Problémy se sousedy

zak1991
30. srp 2017

Přeji krásný den,
možná mě některé z vás za tuhle diskuzi odsoudí, s tím počítám, ale doufám, že se najde i někdo, kdo mě pochopí a poradí mi.
Před měsícem jsme se nastěhovali do nového bytu, ke kterému patří předzahrádka. Je to větší bytový dům, takže ze všech stran sousedi. A právě z jedněmi z nich jsou od začátku problémy. Měli problémy s tím, že na předzahrádce kouříme, udělali jsme tedy kompromis a koupili si elektronickou cigaretu, která není cítit... Cigaretu si zapálíme jen velice výjimečně. Ale... Sousedce evidentně vadí už jen naše přítomnost. Kdykoli jdeme na zahradu, bez ohledu na to, zda kouříme nebo ne, hlučně zavře okno a má naším směrem celkem hlasité, nelichotivé poznámky. To by se dalo přejít, teď momentálně ale řeším jinou situaci s ní.

Tito sousedé mají asi čtyřletého synka, který si chodí hrát na balkon. Vydrží tam téměř celý den, s výjimkou hodiny, kdy asi spí po obědě. Má tam hrající hračky, sám dost křičí, sousedka křičí na něj... Celkem nepříjemná situace. Pracuji z domu a na práci potřebuji klid, musím tedy většinu dne zavírat okna. Když jsem sousedku slušně požádala, zda by si nemohla dítě trochu zklidnit, že bych alespoň dopoledne potřebovala klid na práci, byla velice nepříjemná a sdělila mi, že si na balkoně mohou dělat co chtějí a mně do toho nic není, že přece dítě nebude držet doma přivázané u stolu. A nám že tu štěká pes a ona si také nestěžuje. Jenže psa nám často rozštěká právě jejich synek, který na něj z balkonu volá.

Vůbec jsem nevěděla, co jí na to říct, nic takového jsem po ní přece nechtěla. Dětský křik se dá nevnímat, ale pokud do toho zvučí ještě pět různých hraček, je to téměř nesnesitelné... Máte někdo podobnou zkušenost? Jak se sousedkou jednat, aby na mě hned nevyletěla a já jí mohla vysvětlit, co se vlastně děje? Nebo jen přeháním a pravdu mají oni?

Jsem z toho už zoufalá, trvá to skoro dva týdny, já nestíhám práci, protože se na ni nemůžu soustředit... Jsem dost podrážděná a unavená, protože se snažím hodně pracovat v noci. Má vůbec tahle situace řešení?

Děkuji za jakýkoli názor.

lv
30. srp 2017

Ptáš se, kdo má pravdu, asi pragmaticky obě. Jí vadí kouření a pes, vám hlučné dítě.
Máš dítě? Moje taky nejde ztišit a věř mi, že bych chtěla docela často 🙂. Pes je venku, že na něj dítě volá? Moje by taky volalo 🙂
Je to nadsázka, nejsem na její straně (kouřím taky).
Takhle rozehrané se budou sousedské vztahy urovnávat těžko, bude to chtít toleranci z obou stran.

japona
30. srp 2017

@zak1991 Nelze donutit ctyrlete dítě, aby bylo v klidu.. to zjistíte, až budete mit vlastni🙂 Na vašem místě bych si koupila špunty do uší nebo jezdila pracovat jinam..
Když si zavřete okno, tak slyšíte detske hračky..?

fallingstars
30. srp 2017

@zak1991 Dokážu pochopit, že jí vadilo kouření, představa, že mi někdo vykuřuje pod okny mě taky nenaplňuje radostí. Nicméně měla by ocenit vaší snahu o kompromis.
Ovšem podle mě je od Tebe dost nerealistické chtít po ní, aby si sklidnila dítě / nedávala mu doma hračky. A to nepíšu jako máma, která si myslí, že kvůli dětem se musí všichni po..., ale jako ženská, která bydlela roky coby single žena v bytě a měla vedle sousedy s malým, totálně rozmachaným satánkem. Tehdy jsem na něj nadávala, kudy jsem chodila, byl to fakt dáreček (a pořád je, pod nimi bydlí kámoška a je z toho stále zoufalá), ale nikdy jsem nešla za jeho matkou, aby si ho sklidnila. Proč? Ne proto, že "je to přece dítě", ale protože se dá předpokládat, že matce to buď vadí, ale všechny její metody selhávají (a já to nezachráním), nebo jí to nevadí (a já to nezachráním). A taky nevím, čím bych se oháněla...Obávám se, že si budeš muset zvyknout, absolutní ticho vyžadovat nelze, taky by tam mohl někdo pár měsíců rekonstruovat byt nebo cvičit na housle...a jednou, až se vám narodí prcek, možná budeš ráda, že nikdo neklepe na vás...

