ahoj holky, tak můj doktor usoudil, že má práce není vhodná pro ěhotnou.Budu žádat o přeřazení na jiné pracovní místo, ale jiné místa u nás nejsou.Takže, budu pak žádat o placené volno.Většinou holky chodí na nemocenskou, ale ze zákona musí dát placené volno, když pro mě nemají místo, tak se nehodlám vzávat peněz.Nemáe někdo s tímhle zkušenost?děkuji za kakékoliv odpovědi 🙂
@anickajirka Osobní zkušenost ne, ale z okolí ano a sic vybojované volno bylo, ale paní co si ho vybojovala věděla že už se tam nevrátí, jináč by prý raději šla na marodku, protože návrat by byl torturou... 😅 Takže já bych to určitě hrála přes to volno, na neschopence ti mohou omezit vycházky a hrozí kontrola, takže to volno je rozhodně lepší, ale pak sama musíš zvážit kam až zajít. Zákon je sice věc jedna, ale realita bohužel věc druhá 🙄
@mataharyy No smlouva ne dobu neurčitou.No určitě to budu zkoušet, nemíním být za 6000 kč na nemocenské a ještě jim nechat peníze.Moná to bude pak terno při návrtu, ale to už je teď.Docela veliká buzerace...Takže jdu do toho a uvidíme, zrtit nic nemůžu 🙂
@anickajirka Určitě do toho jdi, já bych se taky hádala 😀 A na rodičáku pak budeš nějaké cca dva roky, tak kdo ví, třeba najdeš pak lepší práci a vracet se nebudeš 😉
tak mám papír od doktora, že díky náročnosti mé práce doporučuje zaměstnavateli mě převézt na jnou prácii, já napíšu žádost...a ve středu za vedoucí, tak jsem zvědavá co bude.V práci s děláme srandu aby mě nepostavili k bráně a nechtěli po mě otevírání zavírání brány 😀 no uvidíme jak to dopadne, určo nadšení nebudou.tak držtě pěsti.A ani nevím, za jak dlouho se musí vyjádřit, snad brzy
@anickajirka, máš nárok na převedení na jinou práci s tím, že ti stát bude dorovnávat rozdíl mezi tvým předchozím platem a platem, který budeš mít na jiné práci (pokud ta práce bude hůře placena). rozdíl se vyrovnává pomocí vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství viz http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk...
tj. můžeš třeba rozvážet jídlo, skládat prádlo apod za minimální mzdu a zbytek ti dorovná stát. Na výši mateřské toto nemá vliv, vypočítává se z platu před tím (tj. nebudeš na tom škodná).
@hakanka, no právě, že podle všech práce jiná u nás není, všude a při jakékoliv práci u nás přijdeš do styku s močí, stolicí, infekce, žloutenky a veliké riziko napadení, takže uvidíme.Akorád, že od nás to ani jedna hlka nezkoušela a hned šli na nemocenskou, že si nebudou dělat problémy.Pokud nepřevedou, tak ze zákona musí dát placené volno, tohe se jim líbit nebude ☹
@anickajirka přiznám se, že jsme o placeném volnu neslyšela, a že jsem to ani nevyčetla v zákoně (tam jsem našla jen, že tě může převést i na jinou práci než je ve smlouvě - do kuchyně, jako uklizečku apod).
http://business.center.cz/business/pravo/zakony...
Což tedy neznamená, že to to nemůže být možné. V každém případě budu ráda, když napíšeš jak jsi dopadla.
Jinak, koukni ještě na www.aperio.cz, to je výborná právní poradna pro rodiče a budoucí rodiče, tak by ti mohli poradit skuteční odborníci.
@hakanka no, je to tak, že pokud zaměstnavatel nemá pro zaměstnankyni vhodou pozici, tak je to překážka na straně zaměstnavatele a proto musí platit placené volno, slyšela jsem o tom a v právní poradně to psali, že je tohle v zákoníku, no tak uvidíme
@anickajirka Jojo, je to tak, je to pak překážka na straně zaměstnavatele.
@hakanka tak požádáno, chtěly mě převézt na jedno a to samé místo, akorád na jinou rodinku, tak jsem to odmítla, volala na sociální kde mi řekly že jdou nezákonně a nadiktovali mi paragrafy, kde je to napsané vše, v práci jsem to řekla a najednou na mě zpustily, že nemají místo kde by mě přeřadili...a že mě pošlou k závodní lékařce na posouzení a nezajímá je, že mám posouzení od ošetřujícího lékaře.Ale závodní je tam až 15.N sociálce mi řekla, že to mám předat na inspektorátu práce, že se už o to postarají, nemůže jim tohle projít.Tak uvidíme, co nám tam v pondělí řeknou
@anickajirka napíšeš nám jak to dopadlo?
@anickajirka Bohužel zkušenosti nemám,ale tam záleží zda máte smlouvu na dobu určitou či neurčitou