2. čer 2023

@cilkat no skvělý kočko o tohle mi přesně šlo tohle vysvětlit! Parádní! Já se bála té hodnoty že je to moc nízko a spadam už tam kam nemám. Je mi jasný ze se to muže zhoršovat ani to pokouset nechci vůbec ale spis prosimte co tAkocy testoviny ryze ? Zase zkusit třeba méně přílohy a víc masa? A uvidim zda to bude procházet? Když budu zkoušet tak maličký nemůžu ublížit?
Třeba rohlík bílý dneska cely k snídani se sunkou mi prošel po snídani “krásná” hodnota to co je dnes nemusí být zítra já to vím
Žádný čokolády nic neplánuji hresit
Maso si dam kuřecí na grilu normální + nějaká zelenina tu zatím taky vím ze mužů rajčata okurku salát, ředkvičky
Z ovoce jahody borůvky maliny a tvaroh nebo bílý jogurt. Zatím vím ze merim dva dny tak nemůžu čekat zazraky a postupně přijdu na to ze se to zvýší určitě
Spis mi šlo celou dobu o tohle vysvětlení.. včera jsem se ptala v jedné skupině na fb a tam mě tak napadly že mi bylo do pláče ze jsem matka co riskuje apod.. ze musím držet tvrdou dietu a já nevím co všechno. Díky za lidi jako jsi Ty!

rezena12
autor
2. čer 2023

@pampeliska1313 mě rohlík zatím prošel! Dekuju i tobě! 🙂

lennus
2. čer 2023

@rezena12 Asi bych to spíš konzultovala s diabetologem. Nepomohla by mini sváča jako 2. večeře? Mně prošla i krupice s trochou medu. Říkali mi, že můžu jíst, co chci, podstatné jsou hodnoty. Mně třeba díky dietě, kdy jsen přestala jíst jednoduché cukry, zmizely mykózy a už jsem tolik nepřibrala.

rezena12
autor
2. čer 2023

@lennus mě spis šlo o to ze včera ve skupině na řeholi mě Holky tak napadly jako co si dovoluji jist rohlík obyčejný bílý ze nejsem normální.. ze ohrožují dítě apod.. mě to tak dostalo včera ti povím

michaela666
2. čer 2023

@rezena12 Ono dost záleží, jak dlouho po jídle se měříš. Celkově po bílém pečivu vylítne hodnota hodně nahoru třeba 15 minut po jídle a tím, že máš hodnotu po hodině normální neznamená, že ti to prochází! Jen se do odbourávání sacharidů musí zapojit i slinivka miminka, což je hodně špatně a tomu se dietou snažíš zabránit. Určitě chceš aby se soustředilo všechno na jeho zdravý vývoj, než aby řešilo tvoje dietní průsery.
Z pečiva mi procházel večerní chlebík od Penamu a pak ještě žitný nebo Šumava, ale z obou jen jeden tenký plátek.
Těstoviny mi chutnalo čočkové, cizrnové a hrachové z Lidlu.

Já na začátku myslela, že umřu hlady, ale díky dietě jsem začala jíst spoustu nových, chutných jídel a hlavně mi po porodu nezůstalo ani kilo navíc.
Začátky jsou těžké, ale určitě to vychytáš. 🍀

rezena12
autor
2. čer 2023

@michaela666 já určitě pane bože nechci nikoho ohrožovat ano? 🙂 a stačilo mi to včera. Vůbec jsem se tu neptala na nějaký rohlík. Řešila jsem hodnoty.. to co jak mám dělat mi řekli v nemocnici.. díky

michaela666
2. čer 2023

Ptala ses co ovlivňuje hodnoty, tak jsem ti odpověděla jak to může být s tím rohlíkem. Což byla na začátku i moje chyba, protože mi v dia poradně doktorka tvrdila, že těhotenská cukrovka a klasická mají stejnou dietu a mám se měřit po 2 hodinách. Což je blbost jak hrom a to má být studovaný odborník, ne že já si zjišťovala info sama na netu a naštěstí zavčas našla jinou poradnu.

mollyweasley
2. čer 2023

Měla jsem těhotenskou cukrovku, mám teď i normální. Každé tělo je jiné a konkrétně to moje nezvládá dopoledne skoro žádné sacharidy, naopak odpoledne když sním cokoliv, glykemie se skoro nezvedne. A tím nemyslím rohlík, ale zmrzlinový pohár.
Taky jsem teď třeba zjistila, že moje vyšší ranní glykemie je způsobená téměř hypoglykemií noční, na kterou tělo reaguje tak, že mi dopumpuje cukr.
Pokud budeš jíst přiměřeně zdravě, tzn. normální porci přílohy (tj. 1 rohlík, 200 gramů brambor a tak), k tomu bílkovinu a zeleninu, nic se nestane (neber mě doslova, samozřejmě se cukrovka může kdykoliv zhoršit). Samozřejmostí je vynechání sladkého pití, ale i džusů, ovoce jenom jednou denně a to v době, kdy tělo nejlépe reaguje (já jim ovoce v šest večer). A když si dáš jednou týdně čokoládu nebo horalku, fakt tím dítěti neuškodíš, obzvlášť když budeš na večeři pokračovat třeba salátem.

