Důvod k vyvolání porodu?

ellyem
9. črc 2021

Celé těhotenství mám komplikované. Nejdříve to byl hematom, pak se mi udělaly varixy na děloze, do toho snad každý měsíc antibiotika na zánět močáku (které beru mimo jiné i teď) a zjistili i pozitivního streptokoka. Termín mám ve středu, v úterý jdu na první kontrolu do porodnice. Myslíte, že by se už šlo domluvit na vyvolání porodu ze zdravotních důvodů, nebo to je pořád "málo"? :D Vyvolávali vám porod pár dní po termínu? A co bylo příčinou? Už jsem fakt zoufalá a nevím, jak jinak porod uspíšit.

margriet
9. črc 2021

@ellyem Záleží na doktorovi. Mně porod vyvolávali dva dny po termínu. Jeden doktor to tak rozhodl, na další kontrole se to jinému doktorovi nezdálo, že je to zbytečně brzy, ale nakonec teda že ano 😃 Každopádně bych do vyvolávaného porodu znovu nešla…

tynka9
9. črc 2021

Myslím, že tohle úplně důvody k vyvolání nebudou.... pokud se prckovi daří dobře

ellyem
autor
9. črc 2021

@margriet Já pořád doufám, že se porod rozjede sám, ale nevypadá to, že by se malému chtělo 😒😀

@tynka9 A co jsou pro doktory pádné důvody k vyvolání? 🙂 Nemyslím to teď rýpavě, jen mě to zajímá :D

izzylka
9. črc 2021

Vyvolávali mi porod asi týden po termínu...dr jsem řekla, že už to prostě nedávám, že se mi fakt blbě dýchá a tak....každopádně jak už tu zaznělo, vyvolávaný porod už nechci...byly to 3 dny utrpení, kdy vyvolávací tablety nepomáhaly a nakonec museli píchat vodu. Podle dr je vyvolávaný porod mnohem náročnější a bolestivější 🤷🏻‍♀️ pro příště vím, že mimčo si samo určí, kdy vyleze 🙂

ellyem
autor
9. črc 2021

@izzylka Já už to taky přestávám dávat, jak fyzicky, tak i psychicky, ale mám nějaké takové vnitřní tušení, že přirozeně se porod nerozjede, a představa, že chodím 2v1 ještě týden nebo dva, mě fakt ubíjí 🤐

izzylka
9. črc 2021

@ellyem ono to dítě jednou vyleze 🤣 zkus to konzultovat s dr, ale okolo termínu si myslím, že se jim do toho chtít nebude, fakt asi nejdřív tak týden,dva po 🤷🏻‍♀️

margriet
9. črc 2021

@ellyem On ten konec těhotenství je všeobečně už dlouhý… Nechci znít jako odpůrce vyvolávání porodu, ale fakt to zvaž. Zkus raději přírodní cestu, jak malého trošku pošťouchnout k akci 😉 Jinak co se pádných důvodů pro doktory týče, tak je to třeba těhotenská cukrovka.

ellyem
autor
9. črc 2021

@margriet Piju maliník, jím ananas, snažím se co nejvíc hýbat... a výsledkem je jen občasné tvrdnutí břicha 😂

lachtanice86
9. črc 2021

@ellyem mne v prvním vyvolavali až po termínu a důvod byla těhu cukrovka a nezdala se jim velikost moji pánve a upřímně vyvolávání bylo peklo, hamilton, balonek, tablety, píchání vody, cevlovani 2x, oxytocin.. od hamiltona to trvalo 4 a pul dne, od kontrakci do porodu skoro 40hodin. Fakt peklo. Ted mam vetsi odhad váhy, předchozí porod komplikovaný a v ohrožení byl můj zivot, ztráta krve a o vyvolání nechtějí aki slyšet. Navic me ještě ani neposlali do porodnice. Pořád chodím ke svému gynekologovi

denski24
9. črc 2021

@ellyem co umýt okna, podlahu v kleče, decku červenýho vína, vanu, dlouhý procházky, sex. Něco z toho třeba pomůže 😉

ellyem
autor
9. črc 2021

@lachtanice86 Fakt nechápu, co je pro ně vážný důvod. Snad jen cukrovka? ☹️

@denski24 Na okna, podlahu a dlouhé procházky si netroufnu, už jsem fyzicky úplně na pokraji sil a dojdu sotva na WC :D Z vína mě pálí žáha, vana ani sex nepomáhají... No, jsem zvědavá, jak to dopadne 😔

margriet
9. črc 2021

@ellyem Ještě se doporučuje horká vana, červené víno a sex 😁 A ještě se můžeš zkusit v porodnici domluvit na Hamiltona. Ale to je asi tak už všechno.