Navíc hezky už moc dlouho nebude a příští rok už to třeba prcka bavit nebude...

jezz1e
30. srp 2017

Tohle je fakt těžké. Na jednu stranu dítě se občas uklidňuje těžko, na druhé straně by asi matku ani dítě taky nezabilo, kdyby si tedy dopoledne dítě hrálo doma místo na balkoně nebo někde na hřišti mimo domov. Docela by mě zajímalo, jestli kdyby z domova pracoval manžel matek, jejichž dítě nejde ztišit, taky by mu vysvětlili, že "je to prostě dítě" nebo zda by hledaly řešení o něco usilovněji. :-/
Zas pokud vám štěká pes (a asi tedy ne jen když ho rozštěká synek sousedů), těžko si u sousedů stěžovat na hluk...

smoldovka
30. srp 2017

Tohle se asi nevyresi nikdy k oboustranne spokojenosti...my to mame podibne. Mame tedy dum, ale sousedi jsou velmi hlucni. Jejich deti pisti, jen vystrci nos. Nevidim je, ale slysim stale. Maji psa, ten od rana steka na vsechno a vsechny. Rodice hulakaji na deti, deti jeci mezi sebou, do toho rve cokl...uplny cirkus. Jak jim naznacit, ze i pres zavrena okna, nam denne budi dite, o tom, ze bych nechala maleho spat venku ani nemluvim. Nerikam nic, jen tise zurim. Manzel mel tyden dovolenou a byl na mrtvici, predtim to nevnimal, zdalo se mu, ze prehanim. Ted mi dal za pravdu. Sousedy na druhe strane mame bliz a nedolehne k nam nic. Leze mi to na nervy, neudelam s tim asi nic...

zak1991
autor
30. srp 2017

Samozřejmě chápu, že jí kouření vadilo, samotnou mě štve, že jsem ji tím obtěžovala a nedošlo mi to. Při všem tom shonu a stresu že stěhování mě to ani nenapadlo. Hned jak nás na to upozornila, samozřejmě jsme to vyřešili.

Chápu, že tak malé dítě nebude sedět a v tichosti si kreslit, ale opravdu musí křičet na balkoně? Je nutné, aby tam mělo hračky, které vydávají zvuky? Kdyby to bylo jen určitou část dne, nevadí mi to, přizpůsobím se tomu. Kdyby třeba v bytě dupalo nebo si hrálo, bylo by mi jasné, že s tím nic neudělají.

Pes samozřejmě neštěká pořád, ani není pořád venku. Pouštím ho vždycky na chvilku, pak jde domů a je v klidu.

A ne, jinam opravdu pracovat jít nemůžu. Nebudu si pronajímat drahou kancelář kvůli pěti hodinám denně, někdy i míň.

Nechci přece nic hrozného nebo si to alespoň myslím...

denny27
30. srp 2017

co špunty do uší, s nimi by to nešlo??? Nebo nějaká uklidnujici hudba do sluchátek...

craki
30. srp 2017

Pokud ti to vadi jen kvuli praci, resila bych to spunty do usi nebo hudbou do sluchatek 🙂
Pripadne sousedku pozvi na kafe a zkus ji nastinit "tvoji pracovni" dobu... Nebo vydrz az bude skarede a zima a dite bude zavrene doma 🙂

zak1991
autor
30. srp 2017

@craki Čekat, až bude zima nemůžu, mám termín, kdy práci musím odevzdat.

