Dobry den,
prave jsem nastoupila do nove prace a zjistila jsem ze jsem tehotna. Lekar mi chce vystavit nemocenskou, kvuli narocnosti povolani.
Chci se zeptat, kdyz me ve zkusebni dobe propusti (behem neschopenky€ - zda muzu byt na nemocenske az do porodu a budu dostavat nejake penize? Popripade kolik, nebo podle ceho se to pocita.
Mesic pred nastupem do tehle prace jsem pracovala na Dpp a muj vydelek nebyl vyssi nez 10.000 - tj. nemam zaplacene socialni pojisteni. (Jinak jsem 9 let predtim pracovala vzdy na Hpp a vse mela zaplacene)
A rovnou se zeptam i jak to je v takovem pripade s materskou. Jestli na ni budu mit narok?
Jsem z toho zmatena a nechci o miminko prijit kvuli fyzicky narocne praci. Snazili jsme se vice jak 2 roky a je pro nas vymodlene.
@vlasta1981 dekuji. A nevis jak se pocita ta nemocenska?
Nastoupila jsem 4.12 a kdybych sla uz ted treba 18.12. na nemocenskou - pocita se nemocenska z OSSZ ze mzdy, kterou mam uvedenou ve smlouve? (25.000) nebo az podle prvni vyplaty, ktera bude hodne mala diky te nemocenske?
@jeni123 no já ti nechci kecat ale mám pocit že z pravděpodobné mzdy průměrné na hodinu co máš uvedenou ve smlouvě a z toho 60% po 31dnesch neschopnosti je to 66%
No, nemocenská náročné zaměstnání je podvod, i když to holky na modrém koni nerady slyší, jsou jiné cesty jak to řešit. A platí, že pokud nemáš zaměstnání = skončila ti smlouva, tak se máš posuzovat jako uchazeč o zaměstnaní, tj. Pokud zvládneš dojít na pracák a na pohovory, tak se Pn má ukončit.
@drep je na lékaři zda vystaví pn a nebo ne . V tom případě se podvodu dopouští lékař dle vás . Můžete chtít vystavit pn jak chcete a pokud Dr uzná že ne tak máte smůlu 🤣
Pokud vykonáváš povolání, které je pro těhotnou nevhodné, máš nárok primárně na přeřazení na jinou práci pro těhotnou vhodnou (třeba recepční) anebo pokud taková práce k dispozici není, tak zůstat doma na 100 % z titulu nevhodného pracovního prostředí (práce s chemikáliemi, celodenní stání na místě, tahá í opravdu těžkých, nadměrných břemen apod.) PN měla být správně vystavena jen v případě, pokud tobě objektivně hrozí nějaké zdravotní riziko v souvislosti s těhotenstvím (např. jsi po 3 spontánních potratech a máš nakázáno ležet apod.)
@jeni123 Promiňte, chápu, že některé tlačí peníze, ale vážně po pár dnech výkonu nové práce se stala náhoda a otěhotnila jste? Na to víte odpověď jen sama a Vaše svědomí je také jen jedno.
Doufám a věřím, že to bude z průměrného výdělku zpětně. Protože jestli si lze na pár dní nabrnknout práci za víc peněz než jsem kdy brala a po týdnu odejít na nemocenskou, tak je něco hodně špatně.. Je mi líto Vaší situace, ale přijde mi sprostý se ještě ptát, zda dostanu 60% z výplaty, kterou jsem nikdy neodpracovala. Pak to má v našem státě vypadat někdy líp.