cilkat
2. čer 2023

@rezena12 Obecně "bílý škrob" (klasické těstoviny (včetně nudlí do polévky), rýže, bílé pečivo (včetně mouky třeba v podobě jíšky) ale i brambory) není zakázaný. Je ale třeba hlídat jeho množství - obvykle do 50 g na porci, lépe tak 30-40 g ať má člověk rezervu na další věci, ale je to právě to, co docela hezky umí ukazovat hodnota naměřená na glukometru po jídle ( (Vím, že tady si odporuju s michaelou... jenže fakt nevěřím, že ze škorbu cukr vyletí po deseti minutách a zase spadne. Asi se tak může dít u člověka s extremně rychlým metabolismem, ale proměřovala jsme si "křivku" ve čtvrt hodinových intervalech po jídle několikrát a vždy byla hodnota nejvyšší po 45 - 60 min... Ono i to, že se OGTT dělané na jednoduchém cukru ještě navíc v nápoji měří až po hodině s tím koresponduje. Ale opravdu si netroufnu tvrdit, že ten cukr nevyletí pri snědení jednoduchých cukrů - to nemám, jak ověřit a myslím, že tam nástup té vlny opravdu bude rychlejší). Problém je v tom, že hodně z nás má jídelníček založený prakticky na něm a porce, která nepřešvihne to množství je vlastně malá a člověk po ní má hlad (třeba 150 g vařených špaget... + lžíce protlaku (kečup bývá slazený) ). Takže je třeba buď výrazně doplnit bílkovinami (třeba sýra typu eidam na tohle člověk může přihodit čtvrt kila - sacharidy mu zůstanou v normě a i se nají ... jenže to už je množství, které na to člověka prostě dát nenapadne, že.), nebo hledat alternativy, které mají více vlákniny, tudíž zasytí na delší dobu a ještě se navíc pomaleji vstřebávají, takže ten cukr nejde v tak velké vlně.
Takže fakt je cesta "více masa a méně přílohy" Nebo třeba zeleniny (zase bacha na její složení). Já si třeba zvykla, že "boloňské špagety", můžu bez potíží... jen 2/3 špaget nahradím zelenými fazolkami. Podobně místo klasických brambor, dávám mix grilované zeleniny , ve které jsou i ty brambory (pozor na mrkev, kapii a některé druhy dýně - mají hodně přímo jednoduchého cukru.). Podobně bílou rýži nahradit třeba zeleninovým rizotem (tady pozor na oblíbené směsy s kukuřící - opět hodně jednoduchého cukru).
Z té klasické zeleniny... rajčata taky někomu občas neprojdou (zvlášť cherry rajčátka), pak teda ta kapie, mrkev a kukuřice bývají problém, no... ostatní by mělo být ok.
Z ovoce... tam je velký problém to množství - tady už jde o jednoduchý cukr, který se špatně měří. Obecně se doporučuje právě to malé bobulové (maliny, borůvky...), protože se dobře dává do jogurtu a podobně. Ono teřba klasické jablko taky není špatně, ale člověk má tendenci si ho dát samotné a to už úplně dobré není. Obecně by ovoce mělo být raději s bílkovinou a tukem (borůvky v tvarohu ... půlku jablka a k tomu hrst ořechů a pod.)

rezena12
autor
2. čer 2023

@mollyweasley kočko děkuji! To jsem potřebovala slyšet ne ty co do mě pořad jedou špatný věci ze někoho ohrožují 😳

lenerka1
2. čer 2023

Já skončila s diagnózou těhotenská cukrovka s lačnou hodnotou 5,13, fasla jsem glukometr s pár obecnými radami stran diety a že mám zkoušet, co zrovna mi tu hladinu zvedá, že každé tělo je jiné. No tak jsem zkoušela a zkoušela, až jsem zjistila, že můžu cokoliv (včetně čokolád, misky hrozna atd) a mám hodnoty ukázkové a to až do porodu. Takže jsem žádnou cukrovku neměla, jen zvednutou hodnotu že stresu z toho testu v kombinaci s nevyspáním. Tak třeba to bude podobné, prostě jíst zdravě a zkoušet a sledovat, co zvyšuje hladinu cukru právě mi. Miminku rozhodně škodí víc neustálý stres než sem tam zvedlá hladina cukru, jen je třeba to hlídat, aby se to nezvrtlo.

rezena12
autor
3. čer 2023

@lenerka1 no ty jsi úžasná děkuji za uklidnění. Uvidim uricte něco spazne vychytam nebo se to zhorší ale zatím dobrý!

aspie83
3. čer 2023

@rezena12 zatím máš hodnoty krásné 😉 vyprdni se na ošklivé komentáře a nestresuj se jimi 😉 já měla tehotenskou cukrovku u obou těhotenství a u každého mi procházely jiné věci 🙈😆 u prvního jsem dopoledne mohla třeba z pečiva jedine kousek večerního chleba nebo večerního pečiva, jinak hrůza... Během dne uz mi procházel alespoň krajíc chleba. U druhého to bylo pohodě od rána a celkově jsem mohla víc věcí. Je to různé.
Ber to tak, že je dobře, že jsi pod kontrolou a zkus se zbytečně nestresovat 😉 i když vím, že to člověku nedá...

rezena12
autor
3. čer 2023

@aspie83 kočko další pozitivní komentář. Moc ti děkuji tohle člověka tak potěší než když člověk někde čte, jaká jsem buu že chci ohrozit svoje dítě apod. Jasně že nechci. Necpu a nebudu se cpát ničím co malou ohrozí jen zkouším jak mi řekli abych zkoušela co mi cukr zvýší a co ne. Moc ti děkuji tohle opravdu potěší že existují ještě hodný lidi. Dekuju

aspie83
3. čer 2023

@rezena12 nemáš vůbec zač 😉 drž se a hlavně ať je všechno v pořádku 🍀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru