Ahoj maminky,
dnes mi bylo doktorem na onkologii oznámeno, že má podezření na rozvíjející se rakovinu děložního čípku, odebrali mi vzorky, které byly odeslány na patologii, výsledky budou za týden a pro mě je zítra pozdě. Jsem ve 29 tt a vůbec nevím, co se bude nyní dít. Doktor mlží a nechce asi zbytečně strašit........máte některá z vás podobnou zkušenost a nevíte co se bude dít, pokud potvrdí v tomto stádiu těhotenství rakovinu??? předem moc děkuji za zkušenosti
Taky zkusenost nema, preju pevne nervy a vysledek negativni.🙂
dufam,ze je vsetko len plany poplach,lebo moc si to nechcem ani predstavovat,co by sa dialo,prinajmensom,podla mna potrat,lebo chemoterapia a tolke lieky,ktore by si musela na seba nacpat a vlastne asi aj operácia,tak to by bola pre mimino hrozne neprijatelne,mohlo by mat asi vady :( v kazdom pripade je priserne,co preziva,az sa mi to zda neuveritelne :(toto si nikto nezasluzi ziadna zena a nie to este tehotna zena !posielam srdiecko a objatie aj ked na dialku.neviem,aasi by som sa ja zblaznila,keby som toto zazivala :(:( prajem vela vela zdravia a sily,budes ju potrebovat :(
Potrat určitě ne, pokud by to vážné, napíchají ti kortikoidy a miminko půjde ven dříve. Asi záleží, zda se to potvrdí, případně v jaké míře. Měla jsi nějaké vážné příznaky, že ses rovnou ocitla na onkologii?
ty teda vieš ženu vystrašiť 🙂
V 29tt ju určite nikto na potrat nepoženie, prinajhoršom jej dajú na výber, či tehotenstvo ukončiť hneď, alebo ešte pár týždňov počkať. V 29tt už je bábätko natoľko vyvinuté, že ani vývojové vady až tak veľmi nehrozia, i keď je nepochybné, že chemoterapia v tehotenstve neprichádza do úvahy - ale hlavne kvoli záťaži na organizmus ženy.
Konizácia čípku sa v tomto štádiu tehotenstva tiež urobiť, čím sa odstráni najviac postihnuté tkanivo a s liečbou ako takou sa dá počkať až po porode.
Je to hrozná stiuácia, ale treba hlavne veriť, že to dobre dopadne.
Držím palce.
@mika251 Děkuji za palce.......jde mi v tuto chvíli jen o to, jestli bude malej v pořádku, když mi udělají císařský řez.....věřím že doktoři a technika pro předčasně narozená dítka je dnes na skvělé úrovni, snad už je dost velký na to aby to zvládnul.......protože z logického hlediska je mi jasný, že pokud budou výsledky pozitivní, tak malej bude muset za námi na svět o hodně dřív, protože rakovina roste moc rychle a napadá orgány kolem sebe a v tom případě by mohla napadnout i jeho ☹
Děkuji, určitě dám vědět jak dopadla biopsie.......snažím se tím nestresovat, to nám totiž nepomůže. 😒
Hodně štěstí!
@ricarka To je hrozny a tak spatne se to všechno čte! Je to k neuvěření co se může stát i když tohle by se stát nemělo nikdy a nikomu 😟 budu držet všechny palce!!!!!!! Mrzi me to a myslím si,že dnes je to všechno v takovém stadiu ze si s tim dokáží poradit a určíte to dobre dopadne a posílám ❤
Som doktorka. Sice internista, ale podla mojich skusenosti by nasledoval predcasny porod a potom vasa liecba. Snad bude ale všetko v poriadku a nic z toho nebudete musiet podstupit. Na druhej strane je pozitivne, že už ste za 24. tt, takže potrat nehrozí. Držím palce.
Nejspíš záleží v jakém stavu se nacházíte. Kamarádka v druhé fázi byla pouze rok na pozorování, a tělo se s tím popralo samo. Nyní jí je doporučeno co nejdříve otěhotnět.
Než dostaneš výsledky z biopsie, budeš ve 30tt a kdyby to fakt byla rakovina, tak ti dají nějaké steroidy pro dozrání plic dítěte a holt půjde na svět dříve. Samozřejmě, že u tebe by mu bylo líp, ale už to není kritické - zachraňují se mnohem mladší děti (už ve 24tt nebo 500g) + když je to "plánované" a stihnou se dát ty steroidy na dozrání plic, je to ještě mnohem mnohem lepší. Někde jsem viděla statistiky dožití, ale tuším už děti rozené ve 26.tt měly 80% na přežití bez vážných tělesných problémů. A samozřejmě se to zlepšuje s každým dnem. Škoda že to je chlapeček, holky jsou ještě jakoby o týden "starší" než kluci - nikdo moc neví proč, ale holky jsou schopné přežít už rozené ve 23tt, každopádně ten tvůj má o dost víc -> mnohem vyšší šance na cokoli.