@qistyna Lidé jsou různí. K nám nastoupila po rodičáku ženská, snad každý druhý týden OČR nebo nemocenská a v tom tydnu, kdy chodila, tak si vždy hodila aspoň doktora. Po třech měsících, kdy tam spíš byla než nebyla, dovolila po týdnu "OČR" rovnou papír s nemocenskou-rizikové (vysoký věk+vysoký tlak+po 2 potratech), pravděpodobně to bylo po IVF že to těhu prostě plánovala a ani se nechtěla vracet z rodičaku, ale bohužel jí to nevyšlo, tak na pár měsíců musela do zaměstnání. Šefová na jednu stranu byla nasraná, na druhou stranu byla ráda, že se to "vyřešilo" samo a zbavila se neschopné (nebo spíš všeho schopné a pěkně vyčurané) zaměstnankyně
@qistyna Je celkem běžné po pár dnech v nové práci otěhotnět, když ti před tím dlouho nejde. Opadne stres, žena myslí na jiné věci než na těhotenství... Ale máte pravdu v tom, že to nezjistí tak brzy, aby měla hned druhý týden lékařské potvrzení.
V tomto případě je pravděpodobné otěhotnění v předcházející práci a je to dotaz spíše pro SSSZ, jestli se jí nebude jakákoliv podpora počítat z předchozího zaměstnání.
@qistyna ja nechci být za rypnu . Je mi 43 . Pracovala jsem 15 let pro jednoho zaměstnavatele a současně 6let druhá práce. Mám dceru 23 let a od té doby jsme se všelijak snažili využít možnosti druhého dítěte . Nešlo to . Prostě nešlo . Dostala jsem nabídku na novou práci ,kterou jsem dá se říct chtěla už dávno . Nastoupila jsem do práce a po dvou měsících jsem zjistila že jsem v 8tt. Takže ne vždy je to vypočítavost nebo plán jak si nahrabat .
@qistyna nemůže vám současný zaměstnavatel vypočítat nemocenskou dle smlouvy pracovní kterou jste měla u jiného . To jsem jako účetní nikdy nezažila . A OSSZ to taktéž vypočítá z předpokládané mzdy u současného zaměstnavatele .
@eviicka to udělá i když půjde na nemocenskou.
@eviicka To jo. Holt když plánuju dítě (prý se dva roky snažili, takže to není "nehoda...ups, stalo se, co teď"), tak pokud možno neměním zaměstnání (chápu, že někdy ta změna není dobrovolná ze strany zaměstnance) a když už, tak snažit se začnu po skončení zkušebky, až mám něco jistý...
@vlasta1981 to já vše chápu, ale ona je v práci od 4.12., i kdyby ji opadl stres a nakrásno otěhotněla tak by o tom teď ještě nevěděla. Je to jedno, její svědomí, jen kdybych tohle dělala, tak to ještě veřejně nevypisuju. To mě popudilo, že to někdo ještě hlásá veřejně. Zavřela bych se v posteli a doufala, že mi celý můj plán projde a budu 9 měsíců od státu dostávat podporu ve výši, kterou nikdy ani poctivou prací nevydělala. Toť můj názor.
@syslounek
@vlasta1981 já tomuhle nerozumím, proto jsem napsala, že doufám. Přijde mi smutné, že to není podchycené. No ke štěstí zadavatelky, ke smůle státu. Je pravda, že ona je kapka v moři. Díky za objasnění.
@qistyna sociální systém je opravdu pestrý na takové situace
Ja bych se možná na nemocenskou vykašlala... Šla na pracák, ten něco zaplatí a doufala, že pak budu mit nárok na mateřskou.. 😄👍
@qistyna souhlas...paní celý život pracovala na hpp, ale shodou okolností v posledních dvou letech ne a shodou okolností dostala menstruaci i když byla už těhotná a shodou okolností hned první týdny v nove práci, i když před tím to dva roky nešlo a už v 7tt ví, že práci nebude zvladat a musí na překážku resp. nemocenskou. No jasně. A hlavně se ji tady všichni zastavejte a druhým dechem nadavejte na ty hnusné zaměstnavatele, že nechtějí přijímat ženy v produktivnim věku nebo po rodičáku 🤣.
