Ahoj holky, hlavně mamičky. Co si myslíte o bydlení v stylu domácnost rozdělena na dva domy? V jedné části je ložnice, obývák spojený s kuchyní, koupelna. Tam jsou rodiče. A do druhé části se jde venku, přes dvůr, cca 3-4 metry. Tam jsou v jedné ložnici dvě děti (10, 4), v druhé ložnici dcera (16), také tam mají koupelnu. Dle vás je to ok, když děti jdou na snídani, oběd večeři, za rodiči, musejí jet po vonku, resp. je má na starosti starší sestra a volá mámě, když je něco potřeba? Není to špatný, takhle oddělit děti a polovinu starostí o ně hodit na starší dceru? A ještě k tomu tam s ní bydlí její přítel...
Že je to divné, ale pokud vám to bude vyhovovat .... pokud jsou takto špatné dispozice, nešla by jedna část domu spací pro všechny a druhá denní (kuchyň, obývák, koupelna)? Nedokážu si to představit upřímně ani tak, cokoli bude třeba i v zimě, brát bundu běžet přes dvůr, pro hračky, učení, oblečení, nevím no, já bych takto bydlet nechtěla, ale pokud není zbytí, snažila bych se o to, aby jste v noci byli v jednou domě. Proč házíte případné noční vstávání a hlídání mladšího sourozence na starší dceru? Nárazově, pokud byste se šli bavit OK, ale každodenně bych se vám na to já vyprdla ;)
Nebo varianta, starší dcera samostatná ložnice v té první části a obývákem a rodiče a zbylé dvě mladší děti v těch dvou ložnicích vedle.
Ne, starší dcera není žádná chůva! Nejsou to její děti, aby se o ně starala. Ty 2 malé děti u rodičů a dcera 16 může být sama.
Jestli si sama mamička, tak teda ,,klobouk dolů". Jo je to špatný ve všech směrech, já ani nevím co je na tom dobrého. Prostě je to úplně nápad z pr.....
@moudivlacek no jako hlavně její role není být rodičem. Kdysi jsme měli klientku ta měla od 13 na starost mladší sourozence, to nejmladší ji říkalo mami. Všude ho měla sebou od mimina. Dávali jsme podnět na OSPOD. Prostě jiný bydlení nebo to spojit. Nic víc.
To je děsný, chodit venkem do společných prostor domu za deště, sněhu a rodiče daleko. Co když budou děti nemocné nebo budou mít zlé sny... Starší sestra není jejich chůva ani rodič.
Velmi zvláštní uspořádání a s takhle malými dětmi mi to přijde úplně šílené, že rodiče vlastně nebudou mít přehled a nejstarší dcera je bude mít na hrbu.
Za mě určitě ne.
Snad je to troll. 🤦♀️
Pro mne absolutně nepředstavitelné. U nás si děti (4 a 8 let) nehrají ani v pokojíčku, protože je až v patře, ale jsme všichni společně v přízemí. Ale třeba to tak v té rodině nějak funguje... přirozené to ale rozhodně není.
(Nesu si to trochu s dětství, kdy jsme nesměli trávit čas v obýváku protože smrad z cigaret).
Není to divné, je to nesmysl 🙈. Nedovedu si představit situaci, že jedno z děti v noci zvrací....
Podobně uspořádání jsem odmítla i jako učitelka v případě ŠVP. Jedná část v jedné části domu, druhá v druhé se samostatnými vchody - ani náhodou.
Spíš je divné, že dům nejde propojit- někde něco vybourat.
Nejsem troll, kéžby. A není to má situace. Psala jsem sem, protože, jsem těm rodičům řekla, že je to špatné, děti nemají být odděleni od rodičů a povinnosti se nemají házet na starší sourozence. Jako odpověď bylo, že to príliš prožívám, vždyť nemají dva roky a kdysi se chodilo na latrínu i v -25°... A prí neprobíhají z domu do domu, celej den jsou s rodiči, jenom na noc vedle, a ráno jim nosí jídlo do izby. V řešení jsou babysitting vysílačky a na jaře chtějí udělat propojení, jenomže jsou tam v podnájmu, kdoví, jestli to majitel povolí.
