Pěkný den dámy! Diky rodinné anamneze mi byla zjištěna leidenska mutace- heterozygot. Již mám za sebou jedno téměř bezproblémové těhotenství a mám zdravou holčičku. Porod byl vyvolany kvůli horším ozvam, ale jinak vse probíhalo v pořádku. S manzelem bychom malé radi dopřála sourozence, ale jelikož už vím, ze nejsem “stoprocentní” zacly se mi hlavou honit různé myslenky: co když se male neotoci a budu mít na výběr porod kp nebo císaře, který je pro mě rizikovy. Co když jsem si s malou vyčerpala “štěstí” a něco se stane? Zkratka a dobre, rada bych se zeptala Vás s leidenem, jaké jste měly porody, bylo vse ok nebo se někde něco pos....
Všem moc diky za zkušenosti 🌻
@pipi_puncocha moc dekuju za uklidneni🌻 mám prave strach ze situace kdy se miminko třeba neotoci a já budu postavena před volbu porodu kp a cisare🙈 na kp si nevěřím, přijde mi to jako velký risk zdravi miminka a císař je zas hrozba pro mne🤷🏻♀️
@evsi88 mám leidna ale tu horší verzi- homozygot. Celé těhotenství jsem byla sledována na hematologii a musela si tedy celé těhotenství píchát léky na ředění krve ale nakonec těhotenství bylo naprosto pohodové, nerizikove a to mi bylo přes 30. Císař prý moc velká komplikace u leidna není, jen v případě císaře by jsi měla jít pod celkove umrtveni, u Leidena se nedoporučuje ( me ho promo zakázali) epidural. Jinak jsem za celé těhotenství neměla jediný problém a porod přirozený, bezproblémový 🙂
@evsi88 neboj, ono když se o tom ví, tak to opravdu není velká komplikace, pohlídají to a dostaneš event. léky na ředění krve.
Já jsem i epidurál měla, jen se nesmí dát méně než 12h od poslední injekce. 😊
Ahoj
Mám 3 děti předchozí dvě se narodili normálně v tu dobu jsem si ani po porodu nic nepichala nevědělo se o tom že mám heterozygotni mutaci protrombin f II. Ta byla zjištěna až u třetího těhotenství, a to až jsem byla odeslána na genetiku kvůli špatným výsledkům z tripl testů, tehda vyšel Down's syndrom z těch testu. Chvála bohu z plodové vody vyšel negativní. Ale byla zjištěna vada obou nožiček pes equinovarus. Během porodu selhali ozvy a malý mi nezestoupil do porodních cest takže jsem šla na akutní císař, malej byl obtoceny do pupeční šňůry. A po porodu 6 týdnu jsem si pichla clexane. Jinak jsem byla sledována na hematologii
Holky moc moc děkuji všem za uklidnění a nazory👍🌺 Je mi 32 a než mi leidena zjistili tak jsem žila dost rizikove-Ex kuřák, cestování letadlem, vikendove radovánky s kamarády, operace, antikoncepce a při porodu epidural🤷🏻♀️Jak říkám, měla jsem asi z pr... kliku a nikdy se nic nestalo tuk tuk tuk. Jenže jak to tak bývá, když se narodí miminko člověk přehodnotí a začne se vic bat, hlavně je to větší odpovědnost a není tady už jen sám za sebe🤷🏻♀️
@evsi88 Ahojky, rovnez jsem hererozygot faktor 5. Nikdy jsem se nelecila, jen rikali, ze v tehotenstvi budu hodne sledovana a opravdu jsem. Prvni trimestr jsem chodila do rizikove poradny co dva tydny a to same do trombocentra. Picham fraxiparin po dobu celeho tehotenstvi. Ted je cele tehotenstvi bez komplikaci, ale jsem opravdu rada, ze me takto hlidaji, protoze predtim jsem dvakrat spontanne potratila. Nejspis to bylo zpusobeno tou mutaci. Driv jsem taky kourila, litala letadlem, nikdy zadny problem. Antikoncepci mi teda doktori nenapsali. V te dobe jsem vibec nechapala, co je za problem, protoze jsem uplne zdravy clovek bez problemu. Ty nastaly az s potraty. Urcite doporucuji nepodcenovar ty kontroly na hematologii a hodne to konzultovat s gynekologem. A jeste jeden poznatek, hematolog mi injekce po prvnim trimestru vysadil a gynekolog hned zpatky nasadil, ze mam pichat cele tehotenstvi az do konce sestinedeli.
