Prosím o radu v říjnu mi zaměstnavatel oznámil, že pobočku na které vykonavam svůj pracovní poměr zavírá. Bohužel pro mě neměl jinou vhodnou pozici a proto mi ještě v říjnu dal výpověď pro nadbytečnost. Od 11.12 čerpám veškerou dovolenou. Před dvěma dny jsem zjistila, že jsem pravděpodobně těhotná. Prosím co mám dělat. Od 1.1. Bych měla nastoupit do nové práce. Prosím nesetkali jste se s tím někdo.
Pokud tě vezmou jako těhotnou a ty to zvládneš tak proč ne , teď by jsi ASI na mateřskou nárok neměla ( ale spočítej si to) ono i když ti ukončily pracovní poměr běží tam ,, ochranná lhůta ,, 180 dnů aby jsi dostala mateřskou ale musela by jsi mit odpracovaný určitý počet dnů , ale vzhledem k tomu že těhu jsi teprve zjistila tak si myslím že to nevyjde ,
Setkala, nikoli osobně - ve výpovědní době zjištění těhotenství. Snaha o zrušení výpovědi. Neprošlo to.
Na druhou stranu - je 23.12. a říkáš "asi" - takže kdo ví, jak to ještě celé dopadne. Čili normálně nastup (pokud to není práce, kterou těhotná nesmí vykonávat) a pak uvidíš. Asi bych nešířila, že jsi o těhotenství věděla už při nástupu. Ten týden nikdo nedopočítá.
Pokud jsi nebyla těhotná v době podání výpovědi, což předpokládám (dostala jsi ji v říjnu), pak nelze výpověď napadnout,je platná. Ale... pokud jsi těhotná ve výpovědi, platí pro tebe následující:
"Otěhotnění v průběhu výpovědní doby
Byla‑li dána zaměstnankyni výpověď před počátkem ochranné doby, tj. zaměstnankyně otěhotní v průběhu výpovědní doby, doba těhotenství ani následující doby mateřské a rodičovské dovolené (jelikož se jedná o ochranné doby) se do výpovědní doby nezapočítávají a pracovní poměr skončí až po jejich skončení a uplynutí zbývající výpovědní doby. Zaměstnankyně ovšem může sdělit zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá."
Pokud chceš nastoupit do nové práce, pak to neřeš. Kvůli mateřské musíš mít splněno 270 dnů účasti na nemocenském pojištění v posledních dvou letech a aktivní pracovní poměr v době nástupu na md. Takže pokud chceš pracovat, nastoupila bych a snažila se těhotenství zatím neroztrubovat, jsi na začátku, bůhvíjak dopadne. Ochranná lhůta z aktuálního zaměstnání se tě netýká, to nestihneš.
@b91 pokud máš tu původní smlouvu stále aktivní, tak ano, mateřská bude dle té původní smlouvy. Pokud stíháš nástup do 4 let věku prvního dítěte, budeš mít PPM minimálně v té původní výši. Pokud máš k tomu další pracovní poměry, tak za určitých podmínek bys mohla mít PPM i z nich (ale i na nich musíš mít aspoň 270 dnů odvody na nemocenském pojištění).
@dendulinek ahoj, předpokládám, že budeš mít zkušební dobu 3 měsíce? a nestupuješ na určitou nebo neurčitou? vím, že to není hezké, ale vzhledem k tomu, v jak brzkém si těhoteství si, tak bych jim tuhle informaci do konce zkušebky zatajila a pak už tě vyhodit nemůžou.. není to hezké, je to praktické...
Tak pokud praci do ktere mas nastoupit muzesna zvladnes delat, tak nastup ne.