Špunty v uších nesnesu a sluchátka jsou na tom podobně. ☹

Prostě asi budu muset dál pracovat v noci.

fallingstars
30. srp 2017

@zak1991 Tak asi se tu shodneme na tom, že není OK, že to dítě tráví celé dny na balkoně. Ale to asi hlavně z pohledu toho dítěte... jinak je to součást jejich bytu a tam je jednoduše těžko omezíš, pokud na někoho nestřílí nebo nehlučí v době nočního klidu. Stejně jako jim nemůžeš zakázat, aby tam měli hračky, které vydávají zvuky...jasně, není to od nich právě ohleduplné, ale tím spíš můžeš těžko čekat, že na ty prosby zareagují.
Jak to vnímají ostatní? Není možné, ze už jsi se na to zaměřila a vnímáš to intenzivněji?

kamino
30. srp 2017

@zak1991 Já chápu, vydrž, brzy už nebude vedro a oni zalezou do bytu - já tě chápu, jak jsem nesnášela prázdniny a maminy s dětmi, když jsem pracovala na 3 směny a potřebovala se vyspat. Podzim a zima bylo moje nejoblíbenější období 🙂 Sama mám dítě a snažíme se ho mírnit, se střídavými úspěchy, ale hlučné hračky na balkoně to mít nesmí. Pokud jsou prckovi 4 roky, tak už by mohl mít rozum a dalo by se mu vysvětlit a mamince též, že hlučné hračky ať mají uvnitř bytu, ale ne na balkoně. Držím palce, z toho jak popisuješ to nebude lehké, ale zkuste se domluvit na kompromisu - ted mě napadá - prcek bude možná chodit do školky 🙂

zak1991
autor
30. srp 2017

@fallingstars Nemyslím si, že bych se na ně nějak zaměřila. Kromě tohoto hluku je všude jinde ticho, takže si toho nejde nevšimnout. Je pravda, že mi trochu vadí jejich přístup. Oni si můžou dělat, co chtějí, ale my jen vylezeme na zahradu, oni už bouchají oknem.

@kamino S onou maminkou domluva není. Nejsme bohužel jediní, kdo s ní měl konflikt. Snad do školky půjde, tím se snažím uklidňovat. 🙂

fallingstars
30. srp 2017

@zak1991 Ať si je zavírá 😉 Ale jestli s ní domluva obecně není, pak to bude složité až nemožné...😕

zak1991
autor
30. srp 2017

@fallingstars To už jsem pochopila. ☹

kamino
30. srp 2017

@zak1991 uklidnuj se tom, ze az budete mit vlastniho prcka, tak jim to vrati 🙂 🙂

zak1991
autor
30. srp 2017

@kamino I kdyby to bylo možné, moc mi to nepomůže. ☹

zak1991
autor
30. srp 2017

@kamino Navíc, nerada bych jim „něco vracela".

japona
31. srp 2017

@zak1991 Když zavřete okno, tak slyšíte řev dítěte a hrající hračky na balkoně? Byla byste také tak nekompromisní, kdyby se jednalo o dítě vaši kamarádky? Můžete se zkusit s rodinou zkamaradit..

kaja2016
31. srp 2017

@zak1991 Spunty do usi moc nepomahaji, ale doporucila bych pustit si do sluchatek nejakou klasickou hudbu. Dobry jsou takovy ty velky sluchatka prez cely usi, co vsechno odhluci. Taky jsem pracovala doma. Jinak moje zkusenost je, ze pokud hluci nekdo, s kym nemam dobry vztahy, tak me to rusi a pokud hluci nekdo, koho mam rada, tak me to nevadi (pokud teda nejde o zbijecku apod.🙂 Jinak podle me jste tam nezacali dobre, pani asi byla zvykla na klid, chlapeckovi jsou ctyri, chodi asi po obede spat, potom treba chodi i brzo vecer, buh vi, jak dobre usina. Mozna je z Vas pani proste jen ve stresu, protoze ji dite nemuze usnout, popr. ma pak doma vedro, kdyz zavre okno a nebo vas kluk slysi i prez okno a proste spatne usina. Tezko rict. Jasne, nadavat z okna vhodny moc neni. Na druhy strane, nedokazu si predstavit, jak bys mohla slusne nekomu rict "at si to svoje dite sklidni"🙂 Za mnou prijit sousedka s temito slovy, tak ji za slusnou povazovat nebudu. Neco jinyho je sednout si a probrat nastalou situaci a chtit se opravdu dohodnout. Uplny klid na praci necekej, byt je byt. I v kancelari by te nekdo rusil, napr. kolega. To je zivot. Ale muzete si vzajemne vyjit vstrict🙂

