Prodloužená rodičovská dovolená x neplacené volno

krysulka
16. říj 2015

Pěkný den všem! Mám dotaz jestli někdo nemáte prosím zkušenost s tímto: V zaměstnání jsem měla mateřskou dovolenou a poté rodičovskou dovolenou do dvou let věku dcerky. Vzhledem k tomu, že nevíme jak to dopadne se školkou tak jsem požádala zaměstnavatele o prodloužení rodičovské dovolené z důvodu nejisté situace ohledně školky do konce roku 2015. (neměli jsme zatím jisté místo v MŠ vzhledem k jejímu věku). Zaměstnavatel mi poslal dopis místo toho, že souhlasí s prodloužením rodičovské dovolené do 31.12.2015,jak jsem žádala, tak mi napsal, že souhlasí s čerpáním neplaceného volna podobu rodičovské dovolené. Vůbec tomu nerozumím, o žádné neplacené volno jsem nežádala. Jelikož má dcerka čerstvě dva roky, tak si myslím, že mi měl vyhovět s žádostí o prodloužení RD jak jsem žádala do data o kterém požádám, dle zákoníku práce. Takže jsem z toho docela jelen a mám obavy, abych pak byla právně chráněná, protože dle mého názoru neplacené volno není stejné jak RD....navíc si myslím, že neplacené volno se žádá až po třetích narozeninách dítka....Děkuji a pokud máte s tímto někdo zkušenost budu ráda za každou reakci 🙂

cattus
16. říj 2015

Nejsem si tim uplne jista ale na zacatku tedy nastupu na RD si zadas o delku RD a od toho se odviji i vyplata davek. Pokud jsi jiz sve davky vycerpala a RD cela uplynula pak ti zamestnavatel podle mne RD prodlouzit nemuze ale muze ti poskytnout neplacene volno.
Mozna bychb zkusila zajit na pracak a poptat se i tam. Ale myslim si ze zamestnavatel opravdu postupuje spravne.

krysulka
autor
16. říj 2015

@cattus ano žádala jsem o RD v zaměstnání do dvou let a RP na úřadě taky,ale vzhledem k tomu, že žijeme ve velkém městě a já tušila, že školku nejspíš nebude jednoduché sehnat, tak už loni jsem si rodičovský příspěvek snižovala, tedy prodloužovala jeho vyplácení. Na úřadě kde ho vyplácí mi bylo řečeno, že tohle je nezávislé na zaměstnání,tak nevím.... 😒

somalicats
16. říj 2015

@cattus Nemáš pravdu. Vyplácení RP je nezávislé na RD. Na RD má zaměstnankyně/zaměstnanec nárok do 3 let věku dítěte, a to i v případě, že si původně navolil kratší délku RD.

xpila
16. říj 2015

@cattus Píšeš blbosti, RP a RD jsou dvě naprosto rozdílné věci.

@krysulka Naspala jsi to naprosto správně, do 3 let se vždy jedná o rodičovskou dovolenou, nikoliv neplacené volno. Takže písemně zaměstnavatele znovu požádej o rodičovskou dovolenou v souladu se zákoníkem práce. Neplacené volno by případně bylo až po 3. narozeninách.
Jinak tvé žádosti vyhovět MUSÍ.

j.a.n.i
16. říj 2015

@krysulka Musí vyhovět žádosti o RD... na druhou stranu, podstatné je, zda můžeš doložit, cos poslala ty jemu a že to převzal, to, že odpověděl blbost není až zas tak podstatné.

karlajasmine
16. říj 2015

JJ presne tak, Rodicovsky prispevek nema s rodicovskou dovolenou nic spolecneho. RP si stanovujes ty, RD ti je zamestnavatel povinnen poskytnout do 3 let veku ditete. Tak se zamestnavateli jeste jednou pisemne ozvi a pozadej o pisemne potvrzeni Rodicovske Dovolene do 31.12.2015.. nikoli neplaceneho volna.

krysulka
autor
17. říj 2015

děkuji vám všem za odpovědi,takže jsem pochopila, že mám žádat písemně znovu....Nechápu jak mi tohle mohli napsat,pracuju ve velké organizaci... já žádám o "jablka" a oni mi odpoví na "hrušky" jde mi o to, že kdoví co bude. Třeba budu potřebovat znovu prodloužit do tří let, momentálně není jisté, zda dcerka do školky bude chodit. Další věc j ta, že na RD nemůže zaměstnavatel maminku propustit,ale na neplaceném volnu myslím, že ano ☹

j.a.n.i
17. říj 2015

@krysulka Ano, na neplaceném volnu ano, ale pokud ty můžeš doložit, žes žádala o prodloužení RD, tak tě nemohou dát výpověď i kdyby ti 100x odpověděli, že ti schválili neplacené volno.

krysulka
autor
18. říj 2015

@j.a.n.i Děkuji 🙂 ano žádala jsem písemně zaměstnavatele a posílala jsem to doporučeně, takže mám doklad. Budu tam ještě jednou volat, jestli se třeba paní na personálním nespletla, protože tam jsou i maminky, které mají RD klasicky do tří let dítěte a pak žádají o to zmíněné neplacené volno,takže si mě mohla splést. Na druhou stranu ale v tom dopise přímo stojí, že jsem čerpala RD do vou let věku,takže to vypadá, že to je napsané záměrně....

krysulka
autor
18. říj 2015

@j.a.n.i mohla bych ještě poprosit, zda nevíte, kde se přesně dočtu něco víc k tomu rozdílu mezi neplaceným volnem a rodičovskou dovolenou? mockrát děkuji 🙂

j.a.n.i
18. říj 2015

@krysulka No, ono je taky dost dobře možný, že ten kdo tvořil tu odpověď netuší, že můžeš RD prodlužovat až do těch 3 let... a jinak pokud máš jen doklad, žes to poslala, tak bych to řešila dál, ať pošlou správnou odpověď, protože nedoložíš o co přesně si žádala.
A jinak ten rozdíl asi nikde popsán není, protože obojí vychází ze zákoníku práce, ale je to tam řešeno každé samostatně, zákon nemá potřebu nic porovnávat.

krysulka
autor
18. říj 2015

@j.a.n.i takže ideálně poslat znovu to samé a poslat to s dodejkou asi, že ano? 😉

j.a.n.i
18. říj 2015

@krysulka Ne, úplně ideálně tam dojít a nechat si na kopii dát razítko, "Došlo dne..."

marika.y
9. led 2017

krysulka dobrý den, můžu se zeptat, jak Vám to nakonec dopadlo? Proč jste si měla žádat o neplacené volno? má účetní také chce abych jí poslala že žádám o NEPLACENÉ VOLNO V DOBĚ MATEŘSKÉ DOVOLENÉ. Moc se mi do toho nechce.

krysulka
autor
23. led 2017

@marika.y Dobrý den, tenkrát to dopadlo nakonec tak,ze se mi z personálního omluvili, že poslali špatný dopis, že vzhledem k tomu že má dcerka teprve dva roky, že mám skutečně nárok na prodloužení rodičovské dovolené 😉