Dehiscence v jizvě po císaři, teď těhotenství 23+5, moc se bojím. Zvládneme to?

milujicimaminka89
27. říj 2024

Holky prosím moc o radu, pomoc…V roce 2012 jsem měla akutního císaře pro rupturu dělohy, velmi komplikované, ale se synkem jsme to zvládli. Po 9.letech se nám povedlo druhé těhotenství. Od začátku krátký čípek a hodně ležení a teď tohle! Doktorka mě odeslala na rizikového pracoviště v Brně a já nevím, co mě čeká a mám strach. V noci nespím, bojím se. Prý se mi v jizvě udělaly “díry”, rozsšklebení té jizvy v určitých částech a hrozí i předčasný porod i prasknutí a vše špatně. Jsem teprve 23+5 týden. Moc se bojím o miminko, o mě. Co myslíte? Máte zkušenosti? Nechají si mě v nemocnici? …

milujicimaminka89
autor
27. říj 2024

Miminko je jinak úplně v pořádku, zdravé!!!

merope
27. říj 2024

Po zkušenostech (s jinou diagnózou) - sbal si rovnou věci na hospitalizaci, ať pak neřešíš, že tam nemáš ani kartáček na zuby (pokud tě tam někdo poveze autem, dej si to rovnou do auta). Hezkou knížku, tablet, nabíječku - je možný, že tě hospitalizují (podle popisu dost pravděpodobný) a můžou si tě tam nechat opravdu dlouho (já byla v nemocnici s holkami, co tam byly i několik týdnů) - dávala jsem na to před lety i příspěvek na koníka, kde se řešila taška do porodnice, tak jsem doporučovala mít sbalenou tašku do nemocnice, já ji před první hospitalizací neměla, před druhou už jo, takže když nastal problém, do 10 minut jsem byla nastoupená "v pozoru" u dveří a jeli jsme a když doktoři přišli s tím, že to je na hospitalizaci, tak jsem jen oznámila, že s tím jsem tak nějak počítala. Teď bych na tom měnila jen to, že to chce doma nachystat ještě nějakou větší tašku, jak mi pak postupně natahali lidi věci pro miminko a další, tak jsem měla problém to pobrat.

Hospitalizace je prostě proto, aby byli doktoři po ruce, kdyby se dělo cokoli. Vzhledem ke stavu těhotenství chceš být hospitalizovaná na místě, které má akreditaci pro novorozence od 24tt + aby ti stihli dát kortikoidy na dozrání plic miminka, kdyby opravdu hrozil průšvih. Doktoři to pak společně s neonatology pečlivě sledují a pakliže hrozí něco tobě či dítěti, domlouvá se císař + dítě si okamžitě přebírají neonatologové (pokud jsi při vědomí, tak ti dítě před tím ukáží, ale běží s ním do inkubátoru).

Kdybys pak potřebovala, na koníkovi je skupina Nedonošené děti, kam si můžeš chodit pro podporu, je tam hodně maminek nedonošeňátek. Jinak já měla problémy někdy od 27-28tt a to už jsem věděla, že do konce to nepůjde (nabírala jsem minimálně 0,5kg denně), rodila jsem nakonec 32+6, syn je zdravý. A to, co pak vlastně nejvíc po porodu chybělo, byla ta podpora od jiných maminek nedonošenců, co mám tak nějak čekat a tak. Určitě se hodí si o tom popovídat s psychologem, neonatologie s akreditacemi na "ty nejmenší" je mívají automaticky, u nás to teda naopak byl problém - a to asi chybělo nejvíc. Proto píšu o té skupince. Doktoři teď zvládnou vypiplat i opravdu pidipidi děti, ale je velký rozdíl, zda se rodí přímo na specializovaném pracovišti nebo někde mimo - a zda se na to stihnou připravit. Držím palce, ať vydržíte oba co nejdéle a ať se pak miminku daří.

milujicimaminka89
autor
27. říj 2024

@merope Moc děkuji…❤️

veroniquecz
27. říj 2024

@milujicimaminka89 předali tě rovnou do porodnice? Předpokládám, že na Obilňák, tam jsou machři na nedonošeňátka. Taky bych sbalila tašku a čekala, že mě hospitalizují. Držím pěsti ♥️

milujicimaminka89
autor
27. říj 2024

@veroniquecz Zatím nevím, co bude. Jedu na Obilňák v úterý a uvidím, co mi poví. Paní doktorka mi řekla, ať počítám se vším a že mě tam už musí poslat. Je to moc rizikové. Mám veliký strach, že porodím předčasně. Ten rozestup je 1.97cm.

milujicimaminka89
autor
27. říj 2024

Takže si sbalím kufr a budu spíše počítat s tím, že si mě tam nechají. To čekání je nejhorší, když nevím, jak to uvnitř vypadá a co bude. Je to vymodlené druhé miminko…

merope
27. říj 2024

@milujicimaminka89 Předčasný porod na vysoce specializovaném pracovišti není tak strašná věc. Ta pravděpodobnost, že bude vše v pořádku, je hodně vysoká.