denski24
9. črc 2021

@ellyem jasný, to chápu, ten konec je nekonečný a otravný. U nás zabral jen ten sex 😀

journals
9. črc 2021

@ellyem vyvolavany porod nechces. Nikdy nevis jaky bude mit prubeh a jak skonci. Nez znovu zazit vyvolavani, to radeji hned na cisare (vyvolavani skoncilo po trech dnech akutnim CS). Duvodem bylo malo plodovky.

lachtanice86
9. črc 2021

@ellyem asi ta cukrovka, ale tu jsem ted mela na hraně, dietu držím, měřím si sama, nechodím do dia a ani to nezabralo na vyvolání, ale takhle, porodit chci co nejdřív, protože ty bolesti uz mam šílený, od poslední kontroly mam pocit ze mi někdo dole řeže kudlou, takže sex fakt ne, ale vyvolání se bojím

lenka421
9. črc 2021

K vyvolani porodu v terminu je argumentem asi opravdu jen tehotenska cukrovka, nebo kdyz se jinak nedari miminku - treba starnouci placenta, spatny prutoky apod. Pokud nemas doma pobihajici starsi dite tak se zkus hecnout a dat si jedno odpoledne opravdu poradnej uklid, to jediny zabralo mne u prvni dcery. Po puldni gruntovani jsem si na chvili sedla a kdyz jsem vstala ze jdu vydrhnout troubu tak uz si asi rekla ze to neda a praskla mi voda 😀 u druhe dcery na tohle nebyla energie a nepomohlo nic, dokud se ji nechtelo ven. Zkousela jsem korenena jidla, cervene vino, sex, vsechny tyhle babsky rady.

izzylka
9. črc 2021

@lenka421 my se v pátek stěhovali a v pondělí jsem nastupovala do nemocnice na to vyvolání 😅
Ani to stěhování nepomohlo....chození z a do 3.patra, tahání věcí, drhnutí podlahy, a oken, šoupání nábytku, vybalování, vana, sex....nic 🙈 ale jak píšu, teď už vím, že mimčo si prostě řekne samo kdy chce ven a kdybych mohla vrátit čas, ještě bych pár dní čekala 🤷🏻‍♀️ doma žádné dítě, mohla jsem se válet, spát, odpočívat nikde se nehonit, a kvůli pocitu, že už to fakt nedávám a ani nechci jsem trpěla 3 dny ještě víc 🙈

martt
9. črc 2021

@ellyem Mně vyvolávali porod den po termínu kvůli špatným ozvam syna.

mia255
9. črc 2021

mě vyvolávali porod cca týden a půl po vypočítaném termínu porodu... Ale jak píšou holky do vyvolávaného bych už nikdy dobrovolně nešla. Mám porovnání i s "normálním" nevyvolávaným a je to obrovský rozdíl. U vyvolávaného byla jediná světlá chvíle to, jak jsem dceru uviděla (půlku porodu si nepamatuju...) u nevyvolávaného si pamatuju celou dobu, bylo to fakt za odměnu. Zkus ještě pár dní počkat a až pak řešit vyvolávání. Uplně tě chápu, taky jsem to poprvé už chtěla mít za sebou ale nestálo to za to...

me_druhe_ja
9. črc 2021

Mě tady ve Francii vyvolávali poprvé 41+2, protože jsem měla nedostatek plodovky a malýmu padaly ozvy.

kindycz
9. črc 2021

Určitě při podezření na větší váhu dítěte!!! 🙂

clifary
9. črc 2021

Me vyvolavali porod tyden pred terminem ve 39+0, kvuli velkemu odhadu vahy (4500g), porodila jsem akutni sekci 39+4 a uz nikdy vice. Dcera mela 4200g. Ted jsem tehotna podruhe a doufam ve vaginalni porod bez zasahu 🤷‍♀️

michaela666
9. črc 2021

Já přenášela 10 dní po termínu porodu. Na vyvolání jsem měla jít v pátek, jakože úplně poslední den víc už mě nechat nechtěli. Těhu cukrovka, vyřízená hlavně psychicky. Poslíčky každý den 14 dní, vždycky od 16 hodiny cca do půlnoci, než ta potvůrka usnula. Chtěla jsem, aby malá šla ven "dobrovolně", což se nakonec povedlo 2 dny před vyvoláním. V bříšku se jí dařilo dobře, váha byla v normě, takže podle doktorů nebyl důvod do toho zasahovat.