keerka
31. srp 2017

Fakt tě chápu, jsme na tom úplně stejně. Sousedíme se zahradou, kde jsou sousedi pořád. Maminka, dvě děti, tatínek taky dost často. Opravdu chápu, že děti vypnout nejde, ale oni na sebe řvou pořád všichni. I ti rodiče (ti nejvíc, prostě jsou hodně hluční). Myslím, že je nikdy ani nenapadlo, že kvůli tomu vlastně bydlíme dohromadya že nám to vadí. A když jsme tam byli, jestli by se mohli chovat aspoň trochu ohleduplně (to, co mně přijde normální), řekla nám, ať se odstěhujem 😀 Sousedíme se 4 zahradama a s nikým jiným problém nenáme ani v nejmenším... Je to fakt otrava.

kaja2016
31. srp 2017

@keerka No jo, jenze ta na zahrade hluci autorka🙂 Sousedi hlucej na balkone😀

keerka
31. srp 2017

@kaja2016 To máš fuk, princip je stejnej. Že Tebe když někdo požádá, abys neprudil, tak se snažíš vyhovět a obecně se snažíš být ohleduplná. A ostatní na to hází bobek..

nita1984
31. srp 2017

Holky, odstěhujte se na vesnici 😀 V pět ráno začnou jezdit kombajny, traktory, řvát zvířata 😀 Také trávím hodně času doma (částečně pracuji doma a z domova), mám dva psy, ale ti jsou nejtišší z celé vesnice, obecně tu řvou hlavně jiní.Teď přes prázdniny o dětech nemluvě.... a když náhodou nic nehlučí (je jedno jestli pondělí, sobota, svátek), tak zas pro změnu odéry z hnojení polí a tak pořád dokola.. přesto to tu miluji, neměnila bych a beru to tak, že to k životu na vesnici patří.. stejně jako ke psu štěkot, k dítěti křik... jediné co mi opravdu vadí je kouř z cigaret, máme barák u zastávky a když někdo čeká na autobus a vykuřuje, to mi fakt vadí. Tak prostě na tu chvíli zavřu okno nebo jdu do jiné části zahrady... život je o toleranci, pokud člověk nedokáže snést sousedy, holt musí na samotu u lesa 🙂

keerka
31. srp 2017

@nita1984 O tom to přece není 🙂 Je jasné, že když bydlíš mezi lidmi, že ticho není nikdy. Jde spíš o určitou dávku ohleduplnosti, kterou by měl mít zažitou každý. Jak jsem psala, chápu, ž děti nejdou vypnout, ale pochybuju, že jim někdy někdo řekl, ať zbytečně nekřičí, když stojí vedle sebe, že to taky může někomu vadit... To se vedle prostě nedělá 🙂 A hulákají na sebe i dospělí. Jsem od nich fyzicky třeba 10, 12 m a rozumím každému slovu..

kaja2016
31. srp 2017

@keerka Tezko rict, co se tam deje, kdo se snazi vyjit druhemu vstrict a kdo ne. Ja teda se take snazim chovat ohleduplne a mysli, ze si to o sobe mysli asi kazdy😀DD Na me si teda stezovala akorat jednou jedna pani,vycitala, ze kdyz rano vstavam do prace, tak pobiham po byte a nejak enormne dupu a zadala, abychom si koupili koberec, coz jako alergik nemuzu. A pak se odstehovala......a nastehoval se pod nas clovek, ktery naopak rusil nas, od den se opil a pak okolo treti hodiny nadaval v okna😀 Zivot je boj🙂

