V práci mi nechtějí dát neplacené volno - končí mi tříletá rodičovská dovolená

rockgirl
3. kvě 2019

Dobrý den, mám dotaz v práci nechtějí dát neplacené volno. Tak se chci zeptat na co vše mám nárok?
Končí mi ted v srpnu 3letá rodičovská dovolená. Děkuji

j.a.n.i
3. kvě 2019

Nastoupit do prace nebo dat výpověď.

moxha
3. kvě 2019

Přesně tak.Buďto nástup do práce a nebo výpověď...

ange_de_la_morte
3. kvě 2019

neplacené volno ti zaměstnavatel dát nemusí - je to na něm

malenka3
3. kvě 2019

Dle zákona jsi krytá do 3 let věku dítěte, to je pro zaměstnavatele doba, kdy mu blokuješ místo, ale on musí vyčkat. Po 3. narozeninách je vše už jen na dohodě a jeho libovůli. Pokud z jeho strany není vůle tě nechat doma déle, musíš nastoupit na své místo nebo dát výpověď (s 2 měsíční výpovědní lhůtou) nebo se dohodnout na ukončení pracovního poměru dohodou ke dni, na kterém jste se dohodli, takže můžete obejít výpovědní lhůtu.
Překážka je na tvé straně, takže žádné odstupné nepřipadá v v úvahu.

rockgirl
autor
12. kvě 2019

Děkuji moc všem. Jste zlatý. 🙂
A ještě když teda nebudu mít práci a budu dál na rodičovské do 4 let tak to na pracáku musím náhlasit. že??

jaja01k
12. kvě 2019

@rockgirl Když nebudeš zaměstnaná, musíš řešit zdravotní pojištění. Buď si rozložíš rodičovský příspěvek nebo se nahlásíš na zdravotní pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let (tam je nějaké omezení, kolik času může dítě být ve školce, přesně nevím kolik to je). Jinak nikde nic hlásit nemusíš.

rockgirl
autor
15. kvě 2019

Děkuji, ano vím, že musím jít na zdravotní pojištovnu a nahlásit to tam. Akorát když se v práci dohodneme na ukončení činnosti tak to nemusím hlásit na úřadě práce?? Že jsem bez práce? Že se nemám kam vrátit? I když jsem na rodičovské dovolené do 4 let dítěte?

malenka3
15. kvě 2019

@rockgirl nebudeš na rodičovské dovolené, pokud skončíš v práci, RD ti končí, navíc ta je jen do 3 let.

Ale asi máš na mysli to, že budeš do 4 let pobírat rodičovský příspěvek. V tomto případě jsi stále krytá i s ohledem na zdravotní pojištění, protože za pobiratele RP platí zdravotní stát. Takže na pracák rozhodně nemusíš, není důvod. Na pojišťovnu teoreticky také ne, protože zaměstnavatel tě odhlásí z rodičovské dovolené, ale zůstane tam nahlášení z pracáku, že ti nadále vyplácejí rodičovský příspěvek. Ale pro jistotu vždy doporučuji každému v takové situaci tak měsíc, dva po ukončení pracovního poměru dojít na pojišťovnu si ověřit, že tam máš vše v pořádku.
Pokud to necháš takto - že budeš pobírat RP a platí tak za tebe zdravotní stát, jsi zcela bez omezení - dítě může do školky, ty můžeš mít přivýdělek, kolik chceš.

Pokud se ale na pojišťovně nahlásíš jako osoba pečující o dítě do 7 let, pro což nemáš v tuto chvíli důvod (dokud budeš pobírat byť minimální RP), tak si uškodíš, protože osoba pečující nesmí mít dítě ve školce na déle než dopoledne myslím a ještě si nesmíš nic moc přivydělat.

rockgirl
autor
15. kvě 2019

@malenka3
Ano přesně tak myslela jsem rodičovský příspěvek.
Aha, děkuji moc. Takže na úřadu práce nic hlásit nemusím. Leda pokuď si nenajdu novou práci až mě skončí rodičovský příspěvek. v roce 2020.
(jsem právě někde četla, že když nebudu mít práci tak se musím co nejdříve hlásit na ÚP tak právě v tom mam guláš.)

malenka3
Autor odpověď smazal
Zobraz
malenka3
15. kvě 2019

@rockgirl není už doba komunismu, takže nemáme povinnost pracovat a tudíž se nejsi povinná hlásit na pracák teoreticky nikdy.
Ale...
Pokud dobereš RP a nebudeš mít práci, musíš pořešit zdravotní pojištění. Buď si ho budeš platit sama, pak máš naprostou svobodu ve všem. Nebo se na pojišťovně nahlásíš jako osoba pečující s tím, že budeš ale omezena tou školkou a přivýdělkem, ale zdravotní zaplatí stát. Pracák nebudeš muset řešit. A nebo se nahlásíš na pracák - budeš moci pobírat podporu v nezaměstnanosti, zdravotní za tebe zaplatí stát, ale budeš muset aktivně hledat práci a chodit na nabídky od nich (ale omezení na školku mít nebudeš). Takže je jen na tobě, kterou cestu zvolíš.

malenka3
15. kvě 2019

@rockgirl to, že jsi někde četla, že pak musíš po skončení RP na pracák, bylo možná ve vazbě, abys nemusela platit zdravotní. Ale jak píšu, nemusíš to dělat takhle, možností, jak zdravotní vyřešit, máš víc.