Klimatizace u souseda na balkóně. Máte zkušenost?

babka
3. zář 2024

Mate nekdo zkusenosti s klimatizaci, co ma vas soused na balkone? Je to hlucne? Rusi vas to?

badyr
3. zář 2024

@babka my klimatizaci máme na balkoně už asi 10 let a nikdo ze sousedů ji neslyší. Několikrát jsme se jich na to ptali, zajímalo nás to.

babka
autor
3. zář 2024

@badyr dekuji. Soused me prave zada o povoleni ted a ja nemam absolutne tuseni, co cekat

dandaa
3. zář 2024

Každá je slyšet jinak. Chtěla bych přesný model jaký bude mít. Jde o balkon v bytě nebo v domě?

babka
autor
3. zář 2024

@dandaa mam konkretni model, mela by mit hlucnost kolem 50dB. Jedna se o balkon v bytovem dome.

dandaa
3. zář 2024

@babka tak to mu stejně musíte povolit všichni v rámci svj. Tahle hlučnost je v pohodě. My máme plochou střechu venkovní jednotku nad ložnicí a slyšet není vůbec .

babka
autor
3. zář 2024

@dandaa SVJ rozhodlo, ze staci svoleni sousedu. Takze to ted asi visi na mne 🙈

dandaa
3. zář 2024

@babka já bych mu to dovolila, teď se dělají v bytových domech opravdu často a nikdo si nestěžuje. Klima je tišší než třeba tepelné čerpadlo.

swan42
3. zář 2024

@dandaa vsichni? A nestaci podle noveho OZ jen nadpolovicni vetsina?

miryp
3. zář 2024

Soused přímo vedle nás ji má, protože má jednu místnost a v létě by tam vedrem nevydržel a neslyšíme vůbec nic.

teate
3. zář 2024

Klima je ještě v pohodě. Když ten horký vzduch nebude pouštět k Vám, že se tam nebude dát sedět. 🙈 Horší hluk dělá třeba tepelné čerpadlo. To by mi osobně vadilo.

dandaa
3. zář 2024

@swan42 záleží co mají ve stanovách .

mourovatakocka
3. zář 2024

@babka Opravdu strašně záleží, jaký model to je. Na sídlišti klimatizace vídám a nijak výrazně hlučné nejsou. U dědy ji má soused a je to slyšet ve vilové čtvrti na druhou stranu cesty a ještě ob barák 🙈

95newmommy2020
3. zář 2024

My máme na balkoně tuším tepelné čerpadlo a hluk to moc nedělá. Pod panelákem máme rušnou silnici. Jen teda, když otevřu balkon, tak je tam dost vedro. Ono to totiž fouká teple ven. 🤷‍♀️

lucieta1
3. zář 2024

@babka ja bych se toho bála.Naproti v domě mají klimatizaci na balkoně.Kdyz je v noci ticho-hučí to .Hodně se obávám až jich bude víc.co pak? Zavřít okno.spát se špuntama do uší? Jakmile to dovolíte uz to nejde vzít zpět.

janule0123
3. zář 2024

@babka na bytě jsme měli klimatizací.. chladili jsme přes den a před spaním .. pak jsme vypinali.. bali jsme se aby to třeba nerušilo sousedy co mají otevřeny okna v noci …

bousovka007
3. zář 2024

@dandaa Tohle opravdu nejde tvrdit obecně. U naší venkovní jednotky tepelného čerpadla poslechem nepoznáte, jestli je momentálně v provozu, nebo je vypnutá. Jiné dělají příšerný rámus. Stejně jako klimatizace. K problému je třeba přistupovat individuálně.
50 dB je například cca hlučnost digestoře.

brunetka11
3. zář 2024

@babka To mi přijde už dost hlučná a vymezila bych se.
Máme Samsung, ani sama ten zvuk, když jsem venku na zahradě, neregistruji, natož sousedi.

