Ahoj dnes jsem byla na screeningu ve 20 tydnu a doktor nasel jen jednu ledvinu,druhou nenasel.Mam moznost jit na odber plodovky nebo pockat. Jde o to ze se te plodovky bojim je tam 1%potratu. A pokud ma opravdu jen jednu ledvinu tak se to stejne nevyleci tak jestli na cenu to riskovat? Mate nekdo zkusenosti?
Ten odber chteji pro vylouceni syndromu. Pokud tam ledvina neni, tak tam neni, s tim se skutecne delat nic neda. Je to jen na tobe.
Byla jsem na odběru plodovky v 35 letech a víckrát bych rozhodně nešla. A důvodem byl můj věk. Potom mělo miminko problémy, které si myslím, že zavinil tento zákrok. Proto za mě - nikdy. Naštěstí to dobře dopadlo, ale z žádného důvodu bych tam víckrát teda nešla.
Byla jsem v 16 tydnu na genetice na krevnich testech na vylouceni Daw.syndromu .Vsechno v poradku,az dneska najednou ta ledvina.Taky bych uz na zadne vysetreni nejradeji nesla porad jen stres.
Je mi 19 a na odberu plodovky jsem byla letos v rijnu, jelikoz zjistili na 2.screeningu, ze chlapecek ma rozstep rtu a chteli vyloucit ruzne syndromy, ktere by s tim mohly byt spojene, ani jsem nepremyslela, ze bych to nepodstoupila, takhle vim, ze to dopadlo dobre a je tam 'jen' ten rozstep 🙂 Odber neboli, je to spis jen takovy tlak a kdyby to bylo pri dalsich detech potreba, sla bych znovu
@alexandraxxx123 Vim ze to neboli ale spis mam strach jak je tam to riziko potratu nebo odtoku plodove vody. Vsechno je jinak v poradku jen ta ledvina dneska nikde nebyla
a vysvětlili ti, co se odběrem zjistí a co pak? jsou maminky, které by chtěly vědět důvod, proč ledvina chybí a v případě vážné vady by šly na potrat. Jiná ví, že by na potrat nešla a odběr je pro ni potom zbytečný, pokud z něho nejde zjistit něco podstatného, co pak třeba ovlivní přístup k porodu. Rozhodnutí je jen na tobě, nikdo tě do odběru nutit nemůže.
@betelgeuzz Je mi 30 a jsem ve 20 tydnu potrat rozhodne ne. Prave se nejak nemuzu rozhodnout . Bylo by dobry vedet to na jistotu a pak treba by byla i jina pece,ale zase na druhou stranu za jakou cenu . Po plodovce bych se stresovala aby se neco nestalo.
Ja byla na odberu plodovky letos v cervnu, kvuli sve chromozomalni vade a budu muset i u kazdeho dalsiho tehotenstvi. Ani jsem nepremyslela ze bych nesla, ale jak uz nekdo zminil, zalezi jak byste nalozila s pripadnyma spatnyma vysledkama. Jinak riziko je myslim mensi, nez ze me na ulici srazi auto, celou dobu se miminko sleduje na utz. Pro me osobne by bylo mnohem vic stresujici nevedet na cem jsem, nez mit jasne vysledky z testu. Ale je to kazdeho vec 🙂
Byla jsem u sveho gynekologa on na ten specialni ultrazvuk na te screnning
@amanda20 takze chapu to spravne, ze ten tvuj dr. ma certifikaci na provadeni NT screeningu v prvnim trimestru? Brali ti odbery v prvnim trimestru a spolu s nimi vyhodnocovali riziko dle utz na vylouceni tech trech chromozomalnich vad (Down, Edwards a jeste ten jeden...ted nevim)? Jake odbery ti vysly spatne? Proc ti ten Prenascan (a byl to opravdu ten Prenascan, za ktery jsi platila cca 12tis) delali az v 16.tydnu? Nejak se v tom ztracim.
@amanda20 jo, tak presne tohle jsem chtela slyset. Zajimalo me, jak velky odbornik je tvuj dr. Nekdy jsou to totiz "odbornici", kteri ten utz zrovna moc posoudit neumi. Ja bych na tvem miste chtela konzultaci jeste s jinym doktorem a urcite znovu i konzultaci na te genetice, kde ti delali ten prvni rozbor.
@amanda20 muj dr. je taky odbornik, ma certifikat na provadeni prvotrimestralnich screeningu a presto mi spatne nameril vysoke NT. O tyden pozdeji jsem sla do fakultni nemocnice a tam zjistili, ze je vsechno uplne v poradku. Takze i mistr tesar se nekdy utne. Klidne se objednej nekde na vyssi pracoviste a urcite to konzultuj i s tou genetikou.
@amanda20 dnes jsem byla na odběrech plodové vody, není to nic hrozného, jen to trochu štípne a pak už jen tlak ;) je to pod kontrolou UTZ aby se doktor netrefil jehlou do miminka a pak až bude odběr hotov řeknou at si zkontroluješ že srdíčko miminka bije a cca 20-30 minut tam sedíš a odpočíváš. ;) jediné co muže ze začátku pobolívat, je místo vpichu. Doporučuji se nestresovat zda malej bude v pořádku, nejistota se "převádí" na miminko a pak by opravdu mohlo být něco špatně ;) Na genetice budeš mít prostor na otázky který by měli být schopny vysvětlit ;) Do týdne by pak měla být kontrola u gynekologa ;) Ale vše by ti měli vysvětlit, je lepší na to jít, jistota je jistota 🙂
@lucy915 ja take zrovna vcera byla na odberu choriovych klku (vysel mi spatne screening a riziko Downa 1:77). Ale cekam dvojcata, takze jsem s tim nevahala ani minutu. No ale musim rict, ze byt bylo vysetreni nebolestive, jen neprijemne, tak ted mi prijde, ze me bricho poboliva docela dost. Obcas i citim takovy jakoby tlak v miste toho vpichu. Mas to taky tak? Hodne odpocivam, z postele vstavam minimalne, ale jsem z toho nervozni teda dost.
@alcar jakoby nepříjemnou bolest cítím taky :/ hlavně když blbě vylejzám z postele :D když jsem v klidu tak je to ok, a v posteli moc dlouho nevydržím :D nejsem zvyklá jen ležet a nic nedělat, ale na výběr nemám. Taky mě to celkem znervoznuje ale snaším se na to nemyslet abych tomu jen nepřispěla a opravdu to nebylo pak špatné
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
ja bych nesla.. cekam druhé dite , je mi téměř 34.. rikam si uz ted, ze na plodovku nejdu ze zadneho duvodu.. zaplatim si screening ted po 12 tydnu, pak uz budu chodit jen na neplacene kontroly... s jednou ledvinou zije mnoho lidi...navíc, jen proste nemusela byt na utz videt.