A taky mi bylo řečeno, že přeci děti vyrostou...
Tak tady je trochu rozdíl co píšeš. U prvního dotazu píšeš, že chodí k rodičům jen na jídlo, u druhého, že jsou kromě spánku u rodičů. V tom případě je to už pochopitelnější. Tedy až na to 4 leté, to mám já ještě pořád v posteli, ale já jsem trochu extrém na druhou stranu.
@eviicka není v pohodě když dítě křičí na mámu z otevřených dveří, když je venku 0. Úplně jinak bych to brala, kdyby tam začali bydlet na jaře a do zimy udělali přechod. Ne teď na zimu. A kdoví jestli ten přechod bude, když to není jejich....
@alice180 ano je, znám ve svém okolí několik milujících rodin, kde rodiče spí v přízemí a děti v pokoji v patře, kam se jde po schodech vedoucích ze samostatné chodby. Takže vzdálenost možná větší a ještě tam není skoro dospělý sourozenec. Můj styl to ale není.
Anonym: já tu situaci s křičícím dítětem nezažila, tak fakt nemůžu posoudit. Jen píšu, že pokud jde POUZE o spaní, rodiče jsou jinak pečliví a řeší to bytovou nouzi, že to nebudu hned odsuzovat.
@eviicka Bytová nouze to nebyla. Ona si postavila hlavu
@enoli asi tak nějak
Jako máma 5 leté dcery si neumím vůbec představit, že bych ji neměla pod dozorem, zatímco ona by byla v jiné přístavbě domu. Ani na tu noc. Kolikrát se děti vzbudí (zlý sen, nemoc, zvracení) a v těchto situacích dítě potřebuje rodiče. A jako sestra, která má o 15 let mladšího sourozence, můžu říct, že v 16 je dcera plně schopná dítě pohlídat a obstarat, ale pouze dočasně. Starší děti by neměly sloužit ani jako chůvy, ani jako sluhové. Pomáhat ano, ale využívat ne.
Kdyby mladší děti byly ve starším věku, tak proč ne. Ale vadilo by mi, kdybych musela nechat hlavně tu čtyřletou na starost té starší. To je podle mě to nejhorší, co může rodič udělat, udělat si chůvu ze staršího dítěte. A ještě více na houby, když musí chodit venkem. Jedině nechat starší v části s obývákem a ložnici udělat z jednoho pokoje.
@rezina96 na to byla odpověď, že starší nemůžou nechat samou v jedné části, protože by jsi si ji přivlastnila a už beztak je těžké a by s něčím pomohla. Takhle, když někdo přijde, chce být i s dětmi, a tak si mladá uklidí...
Tak to jsem jeste neslysela. Je to zvlastni a urcite bych to tak nechtela. My stavime klasicky dum, obyvak s kuchyni a pak chodba a z ni pristup do loznice a pokojoku a uz se strasne tesim jak spolu budem takto na jedne hromadce🤣
Starší dcera tam nemůže být sama, protože by si přivlastnila část domu, která jim nepatří, kde jsou v nájmu? Větší hovadinu jsem neslyšela. Je třeba si v tom udělat pořádek. Tohle nedává smysl.
Jsem tady fakt jedina, ktere prijde ujete, aby sestnactileta holka bydlela s pritelem?? Jako to mi na te situaci krome odlifrovani toho ctyrleteho prijde jako nejvetsi red flag...
No tak divne to je kazdopadne. Hlavne to ctyrlete decko bez rodicu hozene na hrb stsrsim sourozencum. Objasnis nam nejak vic tu situaci? Proc to tak je a jak to vzniklo? To se tyka tebe primo?