Tak je otázkou jak moc ten nález rozsáhlý je a co se třeba hrozí, jestli metastáze, nebo třeba jen, že by ti vzali celý spodek bez vyhlídky na dlaší těhotenství, jak dlouho ještě můžou čekat, osobně si myslím, že tak 4 týdny by se vyplatilo počkat do toho 34 tt (o 6 týdnů se děti už běžně rodí a následky povětšinou nemají).
Spíš bych se připravovala na rozhodnutí třeba jestli ještě donosit dítě co nejdýl a pak už nemít další, ale vědět, že to jedno bude zdravé a v pořádku vs. porodit o dost dříve s otazníkem, ale také je ke zvážení dle rozsahu nálezu, zda riskovat metastáze a svůj život nebo co nejdříve porodit i když s otazníkem, ale 80 % šancí na přežití dítěte bez komplikací...je to těžké rozhodnutí, ale asi by bylo dobré to mít do výsledků trochu v sobě vyřešené...přeji hodně sil a nález takový, aby umožnil dítě donosit bez hrozby metastáz či možnosti mít další dítě...
@ricarka - no tak taky zvaž, volbu chemoterapie za cenu mít možnost další dítě, alae neschopnost se postarat o toto nově narozené, s rizikem neúspěchu, nebo podstoupit, bude-li to možné větší operaci nez nutnosti chemoterapie, jak jsem psala výše máš týden na promyšlení všech možností
@ricarka Tak jako tak ti ho domů dřív než ve 40tt nedají - tzn. máš minimálně 10 týdnů na to, abys vyřešila operaci a chodila po chemoterapiích. Samozřejmě je hloupé, že jako matka nebudeš s ním, nebudeš mu dávat mateřské mléko a tak, ale pokud si to dobře vyřídíš a dovolí ti to (nevím, jak je to s infekcí a tak), tak budeš naopak na neschopence a většinu času budeš moci trávit na dětském JIPu s ním (myslím, že nedonošené děti jsou všechny na různé podobě JIP, pokud ne, tak mě klidně opravte - ale vím, že nejdřív inkubátor, pak vyhřívaná podložka). A dítě má i tatínka, ten může chodit taky, ne?
Jinak dobré zjistit i u gynekologa či kde jsi sledovaná nějaký ten odhad velikosti a on ti i dokáže říct, jaké jsou prognózy v jakých případech. Léčbu rakoviny bych v případě pozitivního nálezu naopak neodkládala resp. dala na doporučení onkologie. Rozhodně obrovskou výhodou pro dítě je, pokud to matka ví aspoň pár dní předem a stihnou se dát ty steroidy a stihnou se dovyvinout plíce.
Ale pořád držím pěstičky, ať se ukáže, že to je nezhoubné a můžeš ještě dítě nějakou tu chvíli nosit.
@ricarka Ahoj, predpokladam, ze pokud uz jsi delsi dobu sledovana na onkologii, tak by urcite nenechali pripadny karcinom dojit do stadia metastaz. Karcinom delozniho cipku se rozviji pomalu a pokud teprve ted lekar vyjadril podezreni na karcinom a teprve ted pristoupil k biopsii, tak je dost pravdepodobne, ze pripadny karcinom je omezeny jen na delozni hrdlo. Pokud je karcinom do hloubky 3mm, dela se pouze konizace. Pokud by byl rozsireny do delohy a dal, pak se teprve pristupuje k odebrani spodku. A chemo se dava az v pripade metastaz. Ale jak rikam, pripada mi zvlastni, ze by se ta rakovina zachytila az v tomto stadiu, pokud jsi pod kontrolou. Pokud by bylo nutne odebrat spodek, tak by se to asi dalo udelat v ramci cisare. Nebyla bych zatim tak negativni.
@merope Přesně tak, tohle mi taky tak připadá. Lékař se nechce vyjadřovat a obecně asi nechce tyhle věci moc řešit když je žena těhotná, ale myslím, že někdy by udělali lépe, kdyby nastínili možnosti hned, než jí nechat takhle trápit. Možná přemýšlel spíš v okruhu toho, že asi bude případně nutné porod vyvolat dřív a provést větší zákrok na čípku. Ale těhotná si jako první představí tu nejhorší variantu a chemoterapii.
@ricarka Ahoj, bola tu maminka s tym problemom. Nespomeniem si na meno. Rakovina cipku musi byt liecena do najrychlejsie. Potlac na doktorov na co najskori termin porodu - vydup si CS - a hned na to tvoja OP. Viem ze sa to robi tak, ze vsetko robia naraz. V narkoze po porode robia OP aby to mala vsetko hned.
Drzim palce.
Nemám zkušenost, ale držím palce, aby jste oba byli v pořádku. Pokud porodíš dřív, miminko to určitě zvládne a ty se jistě uzdravíš.. Dej vědět, jak si dopadla. Drž se..💕
Přeji hodně štěstí a ať je vše v pohodě. 😉
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Zkušenost nemám, ale držím teda moc palce. Přeju sílu a zdraví!! A posílám srdíčko.