V tomhle vedru je to určitě hodně náročné. Snad se malé rozhodne brzo samo. Co mám srovnání v rodině, tak vyvolávaný porod není nic, čemu bych chtěla jít naproti, pokud je miminku dobře.

lenka421
9. črc 2021

@michaela666 Muzu se zeptat, jak to probihalo s tou cukrovkou? Netlacili vas do vyvolani uz okolo terminu?

evula19
9. črc 2021

@ellyem mně vyvolávali až 9.den po termínu, ten den praskla voda a nic se nedělo, za dalších 24 h mě vzali CS...Mám epilepsii, musela jsem si pichat injekce na ředění krve a odhad byl přes 4 kg, takže jsem si myslela, že mě přenášet nenechají, ale nechali 10 dní nakonec. Chodila jsem denně 4-5km, dávala si vanu, červené víno, umývala okna, vytirala v kleče, jen na ten sex jsem fakt neměla pomyšlení, nepomohlo nic..Ten konec už je fakt náročný. Držím pěsti!

michaela666
9. črc 2021

@lenka421 Vůbec ne, ani to nezmínili jako důvod. Jen se zeptali jak se cítím a každé 3 dny kontrola v porodnici. Dcera měla odhadovanou váhu kolem 3 kg, dařilo se jí dobře,těhu cukrovka kompenzována pouze dietou.
Měla jsem v porodním přání napsáno, že pokud nebude v ohrožení dítě nebo já, chci tomu nechat volný průběh. Sám primář říkal, že těhu cukrovka pro ně není důvod vyvolávat porod hned po termínu, jestli je všechno v pořádku, navrhl počkat. Je pravda, že hodně vyvolávaných porodů se bohužel neobejde bez dalších zásahů a porodnice, kterou jsem si vybrala se tomu snaží předcházet.

geilinka
9. črc 2021

Ja bych do vyvolavaneho nesla a zvlast kdyz pisete co pisete.. domluvila bych sekci...ty vyvolavane porody casto konci instrumenatalnebo sekci pro nepostupujici porod a rodicka je pak zbytecne vycerpana navic leky na vyvolavani ovlivnuji dite mohou vice padat ozvy atd ..
Jo sekce neni prdel a je to velkaboperace na druhou stranu kdyz se vyvolavacka nepovede (neprupravene cesty i dite) je rodicka hotova z neprirozene silnych kontrakci, trva to treba i dva tri dny k tomu se pridava strach o dite a bum veskere aspejty pro nepistupujici porod....takze par dni kontrakci a nakonec stejne sekce....

ellyem
autor
9. črc 2021

@geilinka Já se chci sekci vyhnout, doporučuje mi to i dr., kvůli těch varixů.

tynka9
9. črc 2021

@ellyem důvody pro vyvolání jsou takové které ohrožují matku nebo dítě - cukrovka, riziko preeklampsie, špatné průtoky v pupečníku, velký vahový odhad, špatná placenta.... ale to co píšeš ty... nechci to nijak shazovat, to vůbec, taky jsem si užila svoje, ale hematom máš pryč, antibiotika ničemu nevadí, varixy jsou v tehotenstvi taky běžné (taky jsem je měla až kdo ví kde), streptokok taky ničemu nevadí, jen dostaneš při porodu antibiotika. Vím, že ten konec je náročný, vleče se a tak, ale zkus to ještě vydržet. Já jsem to zvládla 3x a to třetí tehotenstvi taky stálo za to. Měla jsem prakticky od začátku zablokovanou pánev, že jsem občas skoro chodit nemohla, do toho kolem poletovali dvě maličké děti (starší při porodu 3,5 roku a mladší 2)...

Naprosto tě chápu a soucítím, ale vydrž. Ps třetí porod byl o 3 týdny driv (první dva v termínu), za což jsem byla nakonec moc vděčná, že už jsem toho taky měla plné kecky. Ale myslím, že dost pomohla právě aktivita v posledním týdnu - generální úklid včetně oken, vyklizení špajzky, osprchováni kytek... a pak dlouhá procházka. Pracovala jsem vždycky, když jsem se cítila dobře. A musím uznat, že jsem to vždycky odskákala takovou blokací pánve, že jsem se fakt nemohla hnout a skoro brecela bolesti, a to toho vydržím hodně... ale ta aktivita je důležitá. Drz se a ať se brzy dočkáš přirozeně.

ellyem
autor
9. črc 2021

@tynka9 Děkuju. Asi se vrhnu na vydrhnutí koupelny, ledničky, trouby a udělám úklid ve spíži :D Z oken mám respekt, znám případ se špatným koncem.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru