Dobrý den,
jdu si sem pro radu jak nyní postupovat, neb jsem s hrůzou zjistila, že jsem se dopustila obrovské chyby. Hned na začátek řeknu, že to absolutně nebylo z mojí strany nijaký pokus o podvod nebo lajdáctví, ale zkrátka - bylo toho hodně a jednoduše jsem to nezvládla.
Situace se má takto:
V roce 2022 jsem až do září pracovala na HPP a k tomu měla VEDLEJŠÍ OSVČ. To jen kvůli tomu, že jsem ještě v lednu 2022 vyfakturovala pár tisíc za jeden projekt. Po zbytek roku už žádná činnost. Můj výdělek za OSVČ nedosáhl limitu k platbě zdravotního/sociálního, tudíž to za mě hradil zaměstnanec. Já jsem následně v práci absolutně vyhořela (extrémní šikana ze strany šéfa, která mě dovedla až k antidepresivům) a dala výpověď. V tu dobu jsem na tom opravdu byla velmi špatně. Na ÚP jsem podala datovkou žádost o evidenci a o podporu, omylem jsem jim však zaslala špatné dokumenty, což vyústilo v to, že jsem přišla o podporu za říjen 2022. Naštěstí jsem tam ale zašla poslední den v říjnu a alespoň za mě za říjen uhradili to pojištění.
Problém je v tom, že jsem se v tomto období zkrátka zapomněla odhlásit jako osvč, ale od 1.11. už pobírám podporu v nezaměstnanosti. Dnes jsem šla na živnosťák, abych si znovuaktivovala hlavní OSVČ a mohla se odhlásit z ÚP a k mému šoku jsem byla informovaná, že mám živnost celou dobu aktivní.
Co teď? Jsem z toho na infakrt. Prakticky jsem celou dobu vedená jako osvč (sice hlavní, ale na tom podle mě státu vůbec nezáleží?), ale od 1.11. pobírám podporu. Mám obavu, zda se nedopouštím nějakého extrémního podvodu a nevyústí to v pokutu, na kterou aboslutně nebudu mít. Mám hrozný strach jim to říct, vůbec nevím co mám dělat. Prosím o jakoukoliv radu, předem hrozně moc děkuji.
@carolineg1 pojištění je ještě v pohodě, ale mám strach, že po mě budou chtít vlastně vrátit tu podporu, kterou mi vyplatili :(
@badwolf no největší blbost je samozřejmě to mít strach řešit. Takže okamžitě na úřad a začít komunikovat. Platit asi určitě budeš, ale pokud budeš soucinna, tak na nějaké řešení snad dojdete společně. Kupit proboemy je to to nejhorší.
@badwolf no asi bych s tím počítala
No,bohuzel myslim,ze budes muset vratit podporu v nezamestnanosti. Protoze jsi nemela prerusenou cinnost. Vetsinou se na to urednice i pta a podepisujes to myslim i v te zadosti. Nekdy si to dokazou zjistit i samy. Asi bych zasla na UP a pokusila se to vyresit. Treba to pujde vyresit nejakym cestnym prohlasenim. Kdybys chtela podvadet,tak bys to preci nesla resit...
Ahoj, myslím, že tě tu ostatní trochu straší... řešila jsem podobný problém na úřadě na Praze 5, aktivní živnost. Zavolej jim, řekni co se stalo a jsem si naprosto jistá, že to vyřešíte. Mám zkušenost, pokud jsi na živosti nebyla v té době činná bude to v pořádku. <3 budu na tebe myslet, ať ti to dobře dopadne. Naučila jsem se, že základ je být na úředníky milá, trochu "podpantoflák" a hodně se omlouvat.
@marukorinkova já ji nestrasim, naopak ať jde hned a je soucinna k úřadům, bude mít i lepší pocit a uleví se jí trochu třeba. Je to o lidech. Znám úřednice pindy, ale i třeba ženský, co pomuzpu nebo poradí i když by nemusely.
Zdravím dle mého budete muset doplatit soc. Zdravotní což si myslím že bude pálka
..obávám se že za celou dobu co jste nebyla zaměstnaná a podporu vám seberou si myslím. Ale zkuste spíš nějakého právníka..