ahyt
3. zář 2024

Mame v bytovem dome na lodzii,museli jsme mit schvaleni vsech clenu SVJ Nikdo si nikdy nestezoval a nestezuje.A blahorecim v tyhle dobe k nasemu rozhodnuti a nemale investici.Je to bomba😊

hojda
3. zář 2024

@babka a ty jsi nějak citlivá na zvuky? jsou lidé, kteří slyší určité frekvence více a ruší je to.

petulkadodo
3. zář 2024

@babka U nás v domě to má na balkoně cca 10 bytů a slyšet to není. Dali jsme si do podmínek, že klimatizaci musí schválit SVJ, protože je to zásah do fasády a máme k tomu nějakou specifikaci jako max. hlučnost, aby si sousedi nekupovali ty nejlevnější hlučné šunky, a pak umístění tak, aby bylo co nejmíň hluku. My ji máme na zemi za zábradlím na gumové tlumící podložce a i když stojím vedle ní, slyšet v podstatě není.

pampelina18
5. zář 2024

@babka jde o to jaká je to klimatizace. Sousedi mají a když máme otevřené okno večer, tak to je rachot. My ji máme taky a teda při otevřením okna v noci je to slyšet jako by jste měli doma puštěný větrák naplno

babka
autor
5. zář 2024

@hojda ano, vytrvaly zvuk me obtezuje

babka
autor
5. zář 2024

@petulkadodo a jakou mate max. hlucnost? pro zajimavost, at to muzu porovnat

svha
5. zář 2024

Běžně jsou větší problémy s hlukem z klimatizací než z tepelných čerpadel.
Klimatizace pojede třeba i v noci. 50 dB je dost v tichu okolo.
Ale je to poměrně složitá problematika.

hojda
5. zář 2024

@svha tak to bych rella spis opacne, cepadla nekterych sousedu jsou fakt hlucna.

hojda
5. zář 2024

@babka hmm, tak to bych mela strach. Manzel sili z tepelnych cepadel v okoli, slysi to normalni az do domu,proste je na tu frekvenci citivy. Nejlepe jit si poslechnout, ten konkretni model a doufat, ze to na miste nebude nejak rezonovat.

dandaa
5. zář 2024

@hojda čerpadla jedou totiž daleko víc, narozdíl od klimatizace,kterou používáš jen když je opravdu horko, což je každý rok jinak . Nám letos jede hodně, ale přes noc vůbec ,jen přes den . Na podzim a na jaře ji občas pustím na přitopení.

petulkadodo
5. zář 2024

@babka Venkovní jednotka s výkonem do 5 kW 48 dBA, nad 5 kW 51 dBA. Jedná se o hlučnost při maximálním výkonu. Je doporučeno výkon naddimenzovat, klimatizace pak nepojede naplno a bude výrazně tišší málo výkonná jedoucí naplno. Že by si někdo nechával klimatizaci puštěnou přes noc, si nemyslím. Ta vnitřní jednotka je hlučnějšǰ než venkovní, u toho nikdo spát nechce. V noci je lepší si otevřít okno.

svha
5. zář 2024

@hojda pokud jsou využívána i k chlazení, může být. Nebývá to tak často. Záleží i na stáří zařízení a spoustě dalších okolností. Z hlediska hluku se řeší oboje. A nejlepší je měření hluku. Údaje od prodejců, výrobců, zařízení nemusí odpovídat skutečnosti.

hojda
5. zář 2024

@svha hluk dělají v zimě, ne v létě, jsou to čerpadla, které se po nějaké době opotřebují a pak dělají různé zvuky, majiteli to většinou nevadí, hlavně že mu to topí. V zimě vyjdeš na zahradu a zvuky hrozné, ale manžel to bohužel slyšel až do domu, já ne. Tak jen, že jsou lidé, kterým to opravdu vadí, hlavně ty opakující se zvuky v určité frekvenci (čerpadla, větráky a klimatizace).