@evsi88 to samé co ty. Celých 9 měsíců na injekčních Fraxiparinu. Plánovaný CS na můj popud.. Rizikove tehu po potratech. Věk 35+ a bylo mi řečeno, ze to lze doporučit. Porod absolutně bez komplikaci, včetně hojení. Dostala jsem 0,5l transfuzi krve. Ale mě šlo o zdrave deti. Při normálním porodu skrze moji anamnezu bych ohrozila sebe i miminka. Hrozil mi infarkt placenty na konci tehu atd.. a kdybych se měla rozhodnout znovu. Volila bych stejne😉
@sakura20 Ahoj, mám úplně stejný problém jak ty heterozygot faktor 5. Otěhotněla jsi přirozeně? Dali ti injekce před těhotenství jako prevenci ? Nebo až po pozitivním testu? Já chodím na IVF(centrum) několikrát jsem potratila DR.na hematologii mě doporučuje před vložení embrya injekce na ředění ale v Centru my to doktor nedoporučil že bych jsi mohla uškodit.
@andreasvo ahoj, ano, ja jsem otehotnela prirozene, ale tim, ze jsme planovali miminko, tak jsem si hlidala bedlive pozitivni test. To mi rekli v rizikove poradne, jakmile otehotnim, at okamzite prijdu, ze nasadi nizkomolekularni heparin. Takze picham cca od 5tt a jeste vecer zavadim utrogestan. A ten gynekolog prave znovu nasadil ty injekce, ze je to na imunitu toho plodu. Je pravda, ze hematologie se ne uplne ve vsem asi shoduji s gyndou no. To mam tak zkusenost. Ja posloucham gynekologa z rizikove poradny a kontultuju se svym. Tu hematologii mam takovou lehce druharadou.
@evsi88 ahoj, taky mám Leidena heterozygot. Otehotneni úplně v pohodě, akorát se mi udělaly hematomy. Doktorka se bála, že s Leidenem sami nezmizí, takže do konce 12. týdne jsem pichala Fraxiparin. Na hematologii to brali sportovně- prý když nemám 100kg, nekourim a nemám na sebou 5 potratu (mám jenom 1), tak je v podstate moc nezajímam 😡 Vůbec mi za celé těhotenství nenabrali krev a na posledních 6 týdnů mi predepsali Clexan (zjištěna alergie na Fraxiparine).
Moje gynekolozka častěji hlídala malou jestli správně roste a jaké jsou prutoky placentou. Prý se to u Leidena může stát (mala nakonec měla 2550/46 v 39.tydnu - i když odhady byly nad 3 kg), což se tedy i nakonci stalo. Jinak mě do porodnice předávala po 38. tydnu kvůli té mutaci (normálně si nechává do porodu). Tam mi říkali, že mě nenechají přenášet, že v den termínu mi začnou vyvolávat (k tomu nedoslo).
Jinak porod 38+5 spontánní, bez komplikací. Akorát mě upozornili, že mi nemůžou dát epidural (kvůli tomu Clexanu). Malá naprosto zdravá.
Druhé plánujeme do 2 let. Rozhodně mě to neodradi, stojí to za to 😍🥰 Akorát mě možná čekají injekce delší dobu než předtím (vzhledem k tomu, že malá ke konci špatně rostla).
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Ahojky, já mám taky Leidena heterozygot, chodila jsem celé těhotenství co měsíc na hematologii, podle výsledků jsem si 6 týdnů před termínem porodu a 6 týdnů po porodu píchala 1x denně injekci Fraxiparine 0.4ml, žádné komplikace nebyly, porod přirozený den po termínu. Není důvod k obavám, je dobře, že o tom víš a budeš sledovaná.