jezz1e
31. srp 2017

@nita1984 Ono jedna věc je takový ten běžný měnící se hluk - pes o tři domy dál, občas sekačka, třeba i ta sbíječka - a něco jiného trvalý hluk od sousedů, na to se člověk fakt stane rychle alergickej. Naši sousedi mají děti okolo 7-10 let a jejich zahrada s bazénem a fotbalovou brankou se stala dětským hřištěm pro široké okolí. Na hluk obecně háklivá nejsem, ale teď o prázdninách je to docela peklo (největší rachot je samozřejmě z bazénu když je 30 st., ale zas když zavřu svoje okna, doma se uvařím). Docela chápu, že pracovat u toho fakt téměř nejde, na druhou strany normy to asi neporušuje, takže bude spíš na zadavatelce, aby to řešila odhlučněním u sebe.
Jinak byty s předzahrádkou mi z tohoto pohledu přijdou docela nešťastné, taky to tak máme, naštěstí jen v rámci RD s dvěma jednotkami. Každopádně ti v prvním patře opravdu slyší všechno, co se v zahradě děje, ti na zahradě jsou zas věčně "pod dohledem" a ještě jim tam lidi házej vajgly, takže mám pocit, že spokojenej vlastně není nikdo.

nita1984
31. srp 2017

@jezz1e strávila jsem v řadovce s předzahrádkou tři roky a podle mě je to nejhorší verze bydlení.. ani soukromí jako ve vlastním domě, ani klid jako v bytě...
Vedle nás bydlela rodina, dvě děti, přesně bazén, trampolína a nula ticha.. kromě když po obědě děti spaly... takže si to umím představit, je to prostě nemá řešení, všechno má vždycky své pro a proti ....

petadu
31. srp 2017

Myslím, že kdo tohle nezažil, nepochopí. My bydleli v bytovce, soused vedle našeho domu v RD. Na zahradě mu od 5:30 do 20:00 řvalo (nepřeháním) rádio. Údajně tak zaháněl špačky z třešní. Postupem času to dotáhl k dokonalosti, tzn. na dvou stromech po jednom rádiu, které každé hrálo jinak. Doma nepracuji, ale víkendy byly šílené. Nepomáhalo ani zavřené okno.
V tomto případě mě zaráží, že dítě tráví celý den na balkoně. Nechodí s ním sousedka na procházky? To by byly min. 2 hodiny klidu. Nedivím se, že už jí z toho hrabe (zavírání okna + poznámky).😀 Nepomohla by pergola, aby na vás nekoukali a vy měli víc soukromí? Nebo se obrnit a začít pracovat na zahrádce, tzn. vzít si nb a sluchátka a zahájit ofenzivu.😀

lotosek
31. srp 2017

Jojo, zahrádky u bytovek jsou zlo - tchyně teď trpí, protože si tam noví sousedi postavili pergolu, takže grilovačky, sedánky se zpěvy a hudbou dennodenně až do nočních hodin (ne, tchyně se k nim nemůže přidat, brzo vstává do práce). Okna ložnice samozřejmě vedou do zahrádek, že. Už daleko předčili i souseda myslivce, co tam má v kotcích ustájené lovecké psy, kteří celý den proštěkají na vše, co se hne. Ale v noci je zase od nich klid - to jsou v lese.
Jinak mne teď štvou sousedovic děti, co se cachtají v bazéně do desíti hodin do večera, a já už ležím v posteli, neboť brzo ráno vstávám. Neruší mne, ale hrozně jim závidím! 😎

verinikki
31. srp 2017

Musím říci, že vnímám velice pozitivně Vaši snahu o vyřešení problému s kouřením - ono člověku někdy ledacos nedojde, že to může vadit jiným. Soudím ale, že pokud Vám to sousedka nebyla ani schopná říci slušně do očí, místo nějakých hlasitých poznámek a bouchání oknem, že to vypovídá o její nátuře a že se s touto paní v životě na ničem nedomluvíte. To, že je děcko nonstop na balkónu, místo aby s ním chodila na procházky a hřiště, tak také o něčem vypovídá...
Jinak celkově takovýto hluk od dětí, rádia, atd. je holt cenou za společné bydlení s jinými lidmi a pokud se nejde dohodnout, není to v noci nebo to nepřekračuje limity hlasitosti, stejně s tím nic nezmůžete.
Asi Vám zbývá opravdu práce buď v jinou denní dobu, na jiném místě nebo zvyknout si na špunty nebo sluchátka☹