@vlasta1981 tak dva měsíce s dva týdny v nové práci je přeci jen trochu rozdíl…
@jeni123 tak pokud jsi pracovala do rijna na hpp, tak mas narok na podporu, ne?...a proč to řeším? Protože ty peníze, kteresi plánuješ ukrást, nejsou nějaké anonymni peníze, ale odvody nas všech, kteří pracujeme poctive a na společnosti neparazitujeme. A zároveň tohle chování hazí špatně svetlo na vsechny potencialni matky. Jestli si myslíš, že na mama foru "táhneme všechny za jeden provaz" a můžeš si sem chodit pro rady, jak ojebat stát, tak ses jednoduše spletla no.
@jeni123 PN se na fyzicky náročnou práci nevystavuje. Buď jsi zdravá, a pak můžeš pracovat s výjimkou prací těhotným zakázaných (a na to jsou vyhlášky, to není založeno na vlastní dojmologii), nebo nejsi zdravá a pak je PN na místě. Protože jsi ve zkušebce, bude Ti s velkou pravděpodobností ukončen pracovní poměr poté, co těhotenství oznámíš, pak můžeš jít na pracák a i když těhotná, můžeš se ucházet o práci, kterou můžeš vykonávat (jestli Ti ji reálně dají, je věc jiná, záleží na tom, co umíš a v jakém oboru pracuješ). Pokud jsi do října pracovala, jak píšeš, tak bys měla mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) mít nárok nebudeš, pokud nebudeš pracovat, ochranná lhůta Ti v tomhle případě skončí dřív, než bys na mateřskou (tj těch 6-8 týdnů před porodem) nastoupila.
Pokud Ti lékař PN vystaví, pak budeš na PN, omezená vycházkami, až do porodu, protože s velkou pravděpodobností Ti pracovní poměr ve zkušebce zaměstnavatel ukončí. PN se pak vypočítá z toho, kolik bys za ten měsíc v aktuálním zaměstnání odpracovala. Ven budeš moct pouze v době vycházek, a k lékaři, jinak budeš sedět na zadku doma až do porodu. Na mateřskou opět nárok mít nebudeš, po porodu si požádáš o rodičovský příspěvek.
@somalicats Jste zlata. Moc dekuji za vysvetleni. Konecne tomu rozumim.
@jeni123 Bohužel to, že jsi předtím pracovala 9 let na HPP, je v tuto chvíli pasé. Pro nárok na PPM je také podstatná délka trvání POSLEDNÍHO zaměstnání. Bohužel pokud půjdeš na PN, tak na 99 % ti zaměstnavatel dá ukončení pracovního poměru ve zkušební době (to může) a ty budeš mít tak trvání pouze max. 3 měsíce. A na mateřskou nárok nebude, protože ti nevyjde ochranná doba po skončení zaměstnání (ta je v délce posledního zaměstnání, max. 180 dní, ale pokud poslední zaměstnání bude trvat 33 měsíce, tak ta ochranná doba trvá též jen tři měsíce, ne půl roku). Být tebou, snažila bych se udržet těhotenství v tajnosti co to jde alespoň po dobu zkušebky, pokud chceš mít nárok na mateřskou. Což se samozřejmě nemusí povézt utajit (bude ti třeba zle nebo fakt budeš extrémně unavená a nebudeš zvládat). No, fakt blbé načasování na těhotenství.
@ele_nka já mám vysoce rizikové... Věk ,k tomu od začátku krvácení atd ..prostě problémy ... A vycházky mám neomezené .
@ninive211 bude mít příspěvek v mateřství a ten je stejně jak mateřská 350 tis
@jeni123 pokud jsi ve zkušební době může ti po 14 dnech neschopnosti zaměstnavatel poslat výpověď . Nemocenská se ti bude počítat z průměru co jsi si u něho vydělala nejakych 60%. Prvnich 14dni tě platí on pak OSSZ kam spadás. Pokud dostaneš výpověď a budeš marodit až do porodu bude ti platit nemocenskou OSSZ ale ne déle jak 300dni . Pak máš nástup na rodičovskou .nevím zda budeš mít nárok na mateřskou
Dál ..pokud dostaneš výpověď musíš na svou pojišťovnu nahlásit ukončení pracovního poměru a dodat z OSSZ potvrzení že jsou plátci nemocenské jinak ti vznik dluh na pojištění . .