A další - neposlala tě tam hned a s houkačkou, řekla ti, že tam máš jít v úterý - takže zase tak strašný to není. Jen je to potřeba sledovat.

hezz17
27. říj 2024

@merope ta vysoka pravdepodobnost…. To asi nemyslis 90%, ze?
“Rozestup” 1.97cm je delka jizvy kde dochazi k dehiscenci, nebo je to “velikost otvoru”.
Pokud za B, tak mi prijde zvlastbi cekat do utery.

hezz17
27. říj 2024

Na druhou strnu je hodne zvlastni, ze po 9 letech by praskla jizva. Opravdu merila jizvu? Neni to nejaky subserozni myom?

cherie24
27. říj 2024

@milujicimaminka89 to těžko říct, jak vám to dopadne. Ale předpokládám, že kdyby to bylo opravdu zlé, poslali by tě rovnou. Hlavně se šetři, žádné prudké pohyby, žádné zvedání ničeho těžšího, ani nákup, prostě nic. Mě doktorka taky tvrdila, že mám v jizvě dehistenci. Řekla mi to po 2 letech od porodu s tím, že další dítě už rozhodně nedoporučuje kvůli velkému riziku ruptury v těhotenství. Hrozí prý smrt moje i miminka. Řešila jsem to pak na vyšším pracovišti, kde mi doktor jizvu ani nekontroloval a řekl, že jestli tam díra je nebo není, že je to jedno. A řekl mi, že jestli chci další děti, ať je mám, že i dehistence v těhotenství je řešitelná záležitost a není to důvod k tomu nemít děti. Takže co doktor, to taky jiný názor. 🤷 Hlavně kdyby jsi začala mít prudké řezavé bolesti, okamžitě volej rychlou!!

milujicimaminka89
autor
27. říj 2024

@hezz17 Je to velikost otvoru, je to i na té fotce, kterou jsem přiložila. Neměřila mi jizvu. Takže jsem opravdu nervózní z úterý…

milujicimaminka89
autor
27. říj 2024

@hezz17 No mám ty díry už od začátku, asi se mi udělaly časem po 1.císaři. Jen teď, jak se zvětšuje děloha, tak i ty díry…

magdaveselkova
27. říj 2024

Zkušenosti nemám promiň .. ale jsem teď po ruptuře dělohy při druhém císaři a již další děti mít už nemůžu. Ale budu na tebe a miminko myslet ♥️ pokud ti nabídnou hospitalizaci tak hrr do toho. Oni určitě vědí co dělají. Sestřenka takhle porodila v 26tt a již má 8m, zdravou ♥️ holčičku. Určitě to bude dobré

milujicimaminka89
autor
27. říj 2024

Určitě se nechám hospitalizovat, pokud mi to řeknou, jen ať jsem v pořádku a neporodím předčasně. Asi je jasné, že miminko bude předčasné, ale ať vydržím, co nejdéle…Mám veliký strach, ať už je úterý.

fifinka2020
27. říj 2024

@milujicimaminka89 ty nervy z čekání jsou asi nejhorší, to věřím. Hele, může to být ve výsledku jakkoli, nechci to zlepšovat, určitě je dobre nic nepodcenit a mit vse pod kontrolou, ale zkus se psychicky co nejvíc vyklidnit,to totiž taky dělá hodně... mě kdysi gynekolog ze dne na den poslal na rizikové, já to obrecela, byla jsem hodně vyděšená, a ve výsledku těhotenství bylo úplně bez komplikací a v pohodě. Jakože on mě prostě poslal, protože byla potřeba něco víc hlídat, ale nebylo to tak strašně, jak jsem se bála. Drž se a určitě dej v úterý vědět, jak jste na tom!

milujicimaminka89
autor
27. říj 2024

@cherie24 Ano, to mi řekla, že pokud mě začne hodně bolet břicho, krvácení nebo odtok plodové vody, hned mám volat rychlou a hned do Brna převoz. Takže jsem vlastně v nervech celý den.

milujicimaminka89
autor
27. říj 2024

Hlavně, aby mi to neprasklo. To by bylo hrozné. Nevím, kolik je tloušťka vlastně toho mezi dírou a hlavičkou miminka, to neměřila, ale je tam vidět taková slabá čárečka, kdo ví, kolik to je a co to je. Ale díra se bude zvětšovat, jak se zvětšuje i děloha. Jde o to, jak to zvládne moc se zvětšit. Abych tam v úterý nepřijela a hned na sál třeba. Miminko je ještě tak malinké, budu ve 24.týdnu teprve…😓

merope
27. říj 2024

@milujicimaminka89 V tom Brně se budou zaručeně snažit dát minimálně kortikoidy na dozrání plic miminka - tzn. při hospitalizaci v úterý by byl porod v pátek (pokud to jen trošku půjde, budou se to snažit držet aspoň takto dlouho).

