Preeklampsie. Máte zkušenost?

bara1313
1. pro 2023

Krasny den, v utery mi byla diagnostikovana Preeklampsie a s vysokym tlakem, bolesti hlavy, otoky a spatnymi prutoky cev do delohy jsem byla hospitalizovana. Dve pani doktorky mi rekly, ze uz v nemocnici zustanu do doby, nez pujde mala (nejspise cisarem) ven, protoze se nehlida jen krevni tlak, ale i zhorsujici se stav miminka a me krve (ze doma si ty posledni 2 body neohlidam) a ze z praxe to byva tak, ze po nasazeni medikace se to na par dni i treba 2 tydny zlepsi, ale obecne se to driv nebo pozdeji rozjede (jsem dnes 32+1, takze do normalniho porodu jeste cca 8 tydnu) a mala bude muset ven, abychom nebyly ohrozene na zivote, protoze jinak nez porodem/cisarem se tato nemoc neda resit/lecit. Dnes jsem se dozvedela, ze se mi sice trochu zhorsil krevni stav, ale ne rapidne a diky lekum se mi snizil i tlak, takze v pondeli budu asi moci jit domu, kdyz mi do te doby zase nevyskoci. Tlak si doma ohlidam, ale zhorsujici se stav miminka nebo me krve ne. Jsem z toho celkem dost rozhozena, ze pisi i sem 🥺 Mate s Preeklampsii nejake zkusenosti vy?

rnika
1. pro 2023

@bara1313 Drž se, poslouchej lékaře a buď v nemocnici. Mám blízkou zkušenost a ne dobrou (nebudu víc rozepisovat, to číst nechceš). Druhá zkušenost je u známé, kdy to lékaři podcenili a dostala záchvat doma v noci-tam to nakonec dopadlo dobře, ale teda bylo to taktak.

bara1313
autor
1. pro 2023

@rnika Jenze kdyz mi v pondeli zase reknou, ze je zbytecne tam zustavat, at jdu domu a jezdim 2x tydne na kontrolu, tak s tim nic neudelam 🤷‍♀️🥺

rnika
1. pro 2023

@bara1313 Do pondělí daleko. Uvidíš. Je možné, že se ti to medikaci zlepší ☺️ Pokud budeš doma, tak hlavně kontrolovat ten tlak a kdyby se ti cokoli nezdálo, tak hned do nemocnice. Já mám prostě ty zkušenosti spíš horší než lepší. Snad tu někdo napíše dobrou zkušenost...

bara1313
autor
1. pro 2023

@rnika Moc dekuju za rady 😘

janule0123
1. pro 2023

@bara1313 tři moje kamarádky šli do nemocnice kvůli preeklampsii, hned je hnali na porod teda … všechny kolem 32.tydne, další dite nechce po tomhle zážitku ani jedna …nicméně, krom toho ze děti byly brané jako nedonošené, tak vse ok (mají teď 5-7let). Od te doby co je to součástí screeningu, tak stačila vsem okolo preventivní léčba a preeklampsie se nerozjela u nikoho …

bara1313
autor
1. pro 2023

@janule0123 Jeste ze je ta medicina dnes tak pokrocila ❤️

radecka1
1. pro 2023

@bara1313 brala jsem léky na tlak a pak začala chodit na krev. Dokud to šlo, tak jsem byla doma a pak už si mě nechali v porodnici, vždy ráno krev a snídat jsem mohla až po výsledcích. Celkem jsem vždy vydržela cca 3 týdny, z toho těch posledních 5 dní už v nemocnici. Ten poslední den mě vždy začalo bolet pod žebry vpravo.

bara1313
autor
1. pro 2023

@radecka1 Takze celkove mesic a z toho posledni dny v nemocnici? To je dlouha doba stresů a spatnych myslenek o tom co bude 😳

radecka1
1. pro 2023

@bara1313 spíš 3 týdny. A ještě tě ujistím, že 32tt, vlastně ty už jsi dokonce 33tt, je již moc pěkný týden. Miminko je sice malé a ten start je náročnější, ale už má všechno vyvinuté a často to je úplně bez problému. Držím palce, ať vydržíš co nejdéle. A věř doktorům, pokud se jim něco nebude zdát, tak tě nepustí a kdyby se tobě přitížilo, tak jim to nahlaš a nebo jeď hned do porodnice, pokud tam nebudeš.

bara1313
autor
1. pro 2023

@radecka1 Moc dekuju ❤️😘

galatea_a
1. pro 2023

@bara1313 Já jsem šla do porodnice kvůli preeklampsii, týden si mě tam nechali a pak vyvolávali porod (vaginálně). Dobře to dopadne. ❤

bara1313
autor
1. pro 2023

@galatea_a Vaginalne? paaaani 😳 v jakem jste byla tydnu?

galatea_a
1. pro 2023

@bara1313 Hospitalizovaná jsem byla v 35. rodila jsem v 36. 🙂

merope
1. pro 2023

@bara1313 Já se dostala poprvé do nemocnice kolem 30tt a byla jsem z toho všeho tak ve stresu, že mě ještě pustili domů. Několikrát denně jsem si měřila tlak a když spodní vyskočil nad 100, současně jsem i špatně cítíla pohyby, tak jsme hned jeli do porodnice. Tam že je vše ok, ale výsledky z rizikové poradny z týdne před tím už nebyly ideální, udělali nové náběry a šli mi dávat kortikoidy na dozrání plic, hospitalizace v pondělí odpoledne, ve čtvrtek ráno císař. Musela bych se podívat do papírů, ale tuším jsem byla 14 dní doma, než jsem teda nastoupila znovu a to už jsem tam zůstala. Měla jsem šílené otoky, takže jsem pila odvodňovací čaje, bylo dobré se pohybovat, ale zase ne moc, hlavně nesedět.

bara1313
autor
1. pro 2023

@merope Moc dekuju za zkusenost ❤️a sla z vas pak ta voda po cisari? Vsichni me strasi, ze to po cisari jde spatne narozdil od normalniho porodu

lis6
1. pro 2023

Mě se preeklampsie zhoršila rychle, úterý naměřený špatnej tlak, středa hospitalizace, čtvrtek porod vyvolávaný, nakonec císařem. Ale byla už jsem 35+6. Měla jsem ale pak bílkovinu v moči a bylo to fakt blbý. Zavodněná a oteklá jsem byla a do týdne od porodu ok.

bara1313
autor
1. pro 2023

@lis6 Takze i po cisari ta voda bez problemu odchazi? 😊

lis6
1. pro 2023

@bara1313 jj. Neměla jsem s císařem žádnej fyzickej problém, vše v pohodě i kojení i otoky. Jen jsem byla unavenější, taková slabší.

merope
3. pro 2023

@bara1313 V porodnici jsem "nechala" asi 20 kilo.

l_
3. pro 2023

@bara1313 ja jsem splaskla az doma.. taky cisar, po vyvolavani.. otoky, vysokej tlak, bilkovina v moci..
Po porodu me kvuli otokum nechteli pustit, vydupala jsem si to a do dvou dnu jsem byla v norme..
Nedes se, jsi hlidana, dodrzuj doporucene a nic nepodcen.. dobre to dopadne..

bara1313
autor
4. pro 2023

Moc moc holky dekuji za reakce a rady!!! ❤️

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru