Výpověď z nadbytečnosti a těhotenství. Poradíte, prosím?

dendulinek
23. pro 2020

Prosím o radu v říjnu mi zaměstnavatel oznámil, že pobočku na které vykonavam svůj pracovní poměr zavírá. Bohužel pro mě neměl jinou vhodnou pozici a proto mi ještě v říjnu dal výpověď pro nadbytečnost. Od 11.12 čerpám veškerou dovolenou. Před dvěma dny jsem zjistila, že jsem pravděpodobně těhotná. Prosím co mám dělat. Od 1.1. Bych měla nastoupit do nové práce. Prosím nesetkali jste se s tím někdo.

barulina
23. pro 2020

Tak pokud praci do ktere mas nastoupit muzesna zvladnes delat, tak nastup ne.

agneska7
23. pro 2020

Pokud tě vezmou jako těhotnou a ty to zvládneš tak proč ne , teď by jsi ASI na mateřskou nárok neměla ( ale spočítej si to) ono i když ti ukončily pracovní poměr běží tam ,, ochranná lhůta ,, 180 dnů aby jsi dostala mateřskou ale musela by jsi mit odpracovaný určitý počet dnů , ale vzhledem k tomu že těhu jsi teprve zjistila tak si myslím že to nevyjde ,

agneska7
23. pro 2020

@malenka3 ti poradí lépe 😁😉

merope
23. pro 2020

Setkala, nikoli osobně - ve výpovědní době zjištění těhotenství. Snaha o zrušení výpovědi. Neprošlo to.

Na druhou stranu - je 23.12. a říkáš "asi" - takže kdo ví, jak to ještě celé dopadne. Čili normálně nastup (pokud to není práce, kterou těhotná nesmí vykonávat) a pak uvidíš. Asi bych nešířila, že jsi o těhotenství věděla už při nástupu. Ten týden nikdo nedopočítá.

malenka3
23. pro 2020

Pokud jsi nebyla těhotná v době podání výpovědi, což předpokládám (dostala jsi ji v říjnu), pak nelze výpověď napadnout,je platná. Ale... pokud jsi těhotná ve výpovědi, platí pro tebe následující:

"Otěhotnění v průběhu výpovědní doby
Byla‑li dána zaměstnankyni výpověď před počátkem ochranné doby, tj. zaměstnankyně otěhotní v průběhu výpovědní doby, doba těhotenství ani následující doby mateřské a rodičovské dovolené (jelikož se jedná o ochranné doby) se do výpovědní doby nezapočítávají a pracovní poměr skončí až po jejich skončení a uplynutí zbývající výpovědní doby. Zaměstnankyně ovšem může sdělit zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá."

Pokud chceš nastoupit do nové práce, pak to neřeš. Kvůli mateřské musíš mít splněno 270 dnů účasti na nemocenském pojištění v posledních dvou letech a aktivní pracovní poměr v době nástupu na md. Takže pokud chceš pracovat, nastoupila bych a snažila se těhotenství zatím neroztrubovat, jsi na začátku, bůhvíjak dopadne. Ochranná lhůta z aktuálního zaměstnání se tě netýká, to nestihneš.

j.a.n.i
23. pro 2020

@malenka3 No, ale bylo by dobré se podivat, z jakoeho duvodu tu výpověď dostala...

malenka3
23. pro 2020

@j.a.n.i ano, pro nadbytečnost. Takže? V době podání výpovědi těhotná nebyla.

b91
23. pro 2020

@malenka3 teda! Ty máš přehled 👀🙏🏼. Evidentně víš, která bije, mohla bych mít taky jeden dotaz? 😬

malenka3
23. pro 2020

@b91 všechno nevím, ale zkus se zeptat, ještě uvidíme, co myslela
@j.a.n.i tou poznámkou, je možné, že mi něco uniklo.

b91
23. pro 2020

@malenka3 jsem aktuálně na RD(původně až do 9/2021). Cca v 7/2021 bych měla nastupovat na MD. Ale - pracuju momentálně pro svého původního zaměstnavatele na DPP, DPČ(dle potřeby), mám novou smlouvu a nové os.č. Bude se mi MD vztahovat normálně k té původní smlouvě z roku snad 2016?

malenka3
23. pro 2020

@b91 pokud máš tu původní smlouvu stále aktivní, tak ano, mateřská bude dle té původní smlouvy. Pokud stíháš nástup do 4 let věku prvního dítěte, budeš mít PPM minimálně v té původní výši. Pokud máš k tomu další pracovní poměry, tak za určitých podmínek bys mohla mít PPM i z nich (ale i na nich musíš mít aspoň 270 dnů odvody na nemocenském pojištění).

dendulinek
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
omajda88
23. pro 2020

@dendulinek ahoj, předpokládám, že budeš mít zkušební dobu 3 měsíce? a nestupuješ na určitou nebo neurčitou? vím, že to není hezké, ale vzhledem k tomu, v jak brzkém si těhoteství si, tak bych jim tuhle informaci do konce zkušebky zatajila a pak už tě vyhodit nemůžou.. není to hezké, je to praktické...

b91
23. pro 2020

@malenka3 stíhám, tak to je paráda 🙏🏼❤️. Moc děkuju za odpověď. A až budu na MD, můžu normálně dál pracovat třeba na to DPČ nebo DPP? Nee, nárok na PPM jinde mít nebudu, ale to nevadí.

malenka3
23. pro 2020

@b91 ano, můžeš, pokud na dané smlouvě nečerpáš ppm, tak můžeš 😉

b91
23. pro 2020

@malenka3 supr, moc Ti děkuju za pomoc ❤️. A krásné svátky přeju 🎄💌

j.a.n.i
23. pro 2020

@malenka3 pise, ze ji rusi pobocku, takze to nemude pro nadbytecnost, ale podle a) nebo b) a tam mohou i v těhotenství.

malenka3
23. pro 2020

@j.a.n.i psala výpověď pro nadbytečnost, toho se držím. Pokud neměla v pracovní smlouvě definované dobře místo výkonu práce, dost možná jí ani nic jiného do výpovědi napsat nemohli. Ale to už jsou spekulace, výpověď pro nadbytečnost byla uvedená tazatelkou.