@hezz17 Přesná čísla jsem zkoumala před pěti lety, když jsem měla sama nedonošence. Pak jsem je potkala i později - a vím, že obrovský rozdíl dělá právě to, zda se stihnou kortikoidy a zda je ten porod přímo v dosahu neonatologické JIRP/JIP. Jinak tedy co se teď dívám, tak při "obecném" porodu ve 24tt je 60% pravděpodobnost naprosto zdravého dítěte. A výrazně to zvyšuje podání kortikoidů + porod v perinatologickém centru. Navíc pokud se toto vše stihne, tak tazatelka bude už ve 25tt, čili tam to jde zase extrémně nahoru (mimochodem - při porodu ve 28tt - tzn. 27+1tt-28tt je už přežití ve zdraví téměř 100%). Hodně podstatné je pohlaví dítěte - holčičky jsou životaschopnější 🙂.

@milujicimaminka89 Pokud koukáš na statistiky - 23+5tt znamená, že už jsi ve 24. týdnu. V úterý budeš mít už ukončený 24tt - a od středy jsi ve 25tt. Jinak tohle vypadá moc hezky - https://www.nedoklubko.cz/wp-content/uploads/20... - Nedoklubko je organizace, co se hodně stará o nedonošené děti v tom smyslu podpory rodičů.

hezz17
27. říj 2024

@merope tak to te opravim. Ve 24.tydnu preziva 60% deti, z tech 60% je 60% bez ujmy.
27.tyden je porad strasne velky pruser. To je jen takovy laicky pohled, ze dneska uz se zvladne vse.

merope
27. říj 2024
milujicimaminka89
autor
28. říj 2024

Čekáme chlapečka…🩵❤️

milujicimaminka89
autor
28. říj 2024

@merope Děkuju moc. Uvidíme zítra..,

milujicimaminka89
autor
28. říj 2024

Myslíte si, že si mě tam zítra nechají? Abych byla pod dohledem…Nebo mi řeknou, přijeďte zase za týden a kdyby něco, volejte si záchranku. Myslím, že si mě spíše nechají…

veroniquecz
28. říj 2024

@milujicimaminka89 můžeš je požádat o hospitalizaci.

merope
28. říj 2024

@milujicimaminka89 Samozřejmě záleží, jak to přesně vypadá. Ale mám pocit, že raději hospitalizují minimálně na provedení různých vyšetření, u tebe asi vysledování, jak se ta jizva chová a tak - a teprve pak rozhodují, zda si tě tam nechají dlouhodobě nebo budeš jen docházet do poradny. A taky možná záleží, kde bydlíš - já v Praze, takže kdyby cokoli, tak rychlá je u baráku do 5 minut a dovezou mě přímo do specializované porodnice taky skoro hned (tak mě pustili ještě domů a přijela jsem pak po asi 14ti dnech znovu) - ale já měla nějakou formu preeklampsie (tlak stabilizovaný, jen jsem šíleně otékala) - každá diagnóza je jiná.

nina004
29. říj 2024

@milujicimaminka89 Moja skúsenosť. Prvý pôrod sekciou 3/2021. Tiež mi doktor na jednom sone povedal že mám dehiscenciu jazvy u mňa cca 1cm a že mám s tehotenstvom počkať. Budúci mesiac som zistila ,že som tehotná. Mala som veľký strach, bola som sledovaná. U mňa sa to našťastie niekedy okolo 25tt nejakým zázrakom zcelilo. Na sone už potom nebolo nič vidieť. Keby som nemala obrázok zo sona ani by mi dr neuveril ,že tam čosi bolo. Dcéru som rodila 12/2022 39+2tt sekciou, lebo samej sa jej nechcelo a kôli cukrovke sa čakať nemohlo. Držím ti prsty nech všetko dobre dopadne.

fifinka2020
29. říj 2024

@milujicimaminka89 tak jak jste na tom?

milujicimaminka89
autor
30. říj 2024

Holky, včerejšek byl opravdu náročný, ale vše je v pořádku. Pan primář mi jizvu projížděl ultrazvukem, i bříško a žádné ztenčení, dehistcenci neviděl. Jizva má 3.7mm minimálně a to je prý dostačující. Miminku se daří dobře. Raději mě za 3.týdny objednal znova na kontrolu, ale teď mám být klidná. Takže týden v nervech zbytečně. No říkám, co tam teda paní doktorka viděla? No nedokázal odpovědět, že tam mám drobné cystičky, ale to nic není. Achjo. Tak snad bude vše v pořádku i nadále. Mám odpočívat, šetřit břicho, ty svaly se nesmí namáhat vůbec. Tak jsem moc moc šťastná!

merope
30. říj 2024

@milujicimaminka89 Ty jo, tak to gratuluji!! A moc držím palce, ať je vše v pořádku.

hezz17
30. říj 2024

@milujicimaminka89 no uprimne me tva odpoved neprekvapuje 😀 samozrejme dobre, ze se nic nedeje, smutne, ze primarni pece nerozezna podstatnou vec.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru